Cserepes sori piac: folyamatban a per, miközben okafogyottá vált

szabo_balint_torvenyszek004kf

Igaz, okafogyottá vált a Cserepes sori piac kereskedői által indított peres eljárás, mert Rácz Attila visszamondta a felmondásokat, mégis folytatódik a per, az alperes, vagyis a többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaság ugyanis elfelejtette értesíteni a Szegedi Járási Bíróságot a fejleményekről.

A Szegedi Járásbíróság a Cserepes sori piac kereskedői által indított perekben nyilatkozattételre hívta fel az érintetteket a napokban. Mint ismeretes, azt kérte 30 kereskedő május végén, hogy a bíróság mondja ki bérleti szerződéseik felmondásának érvénytelenségét. „A dolog szépséghibája, hogy bár Rácz Attila visszavonta a felmondásokat, és erről bennünket tájékoztatott is, de a bíróság felé ezt elfelejtette jelezni. Így továbbra is egy folyamatban lévő peres eljárásról van szó, amiben nyilatkoznunk kell, úgy, hogy az ügy alapja megszűnt a felmondások visszavonásával, csak ezt a másik fél nem jelezte a Szegedi Járásbíróságnak” – részletezte a jelenlegi helyzetet Szabó Bálint jogász, aki szerint nevetséges, hogy a piac által megbízott ügyvéd nem ismeri a jogi lépéseket, holott a Cserepes sori Piac Kft. az alperes.

Egyelőre nem kapott értesítést sem a makói jegyző, sem pedig a Cserepes sori kereskedők érdekképviselője arról, hogy a bíróságon támadta volna meg a birtokvédelmeket a Cserepes sori Piac Kft., amiről még a múlt héten nyilatkozott Rácz Attila a Délmagyarországnak. Az első körben benyújtott 37 birtokvédelmi kérelemből 30 esetben állapította meg az ügy lefolytatására kijelölt makói jegyző, hogy „a Cserepes sori Piac Kft. birtokháborítást követett el, a pavilonok alapterületét olyan módon és időszakokban mérte, hogy ezzel a vevők kiszolgálását akadályozta, a bérlők üzleti tevékenységének folytatása során a szükséges mértéket meghaladóan, jogalap nélkül háborította. Emiatt eltiltja a Cserepes sori Piac Kft. birtokháborítót, hogy a jövőben hasonló történő birtokháborítást kövessen el” – idézte a jegyzői határozatot még a hónap elején tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a kereskedők érdekképviselője.

Ettől függetlenül nem tartja kizártnak, hogy bírósághoz fordult a piacvezető, ám Szabó szerint erről értesíteni kellett volna őt. Megjegyezte, mndettől függetlenül büntetőeljárások is zajlanak, például a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon és ügyészségen, Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselővel, Rácz Attila piacvezetővel, Botka László polgármesterrel és Mózes Ervin címzetes főjegyzővel kapcsolatban.

Elégedetlenek az új szerződést aláíró piacosok

„A múlt héten tárgyaltunk Rácz Attilával, elmondtuk, hogy nem akarunk új szerződést aláírni és az általuk kiméricskélt pavilonméreteket sem tartjuk megfelelőnek. Két dolgot kértünk, egyrészt a szombati fizető parkolás megszüntetését, amire azt mondta, hogy hajlandó visszavonni, amennyiben az ebből származó, állítása szerint havi fél millió forintos bevételt pótolni tudja, például azzal, hogy a kereskedők 400 forinttal megemelt bérleti díjat fizetnek” – számolt be a fejleményekről Szabó Bálint. A kereskedők érdekképviselője szerint a piacigazgató logikáját és hozzáállását is jól mutatja, ahogy kiszámolta a 400 forintokat, hiszen a parkolójegyből származó bevételeket elosztotta a kiadott négyzetméterekkel, s azt viszonyította a kereskedők létszámához. „Itt nem a kereskedés a lényeg, hanem pusztán a pénzügyi szempontok, vagyis nem közeledtek az álláspontok” – összegzett a jogász. Azt is elmondta portálunknak, hogy az új szerződéseket aláírók közül többen elégedetlenek, a piacvezetést támadják azzal, hogy megtévesztés, megfélemlítés, illetve kifejezetten zsarolás hatására írták alá a szerződést, és érvényteleníteni szeretnék azokat. Szabó közölte, vannak, akik peres eljárásban is gondolkodnak. A jogász úgy értékelte, hogy egyáltalán nem jártak jól azok, akik aláírták a dokumentumokat, és nem a fizetendő díj miatt, hanem azért mert még a tulajdonjogról is lemondatták őket.

