Óvoda- és iskolabezárások, összevonások a Botka-éra alatt

2017. szeptember 11., hétfő · 10 hozzászólás

Szeged iskolaváros, 10 milliárdot költöttünk az intézményeinkre 10 év alatt – hangoztatja gyakorta Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje rendre ostorozza a kormányt, hogy forrásokat von el az oktatástól, az állami fenntartásba-vétel ellen is kiállt, legutóbb pedig azt dobta be a köztudatba, hogy következő kormányzati ciklusokban megduplázná az ágazatra szánt állami forrásokat. Érdemes megnézni, Szegeden mi is fűződik a nevéhez ezen a területen: elrulettezett óvoda, iskolabezárások, az éppen a választások előtt a pedagógusok megvásárlására bedobott Szeged-pótlék és a „júdáspénz”. Tovább »

Lezárult egy korszak – 86 év után már nem nyithatja ki kapuit a Temesvári Körúti Óvoda

2016. augusztus 1., hétfő · 15 hozzászólás

temesvari_krt_ovoda001kf

„Szia, régi óvoda!” – Ha arra járnak, a mai napig így köszön integetve Zalán a bezárt Temesvári Körúti Óvodának, ami jelzi, hogy a kisfiút szép emlékek kötik az 1930-ban átadott intézményhez, amely július 22-én, pénteken volt utoljára hangos a gyerekzsivajtól. Ez az egyike annak az öt óvodának, amelyre februárban „Botka-lakat” került. Siratják a gyerekek, a szülők és az eddig ott dolgozó óvodapedagógusok, a bezárás szükségességének érveit máig nem tudják elfogadni. Elég érthetetlennek is tűnik, miért pont ezt a kiválóan működő intézményt ítélte halálra a polgármester. Tovább »

A Parlamentig jutott a szegedi óvodabezárások ügye: a gyermekek jövőbeni lehetőségeit veszélyeztetik Botka Lászlóék

2016. március 9., szerda · 17 hozzászólás

vasutas_ovoda06_gs

Érthetetlennek nevezte B. Nagy László képviselő a Parlamentben, hogy a szegedi városvezetés népszerű óvodákat zárat be, köztük azt az egyetlen intézményt is, amelyik reggel ötkor nyit ki. Palkovics László oktatási államtitkár válaszában kifejtette, hogy a gyermekek jövőbeni esélyeit veszélyezteti és növeli a hátrányokat, ha egy önkormányzat jól működő óvodái bezárásáról dönt. Tovább »

Botka bűvészkedése a büdzsével – a sarokszámok mögé tekintettek a szegedi civilek

2016. február 25., csütörtök · 20 hozzászólás

penz

Szeged város 2014. évi és az idei költségvetését veti össze és elemzi a Civil Városi Unió. Többek között bemutatják, hogy Botka Lászlóék – miközben takarékosságról szónokolnak – a szegedi lakosság egyre növekvő sarcolásával érnek el bevételnövekedést, és folyamatosan jelentős mértékben emelik a városi cégek támogatását. A SZEGEDma.hu-hoz eljuttatott civil analízis alább olvasható. Tovább »

A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T – Ne tűzzék napirendre az óvodabezárásokat! + HANG

2016. február 11., csütörtök · 19 hozzászólás

fidesz_sajttaj04_gs

Elfogadhatatlannak tartja Szeged idei költségvetés-tervezetét a Fidesz-L.É.T., úgy értékelték, hogy a bevételi oldalon szerepeltetett telek- és építményadó összege esélytelen, hogy befolyjon a város kasszájába. Az óvodabezárások kapcsán társadalmi egyeztetést kezdeményeznek, ezért javasolják, hogy ne is tárgyalja pénteken az ügyet a közgyűlés. Azt is kijelentették: Botka László a terrorizmus pártján áll, ha nem veszi napirendre a Fidesz betelepítési kvóta elleni nyilatkozatát. Tovább »

Indulatos ülésen van túl a kulturális bizottság, nagy port kavart az óvodabezárás ügye + FOTÓK

2016. február 10., szerda · 8 hozzászólás

kult_biz_ules01_gsRekordhosszú, több mint 2 órás bizottsági ülést tartott a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság szerda délután. Ahogy várható volt, a legnagyobb port az óvodai nevelési év előkészítése, vagyis ennek kapcsán a tervezett öt intézmény bezárása és az óvodai csoportok lefaragása kavarta. Indulatos ülésen van túl a bizottság, hasonló várható a pénteki közgyűlésen is.
Tovább »

