Lívius – zeneszeretet, ami immár 50 éve összeköt

2017. október 1., vasárnap · Hozzászólok

Fél évszázada állt először a dombegyházi közönség elé a Lívuis együttes, és bár többször változtak a bandatagok, a mai napig összejárnak zenélni, mert mint ahogy Szegeden élő tagjaiktól megtudtuk: a zene szeretete örök. Tovább »

160 éve kezdték el építeni a vasúti hidat

2017. március 1., szerda · 19 hozzászólás

Szegedi_vasúti_Tisza-híd_régi_képeslap_1

Akkoriban bő másfél év alatt készült el a vasúti híd, az algyői munkások pedig olyan jól dolgoztak, hogy később Európa több városában bizonyíthatták tehetségüket. Az évforduló alkalmából a szegedi vasúti híd előzményeit és építését elevenítettük fel. Tovább »

A klub tárgyalna az újszegedi teniszpályák megmaradásáért, az önkormányzat bontani akar + VIDEÓ

2016. július 15., péntek · 68 hozzászólás

teniszpalya_sajtaj_szabo_balint03_gs

Akár területrészeket, végső esetben egy teniszpályát is átengedne a városnak a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub, céljuk az egyeztetés, ők ugyanis nem akarnak a Liget-projekt akadályai lenni, de a létesítmény megmaradásáért harcolnak. A városvezetés másként látja, szerintük 20-30 „privilegizált helyzetű teniszező” áll szemben a Liget megújításával, és elbontanák az „oda nem illő, elavult” épületet is, amit egyébként Klebelsberg Kunó és Pick Jenő építtetett. Tovább »

Diákok voltak az első látogatók – a Kommunizmus áldozataira emlékeztek

2016. február 25., csütörtök · Hozzászólok

DSC_0260

A Dugonics András Piarista Gimnázium tanulói voltak az első látogatók a szocialista közigazgatást bemutató, szerdán megnyílt emlékszobában.
Tovább »

Pártkontroll alatt állt az állampolgár és a közigazgatás – két kiállítás nyílt a Kormányhivatalban + FOTÓK

2016. február 24., szerda · Egy hozzászólás

partkontroll_kiallitas23_gs

A közigazgatás Csongrád megyei fejlődésének történetét két újonnan megnyílt kiállítás is bemutatja. Tovább »

Pártkontroll – közigazgatás a szocializmusban az egykori tanácsházán + FOTÓK

2016. február 22., hétfő · 5 hozzászólás

kommunista_relikviak11_gs

Lenin-portré Zsolnayból, piros-fekete műbőr ülőgarnitúra, 5 éves terv szivarka – többek között ezeket a tárgyakat is megtekinthetik az érdeklődők a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlaton. Az egykori tanácsháza épületében a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyílik tárlat, mely korabeli fényképeken, dokumentumokon és tárgyakon keresztül mutatja be Pol Pot megye keményvonalasságát. Tovább »

Egyedül a szegedi 46-osok vettek részt mind a tizenkét isonzói csatában

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

elso_vilaghaboru

A Közéleti Kávéház rendezvénye Tóth István történésszel és Szanka József gyűjtővel az I. világháborúban lezajlott tizenkét isonzói csata témakörére épült, de egyszerre szólt többről és kevesebbről. Tovább »

Labdarúgás: megérdemelt sikerrel jutott tovább a Rock Klub a megyei kupában + FOTÓK

2014. szeptember 24., szerda · Egy hozzászólás

ikv_alsovaros_rock_klub15_gs

Gólnélküli első félidő után 2-1-es győzelmet aratott a Rock Klub az IKV Alsóváros ellen a SZEGEDma.hu Csongrád Megyei Magyar Kupa első fordulójában. Tovább »

Útra kel a hősök emlékét őrző doberdói fa + FOTÓK

2013. március 25., hétfő · 12 hozzászólás

Az első világháborús katonák szenvedésének és véres csatáinak szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916 nyarán. A fa a szegedi múzeum gyűjteményéből most három hónapra visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. Az ereklye március 25-én indult hosszú útjára.
Tovább »

Dél-alföldi kézművesek alkotásai a Fekete Házban + FOTÓK + VIDEÓ

2011. április 9., szombat · 6 hozzászólás

A szív és a lélek kiállítása

kiallitas_fekete_haz01_gs A dél-alföldi iparművészet legkiválóbb mestertermékeiből készült kiállítást előbb láthatta a brüsszeli, mint a hazai közönség. Most idehaza is alkalom nyílik arra, hogy a Fekete Házban megcsodáljuk nyolc kézműves iparművész páratlan szépségű alkotásait.
Tovább »

Szeged piros aranya: megkezdődött a paprikafesztivál + FOTÓK

2010. október 1., péntek · Egy hozzászólás

paprikafesztival07_gs Az immár hagyományossá vált Szegedi Paprikafesztivált az idén 3 naposra tervezték. Pénteken délelőtt – szakmai nap keretében – a Fekete Házban Paprika és egészség címmel konferenciát rendeztek a biogyümölcsök és –zöldségek termesztéséről, filmeket mutattak be a C vitaminról és a paprikásokról, Somogyi György pedig Szeged legismertebb fűszernövényének jövőjéről tartott előadást.
Tovább »