Magyar Anna: Nem hagyhatják figyelmen kívül a külhoni magyarok nyelvhasználatát!

2017. május 14., vasárnap · 6 hozzászólás

magyar_anna03_gs

Egy ötéves magyar gyerek azért nem kapott kórházi ellátást Romániában, mert az ország anyanyelvén, azaz románul nem tudta elmondani a panaszait. Ilyen és ehhez hasonló hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük a mindennapokban a Székelyföldön élő honfitársainknak. A SZEGEDma.hu ennek kapcsán beszélgetett Magyar Annával, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökével, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnökével. Tovább »

Szili Katalin Szegeden: A Kalmár-jelentés kulcs az autonómiához

2017. május 6., szombat · 26 hozzászólás

konyvbemutato_szili_katalin_kalmar_ferenc18_gs

Az autonómia nem cél, hanem eszköz a nemzeti kisebbségek megmaradásához – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Szegeden, a KDNP-székházban a Kalmár-jelentés kötetbemutatóján. A miniszterelnöki megbízott szerint újfajta nemzettudatra van szükség, a magyarságnak meg kell mutatnia, hogy nem akar feloldódni ebben a globális világban. Tovább »

Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Szerb szociálisügyi miniszter: a kisebbségek összekötő szerepet töltenek be Belgrád és Budapest között

2016. február 24., szerda · Hozzászólok

Összekötő szerepet töltenek be a kisebbségek Szerbia és Magyarország között, a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság segítségével a két nép könnyebben értheti meg egymást, és javulhatnak a kapcsolataik – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden késő este Szabadkán, miután találkozott a magyarországi szerb kisebbség képviselőivel. Tovább »

Levéltári Nap Szegeden – középpontban a kisebbségek és az ökumenizmus + FOTÓK

2015. október 11., vasárnap · Hozzászólok

leveltari_napok 01_gs

A román és a szerb kisebbség magyarországi letelepedésével, asszimilációjával foglalkoztak a Szegeden „A dél-alföldi régió interetnikus és ökumenikus kapcsolatai” címmel rendezett Levéltári Napon, amelyen az egyházak közötti kapcsolatok szegedi vonatkozásairól, jellemzőiről is szó esett. Tovább »

A kisebbségvédelmi európai ajánlásokról tanácskoztak Szegeden + FOTÓK

2015. április 30., csütörtök · Egy hozzászólás

konferencia_szab12_gs

Magyarország érdeke, hogy a kisebbségvédelemre vonatkozó egyezményekben rögzített ajánlásokat „kemény jog” váltsa fel, amelyeket az államok kötelesek betartani – hangzott el a SZAB-székházban rendezett, a nemzetközi kisebbségek jogainak védelméről szóló konferencián. Tovább »

Kisebbségkutatók: Magyarország csak olyat kér, amire európai példák vannak

2014. július 13., vasárnap · Hozzászólok

Nem követel különleges jogokat a magyar kormány a környező országokban élő magyar kisebbségek számára, csupa olyasmit kér, amire európai példák vannak – mondták el kisebbségkutatók vasárnap Budapesten, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi tanácskozás után. Tovább »

Vallási sokszínűség, vegyes világnézetek Ópusztaszeren + FOTÓK

2014. május 30., péntek · 2 hozzászólás

zarandok_ut01_gs

Utolsó közös állomásához ért az Ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében elnevezésű projekt Ópusztaszeren. A térségben megújuló templomok és felekezeti imaházak turizmusban betöltött szerepéről, a vallási sokszínűségről tartottak előadást csütörtökön.
Tovább »

Kalmár Ferenc: mérföldkő lehet a nemzeti kisebbségekről szóló ET-jelentés

2014. április 26., szombat · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gs

Az Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól szóló paragrafusokat és az autonómia bevezetésének kérdéskörét – emelte ki Kalmár Ferenc, az ET magyar delegációjának tagja a most elfogadott dokumentum két fontos megállapítását. Tovább »

