Tiltakozik az óvodabezárások ellen a szegedi KDNP – a pénteki döntés elhalasztását követelik (FRISSÍTVE)

2016. február 8., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kdnp_sajttaj02_gsA Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója szerint a baloldal által tervezett szegedi óvodabezárások nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is súlyos aggályokat vetnek fel, ezért december 31-ig szakmai vizsgálatot kérnek, hogy megállapítsák, szükséges-e az átszervezés. Emellett kezdeményezik, az önkormányzat az óvodák megmaradása érdekében vegye fel a kapcsolat olyan lehetséges fenntartókkal, mint az egyházak és alapítványok.

“Felszólítjuk a tervezett óvodabezárásokban érintett szegedi választókörzetek baloldali képviselőit, ne a szocialistákhoz közeli lobbicsoportok érdekében politizáljanak, hanem álljanak saját választóik mellé!”

– ezt üzente hétfői sajtótájékoztatóján képviselőtársainak Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője. Egyúttal jelezte, a kereszténydemokraták módosító javaslattal élnek a városházi előterjesztéshez, kezdeményezve az óvodabezárásokról, -átszervezésekről szóló döntés elhalasztását. A szegedi családok, a szegedi gyermekek szempontjait figyelembe véve mindent meg kell tenni az óvodák megmentéséért – szögezte le a politikus, aki egyrészt szakmai hatástanulmányt követelt az önkormányzattól, másrészt kapcsolatfelvételt sürgetett más, lehetséges fenntartókkal.

“Egyelőre nem látszik, mi is állhat valójában a tervbe vett óvodabezárások hátterében. Talán egy újabb szórakoztató egység megnyitása miatt történne bezárás, vagy egyszerűen az ingatlanok értékesítési terve, ingatlanspekuláció rejtőzhet mögötte, de nem kell sokat aludnunk, hogy kiderüljön az igazság – már amennyiben a döntést a városháza által javasolt formában elfogadja pénteken a közgyűlési többség…

Az óvodáink nagyon zsúfoltak jelenleg is, a közgyűlés rendszeresen tárgyal olyan előterjesztéseket, melyekben a városvezetés a törvény által meghatározott keretek között kéri a csoportlészám megemelését.

Utoljára ilyen típusú döntést 2015 május-júniusban tárgyalt a szegedi közgyűlés” – emlékeztetett Hüvös László önkormányzati képviselő, utalva egyúttal a 2007-ben történtekre, amikor a Deák Ferenc utcai, Down-szindrómás gyermekek ellátására is szakosodott óvoda helyére kaszinót terveztek, ezért lakatot tettek az intézményre… Az esetet egy éve a Transparency International a legkorruptabb önkormányzati ügynek választotta. A szegedi kereszténydemokraták úgy vélik:

a mostani botrányhoz asszisztál a szegedi óvodák igazgatóságának élén álló Bartáné Tóth Mária volt SZDSZ-es politikus, képviselő, akinek kinevezése ellen a szakma is tiltakozott,

és a mostani botrányban is kulcsszerepet játszik Botka László MSZP-s polgármester mellett Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester.

Hüvös úgy folytatta, csúcsra járnak a szegedi óvodák. “Mi lehet a döntés értelme? Pénzügyi szempontból talán alá lehet támasztani, hogy maximális kihasználtságot fog produkálni az intézményhálózat, de felvetődik a kérdés: szakmailag valóban ez-e a cél. Nyilvánvalóan, ahol kisebb csoportok működnek, egy-egy gyermekre nagyobb figyelem juthat, több a gondoskodás, több nevelésre és oktatásra van lehetőség, míg egy magas létszámú csoportban erre jóval kevesebb lehetőség jut” – emelte ki a képviselő. Hüvös szerint aggasztó az is, hogy az influenza és egyéb járványos megbetegedések idején a szocialisták tervezte összevonások eredményeként a zsúfolt csoportokban több lesz a beteg gyermek, a szülőknek pedig kényszerszabadságra kell menniük, s a gyógyszerek kiváltása is megterheli a családi pénztárcákat. “Álságos megoldásnak tartjuk, hogy megszavaztatták a nevelőtestülettel és a szülői szervezettel, hogy az egyes óvodákban támogatják-e ezt az előterjesztést. Természetesen, azokban az óvodákban, melyekben megmaradnak a csoportok, az óvodapedagógusok féltik az állásukat – magától értetődően nem mernek ezzel szembe menni. A szülők is ilyen esetekben nyilvánvalóan saját óvodájukat féltik” – mondta, felháborítónak nevezve, hogy a szocialisták kijátsszák egymás ellen a kiszolgáltatott érintetteket.

