Lehetetlent kér a baloldaltól Botka László?

2016. december 29., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

varosi_kozgyules21_gs

Sokan teljesíthetetlennek tartják Botka László feltételeit, melyek teljesítését a miniszterlenök-jelöltség elvállalásáért cserébe várja a baloldaltól a szegedi polgármester.

Hiába jelentkezett be Botka László, hogy elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, a párton belül sokan teljesíthetetlennek tartják a feltételeit – számolt be a Magyar Nemzet. Akadnak, akik bíznak Szeged polgármesterében, mások szerint viszont először konkrétumokat kellene tőle hallani.

Az mindenesetre egyértelműen kiderült, a legkritikusabb pont a 168 Órának karácsony előtt adott „bejelentkező” interjúban, amikor Botka László Gyurcsány Ferenc kapcsán úgy fogalmazott: „A választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel.” Habár voltak, akik szerint ez túl általános felvetés, a többség szerint ezzel egyértelműen kizárta az együttműködést a volt miniszterelnökkel. A párton belül sokan nem szimpatizálnak Gyurcsány Ferenccel, és elméletben jól hangzik egy olyan forgatókönyv, amely Botka László vezetésével és a volt miniszterelnök mellőzésével teremtene valamilyen baloldali összefogást.

Többek szerint azonban ennek semmilyen realitása sincs. Sem annak, hogy Gyurcsány Ferenc magától visszalépjen, sem pedig annak, hogy ő, illetve az általa vezetett Demokratikus Koalíció kimaradjon az együttműködésből. Az e mellett érvelők azt hozták fel, hogy győzelmi esélyeiket teljesen elveszítenék, ha a DK önállóan indulna a választásokon, és az egyéni választókerületekben a szocialista, a jobbikos és az LMP-s induló mellett még tőlük is valaki felállna a kormánypárti jelölttel szemben.

Vannak azonban olyanok is a szocialista párton belül, akik továbbra is abban bíznak, hogy Gyurcsány Ferenc maga fogja belátni – ha máshogy nem, kényszerből –, hogy hátrább kell lépnie. Szerintük ez a kényszer éppen most érkezett el, amikor Botka László előállt egy forgatókönyvvel, ami ráadásul nem személyes szimpátián vagy antipátián alapul, hanem a mai magyar realitásokon.

A Magyar Nemzet szerint Gyurcsány Ferenc személye jelentősen csökkenti a győzelmi esélyeket, de abban már nem volt egyetértés a baloldalon, hogyan kellene ezt orvosolni. Vannak, akik szerint az MSZP nem tud mást tenni, mint összefog vele, és „elég lenne”, ha nem a volt miniszterelnök lenne a kampányarc. Mások viszont teljesen elutasítanak vele bármilyen együttműködést arra hivatkozva, hogy a 2014-es választási összeborulás legnagyobb hibája Gyurcsány Ferenc volt, és éppen itt látják Botka László szerepét.

Botka László bejelentkezése kapcsán azonban nem csak ezt kritizálták. Míg a szocialista politikus korábban az előválasztás mellett emelte fel szavát, mostani feltételei között mégis az szerepel, hogy a jelölteknél a „szavazatszerzési képességnek” kell számítania. Ezt ő – mint interjújában kifejtette – úgy képzeli el, hogy megvizsgálnák mindenhol, hány polgármester támogatja a jelöltségre pályázókat, milyen civil szervezetekkel van kapcsolatuk, mekkora az ismertségük. Csakhogy ez éppen az a módszer, amit 2013-ban már kipróbáltak. Akkor minden párt azt állította a saját emberéről, hogy őt támogatják a polgármesterek és még a jobboldali szavazók is, az idő pedig megmutatta, hogy ennek mi lett a vége. Botka László módszere tehát ismét a homályos háttéralkuk sorozatát hozhatná.

Felvetődött, hogy Botka László ezzel az egésszel már előre „menteni akarja saját magát”, hogy majd a feltételei elutasítása miatt nemet mondjon a miniszterelnök-jelöltségre, és „duzzogva visszamehessen a számára biztos Szegedre”.

