Közélet

Közgyűlési kettős mérce: óvodákra oktrojált SZDSZ-es igazgató, biznisznácizó polgármester + FOTÓK

Közgyűlési kettős mérce: óvodákra oktrojált SZDSZ-es igazgató, biznisznácizó polgármester + FOTÓK

2015. május 8., péntek
Közgyűlési kettős mérce: óvodákra oktrojált SZDSZ-es igazgató, biznisznácizó polgármester + FOTÓK
kozgyules_varosi26_gs

Hiába a szakma véleménye, a baloldal Botka László vezetésével leszavazta az óvodák eddigi igazgatóját. A városvezető még a karzatról véleményt nyilvánító óvónőket is megfeddte. Kettős mércére, antidemokratikus eljárásra mutatott rá a Fidesz-L.É.T., a KDNP, a Jobbik és az LMP. Botka - aki oldalról surrant az ülésterembe, mert nem akart találkozni a Szeviép-ügyben petíciót hozó Szabó Bálinttal - nem adott magyarázatot a piros trolik "rázós" ügyére, csak a bírálóbizottságra mutogatott.

12.58:

A polgármester bejelenti, május 22-én 17 órakor tartják a díszközgyűlést a városháza előtt, ekkor adják át a kitüntetéseket, majd június 26-án lesz a következő rendes ülés. Köszönjük a figyelmet!

Szavazás: megint működött a baloldali henger

12.56:

SZMJVÖ Óvodák Igazgatóság igazgatójául 2015. augusztus 1-jétől öt évre Bartáné Tóth Mária Magdolnát választják meg. Haág Zalán KDNP kéri, a szakma és az ott dolgozók véleménye alapján Rákosnéról szavazzanak először. Botka másként dönt, megteheti: Bartánéról szavaznak először, 18 igen, 8 nem (Fidesz-L.É.T., KDNP, Jobbik), Szentistványi István és Hüvös László tartózkodik. A karzaton tartózkodó óvónők kivonulnak!

12.52:

Következnek a pályázati ügyek, egyhangúlag vagy döntő többséggel támogatják a városházi előterjesztéseket.

12.50:

A városi cégek 2014. évi beszámolóját 18 igen, 1 nem (Tóth Péter) és 8 tartózkodás mellett veszik tudomásul.

12.45:

A 2014. évi zárszámadást 18 igen, 4 nem, 6 tartózkodással fogadják el (a KDNP-s Farkas László igazoltan távol). A 2015. évi költségvetés módosítása kapcsán Tóth Péter javaslatát nem fogadták el (1 igen), Nógrádi Tiborét sem (8 igen, 20 tartózkodás). A városházi előterjesztés 23 igen, 2 nem, 3 tartózkodás mellett megy át. A Szehő felszámolási eljárását 24 igen, 1 nem (Tóth Péter) és 3 tartózkodás kíséretében kezdeményezik. A szőregi gyermekorvosi körzetet 18 igen, 1 nem (Tóth Péter) és 9 tartózkodás mellett zárják be.

Óvodaügy: a baloldal figyelmen kívül hagyta a szakmaiságot

12.29:

Tóth Péter: Botka László minden mondatával megcsúfolja a demokráciát! Itt a vita vége... Ráadásul a napirendi pontok is elfogytak, zárt ülés, rövid szünet, majd szavazásokkal zárul a mai munka.

12.28:

A polgármester felszólítja a jelen lévő óvónőket, ne zavarják a munkát tetszésnyilvánítással. No, ez a kettős mérce megint - állítja Szentistványi István, emlékeztetve, korábban Botka nem rótta meg azokat a "civileket", akik a teremben a baloldalt tapsolták meg.

12.27:

Addig demokrata valaki, amíg nincs a kezében a pisztoly, ha oda kerül, diktátor lesz - von párhuzamot egy Görgey Gábor-színdarabbal Mihálffy Béla.

Őt is megtapsolják.

12.24:

Szakmai döntést fogunk hozni - ígéri a polgármester. "Ez nehezen megy, ha figyelmen kívül hagyják a szakmai véleményeket" - ezt már Szentistványi István jegyzi meg, gátlástalannak nevezte Botka László kettős mércéjét.

12.23:

Haág Zalán azt kéri a baloldaliaktól, hallgassanak lelkiismeretükre, a szakmaiságra, a szakmai véleményekre.

Hatalmas tapsot kap a pulpitusról!

kozgyules_varosi17_gs

12.22:

Tóth Péter szerint Kozma József bebizonyította, hogy a matematikában is van ideológia, előadását Neumann János is megirigyelhette volna. A Jóisten óvja meg Szegedet a liberálisoktól - utal Bartáné pártkötődésére.

12.15:

Tisztességes, a város óvodapedagógiai szakembereinek és a város családjainak érdekeit szolgáló döntést kell hozni, ez a demokraták feladata, nem szabad pártpolitikát keverni az ügybe - összegez Kozma József (MSZP), hozzátéve, nem más politikai ügyekhez kell méricskélni ezt a dolgot.

A karzatról bekiabálnak, mikor azt állítja, hogy egyik szakmai közösség Bartánét, a másik Rákosnét támogatta. "Ez nem igaz!" - tiltakoznak a megjelent óvónők!

12.13:

Botka László nem ad érdemi választ, annyit vet oda: "megtudtuk, hogy vegetáriánus LMP-s sem eszik döglött macskát".

12.12:

Szentistványi István mellbevágónak tartja Botka László kettős mércéjét. Emlékeztet, a polgármester azzal támadta a Fideszt, hogy párttársakat ültetett pozíciókba, erre most hasonlóra készül. Emellett mindig kiállt az ellen, ha a jobboldal olyan iskolaigazgatókat nevezett ki, akiket nem támogatott a tantestület, a szakmai közösség. Most pedig Botka Lászlóék pontosan ezt kívánják megvalósítani. Miért szignifikánsan más ez az ügy? - szúr oda rendkívül élesen!

12.10:

Botka László állítja, a jogszabályoknak megfelelően fognak dönteni egy pályázaton, ahol két elismert, tapasztalt, korábban vezetőként dolgozó jelölt verseng. Most olyan igazgatót kell választani, aki a következő öt év kihívásainak jobban megfelel. Bartáné Tóth Mária Magdolna pedig mindvégig óvodában dolgozott, abban a nyolc évben is, mikor egyéni képviselő volt.

