A Szőke Tisza maradványainak sorsáért aggódnak

2017. augusztus 18., péntek · 20 hozzászólás

szoke_tizsa_2015_07_gs

A legendás hajó idén lenne 100 éves, öt éve süllyedt el, 2015-ben pedig még mindig vízben voltak védetté nyilvánított alkatrészei. Ma filmvetítéssel emlékeznek a Szőke Tiszára, később konferencián tisztáznák, hogy mi történt az utóbbi időszakban a közlekedési eszközzel, mit lehet tenni az értékes gőzgépért, kormánykerékért. Tovább »

Krúdy irodalmi délutánt tartanak pénteken

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

krudy_gyula_aqrpi_bacsi0108_gs

A rendezvény délután háromkor kezdődik a Nemzeti Emlékkertben a szegedi városképvédők és az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör közös programjaként. A költészet és az irodalom mellett a zene is szerepet kap. Tovább »

Szent-Györgyi Albert szegedi újratemetését kezdeményezik a helyi hagyományőrzők

2016. október 24., hétfő · 30 hozzászólás

koszoruzas_03_gs

Czeizel Endre néhány évvel ezelőtti felvetését elevenítette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, mely a Nobel-díjas tudós halálának 30. évfordulóján emlékezett. Tovább »

Szegedi városvédők: Átverés, hogy a Virágé a terasz, ami valójában önkiszolgáló italozó!

2016. szeptember 2., péntek · 42 hozzászólás

virag_terasz001kf

A két Virág cukrászda között a teret uraló teraszon előbb nyugodtan, majd egyre türelmetlenebbül várta a városvédő Szilágyi család, hogy kiszolgálja őket valaki, mire kiderült, hogy önkiszolgáló részen ücsörögnek. Úgy érzik, átverték a szegedieket, míg az üzemeltető arról tájékoztatott, hogy a kedvezőbb árak miatt így is vonzó az önkiszolgáló egység. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

V. Szilágyi Árpád: “Tiszta vizet szeretnék a szökőkútba”

2016. május 31., kedd · 8 hozzászólás

sajttaj_szokokut01_gs

A Délmagyarország napilapban megjelent “Szeged nem igényel társadalmi felajánlást” című cikkben írtakra válaszul juttatott el portálunkhoz tiltakozó levelet v. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük!
Tovább »

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson + FOTÓK

2016. március 26., szombat · 15 hozzászólás

szilagyi_arpad_feszulet1_gs

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén lezajlott eseményen részt vett B. Nagy László, Kakas Béla, Gyulay Endre és Szalay István is. Tovább »

Kopjafa őrzi az ’56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2014. október 23., csütörtök · 11 hozzászólás

kopjafa_avatas29_KF

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kopjafával tisztelgett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyet Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője avatta fel az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselőivel. A rendezvényen V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át. Tovább »

V. Szilágyi Árpád: Botka kultúraromboló 12 éve

2014. október 3., péntek · 34 hozzászólás

szilagyi_arpad02_gs

Az elmúlt évtizedben a városvezetés szembefordult a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesülettel, egykori fővédnökük, Botka László pedig szembement alapító okiratuk legfőbb pontjaival. V. Szilágyi Árpád, az egyesület elnöke a kultúrára fogékonyabb, együttműködőbb polgármestert vár az októberi választástól. Tovább »

Szeged-Alsóvárosra érkezett Krúdy + FOTÓK

2014. augusztus 11., hétfő · Egy hozzászólás

krudy_gyula_aqrpi_bacsi0108_gs

Tíz éve ápol baráti kapcsolatot a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület és a Krúdy Gyula Irodalmi Kör, az évforduló kapcsán egy Krúdy-portrét adományoztak v. Szilágyi Árpádnak, az egyesület elnökének. Tovább »

Dózsával szemben állhat Bálint Sándor szobra Alsóvároson + FOTÓK

2014. augusztus 4., hétfő · 11 hozzászólás

megemlekezes_koszuruzas08_gs

A száztíz éve született néprajztudósnak, Bálint Sándornak állítottak emléket a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alsóvárosi kerthelyiségben, a Bálint család egykor elbontott szülőháza mellett.
Tovább »

Posztumusz lovagi címet kapott Bálint Sándor + FOTÓK

2014. február 15., szombat · 3 hozzászólás

balint_sandor_unokaja_est03_gsA Magyar Kultúra Lovagja címet idén ítélte oda a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a legszögedibb szögedinek, Bálint Sándornak. A neves néprajztudós elismerését unokája, Bálint Márton vette át. Tovább »

