Nincsen „kecmec” Mars tér-ügyben: közadatkiadások felpörgetve

marsteribontas

Az egykori Mars téri kereskedők tovább folytatják nyolc éve zajló küzdelmüket a piacfelújítás minden közérdekű adatának kiadásáért. Az építmények dózerolásáról még mindig nincs információ, s abban sem sikerült megegyezni, hogy egy asztalbérleti szerződésnél nyilvánosságra lehet-e hozni a bérlő nevét. Közben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomozást indított.

Ahogyan az erről szóló első cikkünkben is megírtuk, a Szegedi Városkép és Piac Kft-t (a továbbiakban Piac Kft.) legfelsőbb bírósági (LB) ítélet kötelezi arra, hogy minden szerződés, amely a Mars téri beruházás része volt, nyilvánosságot kell, hogy kapjon. Az adatkérést 2008-ban indították el a szegedi piac kereskedői, de a hiányos szolgáltatás miatt az önkormányzati cég hat éve, 2010 óta végrehajtás alatt áll. A piac az év elején keresetében ennek megszüntetését kérte a bíróságtól, állítva, ők minden adatot kiadtak. A második tárgyalási napon megegyezett a két fél, hogy május 31-én az adatkérők megtekinthetik az iratokat, fotózhatnak is. Ezt követően a kereskedők listát készíthetnek arról, hogy az említett szerződéseken kívül milyen dokumentumokat hiányolnak még. Nem meglepő módon azonban a legjobban hiányolt jegyzőkönyveket, szerződéseket, vagyis a beruházás igazán közérdeklődésre számot tartó adatait nem sikerült megtalálniuk.

A piac szerint mindent kiadtak, a kereskedők szerint tudatosan akadályozzák szándékukat

A szükséges dokumentumokat kiadták, most, vagy már korábban, ami nincs meg, az pedig nem létezett, vagy máshol van – röviden így foglalható össze a piacot képviselő Pintér Ferenc ügyvéd álláspontja az ügyben. A kereskedők ezzel szemben fenntartják azt az álláspontjukat, hogy még az iratbetekintést követően is felmerülhetnek újabb igényeik, hiszen nem ismerik a beruházás összes dokumentumát. Nem értik, hogy a piac nyolc éve folyamatosan miért akar kibújni az adatok kiadása alól. A kereskedők ügyvédje, Bodnár Beáta e mögött tudatosságot érzékel. Nem könnyíti meg helyzetüket, hogy 2010. május 15-én a város kizárta a konzorciumból a Piac Kft.-t, ezért a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nél és a szegedi önkormányzatnál lehetnek a dokumentumok egy része.

mars_teri_per01_gs

A volt kereskedők szerint a kizárás egyfajta vissza dátumozással történt, annak okán már 2009. május 15-től jogilag nem volt konzorciumi tag a Piac Kft.; vagyis nem volt beruházó és projekt lebonyolító. Úgy vélik a szegedi önkormányzat egy fontos láncszemet kifelejtett a folyamatból: a visszadátumozás a 2010 májusáig lefolytatott közbeszerzési eljárások törvényességét kérdőjelezi meg. 2009 és 2010 között történt például a Mars téri beruházás generál kivitelezésének a közbeszereztetése, vagyis több mint egy milliárd forint elköltésének tendereztetése. A kereskedők szerint ez a momentum az egész beruházás alapjait kérdőjelezi meg, amellyel kapcsolatban további törvényességi vizsgálatokat várnak. Pintér Ferenc ezzel az állásponttal ellentétben nem lát problémát, úgy véli, a hatályos jogszabályoknak megfelelő egyetlen utat követték, s visszadátumozás sem zajlott le.

Az anonimizált szerződés nem ad valódi információt

Csupán anonimizált formában bocsátotta rendelkezésre az asztalokkal kapcsolatos bérleti szerződéseket a Mars téri piac, ami azt jelentette, hogy nemcsak a személyes adatok, hanem a nevek is kitakarásra kerültek a dokumentumokban. Bodnár Beáta akceptálta a személyes adatok védelmét, de a szerződők neveit ismerni kell ahhoz, hogy legalább a felek alapján azonosíthatóak legyenek a szerződések. Kiderült, a kereskedők aggódnak amiatt, hogy csupán néhány emberrel kötött megegyezést a piac, akik közvetítőként továbbadhatták a bérleményeket, fölösleges láncszemként illeszkedve a Piac Kft. és a kereskedők közé. Ez a feltételezés azonban a Pintér által biztosított módon nem bizonyítható, de nem is cáfolható.