Helyünk az unióban: a kisebbségekről és a nők helyzetéről beszélgettek Tápén

2014. március 29., szombat · Egy hozzászólás

forum02_gsTrianon révén saját magunkkal vagyunk határosak, így az Európai Unióban is sajátos közösséget alkotnak a magyarok – fogalmazott Becsey Zsolt, a Külügyminisztérium külgazdasági koordinátora Tápén, ahol Kalmár Ferenccel uniós fórumon vett részt. Tovább »

Surján László: Az EU-nak fontosabbak a szexuális kisebbségek a nemzeti kisebbségeknél

2014. március 18., kedd · 2 hozzászólás

surjan_laszlo02_gsAlapvető problémának tartja Surján László, az Európai Parlament alelnöke, hogy az uniónak mint szervezetnek nincs kisebbségpolitikája. A KDNP-s politikus úgy látja, először a magyar-magyar kapcsolatokat kell rendbe hozni. Tovább »

Kalmár Ferenc: Januárra készül el az európai etnikai kisebbségekről szóló jelentés

2013. november 21., csütörtök · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gsAz Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Elleni Bizottság Kalmár Ferencet bízta meg a „Hagyományos európai etnikai kisebbségek helyzete és jogai” című jelentés elkészítésével. A ET-képviselő legutóbb Finnországban tájékozódott, decemberben pedig Szerbiába készül. Tovább »

Megérteni a népirtást – konferencia a megbocsátás tükrében+ FOTÓK

2013. november 14., csütörtök · 2 hozzászólás

lengyel_konferencia03_gs„Az igazság feltárása nélkül nincs megbocsátás” – jelentette ki Roman Kowalski lengyel nagykövet azon a konferencián, ahol a hetven évvel ezelőtti volhíniai mészárlásról is tartottak előadást. Tovább »

„A bőrszínt nem lehet levakarni” – az integráció kulcsa az oktatás + FOTÓK

2013. június 16., vasárnap · 4 hozzászólás

romatanoda02_gsHibás megközelítés, hogy a telepi cigánysággal azonosítanak egy kisebbséget, és a társadalom zöme bűnözőket lát bennük. A romológus és a helyi cigány vezető egyaránt úgy látja, helyzetük javításáért helyben kell tenni, s felzárkózásuk egyik legfontosabb eszköze az oktatás. Tovább »

Fidesz: erősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme

2013. április 17., szerda · Hozzászólok

A Fidesz-frakció szerint a negyedik alkotmánymódosítás hatályba lépésével jelentős mértékben megerősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme, és ezt el kellene ismernie azoknak, akik Magyarországot megalapozatlanul antiszemita színben igyekeznek feltüntetni – mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.
Tovább »

Martonyi: a kisebbségi kérdés nem belügy

2013. március 4., hétfő · Egy hozzászólás

Magyarország és Románia kormánya is úgy érzi, hogy a kisebbségi kérdés nem belügy – hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter Bukarestben, ahol hétfőn román kollégájával, Titus Corlateannal közösen vesz részt a magyar-román Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett konferencián.
Tovább »

A szegedi cigányság jövőjének képei + FOTÓK

2013. január 3., csütörtök · 20 hozzászólás

A városháza díszterme előtt egy fotókiállítás hirdeti és ad ízelítőt a szegedi cigányság és egy civil kezdeményezés közös munkájáról, mely partnerségi viszonyban, részvételi kutatással próbál segíteni a mélyszegénységben élő romákon.
Tovább »

Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök · 24 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.
Tovább »

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek · 18 hozzászólás

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.
Tovább »

Vélemény: Meddig feszítik még a húrt?