kdnp_sajttaj01_gs

A képviselőkhöz számos lakossági panasz, megkeresés érkezett a szocialisták tervezte óvodabezárással kapcsolatban;

Haág Zalán szegedi elnök-frakcióvezető ebből olvasott fel egy részletet a sajtónak. Az egyik kétségbeesett szülői közösség a Gáspár Zoltán utcai óvoda ügyében küldött levelet, melyben arról írnak, az intézményben összeszokott csoportok vannak, kedves és figyelmek dajkák vigyáznak a kicsikre, és több olyan sportfoglalkozást is biztosít az óvoda, melyekre máshol nincs lehetőség. Fontos szempont továbbá a szülőknek, hogy könnyen megközelíthető legyen a választott óvoda, s ne kelljen a belvárosig utazni, drága parkolójegyet váltani. Ennek tudatában követeli a szegedi KDNP, hogy a bezárás döntését hatástanulmány készítése előzze meg az önkormányzat illetékes irodája részéről, mindaddig pedig semmilyen döntés ne szülessen a szóban forgó intézmények sorsáról. “Azt szeretnénk, ha a város felvenné a kapcsolatot más lehetséges óvodafenntartókkal is, például egyházakkal, alapítványokkal, és vizsgáljuk meg, milyen módon lehetne biztosítani az érintett óvodák fennmaradását. Felszólítjuk az MSZP-s, illetve baloldali támogatottsággal megválasztott önkormányzati képviselőket, hogy támogassák a KDNP indítványát és a mostani, pénteki közgyűlésen ne ítéljék halálra az óvodákat!” – mondta.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Fidesz-KDNP-s kormány mindent megtesz a kisgyermekes családokért, így többek között a csok bevezetése (családok otthonteremtési kedvezménye) és kibővítése, a bölcsődések és óvodások 90 százalékának biztosított ingyenes étkezés, valamint a családi adókedvezmény is ezek közé az intézkedések közé tartozik. A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója pedig – mint jeleztük – módosító indítványt nyújtott be az óvodabezárásokkal kapcsolatban, melynek lényege, hogy a csoportszámok, pedagógusok és egyéb segítő alkalmazottak számát tekintve a következő nevelési évre ne történjen csökkentés, hanem a következő nevelési évre jóváhagyott számok alapján induljanak a csoportok. Azt is kérik az illetékes szakirodától, hogy december 31-ig vizsgálja meg szakmailag is az átszervezés szükségességét, továbbá vegye fel a kapcsolatot a lehetséges nem állami intézményfenntartókkal, mint például az egyházak és alapítványok, hogy biztosíthassák az óvodák fennmaradását.

Polgármesteri kabinet: Haág és Hűvös képviselők vádaskodása a hiteltelen politikai méregkeverés mintapéldája

“Haág és Hűvös képviselők vádaskodása a hiteltelen politikai méregkeverés mintapéldája.

Felhívjuk a képviselő urak figyelmét, hogy – miközben hat éve a KDNP-nek köszönhetjük a kormány családpolitikáját – 20 ezerrel csökkent a 3-6 éves gyermekek száma, ráadásul több ezren hagyták el szüleikkel az országot. Ugyanennek a családpolitikának köszönhető az is, hogy Szegeden 13%-kal csökkent az óvodáskorú gyerekek száma, 633-mal vannak ma kevesebben, mint 2010-ben. Ez a tendencia, sajnos, a következő években sem változik, mert a statisztikák azt mutatják, hogy a 0-3 éves korosztályban ugyancsak jóval kevesebb gyermek van, mint a megelőző években.

A város – miközben 50 óvodából ötöt szüntet meg – a következő években 2.3 milliárd forintot kíván a megmaradó 45 intézmény felújítására, komfortosabbá tételére költeni” – írja a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet nevében kiküldött válaszközleményben Vécsey Ágnes sajtófőnök.

A Kereszténydemokrata Néppárt Szegedi Közgyűlési Frakciója szerint a szegedi óvodabezárások nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is súlyos aggályokat vetnek fel – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=607589

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 8.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 21 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 21. barna jani hozzászólt ekkor: 2016. február 9., kedd, 11:02
  Válaszolok

  Zalán!
  Korábban megírtam ne mutatkozz Hűvös (Freeze) úrral(?),mert hiteltelenné tesz.Maradjon ő ott-ahol a szekeret tolta és jó állást kapott.