Óvodabotrány: Bartáné Tóth Mária lemondását követeli a szegedi Jobbik (FRISSÍTVE – megszólalt egy korábbi óvodavezető)

2016. február 9., kedd · 13 hozzászólás

rokas_ovoda003kf

A szegedi Jobbik gazdasági indokokat sejt az óvodabezárások hátterében, az intézkedést továbbra is megalapozatlannak és átgondolatlannak tartják. “Ez látszik abból is, hogy két ingatlant az IKV hasznosítására írnak ki, kettőbe pedig az óvodák igazgatóságát és a bölcsődék igazgatóságát helyezné el a város” – mondta Tóth Péter.
Tovább »

Tiltakozik az óvodabezárások ellen a szegedi KDNP – a pénteki döntés elhalasztását követelik (FRISSÍTVE)

2016. február 8., hétfő · 21 hozzászólás

kdnp_sajttaj02_gsA Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója szerint a baloldal által tervezett szegedi óvodabezárások nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is súlyos aggályokat vetnek fel, ezért december 31-ig szakmai vizsgálatot kérnek, hogy megállapítsák, szükséges-e az átszervezés. Emellett kezdeményezik, az önkormányzat az óvodák megmaradása érdekében vegye fel a kapcsolat olyan lehetséges fenntartókkal, mint az egyházak és alapítványok.
Tovább »

2017: kevesebb és nagyobb létszámú óvodai csoportok – egyre több szülő írja alá a szegedi petíciót

2016. február 7., vasárnap · 6 hozzászólás

vasutas_ovoda06_gs

Megnéztük, hogy a városvezetés mivel indokolja a bezárásokat, nem egy javaslaton, indokláson meglepődtünk. 350-en csatlakoztak szombatig a tiltakozáshoz. Tovább »

Szegedi Jobbik: El a kezekkel a Széksósi Úti Óvodától is!

2016. február 3., szerda · Egy hozzászólás

toth_peter_jobbik_iroda

A kiskundorozsmai Széksósi Úti Óvoda leépítése ellen tiltakozik a Jobbik Szegedi Szervezete, a csoportelvonás ellehetetleníti a helyiek mindennapjait a párt szerint. Tovább »

Óvodabezárások: már fellángolt a vita Szegeden, élesednek a tiltakozások

2016. február 2., kedd · 7 hozzászólás

ovoda

Öt óvoda bezárására tettek javaslatot, a végső döntés a februári közgyűlésé, de a kérdés már most komoly vitákat generált. A városvezetés szerint szükséges rossz, a jobboldal pont az ellenkezőjét gondolja. A pedagógiai és a finanszírozási szempontok is előkerültek. Tovább »

A szegedi Jobbik nem lát megalapozott indokot az óvodabezárások mögött

2016. február 1., hétfő · 2 hozzászólás

jobbik_sajttaj001kf“Ha ez az intézkedés bekerül a bizottság, majd a közgyűlés elé, abban az esetben mi félretesszük a pártpolitikai látásmódunkat és név szerinti szavazást fogunk kérni, hiszen erről az érintett kerületi képviselőknek kell véleményt mondaniuk.” A Jobbik szegedi szervezete érthetetlennek nevezte az érintett öt szegedi óvoda bezárását.
Tovább »

Az ország legkorruptabb ügyének választották az elrulettezett szegedi óvodát + FOTÓK, VIDEÓK

2015. január 13., kedd · 30 hozzászólás

ovoda_kontra_jatekkaszino01_gs

A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárása nyerte a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatát. Harmincévnyi működés után, 2007-ben került lakat a Down-os és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan nevelő intézményre, a gyanú szerint a közelben nyíló kaszinó nyomása miatt. Egykori érintettekkel és szakemberekkel idéztük fel a történeket. Tovább »

Szegedi Fidesz: pénzpocsékolás és szegregáció

2009. szeptember 3., csütörtök · 13 hozzászólás

deakutcasajtaj1 Válaszokat vár Botka László (MSZP) polgármestertől a szegedi Fidesz-frakció a Szegedi Közlekedési Kft. hétfőn megnyílt parkolói ügyfélszolgálatával kapcsolatban. Az ellenzéki képviselőcsoport felelősöket keres: arra kíváncsi, ki engedélyezte a mintegy 40 millió forintos luxusberuházást, illetve a város első embere etikusnak és felelősségteljesnek tartja-e az ügyben Szentgyörgyi Pál (MSZP) és Dózsa Gábor SZKT-igazgató eljárását.
Tovább »

