Pártkontroll – közigazgatás a szocializmusban az egykori tanácsházán + FOTÓK

kommunista_relikviak11_gs

Lenin-portré Zsolnayból, piros-fekete műbőr ülőgarnitúra, 5 éves terv szivarka – többek között ezeket a tárgyakat is megtekinthetik az érdeklődők a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlaton. Az egykori tanácsháza épületében a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyílik tárlat, mely korabeli fényképeken, dokumentumokon és tárgyakon keresztül mutatja be Pol Pot megye keményvonalasságát.

Egy szekrényajtón keresztül léphetünk be a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlatra az egykori tanácsháza épületében, mely valószínűleg menekülő útvonal volt. A kiállításnak helyet adó helyiségekben a megyei tanácselnök irodája volt, illetve a megyei pártbizottsági titkár, ifj. Komócsin Mihály is ott dolgozott. A vezetői asztalon piros telefon, írógép és a Lenin szobrocska fogadja a látogatót, míg a falon a vörös csillag és egy Lenin-kép mellett egy zászlót is láthatunk, amelyet 1958-ban a megyei tanács V.B. dolgozói ajándékoztak a tanács KISZ-szervezetének. Az egyik falat teljesen elfoglaló beépített szekrénysor ajtajait bárki kinyithatja, szobrok makettjeit, serlegeket és könyveket találhatunk ott. Az egyik polcon kapott helyet például a Lenint és Sztálint ábrázoló szoborkompozíció kicsinyített mása, ami a Stefánián állt, s amely az első ilyen szovjet mintára készült szobor volt hazánkban.

Miklós Péter történész, az Emlékpont múzeum igazgatója elmondta, az a szocialista közigazgatási struktúra jellemezte Magyarországot 1950-től, a tanácsrendszer létrejöttétől a szocialista rendszer bukásáig, majd az önkormányzati rendszer 1990-es újbóli megszervezéséig, amit elénk tár a kiállítás. Tematikus tablókon keresztül mutatják be a tanácsrendszernek, illetve a Rákóczi téri épületben folyó politikai életnek a működését. Külön foglalkoznak Csongrád megye 1950-es létrejöttével, a megyei párt- és tanács vezetőségével, illetve a munkásőrséggel is. „Az államszocializmus korában Csongrád megyét Pol Pot megyének is nevezték, elsősorban a helyi pártvezetés keményvonalasság miatt, ami az 1960-as és 70-es években egyfajta baloldali vagy munkásellenzéki szerepet vállalt az akkor már lassan konszolidáló Kádár-rendszeren belül is” – fogalmazott a történész. Ennek az erősen baloldali tanácsrendszernek a világát mutatják be kialakulásától a bomlásáig. Miklós Péter szimbolikusnak nevezte, hogy a megyei tanácsháza épületében dolgozott egykor a megyei pártbizottság, a szomszédságában pedig a munkásőrség, vagyis az épületegyüttes is jól mutatja a pártkontrollt.

kommunista_relikviak03_gs

A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárából dokumentumválogatás is felidézi a korszakot, mellyel kapcsolatban Miklós Péter kérdésünkre elmondta, több érdekességre is bukkantak a kiállítás összeállításakor. Kiderült, hogy a munkásőrparancsnokokkal rendszeresen problémái adódtak a városi pártvezetésnek, de tetten érhető a Szeged városi és a megyei pártbizottság ellentéte is, mely már az 1950-es években jelentkezett. Az iratokból az is látható, hogy Csongrád megyében a Komócsin család túlhatalma ellen is próbált szervezkedni a párt.

Tóth Istvántól, a Móra Ferenc Múzeum osztályvezetőjétől megtudtuk, a kiállított tárgyak jelentős részét a kultúrpalota biztosította, és úgy válogatták össze az anyagot, hogy azok a bútorok és zászlók kerüljenek vissza a Rákóczi térre, melyek egykor ott is voltak az irodákban. „A fényképeket Enyedi Zoltán fotóriporter hagyatékából válogattuk, ezekből mintegy hétszázat tekinthetnek meg az érdeklődők. A képeken évfordulók, munkásőr és pártesemények elevenednek meg, és az egykori vezetők is beazonosíthatók” – magyarázta Tóth István. Az osztályvezető elmondta, a korszak hangulatát korhű enteriőr idézi meg, hiszen egykor minden irodában kötelező volt kitenni a szobrokat, zászlókat és képeket, és nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt, ahol a szovjet-típusú hatalomgyakorlás volt jellemző.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 24-én több programmal várja a megemlékezőket a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat Szegeden. A „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című kiállítást 11 órakor nyitja meg Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke. Az emléknap programjaiért kattintson IDE.

Időutazásra invitál a kormányhivatal, a szocialista közigazgatást mutatják be egy tárlaton.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=611724

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 22.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. retró
  2016. február 23., kedd, 11:04
  Válaszolok

  Rólatok is lesz ilyen kiállítás pár év múlva narancs fiúk.
  Középen kis asztalkán feldíszítve a Tákolmány. 🙂
  Miközben szól a kiállításon a mórahalmi ovisok kormányablakos versikéje. 🙂

 • '>
  4. Migiri
  2016. február 22., hétfő, 20:09
  Válaszolok

  Mi lesz a következő? Visszaállítják a Lenin szobrot, hogy azáltal is a kommunizmus áldozataira emlékezzenek? Nekem ez inkább tűnik egy kommunista szentélynek, ahová bejárhat a jelenlegi megyei tanácselnök iszogatni, hátha megjelenik neki a kommunizmus szelleme tanácsot adni…

 • '>
  3. Tanácselnöknő
  2016. február 22., hétfő, 19:36
  Válaszolok

  Botkának is van ilyen szobája? Oda járnak az anyukájával nosztalgiázni?

 • '>
  2. Ex Jobbikos
  2016. február 22., hétfő, 15:03
  Válaszolok

  Az Alaptörvény Asztalát és az Orbán Viktor festményt hol lehet megtekinteni?

 • '>
  1. senki
  2016. február 22., hétfő, 14:11
  Válaszolok

  Én ezt nem vállalnám be a helyükben, még a dolgozó nép túl sok párhuzamot vél felfedezni az akkor és jelenlegi rendszer között…