Közélet

A városvédők petíciója „Lófara-ügyben”

A városvédők petíciója „Lófara-ügyben”

2009. március 18., szerda
A városvédők petíciója „Lófara-ügyben”

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület részéről v. Szilágyi Árpád elnök és ifj. Szilágyi Árpád egy levelet és egy petíciót juttatott el a városházára Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek szerdán, melyben kérik a köztisztviselőt, hogy helyezze hatályon kívül a Tervtanács azon döntését, mely elfogadta a Reök-palota előtti tér rendezési tervét. Amennyiben kérésük nem teljesül, úgy népszavazási kezdeményezést nyújtanak be a tér átalakítsa miatt elmozdításra ítélt huszárszobor sorsával kapcsolatban.

Portálunk már több mint egy tucat cikkben kísérte végig a 3. Honvéd Huszárezred emlékművének sorsát.

Legutóbbi írásunkban arról számoltunk be

, hogy a városvédők akár a népszavazásig is elmennek, hogy megtartsák eredeti formájában a kegyeleti parkot és a hősi emlékművet. Szerintük - és az építész, szobrász, muzeológus szakma számos jeles képviselője szerint is - a szobor csak így szolgálja a létesítésekor megfogalmazott feladatát: állít emléket az elesett huszároknak. Szerdán a két hagyományőrző polgár

Michna József

civil támogató kíséretében

(képünkön)

eljuttatta a címzetes főjegyzőnek a petíciót. Indoklásuk szerint többek között azért is szükséges hatályon kívül helyezni a Tervtanács döntését, mivel úgy alkottak véleményt a tér rendezési tervével kapcsolatban, hogy nem vették figyelembe az 1999. évi XLIII. törvény 3.§ g. pontját, mely kegyeleti helyként határozza meg a „Lófara" szobrát is. E tényre egyébként a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója,

Holló József

altábornagy hívta fel a figyelmet. A városvédők levele szerint amennyiben nem gondolják át a terveket, s nyolc napon belül nem érkezik válasz levelükre, népszavazási kezdeményezést indítanak az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.