Újszentiván nem felejti el hőseit + FOTÓK

2017. október 22., vasárnap · Hozzászólok

1956-os emlékművet avattak Újszentivánon. Minden kisebb közösség rendelkezik „saját 1956-tal”, a település szülötte, Putnik Tivadar elsők között követelte a szovjet csapatok kivonását már a forradalom előestéjén. Tovább »

Wallenberg nyomán az Emlékpontban + FOTÓK

2017. október 18., szerda · Egy hozzászólás

A hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely és a zsinagóga adott otthont a Wallenberg nyomán elnevezésű, középiskolások számára kiírt országos vetélkedő regionális fordulójának, amelyet a vásárhelyi közgyűjtemény a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen rendezett meg. A megmérettetésen hét csapat – közöttük három határon túli – mérte össze tudását a Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről, valamint a holokauszt és a magyar–zsidó együttélés témakörében szerzett ismereteiről. Tovább »

A szabadság pillanatait elevenítik fel ’56-ra emlékezve + FOTÓK

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A kiállítás szereplői, közösségei egy adott történelmi pillanatban fontos és alapvető emberi érték, a szabadság mellett álltak ki. Ez a legnagyobb varázsa 1956-nak, ezért kell róla beszélni, ezért kell azt szélesebb körben is bemutatni – hangzott el a Szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című tablókiállítás megnyitóján az SZTE Klebelsberg Könyvtár Átriumában. Tovább »

A Nagy Háború hőseitől a kádári megtorlások áldozataiig

2017. szeptember 13., szerda · 4 hozzászólás

A hódmezővásárhelyi Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak egyrészt a tudomány napjához, másrészt a Vásárhelyen tizenegyedik éve megrendezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez – mondta el Miklós Péter intézményvezető, aki a közgyűjtemény következő hónapokra tervezett eseményeiről adott tájékoztatást. Tovább »

Itthon vagy! – Hódmezővásárhelyről és az Emlékpontból + FOTÓK

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

emlekpont_itthon4

Az MTVA az ország turisztikai értékeit bemutató sorozata, az Itthon vagy! stábja május utolsó napjaiban Hódmezővásárhelyen forgatta a műsor július 7-én sugárzott epizódját. A forgatócsoport felkereste az Emlékpontot, a zsinagógát és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet is. Tovább »

Csongrád-Csanád – a megyei közgyűlés kiállt a névváltoztatás mellett

2017. június 30., péntek · 19 hozzászólás

kozgyules_megyei10_gs

A megye minden lakosának joga van saját identitásának megéléséhez, ehhez is hozzájárulhat, ha Csongrád megye neve kibővül Csanáddal – hangzott el a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén. A grémiumnak véleménynyilvánítási joga van a kérdésben, amit Lázár János vetett fel, s végül egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők, hogy Csongrád-Csanádra módosuljon az elnevezés. Azt, hogy a témában kibontakozott vita konstruktív és előremutató volt, jól jelzi, hogy Szirbik Imrét meggyőzte Bozó Zoltán érvelése, s végül támogatta az előterjesztést. Tovább »

Női sorsok a Gulágon + FOTÓK

2017. június 15., csütörtök · Hozzászólok

konyvbemutato_somogyi

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett. Tovább »

Bibó az államminiszter és a családapa – tárlat nyílt a jogtudósról Szegeden

2017. június 12., hétfő · Hozzászólok

bibo_istvan_kiallitas011kf

Bár Bibó István munkásságát próbálták kisajátítani a bal- és a jobboldal mellett a liberálisok is, a jogtudóst és államminisztert egyszerre jellemezte a nemzetben való gondolkodás, a szociális érzékenység és a baloldali értékrend követése a liberális beállítottság mellett – hangzott el a kormányhivatalban, ahol tablókiállításon ismerhetjük meg Bibó életét. Tovább »

