Amerikai futball: lenullázta Szlovákiát a magyar védelem

2017. szeptember 21., csütörtök · Hozzászólok

Négy szegedivel a soraiban története második győzelmét aratta a magyar amerikaifutball-válogatott Szlovákia nemzeti csapata ellen, a vártnál egy sokkal simább mérkőzésen A szegedi Németh-testvérek által vezetett védelem gyakorlatilag lenullázta északi szomszédunk támadásait. Tovább »

Amerikai futball: a címeres mez kötelez a szlovákok ellen

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

Négy szegedi játékossal a soraiban csap össze a magyar amerikai futball-válogatott Szlovákiával szombat délután Budapesten. Németh Mártonnal, a csapat védőjátékosával és Kovács Sándorral, a válogatott edzőjével, a Sport TV szakkommentátorával latolgattuk az esélyeket. Tovább »

Az EU jövőjéről tárgyalnak Salzburgban a slavkovi hármas kormányfői Macronnal

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

Elsősorban az Európai Unió jövőjéről, valamint az európai gazdasági és biztonsági helyzetről tárgyalnak az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfői és a francia köztársasági elnök az ausztriai Salzburgban – jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden a kormány honlapján. Tovább »

Fico: Szlovákia kvótán kívül átvesz hatvan migránst Olaszországtól és Görögországtól

2017. augusztus 1., kedd · Egy hozzászólás

Szlovákia továbbra is elutasítja a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, de befogad hatvan migránst különleges olaszországi és görögországi központokból – közölte Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. Tovább »

A magyar és szlovák kereset elutasítását javasolják a kvóta-perben (FRISSÍTVE)

2017. július 26., szerda · 21 hozzászólás

Illegális bevándorlás - Szerbia

A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja szerdán közzétett állásfoglalásában az Európai Bíróság főtanácsnoka a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben. Tovább »

Romsics Ignác: Nem ugyanaz nekünk Erdély, mint a németeknek Elzász-Lotaringia

2017. február 13., hétfő · 6 hozzászólás

romsics_ignac02_gs

A történésszel, az SZTE volt oktatójával a trianoni traumáról, az 1920-as és az 1947-es békeszerződések különbségeiről beszélgettünk. A magyar és az európai kisebbségek sorsa mellett az MTA akadémikusa arról is szót ejtett, hogy miként tartja lehetségesnek a határon túli nemzetrészek problémáinak megoldását. Tovább »

Tenisz: bravúros magyar továbbjutás a Davis Kupában

2017. február 5., vasárnap · Hozzászólok

tenisz_gellert10_gs

Fucsovics Márton négyszettes csatában, bravúrral legyőzte Martin Klizant a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában zajló párharc vasárnapi első egyes mérkőzésén Pozsonyban, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek Tovább »

Fico: Javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok Trump elnöksége alatt

2017. január 29., vasárnap · Hozzászólok

Pozitív irányba fogja befolyásolni Donald Trump elnöksége az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatát – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a TA3 pozsonyi hírtelevízió egyik vitaműsorában feltett kérdésre válaszolva vasárnap. Tovább »

A visegrádi együttműködés negyedszázados jubileumát ünnepli

2016. december 28., szerda · Hozzászólok

Orbán Viktor

Erős, választóvonalak nélküli Európáért emeltek szót a visegrádi négyek abban a február 15-én, Prágában kiadott közös nyilatkozatban, amellyel a csoport megalakulásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg. Tovább »

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

2016. december 4., vasárnap · Hozzászólok

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak. Tovább »

Szlovákia rövidesen betöltheti az űrt Magyarország és Lengyelország között

2016. november 1., kedd · Hozzászólok

Nagy a valószínűsége annak, hogy a Magyarországon és Lengyelországban hatalmon lévő nacionalista, populista, konzervatív politikai irányvonal rövidesen Szlovákiában is hatalomra kerül – vélekedik a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében. Tovább »

Rudolf Schuster: a nemzeti kisebbségek fennmaradása mindkét ország érdeke

2016. szeptember 11., vasárnap · Hozzászólok

Az országaink területén élő nemzeti kisebbségek – a Magyarországon élő szlovákok és a Szlovákiában élő magyarok – az országaink történelmi múltjából adódnak, ezért nyelvük, kultúrájuk, iskoláik és intézményeik támogatása, megőrzése, közösségeik fennmaradása kiemelt érdeke mindkét országnak – mondta Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök vasárnap Debrecenben. Tovább »

Az európai hadsereg létrehozásáról akar tárgyalni Ficóval a cseh kormányfő

2016. szeptember 4., vasárnap · Hozzászólok

Az európai hadsereg létrehozásáról szeretne tárgyalni szlovák partnerével, Robert Ficóval Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a szeptemberre tervezett közös cseh-szlovák kormányülésen – közölte Sobotka abban az interjúban, amelyet a Prima cseh kereskedelmi televízió sugárzott vasárnap. Tovább »

