Trócsányi: 21 milliárdot kap a szegedi egyetem a kormánytól + FOTÓK

Az egyetem soha nem volt ilyen kedvező anyagi helyzetben – hangzott el a szombati tanévnyitó szenátusülésén, azonban Botka László – a korábbi évekhez hasonlóan – köszöntés helyett politikai beszédet mondott, és megpróbálta elrontani az esemény ünnepi hangulatát.

Szombat délelőtt a Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött a 2017/18-as tanév. Szabó Gábor a szenátusülésen úgy fogalmazott, csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek megfelelő felsőoktatással rendelkeznek. „A tudás átadása, előállítása a küldetésünk, ugyanis a mai globalizációs versenyben csak így haladhatunk előre. 2013-ban egy interjúban úgy nyilatkoztam, hogy jégtáblák között hajózunk, de van rés köztük, így látjuk az utat. Ma már kijelenthetem: kiértünk a táblák közül, és gyorsíthatunk a hajó sebességén” – fogalmazott ünnepi beszédében a rektor. Hozzátette: az egyetem soha nem volt ilyen stabil anyagi helyzetben, ugyanis az előttünk álló ciklusra összesen 47 milliárd forintos pályázati forrást nyert el, amit elsősorban kutatásfejlesztésre fordítanak. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem nemzetközi viszonylatban is komoly eredményeket érjen el. A másik fő célkitűzés, hogy a Szegeden és környéken működő vállalkozásoknak a kutatások által minél vonzóbbá tegyék a térséget. A rektor végül azt kívánta az elsőéves fiataloknak, hogy ne csak diplomát próbáljanak szerezni, hanem ezzel párhuzamosan az értelmiség pályáján is induljanak el.

„Szeged és az egyetem sorsa közel egy évszázada összefonódott” – vette át a szót Botka László. A szocialista polgármester szerint is csak akkor lehetünk versenyképesek, ha folyamatosan fejlődés mutatkozik a tudományokban. Megemlítette: tavasszal adták át a városban azt a lézerközpontot, ami Magyarországon és Európában is egyedülállónak számít. A 70 milliárd forintos beruházás mellett egy 70 hektáros ipari parkot is kialakítanak, ami hatalmas előrelépést jelenthet a régió gazdaságának és oktatásának.

A politikus hisz abban, hogy a magyarság jövőjét nem a múltba fordulásban és az ellenség keresésében, hanem a nyitottságban kell keresni. Hozzátette: az elmúlt években 600 ezer fiatal hagyta el az országot külföldi munkavállalás miatt. „Ez nem mehet így tovább. Az ismereteink szerint a jelenlegi egyetemisták kétharmada is külföldön tervezi a jövőjét. Mivel Szegeden az országos átlagnál jobbak a gazdasági és a munkanélküliség statisztikák, ezért kötelességünk kimondani: Magyarország nem jó irányba halad. Az állam 2010 óta 12 százalékkal kevesebbet biztosít a felsőoktatásra, holott itt minden fillértó többszörösen megtérül. Mi egy ilyen világban hiszünk” – jelentette ki a szocialista polgármester, aki azt szeretné, ha az első diploma minden tanuló számára ingyenessé váljon.

„A tudomány a közt szolgálja, a kormánynak pedig ezt nem csak megőriznie, hanem előre mozdítania is kell” – kezdte beszédét Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter rámutatott: kiemelten fontosnak tartják a felsőoktatást, ezért partnerként tekintenek az egyetemekre. Bíznak abban, hogy az oktatási intézmények világszerte erősítik majd az ország hírnevét.

„A szegedi egyetem a város zászlóshajója, így ha azt támogatjuk, akkor tulajdonképpen a települést is támogatjuk. Többek között a jogi és a zeneművészeti kar Tisza Lajos körúti épületének teljes felújítására is biztosítunk kormányzati forrást. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán 10 milliárd forintos fejlesztés teszi lehetővé a az országos vonzáskörű feladatok elvégzését. Az egyetem klinikai központjában 4,8 milliárd forintot biztosítunk a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére, valamint az ELI melletti park előkészületi munkáira 1,7 milliárdot különítettünk el” – sorolta Trócsányi László, aki hozzátette, így összesen 21 milliárd forinttal segítenek az egyetem számára.