A volt Mars téri árusok egyik képviselője emlékeztetett rá, a Magyar Nemzeti Bank alapítványai esetében nem merültek fel hasonló aggályok, mint amit a piac jelez. További példaként értelmezhető a fővárosi Szél Kálmán tér felújításával kapcsolatos adatkiadási protokoll. Ott minden adat a nyilvánosságra került a törvénynek megfelelően – vélekedtek a közérdekű adatok igénylői.

mars_teri_per04_gs

Botrány: az építmények dózerolásáról még mindig nincs dokumentáció

Egy uniós projektnél elengedhetetlen, hogy minden részfolyamat dokumentálva legyen, mert csak így fizethetik ki a támogatást. Ezért úgy látják a volt kereskedők, hogy a felelős műszaki vezetővel, ellenőrrel kötött szerződéseknek is meg kell lenniük. Pintér azt válaszolta, hogy mindent kiadtak, de úgy tűnt, a bírót nem sikerült erről meggyőznie…

Szerették volna megkapni az építmények áthelyezésére vonatkozó akciótervet az egykori piacosok, mert csupán a pavilonokkal, bódékkal kapcsolatban álltak rendelkezésre dokumentumok. Nem értették, hogy az ingatlanok bontásról miért nincs szerződés, ha ennél kisebb ügyekről van.

Büntetőeljárás indult a közadatok hozzáférhetetlené tétele ügyében

A SZEGEDma hírportál információi szerint megindult a büntetőeljárás a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel kapcsolatban közérdekű adat hozzáférhetetlenné tétele és meghamisítása gyanújával. Amennyiben bebizonyosodik a feljelentők feltételezése, a felelősre történő súlyos büntetési tétel kiszabása mellett kötelezik az eddig ki nem adott dokumentumok nyilvánosságra hozatalára a céget. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk kérdésére megerősítette, hogy nyomozás indult az ügyben, más kérdésünkre azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak.

17 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  17. okosabbnálam
  2016. július 10., vasárnap, 20:24
  Válaszolok

  15. értetlen
  Fogd fel történelmi igazságtételnek. A szocializmus idején az ilyenek voltak az irigyelt “menők”. Lángossütő, maszek zöldséges, kisiparos, stb. Ügyeskedtek is rendesen. Nyugati autó, balatoni nyaraló, most meg visszanyalt a fagyi. Ki hitte volna, hogy pont amikor vége a szocializmusnak. Vége?

 • '>
  16. Cvusok
  2016. július 10., vasárnap, 19:45
  Válaszolok

  15: vagy azt is lehetne tenni hogy nem kap jelképesen sem agyvérzést, nem gyanúsít mást semmivel, törődik a saját mostani dolgaival, a bódéját pedig a felszólításra időben elvitte volna máshova nem lenne semmi baja. Nem tudom meddig érdemes bosszúvágyban élni. Sajnálom hogy még mindig ezen kell pörögniük. Megéri?

 • '>
  15. értetlen
  2016. július 10., vasárnap, 19:11
  Válaszolok

  Nem a régi dzsuvét sírják vissza, de gondolom Ön és családja is idejárt vásárolni. Száz kereskedőnek egyik napról a másikra a munkáját vették el jogtalanul. Számomra érthetetlen, hogy mégis akadt 1-2 akinek fizettek, nem is kis pénzt. A többi száznak jogerős Bírósági Ítélet ellenére este sötétben, ledózerolták a tulajdonukat. Az iratokba nem engedtek több évig betekinteni! Úgy hallom Szegeden igencsak nő a botrány fejlesztések ügyében, és vélhetőleg nem tudnak komoly összegekkel elszámolni, akkor ki és miért gondolja, hogy itt is sok milliárd volt a Mars tér fejlesztésére, és hogy minden Törvényszerű volt? A perek még nincsenek lezárva, mert valakinek érdeke, hogy ne derüljön ki az igazság? Családoknak kell tönkremenni, embereknek kell meghalni, tartósan lebetegedni, egzisztenciálisan tönkremenni csakhogy a HATALOM megmutassa, Ők mindent mindenáron végrehajtanak? A TÖRVÉNYTELENT is? Rájuk nem vonatkozik semmi törvény? Ma ez a valóság Szegeden, de már rezeg a léc! Remélem fény derül minden gaztettre, és mindenki felelni fog, aki Törvényt szegett!

