Lehetetlent kér a baloldaltól Botka László?

varosi_kozgyules21_gs

Sokan teljesíthetetlennek tartják Botka László feltételeit, melyek teljesítését a miniszterlenök-jelöltség elvállalásáért cserébe várja a baloldaltól a szegedi polgármester.

Hiába jelentkezett be Botka László, hogy elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, a párton belül sokan teljesíthetetlennek tartják a feltételeit – számolt be a Magyar Nemzet. Akadnak, akik bíznak Szeged polgármesterében, mások szerint viszont először konkrétumokat kellene tőle hallani.

Az mindenesetre egyértelműen kiderült, a legkritikusabb pont a 168 Órának karácsony előtt adott „bejelentkező” interjúban, amikor Botka László Gyurcsány Ferenc kapcsán úgy fogalmazott: „A választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel.” Habár voltak, akik szerint ez túl általános felvetés, a többség szerint ezzel egyértelműen kizárta az együttműködést a volt miniszterelnökkel. A párton belül sokan nem szimpatizálnak Gyurcsány Ferenccel, és elméletben jól hangzik egy olyan forgatókönyv, amely Botka László vezetésével és a volt miniszterelnök mellőzésével teremtene valamilyen baloldali összefogást.

Többek szerint azonban ennek semmilyen realitása sincs. Sem annak, hogy Gyurcsány Ferenc magától visszalépjen, sem pedig annak, hogy ő, illetve az általa vezetett Demokratikus Koalíció kimaradjon az együttműködésből. Az e mellett érvelők azt hozták fel, hogy győzelmi esélyeiket teljesen elveszítenék, ha a DK önállóan indulna a választásokon, és az egyéni választókerületekben a szocialista, a jobbikos és az LMP-s induló mellett még tőlük is valaki felállna a kormánypárti jelölttel szemben.

Vannak azonban olyanok is a szocialista párton belül, akik továbbra is abban bíznak, hogy Gyurcsány Ferenc maga fogja belátni – ha máshogy nem, kényszerből –, hogy hátrább kell lépnie. Szerintük ez a kényszer éppen most érkezett el, amikor Botka László előállt egy forgatókönyvvel, ami ráadásul nem személyes szimpátián vagy antipátián alapul, hanem a mai magyar realitásokon.

A Magyar Nemzet szerint Gyurcsány Ferenc személye jelentősen csökkenti a győzelmi esélyeket, de abban már nem volt egyetértés a baloldalon, hogyan kellene ezt orvosolni. Vannak, akik szerint az MSZP nem tud mást tenni, mint összefog vele, és „elég lenne”, ha nem a volt miniszterelnök lenne a kampányarc. Mások viszont teljesen elutasítanak vele bármilyen együttműködést arra hivatkozva, hogy a 2014-es választási összeborulás legnagyobb hibája Gyurcsány Ferenc volt, és éppen itt látják Botka László szerepét.

Botka László bejelentkezése kapcsán azonban nem csak ezt kritizálták. Míg a szocialista politikus korábban az előválasztás mellett emelte fel szavát, mostani feltételei között mégis az szerepel, hogy a jelölteknél a „szavazatszerzési képességnek” kell számítania. Ezt ő – mint interjújában kifejtette – úgy képzeli el, hogy megvizsgálnák mindenhol, hány polgármester támogatja a jelöltségre pályázókat, milyen civil szervezetekkel van kapcsolatuk, mekkora az ismertségük. Csakhogy ez éppen az a módszer, amit 2013-ban már kipróbáltak. Akkor minden párt azt állította a saját emberéről, hogy őt támogatják a polgármesterek és még a jobboldali szavazók is, az idő pedig megmutatta, hogy ennek mi lett a vége. Botka László módszere tehát ismét a homályos háttéralkuk sorozatát hozhatná.

Felvetődött, hogy Botka László ezzel az egésszel már előre „menteni akarja saját magát”, hogy majd a feltételei elutasítása miatt nemet mondjon a miniszterelnök-jelöltségre, és „duzzogva visszamehessen a számára biztos Szegedre”.

Az mindenesetre biztos, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az MSZP vezetése támogatja Botka Lászlót. Ennek jegyében meg is hívták a következő elnökségi ülésükre, hogy tárgyaljanak az országnak bemutatandó programról. Nem meglepő módon a DK-t ez fel is háborította, mert szerintük Botka László feltételeinek elfogadása szemben áll a szocialisták eddigi javaslatával.

Forrás: mno.hu

50 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  50. Hozzádott érték
  2017. január 24., kedd, 14:10
  Válaszolok

  49. Aki nem balos az az alsó háromból választ. És Ők vannak többen. 55%
  Gyurcsány már itt is 14%, és emelkedik.

 • '>
  49. okosabbnálam
  2017. január 23., hétfő, 18:37
  Válaszolok

  44. presztízskérdés
  Jó lenne, ha azt néhány szóban/mondatban indokolnád, hogy a szóban forgó 13 %-ról honnan tudható, hogy balos? Vagy akármelyik szavazóról, aki lenyomja a billentyűt?
  Pláne, hogy többször is lehet szavazni egy gépről, akár naponta.
  Egy logikus magyarázat lehet, az a kérdés, hogy Ön szerint ki lesz a baloldal jelöltje, erre fideszes nem tud válaszolni, mert azt a kérdést sem érti, hogy “Ön szerint?”. Majd ha Viktor megmondja (kinyilatkoztatja), akkor lesz véleménye. A Viktoré.
  Következésképp akinek véleménye van, csak baloldali lehet! 🙂

 • '>
  48. balliber káosz
  2017. január 23., hétfő, 18:12
  Válaszolok

  A Miniszterelnök-jelöltek között is érdemes lenne előválasztást tartani, mert ez mozgósítana leginkább az ellenzéki oldalon – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Fodor Gábor.
  A Magyar Liberális Párt elnöke Gyurcsány Ferenc korábbi vétóját a Liberálisokkal szemben durcás reakciónak nevezte, és azt mondta: jelenleg semmilyen egyeztetés nem folyik az ellenzék pártjai között az előválasztásról, így újra kellene kezdeni őket, ebben pedig szeretnének részt venni.