A városvédő a felelősök megnevezését követeli a Szőke Tisza ügyében

2012. március 30., péntek · 6 hozzászólás

A Szőke Tisza hajó kálváriájával kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait nyílt levelében v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki hiányolja többek között a felelősök megnevezését.
Tovább »

Nem törődünk épített környezetünk megőrzésével, romlik Szeged élhetősége + FOTÓK

2012. március 10., szombat · 35 hozzászólás

Évtizedek óta folyik Szeged építészeti örökségének szakszerűtlen és felelőtlen rombolása, megsemmisítése. Szemtanúi vagyunk 100 éves épületek eltűnésének, a helyükön szinte naponta nőnek ki a földből csillogó, oda nem illő emeletes üveg- és betonpaloták, kacsalábon forgó várak.
Tovább »

Nándorfehérvári emlékhelyből színházi raktár?

2011. június 14., kedd · 2 hozzászólás

A nándorfehérvári diadal emléknapja lehet július 22-e, ha a parlament kedden elfogadja Lezsák Sándor és képviselőtársai által benyújtott határozati javaslatot. A szegedi hagyományőrzők szerint azonban városunkban az egyetlen méltó emlékhelyet, Hunyadi domborművét a Dóm téri panteonban a szabadtéri miatt elzárják, s raktárnak használják ebben az időszakban.
Tovább »

Volt is, meg nem is a „Botka-keresztelő”?

2010. július 12., hétfő · 17 hozzászólás

A Reök-palota előtti teret még áprilisban „keresztelte át” két városvédő Botka László téré, kifejezve ezzel kritikájukat a várospolitikával szemben. A rendőrség eljárást kezdeményezett ifj. Szilágyi Árpád ellen, aki most egy nyílt levelet küldött szerkesztőségünkbe, hogy az ügy újabb fejleményéről – a makói jegyző határozata ellen emelt kifogásáról – tájékoztasson. A levelet alább olvashatják.
Tovább »

Feljelentették, mert teret nevezett el Botkáról

2010. június 9., szerda · 25 hozzászólás

botka_ter02_gs Szabálysértési eljárást rendelt el a rendőrség egy „névmagyarázó látványterv elhelyezése” miatt. A hatóság egy portálunkon megjelent cikk alapján folytatja le az eljárást, melyen ifj. Szilágyi Árpád édesapjával új nevet adott a Reök-palota előtti térnek. A Tisza Lajos krt. táblájára a „Dr. Botka László tér” és a „Legnagyobb városképromboló (2002-2010)” feliratú matricákat ragasztották.
Tovább »

Új helyen, újjáépítve áll a híráruda

2010. május 4., kedd · 17 hozzászólás

bode_gs Az 1907-ben tucatjával létesített hírárudákból a rendszerváltáskor csak egy maradt állva az újszegedi Erzsébet-ligetben. Többször felszólaltak a városképi jelentőségű építmény ügyében hagyományőrzők és városvédők. Idén végre sikerült újjáépíteni a pavilont.
Tovább »

Teret neveztek el Botka Lászlóról + VIDEÓ

2010. április 15., csütörtök · 68 hozzászólás

botka_ter03_gs A szegedi polgármesterről neveztek el egy teret, s avatták fel annak tábláját csütörtök reggel a város hagyományőrzői. A tér „új” neve alatt „A legnagyobb városképromboló (2002-2010)” cím is olvasható. A városvédők elmondásuk szerint akciójukkal a polgármester értékromboló látványpolitikájára akarták felhívni a figyelmet.
Tovább »

Tüntetés a Jobbikkal a “Lófaráért” – FOTÓK

2009. december 3., csütörtök · 28 hozzászólás

jobbik_24

A „Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” elnevezésű projekt keretében december 3-án a Reök-palota előtti tér – a köznyelvben „Lófara” – lezárásával, autómentesítésével elkezdődött a belváros rekonstrukciójának egyik látványos része. Az igazi látványosságot tovább színezte, hogy délután 17 órakor tüntetők – köztük jobbikos politikusok, szimpatizánsok – vonultak a lovasszobor körüli építési területhez.