2012. február 17., péntek · 62 hozzászólás

Nézem a tévében egy bizonyos Neelie Kroes asszonynak az arcát. Nem látszanak rajta az indulatok, mosoly soha sem fut át az inkább megviseltnek látszó arcon (úgy tűnik, a nevetés, a vidámság eddig nagy ívben elkerülte ezt a hölgyet), a mondandójából viszont csak úgy süt az aggodalom a magyar demokrácia helyzete iránt.

Tovább »

A nemzetiségi törvény szegedi visszhangjai

2012. január 12., csütörtök · 3 hozzászólás

A rossz jogszabályt is lehet jól alkalmazni – és fordítva

Magyarországon január 1-jétől rengeteg olyan új törvény lépett életbe, amelyeket nem csak a joghoz kevésbé értő laikusok tudnak nehezen feldolgozni, de a jogászoknak is alaposan meg kell izzadniuk. Ilyen a nemzetiségekről szóló törvény, amelyen kívül még legalább 2 másik törvény is befolyásolja, szabályozza a hazánkban élő nemzeti kisebbségek létét és jogállását: kiemelnénk az új Alaptörvényt, meg az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt. Az új jogszabályról kérdeztük Purosz Alexandroszt, a szegedi görög kisebbségi önkormányzat vezetőjét és Racskó Tamást, a szlovák önkormányzat elnökét.
Tovább »

Megállapította az OVB az országos kisebbségi választások eredményeit

2011. január 12., szerda · Hozzászólok

Megállapította az országos kisebbségi önkormányzati választások eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén. Az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásában múlt vasárnap a hivatalosan elismert 13 kisebbség részéről 9168 elektor (olyan személy, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) vehetett részt, közülük 9018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt. Az országos választásra vonatkozó szavazatokat a területi választási bizottságok számolták össze hétfőn, és az erről szóló jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez.
Tovább »

Bajnai–Fico: Szlovákia sajnálja a Sólyom-incidenst

2009. szeptember 10., csütörtök · Hozzászólok

11 pontos nyilatkozatot fogadott el a magyar és a szlovák miniszterelnök Szécsényben – számolt be a csúcstalálkozóról a Magyar Nemzet. Tovább »

Kozma: Szlovákia eltért az EU-normáktól

2009. július 16., csütörtök · Egy hozzászólás

kozmajozsefKözös nyilatkozatban tiltakozott az országgyűlés négy frakciója a szlovákiai nyelvtörvény módosítása ellen. A SZEGEDma.hu-n a Fidelitas és az  ifjú kereszténydemokraták is kifejtették álláspontjukat, most az MSZP részéről a párt szegedi szervezetének elnökét, Kozma Józsefet – aki a négypárti nyilatkozat egyik aláírója is – kértük meg, ismertesse véleményét.
Tovább »

Trianon emléke a magyarság összefogására sürget

2009. június 4., csütörtök · Hozzászólok

trianonmegemlekezes23A tragikus múlt felidézése mellett a magyarság összefogásának és egymásrautaltságának mind nagyobb szükségét emelték ki a szónokok a „Megmaradás Napja” címmel tartott megemlékezésen, melyet a trianoni békediktátum aláírásának 89. évfordulója alkalmából rendezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Rendezvényház Kht. Tovább »

Kis János és a cigánykérdés II.

2009. március 10., kedd · Hozzászólok

Kis János cikkének tartalmilag talán az a legprovokatívabb állítása, hogy „az erőforrásokért folyó küzdelemben” a romáknak az „önvédelem” érdekében „meg kell szerveződniük”, és „az önvédelem útján” azok adnák „elismert vezetőiket”, „akiknek van tapasztalatuk a szervezett erőszak terén”!

Tovább »

Kis János és a cigánykérdés I.

2009. március 9., hétfő · Egy hozzászólás

Kis János a romák védelmében okkal sorolja fel a romák sérelmére elkövetett bűncselekményeket, de semmit mond a romák által elkövetett bűncselekményekről. Érvelési stratégiája az, hogy az elkövetők etnikai hovatartozását nem szabad firtatni, viszont nem fejti ki, hogy roma minőségben miért csak áldozata lehet valaki egy bűncselekménynek, és miért nem lehet elkövetője.