Az idei tanévben összesen több mint hatezer új egyetemi hallgató érkezik a napfény városába.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. Hát, így van ez
  2017. szeptember 8., péntek, 12:16
  Válaszolok

  4. NP !

  Az NP szinonimája meg az idióta . A harmadik hidat, az új stadiont, az új fedett uszodát stb. a Botka ígéri már 15 éve, persze idáig nem lett egyikből sem semmi. Pontosan úgy,mint ahogyan Budapesten sem valósult meg semmi azok közül, amiket húsz éven keresztül Demszky ígérgetett. Most a kormány igyekszik segíteni, hogy végre, valóban – sok más fejlesztéssel együtt – meg is valósuljanak ezek a tervek Szegeden.

 • '>
  8. József
  2017. szeptember 6., szerda, 08:18
  Válaszolok

  Arról nem is beszélve, hogy az Unió által Magyarországnak nyújtott fejlesztési támogatásból osztogat ilyen nagylelkűen a felcsúti törpe. A 70 milliárdból mennyi az állami forrás? Azok máshova folynak el. Magyarul ellopják. Az, hogy 70 milliárd ide jön nem az ő érdemük, sőt ha rajtuk múlt volna egy fillért sem adtak volna Szegednek, Mert ne felejtsük ezt a pénzt nem botkának, hanem Szegednek adta az Unió, és nem orbán. Reméljük ez jövőre megfog változni ezért HAJRÁ JOBBIK:

 • '>
  7. Botka bukta
  2017. szeptember 3., vasárnap, 11:22
  Válaszolok

  Ez is a pökhendi önjelölt érdeme?

 • '>
  6. egyetem
  2017. szeptember 3., vasárnap, 08:37
  Válaszolok

  Aki az egyetem polgármester általi irányításáról beszél, az nyilván nem járt még turistaként sem az egyetemen, tehát ezt hagyjuk.

  A cikkben említett fejlesztési pénzek valóban meg vannak nyerve (reméljük meg is érkeznek). Ami a baj, hogy ezek konkrét célokra (kutatás és konkrét épületek építése) felhasználható pénzek. Eközben az egyetem alapfeladatait a “fenntartó” állam töredékben finanszírozza. Azaz, csinálj világszínvonalú kutatást, de béreket nem tudsz fizetni, bizonyos épületek továbbra is ramaty állapotban vannak, a fiatalabb dolgozók bére nem mérhető egy aldi targoncáshoz.

  Hőzöngés és pártos beírások helyett ilyen tényeket tudomásul kell venni.

 • '>
  5. bömbike
  2017. szeptember 2., szombat, 19:16
  Válaszolok

  ….És ezt a adományt a kormány a mi közös adóforintjainkból adja oly kegyesen! 🙁

 • '>
  4. NP
  2017. szeptember 2., szombat, 16:29
  Válaszolok

  Hát, így van ez

  Már arra sem emlékszel, mit írtál. Segítek: “több, mint 70 milliárd forint fejlesztési célú támogatást nyújtott az idén tavasszal Szegednek.” – mennyi érkezett meg ebből a pénzből?
  A “nyújt”-nak a szinonímája az “ad” – Orbán eddig nem adott semmit, csak ígért, hidat, stadiont, útépítést. Majd valamikor a ködös jövőben…..

 • '>
  3. Hát, így van ez
  2017. szeptember 2., szombat, 15:44
  Válaszolok

  NP !

  Nem ártana, ha mielőtt bármit nyilatkozol , tájékozódnál picikét. Vagy legalább kérdezd meg a kenyéradó gazdádat. Ahogy elnézem a beírásodat, még azt sem vetted észre, mikor a miniszterelnök úr – Botka László meghívására – Szegedre látogatott, és közösen megállapodtak a támogatás mértékében.

 • '>
  2. NP
  2017. szeptember 2., szombat, 15:33
  Válaszolok

  Hát, így van

  “- több, mint 70 milliárd forint fejlesztési célú támogatást nyújtott az idén tavasszal Szegednek.” – ezt a eszement nagy baromságot ugye magad sem hiszed el!

 • '>
  1. Hát, így van ez
  2017. szeptember 2., szombat, 14:56
  Válaszolok

  Ez az, uraim !

  Nyomjunk még további több tíz milliárdot a Botka által kézzel vezérelt helyi egyetemnek.
  Különös tekintettel arra, hogy ráadásul “robotka” minden lehetséges alkalommal és minden létezhető fórumon szidja a kormányt, valamint személy szerint a kormányfőt, aki mellesleg – a kormány nevében – több, mint 70 milliárd forint fejlesztési célú támogatást nyújtott az idén tavasszal Szegednek.