Kritizálta a városvezetést is, hiszen a tömegközlekedési átszervezésével, ami a gyakorlatban járatritkításokat- és megszüntetéseket jelent bizonyos körjáratok létrehozása mellett, elvágták a Cserepes sori piacot is a vásárlóktól, a kurtítások ugyani a 13 és 13/A jelzésű buszokat is érintik. „Miközben egyes multikhoz ingyenes buszjáratok közlekednek, aközben a város még a Cserepes sori piacra vezető buszjáratokat is megszüntette, ezzel a buszos közlekedés jóformán megszűnt a piacra és a bevásárló központokhoz, csak a 90-as maradt” – részletezte. Tarjánból például az említett két járat megszüntetésével nem lehet megközelíteni a vásárteret, csak átszállással, ami Szabó Bálint jogász szerint a piac ellehetetlenítésének egy lépése.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. okosabbnálam
  2016. június 27., hétfő, 09:49
  Válaszolok

  Azt azért nem egészen értem, hogy miért a Piacnak kellene a bíróságot értesíteni, nem a Piac indított pert, hanem a bérlők. Nem nekik nem kellene közölni a bírósággal, hogy a követelésük alapja megszűnt? Ez a Szabó jogásznak is ilyen csapnivaló?

 • '>
  14. csoroka1
  2016. június 26., vasárnap, 20:26
  Válaszolok

  Beszállítónak tekinthető minden olyan vállalkozás, amely valamilyen végtermék előállításához szükséges alkatrészt vagy részegységet gyárt, vagy szolgáltatást nyújt más vállalkozás számára.
  •Az alapanyagból vagy félkész termékből hozzáadott érték előállítással egy magasabb szintű termék jelenik meg, melyeket más cégek tovább-feldolgozással vagy összeszereléssel végtermékké alakítanak.
  Jah és egy több száz milliós cég pont a nyugta tömböt nem fizeti ki… sztem menj orvoshoz, mert a te hülyeségedet már gyógyítani kell.

 • '>
  13. aggódó
  2016. június 26., vasárnap, 17:33
  Válaszolok

  Miért a piac üzemeltető cég pl. honnan veszi a WC-, fénymásoló-, kéztörlő papírt, vagy a helypénz nyugtát, esetleg a felmosószert, vagy az áramot??? Te olyan gügye vagy, hogy kár érted a szó… többet nem válaszolok, tanulj mástól…

 • '>
  12. csoroka1
  2016. június 26., vasárnap, 14:41
  Válaszolok

  Azért többes szám, mert a válaszom vonatkozott a 7. és a 8. bejegyzésre, de úgy látom ez meghaladja az értelmezési képességeidet 🙂
  Ha ennyire aggódsz a mars tér ügyeiért, akkor írj levelet az igazgatónak és érdeklődj kinek tartozik és hogy áll a büntető ügy, de gondolom ezt már nem teszed meg csak itt puffogtatsz a levegőbe, mert mást úgy sem tudsz. Még 1 titkot elárulok, egy piacnak nincsenek beszállítói 🙂 Pl a Mercedesnek van mondjuk, aki a csapágyakat szállítja, na az beszállító, a piacnak nincs ilyen, az bérleti díjat szed a kereskedőktől. Téged honnan szalajtottak? Te gazdasági zseni 🙂

 • '>
  11. aggódó
  2016. június 26., vasárnap, 00:47
  Válaszolok

  amúgy miért szólítasz meg többes számban ???? “tudhatnátok” én a magam nevében írok, a saját véleményemet…

 • '>
  10. aggódó
  2016. június 26., vasárnap, 00:44
  Válaszolok

  Tyúkeszű! Ha valaki tartozik, azt nem feljelentjük, mivel tartozni nem bűncselekmény, hanem fizetési meghagyást kérünk a tartozásra… több ilyen is folyamatban van, személy szerint nekem is tartoznak… egyébként még feljelentés is van, ha jól emlékszem, de az bűncselekmény, nem tartozás miatt… De mi van a jól bereklámozott korábbi igazgató feljelentésével és büntető perével??? Ja vagy az is csak olyan szokásos szoci kamu volt…??? Még vádemelésig sem jutott a nagy bűnügy??? :-))) Beteg tyúkeszű csapat, Botkától a rác kiskakasig:-))))))))))))) de leginkább a szavazóik… mondjuk meg is érdemlik… ahogy vetsz, úgy aratsz:-)))

