Árbevétele felét bukhatja a dorozsmai nagybani – látszatnyugalom a szegedi városházán

2016. május 19., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

nagybani_piac17_gs

Mi lesz veled, Dorozsmai Nagybani Piac? A roppant erősnek tűnő konkurencia megjelenésével ugorhat a nyereség és az osztalék, lesz viszont iparűzési és építményadó – nem nagyon akaródzott válaszolni a szocialista alpolgármestereknek Tanács Eszter kérdésere a pénzügyi bizottság ülésén…

A többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. 2016-os üzleti terve is szóba került a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerdai ülésén. A téma azért tűnt izgalmasnak, mert számtalan találgatás övezi a cég jövőjét, miután a napokban a régi nagybanitól nem is oly messze 15 hektáros területen 9 milliárd forintos magánberuházás keretében megnyílt a CBA országos zöldség- és gyümölcsfelvásárló központja, a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac, mely máris jelentős erőkkel csábítja az ügyfeleket, a termelőket, a kereskedőket, és a tervek szerint erre, illetve a régió termelőire támaszkodva oldaná meg a CBA-hálózat a zöldség- és gyümölcsfelvásárlását.

A Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-vel kapcsolatban tudni érdemes, hogy jelentős nyereséggel működött az utóbbi időszakban – ez derült ki a május 19-i taggyűlésre készített jelentésből. 2014-ben 582, 2015-ben 600 millió forintnál is több árbevételt produkált a cég, és az ügyvezető, Németh Zoltán több mint 226 milliónyi osztalék kifizetését javasolja a tulajdonosoknak, ebből kerek 200 millió juthat a szegedi önkormányzatnak június 3-áig. Az idei évre szóló üzleti terv azonban azt tartalmazza, a dorozsmai nagybani az új szereplő megjelenése kapcsán úgy számol, árbevétele mintegy a felére, 310 millió forintra esik vissza 2016-ban. Az adózás előtti eredményt így a tavalyi 285 millióssal szemben idén mindösszesen szűk 3 milliósra tervezik, azaz a szegedi önkormányzat is minden valószínűség szerint elbúcsúzhat a szép osztaléktól.

A pénzügyi bizottság külső szakértő tagja, Tanács Eszter vázolta, nem túl rózsás és kevéssé biztató az összkép a többségi önkormányzati tulajdonú cég szempontjából, ami érzékenyen érinti a várost is. Érdeklődött, milyen eszközökkel, milyen fő lépésekkel tervezik a nyereségcsökkenést mérsékelni a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac indulásának tükrében. A két szocialista alpolgármester, Solymos László és Szentgyörgyi Pál láthatóan vonakodott feleletet adni, azt ismételgették, az írásos anyagban megtalálható az üzleti terv, azt kell fellapozni, egyébként pedig annyit vetettek oda: “nem nyugtalankodunk”.

penzugyibiz_ules05_gs

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester végül nagy duzzogva válaszra méltatta a bizottság külső szakértői tagját. Mint mondta, az önkormányzat tudomásul veszi és örül neki, hogy európai szintű új nagybani piac született Szegeden magánbefektetéssel, ilyen nagyságrendű beruházásra a város – ismerte el – nem lett volna képes. Úgy tájékoztatott, a Dorozsmai Nagybani Piac árbevétele várhatóan megfeleződik majd az élesedő verseny, a konkurenciaharc hatására, bár a kereskedők egyelőre óvatosak, többségük mindkét helyre váltott bérletet, meg akarják próbálni, mit nyújt az új piac. “Tudjuk, hogy ez eredményromlást és osztalékcsökkenést jelent számunkra, de az új piac jelentős nagyságrendű iparűzési és építményadója majdnem teljesen kárpótolni fogja a várost a kiesés miatt” – jövendölte Szentgyörgyi. Hozzátette, a Dorozsmai Nagybani Piac keresi a helyét, és biztos benne, hogy bár a kereskedelmi egységeket kiszolgáló része eltűnik az ügyfélkörből, a közel 90 százalékos önkormányzati tulajdonú társaság jó stratégiával – ilyen például az e-kereskedelem, az online szállítási forma erősítése, illetve 90 milliós infrastrukturális fejlesztés – meg fogja találni a számára megfelelő üzleti szegmenst, alacsonyabb díjaival és riválisától eltérő nyitva tartásával alternatívát tud kínálni, és talpon tud majd maradni.

Hogy ez így lesz-e, a közeljövő majd megmutatja – mindenesetre a bizottság Tanács Eszter tartózkodása mellett elfogadta a határozati javaslatot, benne az üzleti tervvel.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 22 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 22. Gépész hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:27
  Válaszolok

  Igazán megmosolyogtató hogy az érettségi nélküli EU elnök cimborái támadnak egy békasegge régióközpont bizottsági tagot mert nincs neki Nobel díjas gazdasági képessége, csak hétköznapi értelmiségiként használja az eszét, gondolkodik, és kérdez! :P :P :P
  (a büdös életbe nem gondoltam volna hogy lmp kötődésű tag mellett fogok érvelni!… Bár volt már hogy Shifferrel is egyetértettem..)