Az mindenesetre biztos, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az MSZP vezetése támogatja Botka Lászlót. Ennek jegyében meg is hívták a következő elnökségi ülésükre, hogy tárgyaljanak az országnak bemutatandó programról. Nem meglepő módon a DK-t ez fel is háborította, mert szerintük Botka László feltételeinek elfogadása szemben áll a szocialisták eddigi javaslatával.

Forrás: mno.hu

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 39 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.147.244.185 IP címről szól hozzá.

 • 39. Nagyvári László hozzászólt ekkor: 2017. január 2., hétfő, 13:05
  Válaszolok

  A cikk Édesapámmal készült.2008-ban az első mondatot még nem bűntették.

 • 38. Biszkó Béci bá hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 17:01
  Válaszolok

  36. “Az ellenforradalmat munkanélküliként éltem végig, mert leszerelésem után az úgynevezett Munkástanács ellenezte visszavételemet a Kaposvári Textilművekbe. Később városi KISZ-titkárként, majd az MSZMP városi agit-prop osztályvezetőjeként dolgoztam. Szülővárosomba, Szegedre visszakerülvén 22 évet szolgáltam a Munkásőrségben.”
  Szép karrier. Ezt a megfogalmazást (első mondat) nem büntetik?
  http://www.aszabadsag.hu/cikkek/2008/46/interju.html

 • 37. pártrobot-ka hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 16:50
  Válaszolok

  36. “én marxistaként ..” Botkáról senki sem állíthatja hogy bármennyi szociális érzék és empátia is szorult volna.

 • 36. Nagyvári László hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 10:19
  Válaszolok

  Botka nem a baloldal miniszterelnök jelöltje lenne,hanem a liberális tőkés oldalé.Sokakat még mindig be tudnak etetni,hogy ők a baloldal,közben meg folyamatosan a külföldi liberál tőkés érdekeket képviselik. Nem kell se Botka,se Gyurcsány persze én marxistaként Vonát és Orbánt se látom, látnám szívesen a miniszterelnöki székben.
  Boldog Új Évet!

 • 35. khm hozzászólt ekkor: 2016. december 31., szombat, 20:23
  Válaszolok

  Szép nagy darab.
  Ha ez köll ott Szegeden,hát lelkük rajta.
  Profán kérdés,de az ikúját megmérték már?

 • 34. Gyászjelentés hozzászólt ekkor: 2016. december 31., szombat, 01:18
  Válaszolok

  Hosszan tartó, súlyos, de büszkén viselt politikai tehetségtelenség következtében a minap végleg eltávozott körünkből az Ellenzéki Józan Ész.
  http://mozgasterblog.hu/blog/gyaszjelentes

 • 33. hozzászóló hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 20:03
  Válaszolok

  “Tisztelem a nyugdíjasokat”, ez idáig rendben is van!
  A “nemértem”-re meg talán az a magyarázat ( ha nem sértek meg vele senkit), hogy a Szegeden aktívan dolgozó szavazásra jogosultak meg talán úgy látták biztosabbnak a munkahelyüket (oktatás, egészségügy, kutatás, szolgáltatás), ha nem a jobb oldalra szavaznak! Most, hogy az oktatási terület “függővé” tétele megtörtént, jöhet az egészségügy és Botka Lacinak tényleg csak a nyugdíjasok maradnának, de mint tudjuk a nyugdíjat nem a város adja (esetleg rászorultság elvén támogat), sőt , valószínű “utalványozásra” sincs jogosítványa!
  Vagyis, mit nem lehet ezen nem érteni?

 • 32. nemértem hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 18:31
  Válaszolok

  Tisztelem a nyugdíjasokat, de szerintem Szeged nem egy giga öregek otthona. Vagy ennyire leszarják a szegediek, hogy mi történik a városukkal és velük?

 • 31. vörös város hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 16:16
  Válaszolok

  29. NP! Ha szerinted a legutóbbi szavazáson részt vettek a a bolsi nyuggerek, akkor miért lett 98% a betelepítésellenes szavazatok aránya?
  “A szegedi bolsi nyuggereknek lassan szokásukká válik a távolmaradás. :) ” Mert ezt a parancsot kapták a gyurcsányisták a nagyfőnöktől.
  Rájöhettek hogy mennyivel kényelmesebb 2018-ban is otthon maradni.