12.06:

Haág Zalán után Kosik Dénes Pál (Fidesz-L.É.T.) is megköszöni Rákosné Szilágyi Éva áldozatos munkáját. Ő is jelzi, Bartáné Tóth Mária Magdolna nyolc évig volt SZDSZ-es képviselő. A szakmai közösség, a nevelőtestület többsége az eddigi vezetőt támogatta.

"És?" - érkezik a furcsálló kérdés a baloldalról... Botka László pedig nevet a pulpituson...

Kosik elismeri, a hatalomnak vannak lehetőségei. Kérdezi, fordított esetben a baloldali képviselők miért viselkednek másként, miért nem veszik ilyen higgadtan tudomásul a döntéseket, mint most a jobboldal? Emlékeztet, annak idején a szabadtéri vezetőváltásakor elképesztő balhét csaptak, a Fidesz ármánykodásáról beszéltek, aztán a játékok legsikeresebb évadát produkálta az új menedzserrel.

12.02:

Haág Zalán szerint Botka csak akkor veszi komolyan a demokrácia játékszabályait, ha az a baloldal számára kedvező. Rákosné Szilágyi Éva munkájával szemben öt évig nem merült föl szakmai kifogás, érthetetlen, miért nem szakmai döntést készülnek hozni az MSZP-Együtt-DK tagjai. Az nem szakmai, hanem politikai döntés lesz, ha olyan vezetőt választanak, aki nyolc évig az SZDSZ-t képviselte ezekben a padsorokban.

12.00:

"Önök megszűntek demokratának lenni, komolytalanná tették a dolgot, volt pártkádereket akarnak pozícióba helyezni félmilliós fizetésért" - mondja Tóth Péter, jelezve, hogy két szakmai bizottság is a jelenlegi igazgatót támogatta, miközben egy volt, bukott SZDSZ-es képviselőt akar a posztra betolni a városházi többség.

11.58:

Óvodaügyben a polgármester úgy kezdi, a jelenlegi igazgatót annak idején, öt éve baloldali közgyűlési többség választotta meg, így kár politikát keverni a kérdésbe. Öt éve a szakmai közösség 75 százaléka szavazott az előző vezetőre, most alig 52 százalék, és azt kell támogatni, aki a jövő kihívásaira reagálna, nem az eddigi eredményeket összegzi.

11.55:

Botka László csatlakozik Kothencz Jánoshoz, ő is elismerését fejezi ki a gyermekvédelemben és a szociális ellátásban dolgozó szakembereknek, civil szervezeteknek.

Jelzőrendszer a veszélyben lévő fiatalokért

kozgyules_varosi28_gs

11.53:

Előbb még gyermekjóléti feladatok, az azok ellátásában érintett szakembereknek mond köszönetet Kothencz János (Fidesz-L.É.T.). Fontosnak tartja a jelzőrendszert. Ha bárki bármilyen fiatal veszélyeztetettségét érzékeli, nemcsak lehetősége, de kötelessége is értesíteni a szakhatóságot erről - emeli ki! A fiatalok sajnos nem kerülhetik meg a veszélyhelyzeteket, ezért minden állampolgárnak meg kellene ismernie a jelzőrendszert, valamint azzal kapcsolatos kötelezettségeit. Szól a kábítószer-ellenes összefogásról is, értékesnek nevezve az abban részt vevő civil szervezetek tevékenységét. Ez ad ugyanis hitelességet ennek a közös munkának. Fontos, hogy az aktív együttműködés valóban az aktív szervezetekkel valósuljon meg, és a civil szervezetek tevékenysége mögött álljon tartalom és hitelesség.

11.52:

Néhány napirendi ponthoz egyáltalán nincs hozzászólás. Az Óvodák Igazgatóság igazgatóválasztásához annál inkább lesz majd!

Tovább csúszik a déli Tisza-híd - de meddig?

11.48:

Nagy Sándor alpolgármester kijelenti, az Integrált Terület- és Településfejlesztési Program elfogadásán kívül az önkormányzat most tudomásul veszi a minisztériumi indikátorokat, illetve felhívja a figyelmet, az indikátorok egy részen nem tartható. Mint mondja, a város elemi érdeke, hogy meginduljanak végre az EU-támogatta fejlesztések. Újra ismerteti, milyen típusú beruházások indulhatnak meg, miközben a déli híd és az intermodális közlekedési csomópont tovább csúszik...

kozgyules_varosi12_gs

11.42:

Következnek a pályázati ügyek. A polgármester elmondja, dupla tervezéssel indult az uniós tervezési folyamat, Szeged nem 32, hanem 64 milliárdra tervezett, most úgy tűnik, igazságos elosztás történik a nagyvárosok között, és Csongrád megye székhelyének 34 milliárd jut a TOP-keretben. Megismétli, minden fontos, konszenzusos fejlesztési tervet meg kívánnak valósítani, most a jelen helyzethez aktualizálják a projektlistát, és ami úgymond kiesik, azt is tovább készíti elő az önkormányzat. Legkésőbb két év múlva felülvizsgálat történik a TOP-nál, ráadásul Szeged más operatív programokra is pályázik majd. 2,8 milliárdból munkahelyeket kell teremteni, ez nem pluszpénz, az ez irányú folyamatot korábban a kormány finanszírozta az uniós forrásokból, most beletették a településeknek járó csomagba.

11.38:

Botka László jelzi, ez alaplicit ár, reméli, többet kínálnak majd a Széchenyi-épületért, hisz bármilyen megoldás jobb, mint ha üresen áll az ingatlan.

11.36:

Szentistványi István a Széchenyi-gimnáziumról - immár 280 millióért hirdetik meg az ingatlant a funkció-, illetve besorolásváltozás tükrében. Ugyanakkor ő kevesli a különbséget (korábban 269, majd 228 millió forintért kínálta az önkormányzat), miközben már nem csak oktatási intézményként lesz hasznosítható az épület.

11.34:

Az ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései között már Botka László vázolja a Virág cukrászdák harmadik pályázati kiírását. Bízik benne, hogy minél hamarabb sikerül szakmai befektetőt találni, aki cukrászdaként megnyitja a két ingatlant. Immár csak a bérleti díjra fognak majd pályáztatni.

11.30:

A százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégek 2014-es beszámolója következik, a vezérszónok ismét Szentgyörgyi Pál. Hozzászólás nincs.