Az új állampolgársági törvény alapján 1466-an vesztették el szlovák állampolgárságukat

2016. augusztus 21., vasárnap · Egy hozzászólás

Eddig 1466 személy vesztette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott új szlovák állampolgársági törvény következtében. Ugyanakkor a másfél éve érvényes kivételek alapján 220-an kérvényezték szlovák útlevelük visszaadását, és ezt 159 esetben a belügyi tárca lehetővé is tette – ismertette pozsonyi belügyminisztérium legfrissebb statisztikai adatait a TASR közszolgálati hírügynökség vasárnap. Tovább »

A V4-ek közül Szlovákia költ a legtöbbet egészségügyre, de ott a legalacsonyabb a várható élettartam

2016. július 27., szerda · Hozzászólok

Bár a visegrádi négyek (V4) országai közül Szlovákia fordítja egészségügyi kiadásokra hazai össztermékének (GDP) legnagyobb hányadát, a lakosság várható élettartama ott a legalacsonyabb – derült ki a szlovákiai egészségügyi minisztérium elemzéséből. Tovább »

Fico: Szlovákia és Magyarország kapcsolata sosem volt ennyire jó, mint most

2016. július 6., szerda · 2 hozzászólás

Szlovákia és Magyarország kapcsolata a történelem során sosem volt ennyire jó, mint most – jelentette ki szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében, a múlt héten kezdődött szlovák uniós elnökség prioritásairól tartott vitát követő sajtótájékoztatóján. Tovább »

Hivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba

2016. március 19., szombat · Egy hozzászólás

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa – közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Tovább »

Illegális bevándorlás: mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák hatóságok az osztrák határnál

2016. február 24., szerda · Hozzászólok

Illegális bevándorlás - Mobil mûszaki akadályrendszer felá

Az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határ közelében, Pozsonyban szerdán. A bemutató gyakorlaton részt vett Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter.
Tovább »

Németh Zsolt: Szlovákiában egyre kevésbé számít tabunak a Benes-dekrétumok ügye

2016. február 21., vasárnap · Egy hozzászólás

Egyre kevésbé számít tabunak Szlovákiában a Benes-dekrétumok ügye – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában. Tovább »

Aláírták a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház magyar kormányzati támogatásáról szóló szerződést

2016. február 20., szombat · Egy hozzászólás

A magyar kormány nemzetstratégiája a visegrádi együttműködés keretében is a külhoni magyarság megerősödését tartja szem előtt – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a felvidéki Révkomáromban tartott ünnepi ceremónián, amelyen Fazekas Lászlóval, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökével aláírta az egyház magyar gyülekezeteinek egymilliárd forintos támogatásáról szóló szerződést. Tovább »

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat Szlovákiában

2016. február 16., kedd · Hozzászólok

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat azon a Gazdasági és nyelvi gyarapodás nevet viselő szakmai konferencián, amelyet a felvidéki Révkomáromban rendezett kedden a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Pro Civis polgári társulás. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bemutatón egyedülálló kezdeményezésről beszélt. Tovább »

Kalmár Ferenc: Kisebbségvédelmet kérünk a szerb EU-csatlakozás erős támogatásáért + FOTÓK

2016. február 14., vasárnap · 6 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_szomszedsagpolitika004kf

A Közéleti Kávéház rendezvényén számolt be az eddigi miniszteri biztosi tevékenységéről a KDNP politikusa. Tovább »

Pedagógussztrájk körvonalazódik Szlovákiában

2016. január 22., péntek · Hozzászólok

Nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és a béremelést követelő pedagógusok csütörtöki egyeztetése, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfőtől sztrájk kezdődik az ország alap- és középfokú oktatási intézményeinek mintegy ötödében. Tovább »

Összegyűlt a belügyminisztériumi konzultációhoz szükséges számú aláírás az MKP menekültkvóta-ellenes petíciójához Szlovákiában

2015. november 21., szombat · Hozzászólok

Már meghaladta a belügyminisztériumi konzultációhoz szükséges limitet az aláírások száma annak a petíciónak az ívein, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP) a menekültkvóták elutasítása ügyében indított – jelentette be Berényi József, az MKP elnöke révkomáromi sajtótájékoztatóján szombaton. Tovább »

A szlovákiai magyar oktatásügyet érintő kedvezőtlen folyamatok miatt tiltakoztak Révkomáromban

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

Mintegy ezer ember vett részt pénteken a szlovákiai Révkomáromban azon a civil aktivisták által szervezett, de a felvidéki magyarság politikai érdekképviselete és más szervezetek által is támogatott megmozduláson, amelyet a szlovákiai magyar oktatásügyet érintő kedvezőtlen folyamatok miatti tiltakozásul tartottak. Tovább »