Egyik nemzettel sem bántak el ennyire – Trianonra emlékeztek Szőregen

2017. június 4., vasárnap · 4 hozzászólás

Szoreg_trianon_megemlekezes

A szőregi temetőben tavaly átadott Trianon-emlékoszlopnál tartott megemlékezést Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő szervezésében a Szőregi Baráti Társaság. Az eseményen – amelyen részt vett B. Nagy László országgyűlési képviselő is – Miklós Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja mondott beszédet. Tovább »

Világháború helyett hidegháború – A Győzelem Napjáról emlékeztek meg az Emlékpontban

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

2017_0509_Gyoz_02

A második világháborút Európában lezáró Győzelem Napjáról tartott rendhagyó történelemórát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban helyi diákoknak május 9-én Miklós Péter történész, az intézmény vezetője, aki szólt a történelmi eseményhez vezető út áldozatairól és máig tartó hatásairól is. Tovább »

Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére + FOTÓK

2017. május 8., hétfő · 4 hozzászólás

0508emlekpont_holokauszt

Megérkezett Békéscsabára az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítása. Az országban korábban már több mint kilencven helyszínén látható tárlat a csabai pályaudvaron álló korabeli vagonban mutatja be a holokauszt történéseit, hogy a mai kor fiataljai is képet kaphassanak a vészkorszakról – annak a reményében, hogy az soha ne ismétlődhessen meg. A kiállítás hétfői megnyitóján beszédet mondott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. Tovább »

1956 kevéssé ismert pillanatait elevenítették fel az Emlékpontban

2017. április 28., péntek · Hozzászólok

_0427_Tabl_0010

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban megnyílt A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című tablókiállítás olyan, a hatvanegy évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharc folyamán jelentkező ismert és kevésbé ismert egyéni és közösségi cselekvési formákat mutat be, amelyek célja a kommunista diktatúra megszüntetése és a demokratikus Magyarország megteremtése volt. Tovább »

Történelmi könyveket mutattak be az Emlékpontban

2017. április 27., csütörtök · Hozzászólok

2017_0426_Ujk_10

Az ötvenhatos forradalom hőseiről és szemtanúiról, valamint az akkoriban megfigyelhető egyéni és közösségi cselekvésmódokról mutattak be könyveket a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Miklós Péter történész A szabadság reményében. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című munkája megjelentetését, valamint a Harangozó Imre néprajzkutató által összeállított Memoria iusti cum laudibus… 1956 emlékezetének könyve című kötet kiadását az 56-os Emlékbizottság támogatása tette lehetővé. Tovább »

Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be Újszentivánon

2017. április 25., kedd · Hozzászólok

2017_0421_Ujk_04

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos, ugyanakkor kevéssé ismert szereplőjéről, Putnik Tivadarral írt könyvet Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, amelyet a hétvégén mutattak be Újszentivánon. Tovább »

Miklós Péter: A politikai pályát nem befolyásolta az ügynökmúlt

2017. április 9., vasárnap · 30 hozzászólás

miklos_peter_blogstar

A hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója, Miklós Péter beleállna az ügynökök és megbízóik neveinek nyilvánosságra hozásába. A Blogstar.hu-nak adott interjújában beszél arról is, hogy szerinte Kádár-rendszert épít-e Orbán Viktor. Tovább »

Konferencia a munkásőrség történetéről az Emlékpontban

2017. március 18., szombat · Hozzászólok

0317_Konf_01

Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel rendezett tudományos konferenciát március 17-én – a munkásőrség hódmezővásárhelyi megalakulását követően épp hatvan évvel – a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Tovább »

Lázár: Kádár nem volt több egy köztörvényes gyilkosnál – a munkásőrség hódmezővásárhelyi történetét mutatja be az Emlékpont + FOTÓK

2017. március 18., szombat · 2 hozzászólás

2017_0317_kial_17

Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989 című kiállítás nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban pénteken. Tovább »

Kiállítás, konferencia és monográfia mutatja be a munkásőrök világát az Emlékpontban