IKV-s brókerek, mókus és krumpli a piacon

11.27:

"Ha valaki nem tud különbséget tenni krumpli és mókus között, az ne menjen a piacra, mert nagyon meg fogják vezetni" - válaszol Szentgyörgyi Pál alpolgármester. Az MSZP-s politikus azt állítja, Tóth Péter tudatosan szerepel folyamatosan, butaságokat beszél, és önmagát ismételgeti. Szeged város vagyonát jelent pillanatban közbeszerzés keretében biztosítják, a társasházakat viszont nem. Korábban egyedi biztosítási ügynökök győzködték a közös képviselőket. Nemrégiben ez változott, az IKV előző igazgatója megegyezett egy brókercéggel, de a társasházak továbbra is az egyéni brókereket keresték, ha káresetek történtek, "senki nem ismert senkit". Mégiscsak jobb, ha az IKV mint megbízható szervezet veszi át ezt a brókerszolgáltatást - mondja.

11.25:

Tóth Péter szerint ebbe a járadékszerződési kötések lehetősége is beletartozhat. Kérdezi, az IKV-s brókerek kötnek-e majd ilyen szerződéseket.

11.24:

Haladunk tovább, egyes önkormányzati cégeknél könyvvizsgáló-választásra, -váltásra tett javaslatot a városháza, illetve terítéken az IKV biztosítási alkuszi tevékenysége.

11.23:

Szeged Megyei Jogú Város Településszerkezeti Terve és Építési Szabályzata, valamint településfejlesztési döntések következnek. Nagy Sándor bejelenti, nem épül gázüzemű erőmű a logisztikai központban, ott módosítani kell tehát a szabályozást a logisztikai szempontoknak megfelelően. Része az előterjesztésnek a kiskertesek régóta húzódó ügye is, a beépíthetőséget 5 százalékra emelik a kiskertesek egyesületének javaslata alapján. Ez a lehetséges technikai maximum, és az esetek többségében megoldást is jelenthet a beépíthetőségre. A volt Széchenyi-gimnázium besorolását pedig település-központi vegyes zónára módosítják majd az eladhatóság érdekében.

Nincs halasztás: bezár a szőregi gyermekorvosi praxis

11.21:

Solymos László úgy válaszol, ha lesz jelentkező gyermekorvos, az önkormányzat azonnal újra megnyitja majd a szőregi praxist.

11.20:

Tóth Péter szerint a járási kormányhivatal népegészségügyi osztálya egy évre helyettesítőt nevezhetne ki Szőregre, ezzel pedig időt nyerhetne az önkormányzat. Elfogadhatatlan, hogy megszűnjön Szőregen a gyermekorvosi ellátás, miközben kisebb települések meg tudják oldani ezt a kérdést. Kéri ezért, halasszák el a döntést, ha kell, inkább tízszer is írjanak ki pályázatot.

11.17:

Nagy Sándor alpolgármester Tóth Péter és Szentistványi István mondandójában is helyismereti hiányt fedez fel. A szőregi rendelő sincs ugyanis korszerűsítve, azzal is vannak azért problémák, nem kerülnek tehát rosszabb körülmények közé a gyerekek. Amúgy pedig Szőreg szép nagy település, falun belül is közlekednek az emberek busszal, nem rendkívüli dolog tehát, hogy a rendelő miatt majd buszra kényszerülnek. Ezzel együtt elismeri, a helyzet nem örömteli, fontos tehát, hogy állandó megoldás szülessen rá. "Kinek a felelőssége, hogy ma Magyarországon nem érdemes háziorvosnak lenni?" - utal vissza Mihálffy Béla napirend előtti felszólalására.

kozgyules_varosi21_gs

11.11:

Szentistványi István kér szót. Mint mondja, Szegeden sok olyan család van, aki nem engedheti meg magának, hogy megvegye a méregdrága tömegközlekedési bérletet. Így komoly gondot jelenthet, hogy eljussanak majd a rendelőbe. A városháza társadalmi elitisztikus helyzetből közelíti meg ezt a kérdést, nem veszi tudomásul a létező problémákat - összegez.

(Solymos László mosolyog ezen a pulpituson - a szerk.)

11.10:

Binszki József kéri Tóth Pétert, ha tud, hozzon gyermekorvost.

11.08:

"Majd amikor lázas gyermekkel gyalogolnak a buszhoz a szőregiek télen, akkor nyilatkozzon Berkesi Ottó" - szól hozzá Tóth Péter, aki továbbra is állítja, az illetékes hatóság véleménye szerint van lehetőség ideiglenes ellátás kijelölésére Szőregen. Úgy fogalmaz, nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, mint a polgármester, hogy szolgálati autóval szállítsa beteg gyermekét orvoshoz. Kéri, nyerjen még egy évet az önkormányzat, hátha addig sikerülne végleges megoldást találni, és helyben lehetne ellátni a szőregi gyerekeket.

11.06:

Berkesi Ottó, Szőreg DK-s képviselője elismeri, a Szerb utcai rendelőnél messzebb van a Korondi utcai, ám a buszmegálló nincs nagyon messze ettől, ráadásul a Korondi utcai intézményt hamarosan fejleszteni fogja az önkormányzat. Ő maga bevetette minden klinikai kapcsolatát is, de belátható időn belül nem lesz megfelelő fiatal végzett, aki átvehetné a szőregi körzetet.

11.04:

Minden szőregi gyermeknek lesz gyermekorvosa - ígéri Solymos László a pulpitusra. Számos módon kerestek állandó orvost, de nem találtak, ezért a három újszegedi orvos fogja átvenni az ellátást.

11.02:

Napirenden a szőregi gyermekorvosi körzet megszüntetése. Botka László azt mondja, az önkormányzat nem dönt, csak adminisztrál, rögzíti a valóságot, a célja pedig majd a körzet visszaállítása, ha lesz jelentkező orvos. Tóth Péter felhívja a figyelmet, ez sok száz szőregi családot, gyermeket érint hátrányosan. A Korondi utcai rendelőben pedig nincs is meleg víz, és ide viszik át a kicsiket, ezért a Jobbik számára elfogadhatatlan a javítás. Ideiglenes megoldást kell erre találni, mert olyan probléma ez, mintha iskolát zárnának be. Csongrád megyében kisebb településeken is meg lehet oldani a kérdést, érthetetlen, felháborító a 170 ezres város önkormányzatának gyermek- és családellenes intézkedési terve! Ideiglenes ellátást kellene kérni Szőregre - vázolja.