 • '>
  14. kötetlen NP
  2016. július 10., vasárnap, 17:25
  Válaszolok

  12. Én nem így látom. Botka NP-je hétvégén (és időnként még hajnalban) is végzi a rábízott propagandatevékenységet.

 • '>
  13. külvárosi
  2016. július 10., vasárnap, 17:12
  Válaszolok

  “12.Belvárosi”

  Nos, most vasárnap délután van és azt kommentelem a Botka védelmében, hogy te írsz “hülyeségeket”! 😛

 • '>
  12. Belvárosi
  2016. július 10., vasárnap, 15:49
  Válaszolok

  Mondom én hogy a városházáról irogatnak a Botkavéderek hülyeségeket! Péntek délutántól hétfő reggelig szinte nem is láthatunk Botkavédő kommenteket. A bérkommentelők csak hivatali idòben dolgoznak ☺

 • '>
  11. Széchenyi
  2016. július 10., vasárnap, 02:00
  Válaszolok

  Botka alól kicsúszott az mszp. A sok jogsértés most napvilágra kerül. A segitőit is elitélik. A csapatai keresik a mentesitő körülményeket. De azok nincsenek,nem lesznek.

 • '>
  10. okosabb valaki
  2016. július 9., szombat, 16:34
  Válaszolok

  Anna, nem jött még rá, hogy ugyanaz a városházi bértollnok irkál ide különböző neveken Botkáék érdekeit és tetteit szolgálva? Ne legyen annyira naiv, hogy meg tudja győzni azt, akit ezért fizetnek!

 • '>
  9. elmebajos
  2016. július 9., szombat, 15:20
  Válaszolok

  Bobettor! 1 beszélj,vagy szólíts meg egy nöt tisztességesen.
  2 ne Te dönts már el,hogy ki hazudik 3 az elmúlt évek igenis igazolják,hogy valami nagyon büzlik a sárga házban. 3 ezt a nöt pedig valóban kirabolták mégpedig szándékosan szisztématikusan a saját rendeleteikkel amelyeket állandóan módosítgatnak az érdekeikért. egy tisztességes államban a közérdek nagybetüvel iratik sajnos itt a balkánon ez ismereteln.

 • '>
  8. Szopkó Anna
  2016. július 9., szombat, 15:05
  Válaszolok

  Kedves Bobettor!

  Régen megtettem már a feljelentést. Csak nem a rendőrségen, mint tanácsolta, hanem a Legfőbb Ügyészségen, aki zsarolás bűntettének gyanújával rendelte el a nyomozást, aminek lefolytatására Debrecent jelölte ki…hosszú történet, de ha gondolja, bocsátkozhatunk a részletezésébe…annyit azért, hogy sem hamis tanúzásért, sem rágalmazásért nem felelt senki, ellenben ítéletbe beemelve szerepel a visszadátumozott szerződés megkötésére irányuló “ajánlat” szó szerinti szövege…és tárgyalási jegyzőkönyvben is az önkormányzat képviselőjének ugyanerről szóló elismerő nyilatkozata…
  “Ön hazudik vagy az önkormányzat jogásza” veti ön fel számomra mélyen bántón. Ha a célja ez volt, sikerült. Nem tudok egyébként róla, hogy az önkormányzat jogásza megszólalt volna…, hogy vitatta volna, hogy amit mondok, az úgy igaz.
  Vagy esetleg ön előtt tagadta volna?! Ön ismeri esetleg őt személyesen? Ha igen, akkor remélem, elmesélte önnek pl. azt is, hogy a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete rögzítette, hogy ő hazudozott, vezette félre szándékosan az önkormányzati képviselőket. Vagy az ön szemében mégis ő az áldozat?! Esetleg talán éppen azért, mert lelepleződtek a machinációi?! Hogy ki az áldozat és ki a tettes -még meri kérdezni?! Ha vette a fáradságot, hogy hozzászóljon, feltételezem, kissé behatóbban ismeri a történetemet. A választ nyilván tudja.
  “Nagyon sajnálom, ha úgy járt, ahogy állítja” -mondja ön. Kérem, maradjunk akkor ebben!

 • '>
  7. szegedi
  2016. július 9., szombat, 14:56
  Válaszolok

  Minden elismerésem a kitartó maroknyi Mars teres kereskedőnek. Ez az ügycsoport lesza Botka-slepp egyik sírba eresztője. Mózes Ervin még hét éve arról sipákolt az őt vörös fejjel leordító Botkának az irodájàban, hogy ő nem fog börtönbe menni. Most mégis kezdhet csomagolni.

