Óvodabotrány: Bartáné Tóth Mária lemondását követeli a szegedi Jobbik (FRISSÍTVE – megszólalt egy korábbi óvodavezető)

rokas_ovoda003kf

A szegedi Jobbik gazdasági indokokat sejt az óvodabezárások hátterében, az intézkedést továbbra is megalapozatlannak és átgondolatlannak tartják. “Ez látszik abból is, hogy két ingatlant az IKV hasznosítására írnak ki, kettőbe pedig az óvodák igazgatóságát és a bölcsődék igazgatóságát helyezné el a város” – mondta Tóth Péter.

A Jobbik szegedi szervezete továbbra sem kapott érdemi választ arra, mi indokolja a városban működő öt önkormányzati fenntartású óvoda bezárását – aggályaikról február 1-jén is tartottak már egy sajtótájékoztatót. Rácz Tibor, a szegedi szervezet alelnöke szerint gazdasági indokok állhatnak a bezárások hátterében, az ingatlanokra pályázik a város. Félőnek nevezte azonban, hogy a mesterséges létszámkurtítással tönkreteszik a családokat, a csoportösszevonásokkal mindennek tetejében pedig ellehetetlenítik a gyerekek nevelését, ellátását. Hozzátette, a baloldali városvezetés egy eddig jól működő óvodai rendszert készül darabokra zúzni, aminek többek között az lehet az eredménye, hogy komplett családok költöznek el a Tisza-parti városból.

“A városnak ez nem lehet célja, ezért arra kérjük Botka Lászlót, ha jó politikusnak tartja magát, márpedig egy jó politikus elismeri, ha hibás döntést hoz, akkor ennek megfelelően vonja vissza és kérjen bocsánatot a szegedi szülőktől. Illetve, mivel az óvodák igazgatóságának vezetője, Bartáné Tóth Mária közgyűlési felhatalmazás nélkül megkezdte az óvodák bezárásának technikai lebonyolítását, ezért felszólítjuk arra, hogy azonnali hatállyal mondjon le! Bebizonyosodott az a felvetésünk, amit tavaly kinevezése kapcsán is elmondtuk, hogy az ő személye szakmailag alkalmatlan erre a feladatra, politikailag befolyásolható” – mondta az alelnök.

jobbik_sajttaj004kf

Tóth Péter, a szegedi szervezet elnöke azt a kérdést vetette fel: hogyan akar óvodai épületeket felújítani a város azzal párhuzamosan, hogy a csoportokban a törvényben előírt maximumra emeli a létszámot? A tervezés átgondolatlan, nem pedagógiai érvek, hanem gazdasági indokok állnak a háttérben – folytatta. “Ez látszik abból is, hogy két ingatlant az IKV hasznosítására írnak ki, kettőbe pedig az óvodák igazgatóságát és a bölcsődék igazgatóságát helyezné el a város. A Gáspár Zoltán utcai óvodában orvosi rendelőintézetet tervez a városvezetés az előterjesztés alapján, ezt is elég furcsának tartjuk, hiszen a tavalyi évben más intézkedések szerint gyermekorvosi körzeteket szüntetett meg a város.” A szegedi Jobbik elnöke megemlítette azt is: ezek az intézkedések nem tartozhatnak Szeged jövőképébe, a szülők is aktívan tiltakoznak az online petícióban az óvodabezárások ellen, már közel ötszázan adták hozzá nevüket.

Megszólalt egy korábbi óvodavezető

Az említett online petíciós oldalon bukkantunk rá a Gáspár Zoltán utcai óvoda volt vezetőjének bejegyzésére. Igaz, a hozzászólást nem írta alá, ellenben a bemutatkozásában összefoglaltakkal sikerült azonosítanunk. Szerencsésné Bessenyei Éva arról ír, 1993-ban alakították át óvodává a korábbi bölcsődei épületet, s azóta is sikerrel működik. Tornaterem, szertár és parkos udvar várja a kicsiket minden nap. Idővel a nevelőtestületben is emelkedett a szakmai munka színvonala: a szegedi ALAP Pedagógiai Központ bázisintézménye lett, a dél-alföldi régióban egyedüliként, később drámajáték, játszóház, sportfoglalkozások is helyet kaptak az óvodában. A testület szorgalma példaként szolgált más intézmények előtt is, rendszeresen szerveztek tájékoztató napokat, fórumokat. “Egyre nagyobb érdeklődéssel voltak a szülők irányunkban, egyre többen választották az óvodánkat a szülők a gyerekeiknek. […] Feltöltöttségünket fokozatosan értük el , az utóbbi években már túljelentkezés volt az óvodánkban. Mesterségesen lett a lehetségesen felvehetők létszáma tavaly megadva, számomra érthetetlenül. ” – írja név nélkül. A Gáspár Zoltán utcai óvoda vezette be először a kompetencia alapú nevelést, valamint úttörők voltak a tehetséggondozásban. “Sajnálom, hogy ezt a petíciót nem én indítottam el, de remélem, hogy ezen keresztül eljutnak majd a gondolataink a város döntést hozó szakembereihez, és elgondolkoznak, hogy mekkora tévedés bezárni egy ilyen jó helyen lévő, feltöltött, szakmailag jól működő óvodát. Kívánom, hogy legyenek önmagukhoz hűek a döntéshozók, gondolják át a határozat hozatal előtt még egyszer szándékukat., és hozzanak több száz ember számára kedvező döntést” – zárta gondolatait.