A polgármester a bírólóbizottságra mutogat troliügyben

10.59:

"Érdekes, hogy az LMP ez ügyben mindig középre áll, a jobboldal és a baloldal közé, ám az út közepén csak szaggatott vonal van és döglött macska" - reagál a polgármester.

10.58:

Szentistványi István szerint menthetetlen, hogy önkormányzati képviselők az előző ciklus során a Szehőben a kisebbségi tulajdonos magáncég érdekeit képviselték. Ugyanakkor elgondolkodtató Básthy Gábor szerepe, MSZP-s kötődése is, valamint az ezzel kapcsolatos összefüggésrendszer.

10.56:

A trolibeszerzésben nem a város döntött, hanem bírálóbizottságok, melyekben az EU is képviseltette magát - állítja Botka László. Megemlíti tovább, két "kommunista barátjuk", Széles Gábor és Tarsoly Csaba is érintett az ügyben ilyen vagy olyan módon, valamint a Skoda-Volkswagen, Európa egyik legnagyobb gyártója, így Haág kritikája nevetséges.

10.53:

Haág Zalán felhívja a figyelmet, Szeged egymilliárddal drágábban szerzett be trolikat, mint a főváros - ilyenkor Botka nem aggódott a városi vagyonért? Ráadásul sikerült típushibás trolikat vásárolni, így a KDNP-sek izgatottan várják, hogy ez a "rázós" ügy nem fog-e nagyobb port felverni Szeged város útjain. A frakcióvezető továbbá nem érti, hol abban az önkormányzati érdek, hogy novemberben szerződéseket írtak alá a cégvezetőkkel, majd januárban felemelik a bérüket.

"Botka szavai annyit érnek, mint Simon Gábor adóbevallása"

10.50:

"Az ön szavai annyit érnek, mint Simon Gábor adóbevallása" - csap vissza verbálisan Botkának Tóth Péter. Jelzi azt is, a polgármester 1 milliárdért szerzett be korábban gázturbinákat egyszemélyi döntéssel, és ezek ma törvényi változások miatt nem működnek, ez is érdekes kérdés. Megismétli, a Szehő hiteleiért a városháza a felelős. Ha pedig megunja Botka felszólalásait, majd "bizniszkommunistázni" fogja a baloldal képviselőit.

10.48:

Botka úgy válaszol, 2013-ban és 2014-ben azért nem fizettek prémiumot az igazgatóknak, mert "elszámolási vita tört ki a Fidesz-Jobbik mutyikoalícióban".

kozgyules_varosi25_gs

10.46:

Haág Zalán szól hozzá ismét. Emlékeztet, 2002 óta Botka László a polgármester. Az előző ciklusban több bizottsági döntést függesztett el, a Szehő esetében pedig több esetben ez nem történt meg, ami azt mutatja, nem látta azokat a város érdekeivel ellentétesnek. Egyébiránt a hőszolgáltató gondjainak ügyében nyugodtan faggassa Básthy Gábor korábbi MSZP-s alpolgármestert. Őt is érdemes lenne szerinte meghívni a jogi bizottság ülésére. Egyúttal ismét jelzi: az önkormányzati cégek vezetőinek fizetését négy évig nem emelték, most 20-40 százalékkal növelték, prémiumot két éve nem kaptak, most fognak, ez pedig bizonyosan költségnövekedés. Ami pedig a Belvárosi mozit illeti, a városháza évek óta tud a beázásról, akkor miért nem tervezte be a felújítást az üzleti tervbe az ügyvezető? És hogy jött ki a 30 millió pontosan?

10.43:

Solymos László beszámol róla, az IKV zökkenőmentesen szolgáltatja a meleg vizet a szegedieknek, és van gázszolgáltatója is. Ami pedig a korábbi felelősségeket illeti, jelzi, Martonosi István korábbi ügyvezető szerepét is fontos tisztázni.

10.40:

A drága gázbeszerzések támogatásával a Szehő hiányát a Fidesz-Jobbik állította elő, "ez alól a biznisznáci" korábbi jobbikos képviselő nem fog mentesülni - mondja idegesen a polgármester.

10.38:

1 milliárd készkezességet szavazott meg anno a polgármester a Szehőnek, ami elég furcsa tiltakozás volt a korábbi működéssel szemben... - jegyzi meg Tóth Péter. Az IKV nagy gyűjtőcéggé alakul, mely a brókerkedéstől az ingatlangazdálkodáson át a hőszolgáltatással is foglalkozik, még az egészségügyi alapellátás hiányzik a tevékenységi köréből - teszi hozzá, kiemelve, ez rendkívül negatív és aggasztó folyamat. "A trolikat pedig meg fogom tekinteni, de azbesztruhát szerzek be, nehogy megrázzanak" - zárja.

10.35:

Botka megismétli, az önkormányzati cégek támogatása idén nem nő, hanem 500 millióval csökken, a cégvezetők pedig nem 50 millióval többet, hanem 8 millióval kevesebbet kapnak. A társaságok egyedik beruházásokhoz kapnak pluszforrásokat. A sportuszodánál például TAO-pályázat keretében újítják majd fel a nagymedence gépészetét.

10.33:

Hüvös László (KDNP) figyelmeztet, a valós döntések az ügyvezetésben születnek, nem szabad Botkának "felügyelőbizottságoznia". A kisebbségi tulajdonost ügyvezetőként a Szehőben az utóbbi évek során az a Básthy Gábor képviselte, aki korábban MSZP-s alpolgármester volt Szegeden, majd az önkormányzat által kinevezett ügyvezető lett a Szehőnél. Erről kellene inkább nyilatkoznia a szocialista pártnak. Majd úgy folytatja, a jelenlegi céges átcsoportosítások furcsasága: milyen üzleti tervet le az asztalra az IH ügyvezetője, aki másfél hónap múlva veszi észre, hogy beázik a Belvárosi mozi? És hol a felújítási munka a hatástanulmányra? Inkább úgy tűnik, hibás üzleti tervet korrigálnak most. A pénzt ráadásul óvodák, iskolák, művelődési házak felújításától veszi el az önkormányzat. Eközben Jávorszky Iván ügyvezető fizetését megemelték, és prémiumot irányoztak számára elő, ami elképesztő! Ugyanez a helyzet a Sport és Fürdők csaknem 8 milliós forrásigényével. Hüvös úgy összegez, az önkormányzati cégek támogatásának csökkentése hamis marketing, szó sincs megtakarításokról, hiszen azok veszélyeztetnék a vállalkozások működőképességét.