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

0314_MKS_16

Március 17-én, pénteken 10 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában a Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című kiállítás, amelyet azonos címmel tudományos tanácskozás követ a közgyűjtemény konferenciatermében. A még rendezés alatt álló tárlatot kedden Miklós Péter intézményvezető mutatta be a sajtó képviselőinek. Tovább »

Dél-alföldi történetek a Gulágról

2017. március 12., vasárnap · Hozzászólok

gulag_kiskunmajsa001

A kiskunmajsai könyvtárban mutatták be a „Gulág-történetek” Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötetet. A kiadványt Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe, aki hangsúlyozta, hogy a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt mintegy nyolcszázezer magyar történetének minél szélesebb körben való megismertetése fontos feladat. Tovább »

Bibó István munkásságát mutatja be az Emlékpont

2017. március 8., szerda · Hozzászólok

Március 10-én, pénteken délután 17 órakor a Vásárhelyen több évtizedet élt Tegzes Lászlóné Bibó Borbála, Bibó István lánya ajánlja majd a tárlatot a közönség figyelmébe, akinek jogász, politológus és közéleti gondolkodó édesapja kiemelkedő alakja a huszadik század magyar politikatörténetének. Tovább »

Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit

2017. február 25., szombat · Hozzászólok

0224_Könyv_01

A kommunizmus áldozatainak emléknapján mutatták be az Emlékpont Könyvek című sorozat új köteteit a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című könyvét a szerző, míg a Miklós Péter szerkesztésében megjelent Mindennapok a Gulágon című kiadványát az intézmény vezetője ismertette a pénteki sajtóbemutatón. Tovább »

Pontot kell tenni Csongrád megye és Szeged szocialista múltjára + FOTÓK

2017. február 25., szombat · 12 hozzászólás

megyei_megemlekezes004kf

A következő nemzedék lesz az, mely végre valóban szembe tud majd nézni a léleknyomorító Kádárok és a Komócsinok diktatórikus uralmával – hangzott el a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat rendezvényén. Tovább »

Középpontban a Komócsin-klán – a kommunizmus áldozataira emlékeztek Szegeden + FOTÓK, HANG

2017. február 24., péntek · 11 hozzászólás

tudomanyos_szimpozium27_gs

A kommunista múlt feldolgozásának kulcsa a helyi események feltárásában rejlik – hangzott el a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Szegeden rendezett szimpóziumon, amelynek központi témája a Komócsin-klán tagjainak tevékenysége volt. Tovább »

Pol Pot megye névadója és az egész Komócsin család a szegedi megemlékezések középpontjában

2017. február 20., hétfő · 54 hozzászólás

sajttaj_kommunizmus_aldozatai08_gs

A Komócsin-klán tagjainak tevékenységét is részletesen bemutatják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Szegeden. Rendhagyó történelemórákat tartanak diákoknak, tudományos előadásokra invitálják az érdeklődőket, illetve koszorúzással is tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. Tovább »

Szegedre is szemet vetettek a jugoszlávok

2017. február 10., péntek · 2 hozzászólás

parizsibeke_wikiped

Miklós Péter történésszel beszélgettünk a 70 éve aláírt párizsi békeszerződésről, arról, hogy a második világégést követő rendezés miként érintette Szegedet és környékét. Tovább »

Romsics az Emlékpontban: A szovjetek ragaszkodtak a trianoni határokhoz a II. világháború után

2017. február 9., csütörtök · 2 hozzászólás

emlekpont_tudomanyos_tanacskozas07_gs

Az Emlékpontban az 1947-es párizsi békeszerződésről szóló konferencián jártunk. Romsics Ignác nemcsak az újabb békediktátumról, hanem a világháború alatti angol és amerikai tervekről is beszélt. Tovább »

Mozaikok a magyar sajtó történetéhez – Miklós Péter könyvét mutatták be Kecskeméten

2017. január 27., péntek · Hozzászólok

emlekpont_kecskemet_11

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője A Kecskeméti Lapok története (1868–1956) című könyvét mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A tavaly megjelent százötven oldalas munka kecskeméti és budapesti levéltári dokumentumok, valamint a Kecskeméti Lapok című újság valamennyi lapszáma áttanulmányozásának eredményeként jött létre, s ez az első kismonográfia, amely a „hírös város” sajtótörténetével foglalkozik. Tovább »