Parkolói ügyfélszolgálat a Deák utcai ovi helyén

2009. augusztus 31., hétfő · 8 hozzászólás

kozlekedesikft A kaszinóügytől hangos egykori Deák Ferenc utcai óvoda helyén hétfőn átadták a Szegedi Közlekedési Kft. összevont ügyfélszolgálati irodáját. A 320 négyzetméteres helységet 40 millió forintból újították föl, és 38 munkatárs (16 állandó, 22 parkolóőr) dolgozik a kft. parkolói részlegének új ügyfélszolgálatán.
Tovább »

Közgyűlés: Hány Fidesz és hány Botka létezik?

2008. november 7., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Délelőtt a pénzügyi válság magyarországi hatásai, illetve a szegedi gazdaság helyzete, délután pedig az egészségügyi integráció első évének értékelése volt a fő téma a városi közgyűlés pénteki ülésén. Botka László polgármester elnézést kért a világméretű válságért, ám a hazai államcsőd kialakulásában kormánypárti országgyűlési képviselőként viselt felelősségét firtató kérdéseket már személyeskedésnek minősítette. A Fidesz és a KDNP szerint a szegedi lakosság többsége elégedetlen az egészségügy elmúlt egy évével, Botka viszont soha nem látott fejlődésről beszélt. Szóba került az óvoda-, azaz kaszinóügy is, illetve kiderült: mégsem épül rendezvénycsarnok a Mars téren. Tovább »

A szocialisták „ingatlanbizniszei” már a cigányokat sem kímélik?

2008. november 7., péntek · Hozzászólok

A Jobbik az óvodások után a roma családok védelmére kelt

Fotók: Gémes Sándor

A Jobbik szegedi szervezete és a Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság Közhasznú Egyesület (LIFE) együtt sétáltak a városháza elé, hogy közösen adják át az önkormányzat vezetőinek azt a petíciót, melyben nyolc kérdést intéznek Botka László polgármesterhez jövőjükkel, főleg a Cserepes sori szociális bérlakásaikat érintő megemelt rezsiköltségekkel kapcsolatban. Tovább »

Népszavazást kezdeményez, és a cigányoknak segítene a Jobbik

2008. november 5., szerda · Hozzászólok

Szerdán ismét előtérbe került a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásának ügye. Ezúttal a Jobbik Magyarországért Mozgalom szegedi szervezete tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták: ha nem történik változás, és a város továbbra is hazudik, és erkölcstelen módon szolgálja a pénzéhes tőkét, az EP-választásokkal egy időben helyi népszavazást kezdeményeznek. Tovább »

A városnak vagy a mammonnak?

2008. november 3., hétfő · Hozzászólok

Tudni lehetett, hogy az ellenzék nem hagyja annyiban a kaszinónyitást, azonban a polgármester bízvást remélhette, a gyurcsányi jóslatok ősszel rendre beválnak: a méltatlankodók, a háborgók “kicsit tüntetnek, aztán hazamennek”!

Tovább »

Óvodaügy: előbb volt a döntés, utána az indoklás

2008. október 31., péntek · 3 hozzászólás

Fotók: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu szerdán elsőként számolt be róla, hogy újabb fejezetéhez érkezett a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásnak ügye. Mint emlékezetes, egy évvel ezelőtt a szocialista városvezetés különböző szakmai okokra hivatkozva tett pontot a speciális nevelési igényű és egészséges gyermekeket integráltan fogadó intézmény sorsára, az ellenzék pedig a kaszinólobbinak való engedelmeskedéssel vádolta a polgármestert, mondván: azért van útban az óvoda, mert közoktatási intézmény 200 méteres körzetében nem működhet kaszinó, játékterem. Portálunk szerdán megírta: a Híd utca sarkán, 150-160 méterre a bezárt ovitól – minő meglepő – immár rajtra kész a Merkur játékterem. Pénteken a szegedi jobboldal is újra felvette a témát… Tovább »

A szocialisták hadat üzentek a vidéknek

2008. augusztus 29., péntek · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Mi az igazság a közoktatás mai helyzetét illetően? Erre a kérdésre kereste a válaszokat Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatásért felelős alelnöke (képünkön) pénteki sajtótájékoztatójukon, melyen a szocialista sikerpropaganda árnyoldalaira igyekeztek rámutatni. Tovább »