 • '>
  6. Belvárosi
  2016. július 9., szombat, 13:35
  Válaszolok

  Ez az a Pintér Ferenc ügyvéd aki korábban a Botka jogi bizottságát vezette képviselőként és a felesége a Czene Klára volt ,aki a megyei biróság elnöke volt akkortájt ? Biztosan nincs összefonódás, kizárt hogy a birósági szervek akadájozták volna az ügyek haladását . A rendőrség is teljeskörűen járt el , a kapitánynak adott ajándék parkolóbérletek biztos nem számitanak befolyásolásnak, befolyással való üzérkedésnek,vesztegetésnek. Ennek ellenére mégis azt hallom hogy nagy a felfordulás a torony alatt. Solymos például állitólag gyanúsitott,a küldöttek egy része szegedről az mszp kongresszuson Botka ellen szavazott. Ezt lehet magyarázni ,de tény hogy kiszavazták a székéből.

 • '>
  5. unom
  2016. július 9., szombat, 11:31
  Válaszolok

  Olyan uncsi már. Visszasírni azt a régi dzsuvát.

 • '>
  4. Bobettor
  2016. július 9., szombat, 11:23
  Válaszolok

  Kedves Szopkó! Ha kényszerítették, akkor tegyen gyorsan feljelentést a rendőrségen és kinyomozzák hogy Ön hazudik vagy az önkormányzat jogásza, vezetője, kiderülne ki az áldozat és ki a tettes. Egyik vagy a másik fél majd hamis tanúzásért és rágalmazásért fog felelni. Nagyon sajnálom ha úgy járt ahogy állítja, de ideje lenne a másokra mutogatás helyett konkrét jogi lépést tenni és bizonyítani az Önnel szemben elkövetett állítólagos bűncselekmény megtörténtét.

 • '>
  3. cinikus
  2016. július 9., szombat, 09:54
  Válaszolok

  “2.Szopkó Anna”
  Nem veszed észre, hogy egyre mélyebbre süllyedsz a szennybe-mocsokba? Ennél azért komolyabb vállalkozónak gondoltalak!

 • '>
  2. Szopkó Anna
  2016. július 9., szombat, 08:59
  Válaszolok

  Tény, hogy az önkormányzat és az IKV közös jogi képviselője engem egy visszadátumozott szerződés aláírására akart kényszeríteni.
  Tény az is, hogy a visszadátumozott, tehát meghamisított szerződés aláírására kényszerítésem kísérletéről az önkormányzat tudott. Ha másból nem, hát akkor abból, hogy az önkormányzatot -így a címzetes főjegyző urat és a tulajdonosi bizottságot is- a képviselőjük nyilatkozatának megküldésével tájékoztattam arról, hogy jogi képviselőjük -többek közt- egy visszadátumozott, azaz meghamisított tartalmú szerződéssel, hatalmi pozíciójával fenyegetve akart az önkormányzattal szemben egyébként fennálló több tízmilliós megtérítési igényemről lemondatni.
  Tény az is, hogy az önkormányzattal szembeni megtérítési igényemről való “önkéntes” lemondást nem fogadtam el, és az is tény, hogy ezt követően az önkormányzat egy olyan pert folytatott le ellenem, ami az üzletem elvételére irányul, ami 4 éven át tartott ellenem, és amit csak makacs kitartásomnak köszönhetően nyertem meg, tényleg óriási küzdelemmel. Amely per az önkormányzatnak 1.600.000Ft perköltségébe került.
  Az pedig, hogy az önkormányzat (és az IKV) jogi képviselője egy visszadátumozott, meghamisított szerződést akart tető alá hozni, majd 1.600.000Ft-nyi perköltséget bukott, az az önkormányzat részéről számára semmi negatív jogkövetkezménnyel nem járt számára. Sőt.
  Hogy van-e párhuzam a Mars teresek ügyével, nem tudom, és nem tudom, ha van, az csupán a véletlen műve-e.

 • '>
  1. Konkrettevedes
  2016. július 9., szombat, 07:54
  Válaszolok

  Ettől lesz Szeged szebb és jobb. Ja nem, megint egy mű ügy, ami a város energiáit és pénzét pazarolja (ügyvédi óradíj, költségek). Ha a pert indítók átnyálazhatnak 68865 oldalt nyolc évvel ezelőttről akkor mi lesz? Mitől jobb NEKIK vagy BÁRKINEK esetleg főleg a VÁROSBAN ahol mindannyian élni próbálunk?