 • 21. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 20., péntek, 20:05
  Válaszolok

  20. kocsmakomcsik
  Ne szégyelld cimbora az aklot, apád, anyád se szégyellte. Legyél büszke magadra, hogy hova jutottál onnan: kismalacból nagy disznó lettél! A város meg fantasztikus, de tényleg.

 • 20. kocsmakomcsik hozzászólt ekkor: 2016. május 20., péntek, 15:03
  Válaszolok

  Akolból való maximum te vagy, te szerencsétlen ‘okosabbnálam’. Hogy a te stílusodban reagáljak: menj le a borfesztre míg tart, idd le magad valamelyik szegedi maffiózó söntésében, fetrengj kicsit az összehugyált Széchenyi téri fűben aztán legyél nagyon nagyon büszke a te örökös polgármesteredre. Neki köszönheted ezt a fantasztikus várost, ahol az elődök hülyék voltak, mert ami most van, az a Királyág :D

 • 19. menotti hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 19:20
  Válaszolok

  Nem baj, ha bezár a dorozsmai.
  Legalább nem kell új pártházat építeni az elvtársaknak.
  Ott vannak épületek, kerítés, sorompó, már csak fegyveres őrök kellenek, oszt a bal oldal a botkistáké, a jobb oldalra meg beengedni cca. 2000 migráncsot, oszt becsukni az ajtót fél évre.
  Fél év után kinyitni, és akkor kiderül, mellik a fejletteb vallás?

 • 18. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 19:07
  Válaszolok

  17. Elkapóné
  Szerintem vonulj félre kocsmakomcsival – osztálykülönbség nincsen köztetek -, és beszéljétek ezt meg egymás között.
  Az egyik majomnak az a baja, hogy az önkormányzat majd kevesebb pénzt vesz ki a piacból, a másik szerint ki se kéne venni és egy akolból valók. Legalább egymással egyeztetnétek a szerencsétlenek.

 • 17. Elkapóné hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 18:27
  Válaszolok

  600 millió forint árbevételt ért el a cég. Az ügyvezető, 226 milliónyi osztalék kifizetését javasolja a tulajdonosoknak, ebből kerek 200 millió juthat a szegedi önkormányzatnak június 3-áig.
  - A 600 millió az az árbevétel és nem a tiszta nyereség. A teljes csőd előtt ki akarnak mindent szivattyúzni a cégből amit csak lehet? Ez a nagy mértékű osztalék kimentés nem hosszútávú gondolkodásra utal. Nem ezt hívják csődbüntettnek? Botkának kell a pénz a párton belüli pozíciója megtartásához?

 • 16. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 17:46
  Válaszolok

  13. kocsmakomcsik
  A legnagyobb veszteség az élőerőben keletkezett, amikor neked és a hozzád hasonlóaknak elborult az ép elméje, már ha volt ilyen egyáltalán. Ami hülyeséget itt összehordasz, a kutya megveszne tőle.

 • 15. Seckó hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 17:45
  Válaszolok

  Ma voltam kint a piacon de egy árus se volt kint,megkérdeztem miért ilyen üres az egész koplexum,és a válasz mert nem szoktak még ide az emberek.

 • 14. kocsmakomcsik hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 17:16
  Válaszolok

  A külsős tag nem létező gazdasági végezttségében meg tudjátok mi a szomorú? Az hogy ezen a nőn kívül senkinek nem szúr szemet egy ilyen buli. A helyi ellenzék teljes asszisztálásával rohad le a város, az egyik a tarjáni nyugdíjasokkal van elfoglalva, a másik a migránsokkal… tele van állítólagos konzervatív értelmiségivel, jogásszal, közgazdásszal a város… Király meg a többi szemétláda csak röhög a markába, teljes joggal.

 • 13. kocsmakomcsik hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 17:12
  Válaszolok

  Ez is egyfajta vagyonvesztés, az elvtársak meg elintézik egy vállrándítással. Senki sem sajnálja a CBA-tól a bizniszt, ami az elképesztő, hogy a Város 100%-ban kimarad a buliból, holott van (volt?) egy hasonló létesítménye. Talán erre kellett volna milliárdokat ‘lehívni’ (magyarul: mi és az összes többi eu-s adófizető pénzét költeni), nem félresikerült térkövezésre meg a semmibe vezető villamosra, nem?
  Ki a franc fog felelősséget vállalni ezért az elbaltázott 15 évért??