"Ez látszik abból is, hogy két ingatlant az IKV hasznosítására írnak ki, kettőbe pedig az óvodák igazgatóságát és a bö…

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

13 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  13. np-dovatata
  2016. február 10., szerda, 10:31
  Válaszolok

  Az óvodabezáratásokkal a botkai diktatúra sorozatos törvénysértést követ el!

 • '>
  12. fogadós
  2016. február 10., szerda, 06:47
  Válaszolok

  ez is csak a szokásos MSZP-s ingatlan mutyizás. Fogadjunk?

 • '>
  11. NYW
  2016. február 9., kedd, 22:27
  Válaszolok

  Én is kíváncsi vagyok hogy ki milyen alapon merészeli bizonyíték nélkül a világ összes kétes vagy nem kétes ügyét Botka vagy más nyakába varrni. Ennyire futja csak? Sejtetésre, névtelen feljelentésre, hisztire?

 • '>
  10. hiteltelen
  2016. február 9., kedd, 20:46
  Válaszolok

  9. Ex elmesélnéd hogy ilyen választott névvel miért nyalsz be csontig Botka Lászlónak?

 • '>
  9. Ex Jobbikos
  2016. február 9., kedd, 20:17
  Válaszolok

  6. elmesélnéd hogy a Szeviép csődjében vagy pláne a most folyó büntetőeljárásban ahol még messze az ítélet milyen szerepe volt Botka Lászlónak?

 • '>
  8. libsi diri
  2016. február 9., kedd, 19:53
  Válaszolok

  Bolond volna addig, amíg a szolnoki jeti el nem zavarja. Az ő szakmai alkalmatlanságával csak DK-s vagy szoci pártbizalmi lehetne.
  Az ő kinevezése is a Botka-Gyurcsány választási paktum része lehetett.

 • '>
  7. civil
  2016. február 9., kedd, 18:56
  Válaszolok

  bartánémérike őnagysága alkalmatlan volt óvónőnek, majd képvislőnek is. Bezzeg most igazgatóként végrehajtja amiért kapja az igazgató jusst. ez a nő igazi liberális. a lelkiismeret, szakmaiság szavakat nem is ismeri. munkájáról a volt kollegái tudnának mesélni. egy igazi libsi végrehajtó

 • '>
  6. taxis
  2016. február 9., kedd, 17:28
  Válaszolok

  botka polgármester egy nulla. taljesítmény semmi, csak a néphülyítés és a mutyi megy. SZEVIÉP, SuliHost, stb.

 • '>
  5. NP
  2016. február 9., kedd, 14:51
  Válaszolok

  pártkatonák

  Bartáné szakmai tevékenységét nem ismerem, de nem lehet rosszabb mint a testvéri Fidesz – Jobbik mutyikoalíció által az IH élére kinevezetteké.

 • '>
  4. Ingatlan üzér
  2016. február 9., kedd, 14:41
  Válaszolok

  két ingatlant az IKV hasznosítására írnak ki, kettőbe pedig az óvodák igazgatóságát és a bölcsődék igazgatóságát helyeznék
  – Elvtársak! Van még mit átjátszani a haveri körnek?

 • '>
  3. pártkatonák
  2016. február 9., kedd, 14:34
  Válaszolok

  “Bartáné Tóth Mária … személye szakmailag alkalmatlan erre a feladatra, politikailag befolyásolható”
  Utóbbi minden Botka által választott vezetőre igaz.

 • '>
  2. Hamis a baba
  2016. február 9., kedd, 14:29
  Válaszolok

  1. A jeti agyagedénye! Azt nem mondhatták, hogy liberális ingatlanmutyi folyik egy ex szdszes képviselő vezényletével.

 • '>
  1. Ex Jobbikos
  2016. február 9., kedd, 13:21
  Válaszolok

  “szegedi Jobbik gazdasági indokokat sejt az óvodabezárások hátterében” – így a Jobbik. Csak gratulálni tudok a két éles elméjű politikai zseninek, akik a máshol 20%-os népszerűségű Jobbikból itt Szegeden rendre 5% alatti eredményt tudnak kihozni. Ha gazdasági az ok ahogyan azt a város is állítja, akkor ez a nagy rádöbbenés mégis mire jó?