10.30:

Botka kitart mellette, hogy a hőszolgáltató problémája a Fidesz-Jobbik korábbi közgyűlési többségének felelőssége, mert folyamatosan a cég kisebbségi tulajdonosának érdekeit képviselték. Május 18-ára a jogi bizottság ez ügyben meg is hívta Bohács Zsoltot és Keresztúri Farkas Csabát.

10.27:

Ismét Tóth Péternél a mikrofon, aki egyetért abban, hogy káosz mutatkozik az operatív programok közül, ugyanakkor kitartana a város fejlesztéspolitikai célja mellett: kéri, ezekre a tervezési folyamatokra maradjon meg a forrás a büdzsében. A Szehő kapcsán pedig továbbra is aggódik az IKV szerepvállalása miatt, mely nem lesz jogos az állami gázártámogatásra, ez pedig a 28 ezer családon csattanhat.

Ki a felelős a Szehő összeomlásáért?

10.24:

A polgármester szerint az az igazi probléma, hogy két év elmegy lassan a hétéves fejlesztési ciklusból, és még elfogadott operatív programok sincsenek, nemhogy pályázatok. Az országos feltételrendszer közben egyik napról a másikra változik. A tervezett fejlesztések egy részét Szeged azonnal meg tudja majd valósítani, a másik részt pedig picit halasztja, de azokról sem mond le. A városnak kész tervei vannak az asztalfiókban, jó esélyekkel pályázik majd tehát a forrásokra. A ciklus végén a kormánynak házalnia kell majd a beragadó pénzekkel, akkor Szegednek komoly lehetőségei nyílnak - vetíti előre.

10.23:

Botka László szerint a Jobbiknak saját felelősségét kellene firtatnia a Szehő ügyében. Nagy Sándor pedig ostobaságnak nevezi, hogy a trolik nincsenek Szegeden, de azt mondja, a Jobbik mindig élen járt a rémhírek terjesztésében. Jelzi továbbá, hogy a város a szegediek érdekében fogalmazza meg fejlesztéseit a kormányzat által teremtett keretek között. Most energiahatékonysági, közlekedésfejlesztési beruházásokra van lehetőség. Más kérdés, hogy közép- és hosszú távon Szeged nem mond le a Tóth Péter által említett két nagy fejlesztésről, ő maga is jár ezzel kapcsolatos egyeztetésekre.

kozgyules_varosi15_gs

10.20:

Tóth Péter kiemeli, három tervezett nagy fejlesztéséből kettőről lemondott a város, az intermodális közlekedési csomópontról, illetve a déli Tisza-hídról, más fejlesztésekre csoportosítanak át forrásokat a költségvetésben. Ezt sajnálatosnak tartja, a városházi magyarázatokat pedig homályosnak. "A hőszolgáltató az önök legnagyobb csődje a Szeviép után, hagyták bedőlni, felelőtlenül vették fel a kölcsönöket" - vág oda a polgármesternek. A jobbikos politikus szerint az IKV nem tudja ellátni feladatát, a számlák nem érkeztek meg. A városnak csak az lehet a szerencséje, ha az állam saját kezébe veszi a hőszolgáltatást. A tömegközlekedési nagyprojekttel is gondok vannak, a piros trolik például egyszerűen eltűntek Szegedről, miközben Ujhelyi István még büszkén fotózkodott velük az EU-s kampányban.

10.17:

Szentistványi István az antiszegregációs tervről: erre évente 10 milliót tervez az önkormányzat, majd a zárszámadás megmutatja, évről évre "visszanyelik" ezeket az összegeket. Az elmúlt két esztendőben 3 millióból készült el az Árpa utcai vécésor, 17 milliót pedig végül más célokra forgattak át. Úgy tűnhet, mintha antiszegregációs célokra nem is kell pénz, ami nem igaz!

10.14:

Solymos László alpolgármester a hőszolgáltató ügyét ismerteti. Az energetikai hivatal megvonta annak működési engedélyét, a távhőszolgáltatást az IKV Zrt. látja el. Erről április 10-én rendkívüli közgyűlésen is döntöttek. Azóta a kisebbségi tulajdonos olyan döntéseket hozott, melyek miatt a városnak vissza kellett kérnie 510 milliós tagi kölcsönét. Emellett a hitelezői kitettséget is veszélyeztetik. Az önkormányzat a mai napig nem kapta vissza a tagi kölcsönt. Eközben 618 milliós kölcsönét beszámítással igyekszik letudni a kisebbségi tulajdonos, azaz a tagikölcsön-kötelezettségét a Szehő felé fennálló tartozásával kiegyenlítettnek tekinti. Az önkormányzat most már nem tehet mást, minthogy felszámolási eljárást kezdeményez, mert ezzel védi a 28 ezer érintett lakástulajdonos érdekeit. Stratégiai kiemelt jelentőségű céggé is kívánják nyilváníttatni a céget, mely 1,7 milliárddal tartozik a gázszállítónak is...

10.10:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester expozéjában az önkormányzatokat megszorító állami politikát, állami megszorításokat vázolja elsőként. A hőszolgáltató kivéreztetése a példa erre, de hasonló várható a hulladék- és a vízgazdálkodás területén is. Mint mondja, a 2014. évi zárszámadásban tételesen bemutatták a kiadásokat, a bevételeket: sikerült megtakarításokat elérni, ezek idei háttérfeladatokra fordíthatóak. A saját tervszerű forrásbevételek szinte kizárólag működésre mennek el, a fejlesztési kiadások összege sajnálatos módon visszaesett. Állítja, tavaly az ingatlanértékesítésből jóval kevesebb folyt be, mint a jobboldal várta, jogosan függesztett fel tehát a polgármester bizonyos 2015-ös költségvetési kereteket. Az önkormányzat vagyona 280 milliárd forint, ez 2,4 milliárdos növekedés, 248 milliárdot önkormányzati cégek és intézmények kezelnek. Ami az idei módosításokat illeti: a mostani céges támogatásnövekedések pluszfeladatokkal járnak együtt. A fejlesztésekre fordítható összeget is növelni kellett.

10.04:

Elsőként a 2014. évi zárszámadás, összefoglaló éves jelentés és a 2015. évi költségvetés módosítása kerül szóba, illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel szembeni felszámolási eljárás.