 • 30. hozzászóló hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 15:36
  Válaszolok

  26. “vöröske”!
  Inkább fohászkodj: “Isten tartsa meg jó szokásukat, maradjanak távol”, így lesz esélyetek, ha másra nem, a tisztesebb eredményre!
  Csak az nem világos (sokaknál), hogy az “utalványos beetetés” milyen célt szolgált: maradj otthon vagy szavazz ránk!?

 • 29. NP hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 13:07
  Válaszolok

  vörös város

  Amit itt összeheblatyolsz annak csak a választási eredmények mondanak ellent – persze a tények nem szoktak zavarni.

 • 28. volt munkatárs hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 11:02
  Válaszolok

  olajos munkásőr hozzászólt: Olyan ismerős ez a bunkó stílus innen is.
  - Pista bá mindig is egy arrogáns fanatikus komcsi volt. Örültünk mikor végre nyugdíjba ment. Mostmár nem a kollégáival kötözködik.

 • 27. Ajándék lakások hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 10:53
  Válaszolok

  24. ” Miután elzavarták Botkánét a szolnoki polgármesteri székből, szárnyalni és fejlődni kezdett a város.” Tegyük hozzá hogy őt is a pártja, az Mszp zavarta el. Őt a zűrös beruházások miatt.

 • 26. vörös város hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 09:12
  Válaszolok

  18. “2018-ban ők inkább nem szavaznak Botkára és csapatára, mert mindenáron Szegeden akarják tartani a kedvenc polgármesterüket”
  A szegedi bolsi nyuggereknek lassan szokásukká válik a távolmaradás. :)

 • 25. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 09:06
  Válaszolok

  14. okosabb mint NP
  Ezzel szemben a te hozzászólásod értelmes és a témához kapcsolódik! :-)

 • 24. szolnoki hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 07:34
  Válaszolok

  Botka anyja Szolnokon ugyan azt művelte, mint a fia Szegeden. Lelakta a várost. Miután elzavarták Botkánét a szolnoki polgármesteri székből, szárnyalni és fejlődni kezdett a város.

 • 23. civil hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 07:32
  Válaszolok

  9.világfi

  Azon kívül, hogy Szegeden született, -most meg a fővárosban puccoskodik- mitől lenne ő egy szegedi VK elnök? :(

 • 22. újszegedi hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 07:31
  Válaszolok

  Szeged városát egy új fejlődési pályára kell állítani, mert amit 14 éve művel az szocialista városvezetés, az tarthatatlan. Ehhez megvan a kormányzati szándék is, már csak egy széles körű összefogás kell hozzá.

 • 21. füvesember hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 07:29
  Válaszolok

  A bololdalon kiröhögik ezt a bohócot. Az MSZP-ben hallani sem akarnak Botka Lászlóról, mert tudják, hogy egy tehetségtelen, arrogáns ökör.

 • 20. netuddmegki hozzászólt ekkor: 2016. december 30., péntek, 07:05
  Válaszolok

  Súlytalan ember, mint az egész ellenzék, nem is kéne vele foglalkozni. Ami valós probléma, hogy a fidesz-kdnp maradni fog és ők fogják beverni a nemzet koporsójába az utolsó szegeket. A fidesz-kdnp lesz az, aki a még megmaradt magyarságot is diszpórába taszítja, elűzi az országból. Nem vagyok jobbikos, de Vona igazat mondott annak idején, hogy itt 3 millió nyugdíjas fog 3 millió cigánnyal farkasszemet nézni. Ha már a sokat szidott Botka: tök mindegy ki a polgármester. pl Egerben, Miskolcon fideszes van, mindkét várost és mindkét megyét az elvándorlás, elcigánysodás és a munkaerőhiány súlytja, ahogy általában az ország egész keleti részét. Orbán rejtett tartaléka csődött mondott(ki gondolta volna…). A Samsung gyár már egyre több ukránt foglalkoztat és az egyre nagyobb munkaerőhiányt bevándorlókkal fogják enyhíteni:https://www.eszakhirnok.com/kultura/64857-elkeruelhetetlen-a-vendegmunkasok-behivasa.html#axzz4UIamsfLH
  Így gondozd a nemzetedet.

Ugrás az oldal tetejére