Tovább »

Rendőrszakmai tévedés történt az Árpád téren

2009. július 6., hétfő · 13 hozzászólás

koszoruzas14Múlthét pénteken a 907-es pozsonyi csata emlékére tartott megemlékezés ünnepi beszédét egy lakossági bejelentés miatt helyszínre érkező járőrök szakították félbe, mikor Fekete Pál történész aktuálpolitikai kérdéseket is érintett, mondván nem erre szól  a megemlékezők engedélye. A felháborodott szervezők felkeresték szerkesztőségünket, mi pedig utánajártunk az esetnek.
Tovább »

A városvédők petíciója „Lófara-ügyben”

2009. március 18., szerda · Hozzászólok

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület részéről v. Szilágyi Árpád elnök és ifj. Szilágyi Árpád egy levelet és egy petíciót juttatott el a városházára Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek szerdán, melyben kérik a köztisztviselőt, hogy helyezze hatályon kívül a Tervtanács azon döntését, mely elfogadta a Reök-palota előtti tér rendezési tervét. Amennyiben kérésük nem teljesül, úgy népszavazási kezdeményezést nyújtanak be a tér átalakítsa miatt elmozdításra ítélt huszárszobor sorsával kapcsolatban. Tovább »

Népszavazási kezdeményezés is lehet a „Lófara-ügyből”

2009. március 14., szombat · Hozzászólok

A Reök-palota elé, a 3. Honvéd Huszárezred emlékművének tövébe szervezett megemlékezéssel egybekötött demonstrációt a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szombaton délelőtt. A március 15-i ünnepségsorozathoz csatlakozó rendezvény apropóját a szegedi közélet asztalán hónapok óta terítéken levő úgynevezett „Lófara-ügy” adta.
Tovább »

A törvény nevében a huszár marad?!

2009. március 6., péntek · 6 hozzászólás

A SZEGEDma.hu hosszú cikksorozatban foglalkozott már a Reök-palota előtti huszárszobor áthelyezésének tervezetével, illetve az ezzel kapcsolatos szakmai és civil ellenállással. A 3. Honvéd Huszárezred emlékművének bolygatása ellen felemelték már a hangjukat városvédők, szobrászok, építészek, muzeológusok és politikusok is. Most a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József altábornagy küldte el az ügyben szakmai véleményét. Tovább »

Újabb tiltakozás a hősi emlékmű áthelyezése ellen

2009. február 4., szerda · Hozzászólok

Szegedi hagyományőrzők és fiatal kereszténydemokraták: Hagyják békén a huszárszobrot!

Fotó: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu hosszú cikksorozatban foglalkozott már a Reök-palota előtti huszárszobor áthelyezésének tervezetével, illetve az ezzel kapcsolatos szakmai és civil ellenállással. A múlt héten a Móra Ferenc Múzeum valamennyi munkatársa nevében Zombori István múzeumigazgató is tiltakozott a szegedi városvezetés szándékai ellen, szerdán pedig az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, valamint a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület képviselője követelte közös sajtótájékoztatón: olyan térrendezési terv szülessen, mely eredeti helyén, változatlan formában őrzi meg a hősi emlékművet. Tovább »

A kutya és a farka: Tilos a szobrot az étteremnek alárendelni!

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A Klauzál téri cukrászdák sem rakatják arrébb a Kossuth-szobrot

Fotók: Gémes Sándor

„Egész pályás letámadást” indított a szegedi városvezetés a 3. Honvéd Huszárezred hősi emlékművének áthelyezése érdekében a Szegedi Tükör című PR-lap pénteki számában. Az ügyről a SZEGEDma.hu elsőként számolt be: több cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy a városvédők, civilek és az építészszakma egy része határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Reök előtti tér felújítása kapcsán a lovas szobrot „arrébb léptetgessék” – a városvédők szerint ráadásul minden a Reökhöz kötődő üzleti szempontok előnyben részesítése okán történne. Alábbi írásunkban a város értékeire vigyázó Móra Ferenc Múzeum munkatársai nevében Zombori István múzeumigazgató áll ki a városképi jelentőségű hősi emlékmű bolygatása ellen.
Tovább »

Mégis van botrány? „Lófara”, igazodj!

2009. január 12., hétfő · 4 hozzászólás

Szakmai tények, civil tiltakozás, tervezői és városvezetői vádaskodások

Fotó: Gémes Sándor

Ahogy azt a pénteki cikkünkben ígértük, folytatjuk a Reök-palota előtti 3. Honvéd Huszárezred lovas szoborral kapcsolatos cikksorozatunkat. A belváros felújításához kapcsolódva alakítanák át a köznyelvben „Lófaraként” ismert teret. A tér tervezői azonban úgy változtatnák meg az egyetem jogi karának szomszédságában fekvő területet, hogy teljesen megbontanák az eddig fennálló városépítészeti szerkezet egyik geometriai elemét, a szobrot pedig néhány méterrel arrébb helyeznék. A szakmai lektorátus nem támogatja az emlékmű elmozdítását, több civilszervezet tiltakozik, a tervezők szándékos botránykeltésről beszélnek, a városvezetés politikai támadást emleget. Tovább »