 • 20. anselmus hozzászólt ekkor: 2016. február 9., kedd, 09:09
  Válaszolok

  De megszerette hirtelen a szegedi jobbódal az ovisokat.
  Közben a kdnp a tönk szélére juttatta az oktatást meg az egészségügyet. És félmillió ember lépett le nyugatra, a gyerekek egyre inkább már ott születnek.
  Egyébként az egyház is nyithatna ovikat, mondjuk a stadion helyett. :-)

 • 19. gondolkodó hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 23:52
  Válaszolok

  Amíg Botka és sleppje lesz uralmon Szegeden, addig csak leépülünk. Díszes de már málló vakolat, alatta és mögötte semmi. Kár Szegedért, avagy a régi mondás a bezárt óvodák csendjében szoci módra: “Szeged nem lesz, hanem volt.”

 • 18. Johzu hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 23:46
  Válaszolok

  14: a Jobbik szekéren ülők a szakadék fele gurulnak. Mondj három példát amit Szegeden a Jobbik felkarolt, de nem csak dumáltak róla hanem véghez is vitték és jobb lett tőle a városnak, nyilván nem pusztító hanem építő dologról beszélek amiért felelősséget vállaltak.

 • 17. szögedi hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 22:33
  Válaszolok

  Hagyd rá, bérkommentelőkkel ne foglalkozzunk. Tiltakozzunk viszont együtt az óvodák bezárása ellen!!!

 • 16. Peti hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 22:18
  Válaszolok

  Blabla! Te csak blablázol vagy olvasni is tudsz?

 • 15. Szegedi hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 21:00
  Válaszolok

  Így kell a szegediek érdekében felszólalni! Ha Botkáék millárdokat tudnak az ovifejlesztésekre fordítani, mint állítják, pont a fentartásra nem jut pénz? Persze a Botka-gyerekek már kirepültek az oviból és Pali bácsi lánya is már rég elmenekült Szegedről.

 • 14. Szekeres hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 20:27
  Válaszolok

  8. NYW … a Jobbik politikai szekerét tolja, ..
  A Jobbik szekerén pedig a balliberális városvezetésnek kiszolgáltatott és megsarcolt polgárok ülnek.

 • 13. Blabla hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 20:19
  Válaszolok

  12. magyar (kviz kérdés: Ki lehet Ő a KDNP frakcióból?) : Nem érzékenykedni, dolgozni kell. A módosító nem munka csak a semmittevés adminisztrációja. Akkor van értelme, ha megelőzte komoly egyeztetés, társadalmi vita, szakmai alátámasztás, stb. stb. stb. Tudjuk ezek ismeretlen fogalmak, ezért nem is magyarázom tovább nektek!

 • 12. Magyar hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 19:37
  Válaszolok

  Az előterjesztés pénteken jelent meg, a KDNP ezért ma tudta beadni módosító javaslatát. Nem őket kéne hibáztatni, hanem az óvodák megmentésével foglalkozni.

 • 11. Ex Jobbikos hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 18:30
  Válaszolok

  Élveszületések száma magyarországon (KSH):
  2008: 99.149
  2009: 96.442
  2010: 90.335
  2011: 88.049
  2012: 90.269
  2013: 89.524
  2014: 91.510
  2015: 68.647 (I-III. negyedév)

  Most országosan nagyjából ezer lakosra 9 élveszületés és 13 halálozás jut. Sajnos ez nem azt vetíti előre, hogy újabb óvodákat kellene építeni, a 2007-2008-as csúcshoz képest 10%-os visszaesést jelez a KSH. Lehet kisebb csoportokban gondolkodni, az tényleg jobb a gyerekeknek, már csak az a kérdés hogy fogyatkozó adóbevételekből hogyan lehet ugyanannyi óvodát működtetni? Erre is van válasza a politikusoknak? Az SZJA csökken, előbb vagy utóbb az ÁFA is kevesebb lehet majd, az embereknél elvileg egyre több, az államnál egyre kevesebb a pénz, a város költségvetése az 5 évvel ezelőttinek majdnem a fele.