 • '>
  47. NP
  2017. január 23., hétfő, 18:02
  Válaszolok

  összefogás?

  Köszönöm!
  Tehát egy blog kérdezte meg az éppen odalátogató pár havert.
  Ennek megfelelő súllyal kel kezelni.

 • '>
  46. összefogás?
  2017. január 23., hétfő, 17:17
  Válaszolok

  45. Nem volt nehéz a guglin megtalálni.
  “Gyurcsány Ferencet hozta ki egy internetes szavazás a legalkalmasabbnak arra, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje legyen. A nyugatifény.blog.hu-n indított felmérésen az MSZP-s Botka László áll a második helyen, de a DK elnökétől jó pár százalékponttal le van maradva.
  Szigetvári Viktor nekiment a DK-pártblognak és le is leplezte őket. A Nyugati fény blogoldal tartalmát Vágó István, Gréczy Zsolt DK szóvivő és a propelleres Mandula Viktor állítja elő.
  Ezen a Szigetvári Viktor által csak Vágó-Gréczy-Mandula trió DK-s pártblogjának nevezett Nyugati Fényen indult az az internetes szavazás, amelynek résztvevői egyértelműen Gyurcsány Ferencet tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy a baloldal miniszterelnök jelöltje legyen.
  A DK elnöke mögött az MSZP-s Botka László áll a második helyen, de Gyurcsány Ferenc mögött alaposan le van maradva. A harmadik az Együtt politikusa Juhász Péter, majd Bokros Lajos és a sor végén Karácsony Gergely áll. Az internetes oldal azért indította a szavazást, mert szerintük a pártok még sokáig – idézem – “eltötyörésznek majd” az előválasztással.

 • '>
  45. NP
  2017. január 23., hétfő, 16:20
  Válaszolok

  Mielőtt elkezdtek gátlástalanul hazudozni: valaki belinkelné ennek a “szavazásnak” a forrását?

 • '>
  44. presztízskérdés
  2017. január 23., hétfő, 15:15
  Válaszolok

  Az itteni szavazás sem túl bíztató B L számára. Az ő városában 13% balos is inkább Gyurcsánynak drukkol. Őt még Szegeden is csak 26 % látja potenciális közös jelőltnek ami a győzelemhez édeskevés, a jelöléshez talán elegendő.

 • '>
  43. Hozzádott érték
  2017. január 23., hétfő, 14:40
  Válaszolok

  40. “Botka László .. már azt is felvázolta, mi kellene ahhoz, hogy visszalépjen. Ha nem sikerül a 106 legjobb jelöltet kiválasztani, ha nincs közös lista, vagy épp az új baloldali politika sérül, egyszóval ha a három feltétel közül valamelyik nem teljesül, akkor értelemszerűen nem vállalom a jelöltséget – jelentette ki.” Vállalta is meg nem is. 🙂

 • '>
  42. running man
  2017. január 23., hétfő, 14:11
  Válaszolok

  Egy DK-közeli internetes szavazás Gyurcsány Ferencet hozta ki a legalkalmasabbnak arra, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje legyen, messze megelőzve a szocialista Botka Lászlót. Gréczy Zsolt tagadta, hogy a szavazás mögött ők állnának, ám a DK szóvivője szerint az eredmény azt mutatja, hogy a baloldalon sokan szeretik Gyurcsányt, Botkáról pedig az Együtt közölte, hogy nem támogatják.

 • '>
  41. Katasztrófa
  2017. január 23., hétfő, 14:03
  Válaszolok

  A helyzetre eddig igen visszafogottan reagáló Demokratikus Koalíció egyértelművé tette – erről Vadai Ágnes az állami rádióban beszélt –, hogy a pártnak lesz miniszterelnök-jelöltje, bár az még nem dőlt el, hogy párton belülről vagy kívülről. Beszédes mindenesetre, hogy a politikus Botka Lászlóról egyszer sem a kormányfői poszt várományosaként beszélt, mindig csak úgy utalt rá, mint aki az MSZP nevében tárgyalni fog velük. Nem is mondta ki, hogy támogatnák ambícióit, Vadai Ágnes szerint ugyanis ők elsősorban abban támogatják a Magyar Szocialista Pártot képviselő Botka Lászlót, hogy kezdjünk el akkor tárgyalni például a program ügyéről.

  Van egy komolyabb konfliktus is a DK és Botka László között. Miközben az MSZP-s politikus a többi párttal közös listát szeretne, azt is többször egyértelművé tette, hogy nem hozná vissza a 2010 előtti világot, sőt úgy fogalmazott, hogy a választók többsége nem szavazna egy olyan listára, amelyen a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc szerepel. Ki ugyan nem mondta, félreérthetetlenül utalt rá, hogy nem működne együtt a volt miniszterelnökkel. Márpedig Vadai Ágnes ennek kapcsán leszögezte, hogy a DK elnökét Gyurcsány Ferencnek hívják, azt pedig szerinte még az MSZP sem kérdőjelezheti meg, hogy egy pártnak joga van a saját vezetőjét a választáson elindítani.