Bibó István életét bemutató tárlat nyílt az Összefogás Házában

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

_0125_Bibo_0007

A legendás huszadik századi magyar politikus és politikai gondolkodó, Bibó István (1911–1979) életét és munkásságát mutatja be az a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár munkatársai által – Tegzes Lászlóné Bibó Borbála szakmai koordinálásában – összeállított tárlat, amely január 24-én nyílt meg a Szeged-Klebelsberg-telepi közösségi központban, az Összefogás Házában. Tovább »

A dedikáció szakrális tárggyá teszi a kötetet

2017. január 24., kedd · Hozzászólok

radnoti_emlekpont001

Azáltal, hogy a szerző saját kezével ír dedikációt könyvébe, szakrális tárgy válik belőle – jelentette ki Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban hétfő este megrendezett könyvbemutatóján. A Könyvvel üzenek néked Radnóti Miklós dedikációi című könyv szerzője Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével beszélgetve arról is mesélt, hogyan sikerült a több mint hatszáz Radnóti-dedikációt kötetbe gyűjtenie. Tovább »

Gyálaréti megemlékezés a doni hősökről + FOTÓK

2017. január 15., vasárnap · 11 hozzászólás

megemlekezes_a_doni_aldozatokra_gyalaret13_gs

A Gyálaréti Egyesület szervezésében koszorúzással és történelmi előadással emlékeztek meg a városrész lakói a doni áttörés során elesett több tízezer magyar katonáról. Az eseményen Molnár Lászlóné, a civil szervezet vezetője rövid emlékező beszédet mondott, majd Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja tartott előadást. Tovább »

Rákosi börtönei Berettyóújfalun + FOTÓK

2017. január 12., csütörtök · 2 hozzászólás

Rakosi_bortonei_Berettyoujfalu_001

Az Emlékpont 2013-ban létrehozott kiállítása, a Rákosi börtöneit bemutató tárlat szerdán a kilencedik helyszínén, a berettyóújfalui Bihari Múzeumban nyílt meg. A vernisszázson Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény vezetője emlékeztetett: Rákosi diktatúrájának idején mintegy egymillió személlyel szemben indítottak eljárást, s ezeket számos elmarasztaló ítélet követte. A számos kivégzés mellett több százezren kerültek börtönökbe, internáló táborokba, amelyeknek világa nem volt ismeretlen Rákosi előtt sem. Tovább »

Megnyílt Krasznai Barbara kiállítása a Polgári Szalonban + FOTÓK

2016. december 15., csütörtök · Egy hozzászólás

polgari_szalon08_gs

A Polgári Szalon idei utolsó kiállítása Krasznai Barbara festőművész Életút című tárlata, amelyet Miklós Péter történész, teológus, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja nyitott meg. Tovább »

A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

2016. december 11., vasárnap · Hozzászólok

1211_Kolozs_07

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című programsorozatának nyolcadik előadását tartották december 8-án este. Tovább »

Rákosi börtönei Ebesen

2016. december 11., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_ebes_005

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című tárlata jelenleg az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban látható. A vándorkiállítás mostani helyszínének különlegességét az adja, hogy az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótáborban mintegy hétszáz dél-alföldi (többségében szegedi, illetve környékbeli) kitelepített élt az 1950-es évek elején. Tovább »

Közép-Európa kutatásáért-díjat kapott az Emlékpont vezetője

2016. november 28., hétfő · Hozzászólok

miklos_peter_kozep-europa-dij

A Közép-európai Közlemények című – immár tizedik évfolyamába lépett – tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága és tanácsadó testülete Közép-Európa kutatásáért-díjat adományozott Miklós Péternek, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének. Tovább »