Tovább »

Elszabadult a pokol

2009. február 8., vasárnap · Hozzászólok

A veszprémi tragédia után itt állunk a pokol kapujában. A miskolci tömegdemonstráció a városi rendőrkapitány mellett akkor is a tömegelégedetlenség és tömegfelháborodás kifejeződése volt, ha lehántjuk róla az árpádsávos meg egyéb pártpolitikai sallangokat. Ha már a helyi szocialisták, sőt szabad demokraták is pártjaik ellen mentek a rendőrkapitány védelmében, akkor igen nagy baj lehet – idézem magamat – a roma-magyar békés egymás mellett élés frontján.

Tovább »

Tőkés László az összmagyarságot képviseli Európában

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A püspök szerint több autonómiaformáról beszélhetünk

Fotók: Gémes Sándor

Szegeden a keresztény felekezetek januári egyetemes imahetének vendége volt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, erdélyi magyar politikus, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki fontos szerepet játszott az 1989-es romániai forradalom kirobbanásában, s politikai szerepvállalása azóta sem csökkent. Számos hazai és nemzetközi díjjal, elismeréssel jutalmazták politikai és nemzetmentő tevékenységét. A SZEGEDma.hu a határon túli magyarság helyzetéről beszélgetett a püspökkel. Tovább »

Maradék országunk levizsgázott – hárman december 5-éről

2008. december 5., péntek · Hozzászólok

A magyarok fekete Mikulása

Fotók: Gémes Sándor

2004. december 5. gyásznap a határon túli magyarok történetében, a vajdaságiak, erdélyiek, kárpátaljaiak és felvidékiek azóta is dühösen felszisszennek, és inkább témát váltanak, ha felemlegetik ezt a dátumot. Mindannyiuk elkeseredettségét talán Jókai Anna Kossuth- és József Attila-díjas írónk fogalmazta meg, amikor e szégyenletes eseményről a következőket vallotta: „Azt mondom, hogy ez az ország, ahol élek, egy maradék ország, én így nevezem. Jobban szeretem ezt mondani, mint azt, hogy anyaország. Milyen anya az, akinek a kezét-lábát levágva elvették mindenét. Szerintem ez a maradék ország mostanában éppen azzal erősíti magát, hogy furcsa módon ezek a szélek tartják össze… (…) Magyarország addig tart, amíg magyar nyelv létezik, és ahol magyarul beszélnek, ott jelen van az én hazám.” Tovább »

Kisebbségek helyzetéről rendeztek konferenciát

2008. október 31., péntek · Hozzászólok

A közép-európai és a mediterrán országok kisebbségi helyzete és védelme a témája annak a kétnapos konferenciának, mely csütörtökön kezdődött a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja, az általa működtetett Europe Direct Szeged információs iroda, valamint a Jean Moulin Lyon III. Egyetem Jogi Kara szervezésében. Tovább »

Kisebbségek a többség szemében

2008. szeptember 25., csütörtök · Hozzászólok

A határon túli magyar közösségek története

Fotók: Gémes Sándor

A nyáron jelent meg a „Kisebbségi magyar közösségek a 20. században” című könyv, amely Trianontól napjainkig foglalja össze a határon túli magyar közösségek történetét, mintegy szintézisét adva a témakörben született legújabb kutatásoknak és eredményeknek. Óriási jelentőséggel bír egy ilyen volumenű mű megjelentetése, hiszen elsődleges feladat a tényanyag begyűjtése és feldolgozása, ugyanakkor – véli az egyik szerző – amíg Magyarországon nem alakul ki egyértelmű nemzetfelfogás, addig nagyon nehéz a kisebbségi közösségeknek felmérni saját helyzetüket, szerepüket és mozgásterüket. Tovább »