10.00:

Következik a napirend megállapítása. Botka László ismerteti a mai pontokat. Tóth Péter egyéni javaslatát a Temesvári körúti toronyház fűtéselszámolásával kapcsolatban nem veszik napirendre, a baloldal leszavazza ezt a kezdeményezést.

Terroristák és drogosok napirend előtt

09.59:

A polgármester szerint Mihálffynak abban van igaza, hogy a kormány nem felelős.

kozgyules_varosi24_gs

09.57:

Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) két ügyre kíván reagálni, az egyik demagóg volt (Nagy Sándor hozzászólása), a másik erkölcstelen. Demagóg azt sugallni - állítja -, hogy a kormány a felelős a magyar orvoshiányért, az az igazság, hogy az erős nyugati országok 6-8-szoros bért ígérve elszívják szakembereinket, miközben lassan orvosképzést sem működtetnek. A magyar kormány mindent megpróbál megtenni a folyamat megállításáért, az állami oktatásban végzett orvosok itthon tartásáért. Persze ilyenkor röghöz kötést kiabál a baloldal, ebből is látszik politikájának kettőssége! Ami pedig az erkölcstelenséget illeti, Binszki ocsmány kormányt (vagy Ocsmány-kormányt?) emlegetett, miközben éppen az előző közgyűlésen kértek a kabinettől segítséget...

09.53:

Tóth Péter (Jobbik) unalmasnak tartja Binszki kijelentését a terroristázással kapcsolatban, és bírósági eljárást ígér, amennyiben folytatja ezt a kommunikációt. Aztán rátér a tárgyra: a lakásrendeletet úgy módosítaná, hogy a bérleti jogra pályázóktól erkölcsi bizonyítványt lehessen kérni. Jelzi, ezt Ózdon a polgármester már a napokban elérte, és a Fidesz-KDNP is támogatta. Eközben a Székely sori önkormányzati ingatlan 9. emeletén ma hajnalban ismét drogos tűket találtak, azaz az IKV alkalmatlan a feladat ellátására, nincs rend abban a házban.

09.50:

Szentistványi István (LMP) az információszabadságról beszél. Elmondja, még januárban kért adatokat a szociális segélyezésről a szakirodáktól, azóta se anyagot, se elutasító választ nem kapott annak ellenére, hogy több irodához hivatalos képzést nyújtott be több mint három hónapja. A polgármester kabinetvezetője is választ ígért, de nem történt semmi... Arra buzdítja a szegedieket, akik hasonlóan közérdekű adatot kértek az önkormányzattól, és akadályokba ütköztek, forduljanak képviselőikhez, és azt jelezni fogják a felettes hatóságoknak, hiszen az eljárás törvénybe ütközik.

09.47:

Binszki József (DK) a Ságvári Endre Általános Iskola és Gimnázium átnevezéséről szól. Mint fogalmaz: "ocsmány intézkedés ez egy ocsmány kormánytól". Az átnevezés mellett összevonás is következik, ami szerinte azt jelenti, hogy nem várható a színvonal növekedése. Eközben az egyetemi autonómiát is formálissá tette a kormány. Ígéri, legkésőbb 2018-ban elszámoltatják a jobboldalt, és egy demokratikus kormány lehetővé teszi majd az egyetemnek, az iskolának, hogy nevet válasszon. "Ez az iskola a szegedieknek mindig Ságvári marad. Je suis Ságvári! Tóth Péter vagy kérjen bocsánatot a szegediektől, hogy leterroristázta őket, vagy mondjon le!" - zárja, odaszúrva ismét a Jobbik képviselőjének. (Válasz várható - a szerk.)

09.43:

Nagy Sándor (Együtt) szerint Szeged polgárai büszkék az ellátás minden szintjén megfelelő minőséget nyújtó egészségügyi rendszerükre. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a műtősök nem akarnak több műszakot vállalni, úgy tűnik, ők nem fontosak a kormánynak, hasonlóan azon ápolókhoz, akik országszerte tüntetnek. Az orvoshiány oda vezethet - folytatja -, hogy 2025-re az ország felében nem lesz háziorvos. Ma is egy gyermekorvosi praxis megszüntetéséről dönt a közgyűlés, hiszen ingyen sem volt arra jelentkező. A háziorvosok többsége 60 év feletti. A klinikákon is jellemző már az orvoshiány, a szakemberek elhagyják az országot. Az alpolgármester kijelenti, a kormányzat elpusztítja az ellátórendszer, Szeged is hiába költ infrastrukturális fejlesztésekre rengeteg pénzt: egyedül nem megy.

09.40:

Botka válasza: idén ősszel pályázatot írnak ki az igazgatói tisztségekre. A prémiumok arányát a fizetéseknél 80-ról 30 százalékra csökkentették, a céges összevonások megtakarítást jelentenek, az önkormányzati cégek pedig valójában 500 millióval kapnak majd kevesebbet, mint tavaly. Most három társaság beruházásra kap pénzt, nem pedig működésre.

kozgyules_varosi23_gs

09.36:

Haág Zalán (KDNP) kijelenti, az önkormányzat és a szegediek érdekeit súlyosan sértő határozatot hozott a baloldal a napokban. Korábban a cégvezetők nem kaptak prémiumot. A baloldal korábbi ígéretével ellentétben pályázat nélkül nevezett ki tavaly cégvezetőket, akik fizetését 20-40 százalékkal megemelte két hónap elteltével, közel 700 ezres fizetésekről van szó az autóhasználat, benzinkártya, reprezentációs költségek mellett. Ezután bizottsági szinten határozták meg a prémiumfeladatokat, és újabb milliós prémiumokat helyeztek kilátásba. Haág szerint ez igazából 50 milliós költségnövekedést jelent a szegedieknek, nem pedig költségcsökkenést, ahogy azt Botka ígérte. Ráadásul ezek a cégvezetők normális üzleti terveket sem tudtak készíteni, amire bizonyíték, hogy ma 68 milliós plusztámogatást kap három vállalat. A frakcióvezető szerint munkahelyteremtésre, vállalkozásfejlesztésre kellene inkább ezeket a tízmilliókat fordítani.