Pittella felfüggesztené a szlovák kormánypárt tagságát európai pártcsaládjában

2015. szeptember 23., szerda · 2 hozzászólás

Robert Fico szlovák kormányfő pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztését kérte szerdán az Európai Szocialisták Pártjától (PES) Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője. Tovább »

Csehország és Szlovákia vasúti folyosót biztosítana a Németországba tartó menekültek számára

2015. szeptember 4., péntek · Hozzászólok

Csehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot – jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken. Tovább »

Illegális bevándorlás – Fico: Szlovákia újra elutasítaná a befogadási kvótát

2015. augusztus 29., szombat · Hozzászólok

Amennyiben újra felmerül a kötelező befogadási kvóta gondolata, Szlovákia el fogja utasítani – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton Besztercebányán, a szlovák nemzeti felkelés kitörése 71. évfordulójának ünnepségén.
Tovább »

Tizenhét hektárnyi terület cseréjére készül Magyarország és Szlovákia

2015. június 1., hétfő · Hozzászólok

E hét szerdán tárgyalja a szlovák kormány annak a szlovák-magyar határról szóló új államközi szerződésnek a tervezetét, amely egyebek mellett a két ország közös határa mentén 17 hektár földterület cseréjét irányozza elő. A szlovák belügyi tárca által kidolgozott tervezetet a kormány honlapján hozták nyilvánosságra.
Tovább »

Berényi: Sohasem lehet lemondani a kollektív bűnösség elvének eltörléséről

2015. április 11., szombat · Hozzászólok

Sohasem lehet lemondani a kollektív bűnösség elvének eltörléséről, s azt a Magyar Közösség Pártja (MKP) mindenkoron szorgalmazni fogja a szlovák politikai vezetésnél – szögezte le Berényi József, az MKP elnöke a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából kiadott közleményében. Tovább »

Megkapják a vonatkozó törvények fordítását a felvidéki magyar önkormányzatok

2015. január 8., csütörtök · Hozzászólok

Anyanyelvükön is hozzáférhetővé válik a felvidéki magyar önkormányzatok és azok képviselő-testületei számára több szlovákiai önkormányzati törvény, azok nyomtatott fordítását a napokban kézbesítik a magyarlakta településekre a Pro Civis polgári társulás kezdeményezésének köszönhetően – közölte az MTI-vel a szervezet csütörtökön. Tovább »

NÖB elnök: a magyarság megmaradása gazdasági kérdés

2014. december 4., csütörtök · Hozzászólok

A magyarság megmaradása gazdasági kérdés az anyaországban és az elszakított országrészeken egyaránt, és ennek a nemzetpolitikában is meg kell mutatkoznia – szögezte le Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának (NÖB) elnöke a felvidéki Dunaszerdahelyen csütörtökön. Tovább »

Ismét megkísérlik leváltani Robert Ficót ellenzéki képviselők

2014. november 8., szombat · Hozzászólok

Ismét kísérletet tesz – ebben a kormányzási időszakban már harmadszor – Robert Fico szlovák miniszterelnök leváltására a parlament ellenzéki képviselőinek egy csoportja a törvényhozás szombat estére összehívott rendkívüli ülésén, de gyakorlatilag kizárt, hogy a kormányfőt elmozdítanák posztjáról. Tovább »

Folytatják küzdelmüket a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok

2014. szeptember 28., vasárnap · Hozzászólok

Jogi küzdelmüket nemzetközi fórumokon, érdekérvényesítő harcukat viszont Szlovákiában is folytatni kívánják azok a felvidéki magyar állampolgárok, akiket a szlovák állampolgársági törvény alapján fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól. Tovább »

Magyar-szlovák történelmi kerekasztal-beszélgetés Füleken

2014. június 9., hétfő · Hozzászólok

Magyar-szlovák történelmi kerekasztal-beszélgetést tartanak szerdán a szlovákiai Füleken; a Felvidék – Horná zem című filmet is levetítik a rendezvényen, amelyen arról lesz szó, hogyan kezelték a “magyar kérdést” a háború utáni Csehszlovákiában – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum igazgatója.
Tovább »

A volt szlovák államfő szerint az Orbán vezette Magyarország önerőből talpra állt

2014. február 27., csütörtök · Hozzászólok

rudolfschuster“Az Ön vezetése alatt Magyarország önerőből sikeresen talpra állt, a gazdasági és a társadalmi élet valamennyi területén a fejlődés útjára lépett” – írta Orbán Viktornak címzett levelében Rudolf Schuster, Szlovákia korábbi köztársasági elnöke. A levél tartalmáról a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.
Tovább »

Következő oldal »