 • 10. Szegedi polgár hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 18:16
  Válaszolok

  Polgármesteri kabinet! Igen ám nagyeszű kabinet,valóba csökkent az óvodáskorú gyerekek száma Szegeden. A Botka-féle városvezetés ideje óta, sokkal inkább,mint a többi magyarországi nagyvárosban.Botka elvtárs és stábja tetszett volna munkahelyet létesíteni /befektetőket ide telepíteni/ akkor nem kényszerülnének a fiatal aktív korúak más vidéki városba, illetve külföldre elköltözni,és akkor több óvodáskorú gyermek lenne Szegeden.Igaz a környékbeli nyugdíjasok a klinikák miatt költöznek a városba,de azoknak már nem jellemző,hogy óvodás korú gyermekeik legyenek. A szocik szempontjából ennek viszont azaz előnye,hogy a nyugdíjasoknak már nem kell munkahely,de többnyire viszont szocialista szavazók,ami viszont nagyon lényeges.

 • 9. TLKE hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 17:56
  Válaszolok

  Na bravó, jó reggelt urak! 2 hete mindenki tudja az információt, 10 napja a TLKE is elmondta a véleményét az üggyel kapcsolatban, a hazugságokat az összefüggéseket (650-nel kevesebb gyerek, miután 8.000-rel több a szegedi lakos? VICC). Ha a szegedi KDNP komolyan akarna tenni a bezárások ellen akkor ezekről az anomáliákról tartana sajtótájékoztatót! Az óvoda bezárás nem erkölcsi kérdés, hanem nagyon komoly stratégiai városfejlesztési kérdés, ja hogy az nincs! Míg a Kormány CSOK-ot, családi adókezdeményeket bőviti, az MSZP Választmányi Elnöke óvodákat zárat be. Nincsenek munkahelyek, elmennek a fiatalok, máshol születnek gyerekek! Itt kellene őket tartani, erre tessék sarkalni a MSZP városházi rezsimet!

 • 8. NYW hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 17:31
  Válaszolok

  A Fidesz-kdnp itt Szegeden csak a Jobbik politikai szekerét tolja, most is csak ismétlik egy hét késéssel amit Szlovák Péter bedobott a sajtóba. Akkor sem volt értelme. Most sincs. De még el is késett. Annyi téma van amit fel lehetne karolni!

 • 7. Öszödi jeti hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 17:13
  Válaszolok

  5. fordítva! Botka szajkózza Vércsey szövegeit

 • 6. kdnp hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 15:15
  Válaszolok

  2. Magyar hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 13:40

  A fideszkdnp már 6 éve alázza az egész társadalmat, az újszülöttől az aggastyánig.
  Neked valszeg ez tetszik nagyon.

 • 5. Migiri hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 15:06
  Válaszolok

  Tisztelt Vécsey Ágnes!
  Ön csak szajkózza Botka szavait, de fogalma sincs miről beszél! Ne a gyerekek jövőjével játsszanak, hanem inkább egymással…
  Megoldás helyett megint másra mutogatnak, tudják ha sza…os a gatyájuk, ki kell mosni, és nem felhívni a figyelmet mások sza..s gatyájára…

 • 4. Migiri hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 15:03
  Válaszolok

  Zalán, ez így rendben lenne, ha nem most, hanem múlt héten tiltakoztok, max 1 nappal azután, hogy az első ilyen témájú hírek megjelentek… És amúgy mi a Fidesz frakció álláspontja? Véget ért a téli bajnokság a fociban, csak rá ér már Nógrádi is…

 • 3. MAGYAR NARANCS hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 13:49
  Válaszolok

  MOST MONDJA MEG VALAKI ,HOGY NEM GYALÁZATOSAK EZEK AZ URAK A KDNP-SEK ?
  MIKOR AZ ISKOLAI RENDSZERT TÖNKRE VÁGTÁK , A VASÁRNAPI BOLT BE ZÁRÁSOKAT JAVASOLTÁK HOL VOLTAK A HITETLENEK ? EZEK A SEMMIT MONDÓ PÁRT KATONÁK ?
  NE LOPJÁK EL A PÉNZT SE SEMJÉN .SE HARAG .SE BALOGH .SE RÉTVÁRI ÉS JUTNI FOG KÓRHÁZAKRA ISKOLÁKRA TÁN MÉG FŰTÉSRE IS ,,,ÉS ÓVODÁKRA,,EZEKNEK MINDNEK KERESZTEN A HELYÜK !
  ÁMEN !

 • 2. Magyar hozzászólt ekkor: 2016. február 8., hétfő, 13:40
  Válaszolok

  A szocik megalázzák az óvodásokat és szüleiket, neked ez tetszik?!

Ugrás az oldal tetejére