Az 1956-os magyar forradalom szomszédainkra is kihatással volt

2016. november 28., hétfő · Hozzászólok

vmdk_miklos_peter004kfA szocializmus eszméje, hogy az emberre úgy tekintettek, mint erőforrásra. Magyarországon is az volt a gyakorlat, hogy a gyermekeket kiemelték a család biztonságából, oktató-nevelő munkával hűséges polgárt faragjanak belőlük. 1956 októberében mégis a teljes magyar lakosság egyszerre mondott nemet a szocialista rendszerre, a forradalom pedig nemcsak hazánkban, hanem a környező szocialista államokban is éreztette hatását. A VMDK beszélgetésén Miklós Péter ezeket az eseményeket boncolgatta.
Tovább »

Újragondolt negyedszázad – Horthy-konferencia a téves beidegződések és a hamis mítoszok ellen

2016. november 26., szombat · Hozzászólok

horthy-korszak_konferencia007kf

Hatodízben rendeztek tudományos konferenciát a Horthy-korszakról azzal a céllal Újragondolt negyedszázad címmel, hogy a legfrissebb kutatási eredmények felvonultatásával árnyalják a két világháború közötti időszakról kialakult képet. A rendezvényen a VITEK által alapított Közép-Európa Kutatásáért Díjakat is átadták három kategóriában. Tovább »

„Ameddig a lábam bírja” – a szovjet munkatáborok világáról az Emlékpontban

2016. november 9., szerda · Hozzászólok

meghivo

A szovjet munkatáborok világáról rendez a vásárhelyi közgyűjtemény tudományos konferenciát csütörtökön, amelyen külön blokkot szánnak a málenkij robotra hurcolt magyarországi németségnek. Tovább »

1956 a fiatalok szemével – középiskolások versenye az Emlékpontban

2016. november 8., kedd · Hozzászólok

Négy hódmezővásárhelyi középiskola hat csapata fogadta el az Emlékpont meghívását az Add tovább! címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához kapcsolódóan meghirdetett keddi vetélkedőjére. A versenyzők egy kötelező – 1956 Hódmezővásárhelyen –, valamint egy szabadon választott ötvenhatos témából összeállított előadással érkeztek az erőpróbára, amelyek során alkalmazhattak szöveges prezentációt, hang-, kép- és filmbejátszásokat is. Tovább »

Hatvan éve összefogtak a szabadságért – kiállítás az Emlékpontban

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_56_kiallitasmegnyito_16-10-23_001

A forradalom és szabadságharc hazai és hódmezővásárhelyi vetületét bemutató kiállítással és az 56-os eseményekben szerepet vállaló vásárhelyiek történetét rögzítő interjúkötettel készült az Emlékpont a hatvanadik évfordulóra. Október 23-án a kiállítás megnyitását követően az interjút adó ötvenhatosok jelenlétében mutatták be a könyvet a közgyűjteményben. Tovább »

1956 minden árnyalatát bemutatták az Emlékpont konferenciáján + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_56_konferencia_16-10-23_009

Öröm számomra, hogy szülővárosom ilyen rangos történelmi konferenciának adhat otthont – jelentette ki Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott a Pokol és menny. Mélységek és magasságok az 1956-os forradalomban című konferencia résztvevőit köszöntve pénteken az Emlékpont előadótermében, ahol az országos szakmai szervezetek – mint például a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a VERITAS Történetkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – és térségünk történész kutatói járták be a forradalomhoz vezető utat, az értékelték az októberi eseményeket és elemezték az 1956-ot követő megtorlások hatásait. Tovább »

„Szikra, láng, hamu” – Kötetbe rendezték 1956 Csongrád megyei eseményeit

2016. október 21., péntek · 7 hozzászólás

konyvbemutato09_gs

A Menny és pokol című konferencia keretében mutatták be a „Szikra, láng, hamu” című kötet a vásárhelyi Emlékpontban, amely tisztelgés a forradalom és szabadságharc megyei hősei, áldozatai és résztvevői előtt. A gazdag képanyaggal illusztrált könyv Csongrád megye 1956-os emlékhelyeit is bemutatja. Tovább »

Következő oldal »