 • '>
  9. csoroka1
  2016. június 25., szombat, 20:23
  Válaszolok

  Érdekes ez az emelés sztori, én úgy tudom utoljára az előző vezető emelt díjat a marson, a fidesz által kinevezett igazgató. Mutasd már be mikor mi emelkedett! Ha nincs kifizetve beszállító, miért nem jelenti fel a céget? Vagy miért nem jelented fel te magad, ha tudomásod van róla? Jah, mert kamu az egész 🙂
  Amúgy senki sem állította, hogy rácz hozta a nyereséget, de ha kicsit is értenétek egy céghez tudhatnátok, hogy nem 1 emberen múlik hanem egy csapaton (gazdasági szakértő, könyvelő, könyvvizsgáló, ügyvéd stb. )

 • '>
  8. aggódó
  2016. június 25., szombat, 18:50
  Válaszolok

  csoroka1- te okostojás! Attól még simán lehet nyereséget csinálni, ha nem fizeti ki a beszállítóit, sőt… pláne akkora helypénz, bérleti díj emelésekkel, amiket végigvitt Némethpista… csakhogy ő okosan, szerényen, udvariasan tette, nem úgy mint a kis rácz kakas…:-)))) nem is okostojás, sokkal inkább tyúkész vagy te csoroka1… TYÚKÉSZ:_))))

 • '>
  7. NP
  2016. június 25., szombat, 16:54
  Válaszolok

  csoroka1
  1, A Mars tér eredményét Németh István hozta nem Rácz…
  2, Nem tudom kinek, mennyiben, mikor volt igaza, de amit kommunikációs szinten el lehetett rontani az Rácz elrontotta…

 • '>
  6. Belvárosi
  2016. június 25., szombat, 16:25
  Válaszolok

  Várjuk ki a végét. A pártkongresszusnak. Lássuk hogyan árazza be a pártja Botkát és Ráczot. Akarnak tényezőként megmaradni a pártpolitikában vagy maradnak a lejtőn a Botkai irányt választva. Az mszp történelmi lehetőség előtt áll ,de ez az utolsó lehetősége.

 • '>
  5. csoroka1
  2016. június 25., szombat, 16:17
  Válaszolok

  4. Nézd meg a mars tér beszámolóját, nyolcvan milliós nyereség, 0 tartozás. Hazudsz minden állításodban és semmivel sem tudod alá támasztani, csak valótlanságokat írsz, de a szegediek nem hülyék, nem ülnek fel az ilyen hazugságoknak. Szabó állításait se hiszi már el senki.

 • '>
  4. aggódó
  2016. június 25., szombat, 15:02
  Válaszolok

  bárcsak igazad volna…

 • '>
  3. okosabbnálam
  2016. június 25., szombat, 14:17
  Válaszolok

  2. aggódó
  Rossz nicket választottál, a hazudozó lett volna a pontos.

 • '>
  2. aggódó
  2016. június 25., szombat, 10:52
  Válaszolok

  Rácz Ati egy tapasztalatlan, felkészületlen, nagyképű, pökhendi cégvezető. Megfeledkezik arról, pontosabban soha nem tanulta meg, hogy az ügyfelekkel (ez esetben a bérlők, vevők)jó viszonyt kell ápolni, nem “kivagyiskodni”, beakasztani, fenyegetőzni. A városvezetésnek pedig azt kell eldöntenie, ki van kiért… a városvezetés az emberekért, vagy az emberek a városvezetésért???? Rácz Atinak már Mars térről is el kellett jönnie, Némethpista alól, de ekkora személyes ibukást!!!!???? A dorozsmai nagybani egy éven belül bezár, felépült az új, márt nem városi tulajdonban lévő piac, a Mars téri piac boldog, boldogtalannak tartozik, a Cserepesori meg lassan-lassan megszűnik… Szép volt fiúk!!!! A város, a szegedi emberek romokban… eszetlenség, értelmetlenség, mélyszegénység, ostobaság jellemzi a várost…

 • '>
  1. cinikus
  2016. június 25., szombat, 10:04
  Válaszolok

  Gumicsont! 😀