Haág Zalán teljes felszólalása itt olvasható:

A közelmúltban újabb elfogadhatatlan, az önkormányzat és a szegediek érdekeit súlyosan sértő határozatot fogadott el a baloldal. Mint ismeretes, az önkormányzati cégvezetők bérét a 2010-14-es ciklusban a polgári oldal nem emelte, ők 2013-ban és 2014-ben egy fillér prémiumban sem részesültek. A baloldal 2014 októberi győzelmét követően a városi cégek ismét a szocialisták kifizetőhelyévé váltak. Az MSZP-s közgyűlési többség a legtöbb cégvezetőt lecserélte. A korábbi ígéretekkel szemben nem pályázat és szakértelem, hanem személyes elköteleződés és baráti szívességek alapján választották ki őket. Az új cégvezetők novemberben még a korábbi alapbérüknek megfelelő juttatásokért vállalták a megbízatást. Ennek ellenére január 1-jétől a szocialisták 20-30-40 százalékkal emelték fel a cégvezetők bérét, noha – mint említettem – ők kevesebb pénzért is hajlandóak lettek volna dolgozni. Így egyes igazgatóknak – akik egy-két hónap alatt semmit sem bizonyítottak – immár közel 700 ezer forintos fizetés jut, nem is beszélve a szintén több százezer forintba kerülő autóhasználatról, benzinkártyáról, költségtérítésről és reprezentációs keretről. De a baloldalnak ez sem volt elég. Suttyomban, bizottsági hatáskörbe utalva a kérdést, már ki is tűzte a cégvezetők prémiumfeladatait, esetenként további milliókhoz juttatva a városi cégek vezetőit. Természetesen nem igaz az a sajtóban megjelent baloldali állítás, hogy a béremelés és prémiumkifizetés – szemben a 2013-14-es gyakorlattal – nem jelent költségnövekedést a cégeknél. Ez a két intézkedés – béremelés, prémium, járulékok – a 2014. évihez képest 50 millió forintos többletköltséget jelent a szegedieknek. Ráadásul olyan cégvezetőket juttat újabb milliókhoz az MSZP, akik egy tisztességes üzleti tervet sem képesek a városhoz benyújtani. Emlékezhetünk Botka László február eleji ígéretére, mely arról szólt, hogy 5-600 millióval kevesebb támogatást adnak a városi cégeknek. A költségvetés pár héttel későbbi elfogadásakor ez a „megtakarítás” 30 milliósra apadt. Most azonban újabb 68 millió forintot készül megszavazni a baloldal a városi cégeknek. Még csak májust írunk, az év nagy része még hátravan, de máris 38 millió forinttal többe kerül az önkormányzati cégek működése a 2014. évi tényszámokhoz képest. Önök, szocialista képviselőtársaim, azt hiszik, hogy csak azért, mert megnyerték a választást, bármit megtehetnek. Megszeghetik a választóiknak tett ígéretüket, számolatlanul szórhatják a város pénzét, hiszen mindennek úgysem lesz következménye. Mi, kereszténydemokraták elutasítjuk a felelőtlen pénzköltést, és felszólítjuk a baloldali képviselőket, a baráti cégvezetők zsebének tömése helyett a szegedi emberek érdekében, a szegedi vállalkozások fejlesztése és a munkahelyteremtés céljából használják fel a rendelkezésre álló forrásokat!

kozgyules_varosi19_gs

09.33:

Solymos László alpolgármester az MSZP részéről egy korábbi IKV-s ügyről, egy IKV által kezelt ingatlan ügyéről beszél, bemutatva a vagyonkezelés módszereit. Elmondja, a megyei napilap újabb részletet mutatott be a héten: az IKV egykori jogi osztályvezetője a Széchenyi tér 2. szám alatti ingatlanban egyik üzletet bérlő cég egyik vezetője, tulajdonosa. A helyiség felmondási moratóriumát 2030-ig meghosszabbították. Felmerül, hogy annak idején az IKV munkatársaként segítette ennek az ügyletnek a lebonyolítását. Szerinte büntetőfeljelentést érne ez a történet.

09.25:

Következnek a napirend előtti felszólalások, miután rövid fogadáson látták vendégül a kiváló pedagógusokat. Szabó Bálint egyébiránt felült a karzatra. Érdekességeket mondott sajtótájékoztatóján a Szeviép-ügy és az önkormányzat, az önkormányzati cégek, illetve Ujhelyi István összekapcsolódásairól.

09.15:

Botka László nyújtja át az életműdíjakat. Közben bejelenti, 8 milliárd forint lesz a szegedi iskolák fejlesztésére a következő években. A kitüntetettek: Kocsis Illés, a Radnóti-gimnázium nyugalmazott pedagógusa, igazgatóhelyettese; Paragi Jenő, a Király-König Péter Zeneiskola nyugalmazott pedagógusa, igazgatóhelyettese; Szalai József, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola nyugalmazott igazgatója.

09.05:

A Pedagógus Életműdíjjal kitüntetettek köszöntésével indul az ülés. Az ifjú tehetség, Nánási Ádám zenél, a Király-König Péter zeneiskola ifjú növendéke furulyán játszik.

09.00:

Szabó Bálint petíciót kívánt átadni a polgármesternek, a folyosón feltartóztatták a közterület-felügyelet rendészeti munkatársai. Botka László közben az oldalsó bejáraton át surrant be a díszterembe, no, ilyen sem nagyon fordult még elő, nem akart Szabó Bálinttal találkozni a díszterem főbejáratánál!!! Az iratot végül Vécsey Ágnes, a polgármesteri kabinet sajtófőnöke vette át.

08.30:

Jó reggelt kívánunk a városházáról! A Széchenyi téren éppen Szabó Bálint, a károsult alvállalkozók képviselője tart rendkívüli sajtótájékoztatót a Szeviép-botrányról, a vádemelésekről. Hamarosan beszámolunk a részletekről, 9-től pedig közgyűlés!

A közgyűlés elé

Rendes ülést tart pénteken 9 órai kezdettel Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Egyebek mellett szó lesz az önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról, módosítják az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló rendeletet, tárgyalják a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2014. évi beszámolóját, Szeged drogellenes stratégiáját, valamint elbírálják a Szeged MJV Önkormányzata Óvodák Igazgatósága igazgatói tisztségére érkezett pályázatokat is.

Szeviép-milliárdok és piros trolik nyomában

Bár a napirendi pontok között ilyenekre nem bukkanunk, minden bizonnyal előkerülnek azért olyan témák is, mint a Szeviép-botrány, hiszen a korábban számos helyi beruházásban érintett, az alvállalkozóknak sok milliárddal tartozó építőipari cég ügyében immár vádemelések történtek, valamint a troli-saga, tekintettel arra, hogy az új, piros trolik két hete állnak, a helyi és az országos sajtó súlyos problémákról ír, a Szegedi Közlekedési Kft. pedig nem ad érdemi válaszokat a felmerülő konkrét kérdésekre...

