Közélet

Pécs Európa Kulturális Fővárosa: „A programok egy része még menthető"

Pécs Európa Kulturális Fővárosa: „A programok egy része még menthető"

2009. június 3., szerda
Pécs Európa Kulturális Fővárosa: „A programok egy része még menthető"

A beton kötési ideje nem lesz gyorsabb

pavazsoltinterju1

Kíváncsiak voltak a szegediek Páva Zsoltra, Pécs újonnan megválasztott polgármesterére: elsősorban az érdekelte őket, hogyan sikerült több mint egy évtized szocialista uralom után bevenni az egyesek által kis Moszkvának is nevezett várost. Többek között erről is kérdeztük a polgármestert.

- Segíteni jött a Fidesznek Szegedre?

- Igen, úgy érzem, minden olyan helyre, ahol jó szívvel fogadnak, kötelességem eljutni. Nyilván a pécsi választási siker felkeltette más városok figyelmét és érdeklődését, ahol esetleg hasonlóak vagy azonosak a problémák is. Vízválasztónak érzem az eseményt, hiszen sikerült olyan baloldalinak nevezett városban nyerni - egyesek kis Moszkvának nevezték Pécset -, ahol az emberek sem nagyon bíztak a változás lehetőségében. Nagy polgári összefogással, jelentős együttműködéssel ez mégis megtörtént. Röviden ez az apropója annak, hogy ma Szegeden vagyok.

- Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke kísérteties hasonlóságról beszélt Szeged és Pécs között. Ön is így látja?

- Tényleg így van, noha a szegedi állapotokat nem ismerem olyan behatóan. Az elnök úr utalt arra, hogy

Botka László

polgármester Budapesten MSZP-s érzelmeit és elkötelezettségét hangsúlyozza, míg Szegeden megpróbál távolságot tartani. Pécsett ugyanez volt a helyzet. Az ellenfelem,

Szili Katalin

házelnök Budapesten a Gyurcsány-Bajnai-kormány leghűbb támogatója volt, Pécsett pedig megkísérelte minél távolabb tolni magától ezt a szerepet, ami nyilván egyfajta kettős játék. A pécsi polgárok hamar átláttak a szitán, és érzékelték, hogy ez a szerepjáték nem túl hiteles.

- Mennyire érzi stabilnak a mostani helyzetet, hiszen több mint egy évtizede a szocialistáké volt Pécs? Mennyire elkötelezettek a polgárok Ön és a Fidesz mellett?

- Pécs nem az MSZP és a Fidesz vonal mentén hasadt, noha lehet ezt kétségtelenül így is interpretálni. Akkor viszont nincs magyarázat arra, miért olyan sok MSZP-s szavazott át a másik oldalra. Képmutatásnak tűnne, ha azt mondanám, hogy ennek nem volt semmi köze a kormány működéséhez, ahhoz az anomáliához, amit tevékenységével kialakított az országban. A 11 év alatt a szocialistáknak nyilván voltak sikereik is, nem állíthatom, hogy vesszőfutás volt az eltelt idő. Többnyire azonban mégis balsikerek jellemezték városunkat, dacára annak, hogy fontos ügyekben - mint amilyen az Európa Kulturális Fővárosa projekt - ott volt a jó lehetőség a sikeres szereplésre. Azt látom, hogy a pécsi polgárok függetlenül a pártállástól és az ideológiai hovatartozástól belátták: a változás mindenképpen szükségszerű. Ellenfelem nem tudta hitelesen képviselni a változást - a választás során ez be is igazolódott -, ezért az emberek rám szavaztak, a Fideszt támogatták.

- Civilekről beszél, ez a nyitás nem jelent változást a Fidesz politikájában?

- Nagyon komoly változás a civil világgal való sikeres együttműködésünk, hiszen minden területen, a politikában, a közéletben, a közgyűlési teremben ez megmutatkozik. Nagyon sikeres kapcsolatot ápolunk a tubesi lokátor ügyét ellenző csoporttal csakúgy, mint a parkolás ügyét felkaroló civil erőkkel. A Társaság a Közérdekű Adatokért egyesület például régóta azért küzd, hogy kipréselje az önkormányzatból és annak cégeiből a nem nyilvános, de közérdekű adatokat, információkat. Mostantól ebben partnerek leszünk, hogy mindenfajta eltitkolt adat igenis kerüljön nyilvánosságra.

pavazsoltinterju2

- Jövőre Pécs Európa kulturális fővárosa lesz. A jelentős csúszás miatt szinte valamennyi beruházás veszélyezteti a projekt sikerét. Jelenleg hogy állnak (valóban állnak?) a munkálatok?

- A kulturális főváros ügyében annyit tudok mondani, hogy a beruházások esetében valóban nagy késések, csúszások vannak. Ezeket már nem lehet behozni. Azzal, hogy most polgármesterré választottak, a beton kötési ideje nem lesz gyorsabb. A programok sajnos csúsznak. Ennek egy része menthető: az úgynevezett "Közterek és közparkok rehabilitációja" címet viselő beruházási csomag elkészül, a főtér, a Széchenyi tér és még számos helyszín a városban megújul.

- A Zsolnai-negyeddel mi lesz?

- 2010 novemberében lesz kész, vagy még akkor sem. A mostani helyzet semmi reményt nem ad az év végi átadásra. Viszont jó hír, hogy összeállt a 2010-re vonatkozó kulturális program, úgy tűnik, tudjuk tartani a határidőket, teljesíteni az elvárásokat.

- A projekt elején Szegednek hangsúlyos szerepet szántak. Azóta már sehol sem említik a város nevét.

- A szegedi partnerviszonyt kétségtelenül fel kell frissíteni. Jó példája volt ennek a Mezzo Fesztivál, vagy utalhatok a három város, Szeged, Pécs és Győr balett-társulatának a nagyon szép együttműködésére. Ha jól tudom, jövőre

Dante

Isteni színjátékát fogja a Szegedi Kortárs Balett előadni a kulturális főváros egyik fő eseményeként. Ezenkívül vannak még kisebb programok, de valóban jómagam is úgy látom, érdemes lenne felfrissíteni a kapcsolatokat a két város között.

- Nem késtek el ezzel?

- Úgy gondolom, nem. A szegedi kapcsolat kimondottan a kulturális programok mentén történik, nem a beruházások, építkezések, átalakítások szintjén. Ilyen tekintetben nagyobb kört kell hasítani az együttműködés szeletéből, hogy Szeged és Pécs jól együtt tudjon dolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.