 • 12. szatyorszentelő hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 14:05
  Válaszolok

  Hú vazze fóliás, itt a fideszesek a Botkának szivattyúznak?! Nem semmi!

 • 11. Remete hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 14:00
  Válaszolok

  fóliás nem vagy te fóbiás? Csak az elmúlt évtől van “szoci” többség által kinevezett igazgatója a nagybaninak. 2014 előtt a kormánypártok által kinevezett főnök volt. Ki is szivattyúzhatott?

 • 10. fóliás hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 13:43
  Válaszolok

  a dorozsmai nagyban egy remek szoci pénzszivattyú volt. gondolom most fő a fejük a torony alatti elvtársaknak, hogy mi lesz tovább…mert ennek a piacnak kakukk

 • 9. szatyorszentelő hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 12:32
  Válaszolok

  Az a jó ebben a keleti piacban, hogy leginkább nincsen, mert a rendszerváltás után szittya büszkeségből el tetszettek kúrni kedves jobboldal. Nem kicsit, nagyon. Mostanában inkább majd mi leszünk/vagyunk a kelet piaca.

 • 8. ekszpert hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 12:21
  Válaszolok

  Végül is szakértőnek is felfogható az elempés hölgy, ha nem is ezen a területen. :-)
  Oktatás:

  Tájökológia 2
  Tájökológiai tervezés gyakorlat
  Karsztos tájvizsgálatok
  Tudományos tevékenység:
  Diplomamunka (2004): Az Enteromorpha sp. zöld alga terjedésének összefüggései az üledék változásaival Seal sands területén ? a Durham-i Egyetem Földrajz tanszékének kutatása (An investigation of the sediment budget, the fate of contaminants, and dating sediment contamination in the Teesmouth and Cleveland coast SPA) keretében, Dr. Daniel M. N. Donoghue témavezetésével
  Erdőtörténeti vizsgálatok
  Talajtani vizsgálatok
  Terepi erdőszerkezeti vizsgálatok
  Térinformatikai elemzések
  PhD kutatási téma (2004 – ): Az erdőszerkezet térbeli és időbeli mintázatainak és ezek okainak vizsgálata a Haragistya-Lófej erdőrezervátum területén (témavezető: Dr. Kevei Ferencné Dr. Bárány Ilona, konzulens: Szmorad Ferenc):
  Távérzékeléses módszertani vizsgálatok
  (2006-):
  Felületmodellből előállított famagasság-térképek pontosságának vizsgálata karsztos mintaterületen
  Radarképek felhasználási lehetőségei erdőborítás-térképek készítésében trópusi területeken”
  http://www2.sci.u-szeged.hu/eghajlattan/tanacs.htm

 • 7. NP hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 12:20
  Válaszolok

  SP
  De hát itt vagy te!
  Miért nem nyitsz konzervgyárat pld. a keleti piacra?

 • 6. piacma hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 12:19
  Válaszolok

  piacma.hu :-)

 • 5. SP hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 11:23
  Válaszolok

  A “jövőbe látó” fizetett önkormányzati szakemberek majdnem elszórtak milliókat közpénzből a dorozsmai piac házbontásos területfejlesztésére. (A gagyi 2×1 sávos lovaskocsis híd megálmodóival azonosak?)

  Ha van 1 morzsányi eszük egy tömeges felvásárlással is foglalkozó, munkahelyteremtő konzervgyárat nyitnak ott pl. keleti piacra.

 • 4. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 10:28
  Válaszolok

  És ez a Tanács Eszter tényleg külső szakértő? :(
  A város igazán többet érdemelne!

 • 3. Árpád hozzászólt ekkor: 2016. május 19., csütörtök, 09:22
  Válaszolok

  Nyílván az ifjú bizottsági tagnak kevés tapasztalata van gazdaság természetéről, ezért segítek egy példával: a Metro tulajdonában volt az a terület amin jelenleg az Auchan áll, és a Metro eladta a Corának (jelenleg: Auchan). Miért adta el a területet a konkurenciának a Metro?? Azért, mert jobban értett a Metro vezetés a piachoz, mint Ön kedves Tanács Eszter. Ugyanis ketten sőt a Praktikerrel 3-an nagyobb vásárló tömeget tudnak vonzani mint egyedűl a Metro. Ezért az is lehet az eredménye az új piac nyitásának, hogy rengeteg kereskedő és vevő jelenik meg Szeged téréségében, és aki oda nem jut be elmegy Dorozsmára, vagy a vevő amit nem kap meg Dorozsmán megveszi pár kilométerrel arrébb, ez is lehet egy forgatókönyv, amit az is alátámaszt, hogy jelenleg mindkét helyen teltház van. Kedves Tanács Eszter, kérem maradjon meg Maga is és a pártja is a Zöld politizálásnál az jobban áll Önnöknek.

Ugrás az oldal tetejére