Nem csak Botka módosítana költségvetést

A 2015-ös költségvetés módosításának keretében Botka László (MSZP) polgármester bizonyos fejlesztési források átcsoportosítása mellett arra tesz javaslatot, hogy egyaránt 30-30 millió forinttal emeljék meg a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., illetve 7,9 millióval a Szegedi Sport és Fürdők Kft. önkormányzati támogatását. Ez különösen érdekes és sokat mondó annak fényében, hogy a szocialista politikus az év elején számtalanszor állította, idén 500 millióval kevesebbet költenek majd a városi cégekre, mint tavaly, ráadásul a szóban forgó vállalatok üzleti tervét is nemrégiben fogadta el a közgyűlés... Ez ellen a héten már felemelte szavát a KDNP is. Külön költségvetési módosító csomaggal állt elő a Jobbik és a Fidesz-L.É.T. A Fidesz-L.É.T. részéről Nógrádi Tibor frakcióvezető jelzi, az MLSZ tájékoztatása szerint a tápéi és a gyálaréti műfüves focipálya idén nem épül meg, így átcsoportosítaná az ezekre szánt 22,5 millió forintot: a szőregi öltözőépítés önrészére 7,6 milliót, a Móra Balázs Park önrészére 5 milliót, a szentmihályi pálya befejezésének és konténer öltözőjének önrészére 6,9 milliót, a sziksósfürdői homokpálya önrészére 3 milliót fordítana. A Jobbik 180-200 milliós csomagja egyebek mellett két helyen gyalogos átkelőhely létesítését javasolja, a közlekedésbiztonsági keret költségvetési sort több mint 41 millió forintra módosítaná, kezdeményezi, hogy Szeged belvárosában nyilvános illemhelyek létesüljenek, erre a célra 4,5 milliót csoportosítana át, és két új alapot is létrehozna: „szegedi fiatal, első vállalkozók támogatási alapja” néven, 27 millió forintos kiadással és „rászoruló idősek támogatási alapja” címszó alatt 30 millióval. A jobboldali radikális párt az ellen is határozottan tiltakozik, hogy a város megszüntesse a szőregi gyermekorvosi praxist, és a három újszegedi körzet között ossza el az érintett több száz gyermeket, a Jobbik állítja, léteznek megoldások a szőregi körzet megmentésére.

Se híd, se buszpályaudvar

Változások történhetnek Szeged Integrált Területi Programjában, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium minden megyei jogú város, illetve megye számára ugyanazokat a fejlesztési irányokat határozta meg, pontosan megjelölve, hogy mennyi pénz fordítható például a gazdaságfejlesztésre, területfejlesztésre és energetikára a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban. A városvezetés szerint ez az oka annak, hogy az ITP-ben eddig szereplő célok bizonyos részét nem tudja érvényesíteni az önkormányzat (lásd kampányígéretek: déli Tisza-híd, új buszpályaudvar, vagyis intermodális közlekedési csomópont...), ehelyett energiamegtakarítási, zöld, illetve a fenntartható közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások, bölcsőde-, óvoda-, iskola- és egészségügyiintézmény-felújítások kerülhetnek előtérbe. A harmadik Tisza-híd tehát újra tovább csúszik: a városháza álláspontja szerint az integrált közlekedési operatív programban továbbra is ott szerepel nevesítve Szegednek – kormányhatározattal megerősítve – 16 milliárd forint a déli Tisza-híd vasúti részére, ám a közúti részre Szeged nem különíthet el 11 milliárdot, így továbbra is kérdés, mi lesz ezzel a fejlesztéssel...

Mi lesz veled, hőszolgáltató?

A szegedi önkormányzat felszámolási eljárást kezdeményez a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ellen a kisebbségi tulajdonostárs egyoldalú döntései kapcsán kialakuló fizetésképtelenség miatt, egyúttal annak stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását kéri a kormányzattól a hitelezők védelmében, valamint újra bírósághoz is fordul a kisebbségi tulajdonos által hozott határozatok ügyében (a legutóbbi taggyűlésről egyszerűen kizárták az önkormányzatot), erről is dönthet a közgyűlés. A város egyébként 510 milliós tagi kölcsönét nem kapta vissza, a kisebbségi tulajdonos pedig beszámítási és engedményezési eljárások keretében 618 millió forint értékben beszámítási jogával kíván élni, vagyis a tagikölcsön-kötelezettségét a Szehő felé fennálló tartozásával kiegyenlítettnek tekinti, ezzel az önkormányzat szerint lehetetlen helyzetbe hozza a hitelezőket. A hírek szerint a cég 1,7 milliárd forinttal tartozik a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nek is.

Szakmai helyett pártpolitikai döntés óvodaügyben?

A városatyák döntenek majd Szeged MJV Önkormányzata Óvodák Igazgatóságának igazgatói tisztségéről is. A baloldal a jelenlegi igazgatóval, Rákosné Szilágyi Évával szemben minden bizonnyal a korábbi SZDSZ-es képviselő Bartáné Tóth Mária Magdolnát nevezi ki annak ellenére, hogy az óvónők, a nevelőtestület, illetve a közösségi szavazók többsége is Rákosné mellett tette le a voksát, aki szakmailag kifogástalan munkát végzett az elmúlt években. A Fidesz-KDNP-s Kosik Dénes szerint itt egyértelműen pártpolitikai alapú döntés készül, ami elfogadhatatlan. Két sikertelen kör után ismét pályázatot írna ki az önkormányzat a Virág cukrászda üzemeltetésére. A korábbiakhoz képest változás, hogy az 59 millió forintos bérleti jogot elengedi a város, kizárólag a bérleti díjért indulhat a licit.

Heves viták a bizottsági üléseken

Az utóbbi napok során a közgyűlés mind az öt szakbizottsága ülésezett, és előzetesen véleményezte a napirendi pontokat. Valamennyi alkalommal éles szócsatáknak lehettünk fültanúi. Tekintse meg - a városüzemeltetési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság, - a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság, - a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság, - a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság, - valamint a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság a közgyűlést megelőző napokban tartott üléséről szóló tudósításainkat!

Tovább csúszó déli Tisza-híd, tízmilliókkal növelt céges támogatások, felszámolási eljárás a Szehő ellen, korábbi...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.