Mézédes magyar dinnyéért irány a Mars! + FOTÓK

dinnyivasar02_gs

Görögdinnyét 120-130 forintért láttunk a Mars téri piac parkolójában, a fekete héjú és a citromsárga húsú valamivel drágább, 160-200 forint körül mozog. Az árusok tapasztalatai szerint ez utóbbi, régi fajtákat is keresik a vevők.

„Egyre több vásárló látogat vissza hozzánk, így a nyári szabadságolások időszakában sincs okunk panaszra a piac forgalmában. A boltok friss áruval várják a vevőket, a gyümölcsökért is jönnek, szépen fogy például a barack” – értékelte a nyári forgalmat Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a szerda, a péntek és természetesen a szombat a legforgalmasabb, de a vasárnapi forgalom is élénk. A közel másfél éve útjára indított tanyasi termékek piaca is népszerű, és a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli végének a forgalmát is fellendíti, erről számoltak be az üzletbérlők Erdeinek.

Dinnyéért is megéri kilátogatni a Mars térre, a parkolóban több mint fél tucatnyian kínálják a csíkos, a fekete héjú és sárga húsú görögdinnyét a sárga mellett. A meleg tavasz kedvezett a nyári gyümölcsnek, így mintegy két héttel hamarabb kezdődött idei szezonja, jelentette be július elsején a dinnyeszezon kezdetét Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke. Az MTI-nek nyilatkozva arról is szólt, jók a terméskilátások, az előzetes becslések szerint a 6000 hektár termőterületről összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be Magyarországon. A 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram is sikeres, mellyel kapcsolatban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára arról nyilatkozott a távirati irodának, hogy a program kapcsán a fogyasztás mintegy 20%-kal növekedett.

dinnyivasar09_gs

„Idén egy új dinnyésünk van, a többiek már évek óta a Mars téri piac parkolójában kínálják az édes nyár gyümölcsöt. Szeletelt dinnyét egy-két asztalon árulnak piac-szerte, tapasztalataink szerint a vevők megszokták és megszerették, hogy külön helyen vásárolhatnak, akár autóval közvetlenül az árus előtt állhatnak meg” – mondta el Erdei Péter. Az ásotthalmi Herédi Szilveszterné tapasztalatai szerint a hét elején mindig gyérebb a forgalom. Sátránál a citromsárga bélű mellett fekete héjú dinnyét is kínál, ezeket a 70-es 80-as éveknek a kedvelt fajtáit sokan keresik, hiszen vékony a héjuk és édesek. „Pont a vékony héja miatt van belőle kevesebb, ügyes-bajos a szállítása. Régen szalmára raktuk, úgy szállítottuk, hogy ne sérüljön, most pedig a szállítmány legtetejére tesszük egyesével” – magyarázta az ásotthalmi asszony. Megtudtuk, akkor érett a fekete héjú, ha hajnalban egy tenyérnyi területen nem harmatos, ekkor megjelölik, hogy felszedhető. Pár hét múlva ásotthalmi és királyhalmi dinnye is lesz a piacon, de a szabadföldi jelenleg még csak 1-2 kilós.

Az árak valamivel alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, akkor ilyentájt még 150-160 forintért is el lehetett adni, de most 120-130 kilója, 160-ért a citromsárgát és a feketét vásárolhatunk. Megjegyezte, a szezon elején a görög és olasz dinnyék leverik az árakat, amihez nekik is igazodniuk kell. Herédi Szilveszterné Medgyesegyházáról hozza a dinnyét, ott van bérföldjük. Elmondta, a két héttel ezelőtti eső nem tett jót a termésnek, az érett dinnye szétrepedt a csapadéktól, míg a sárgának a hétvégi kánikula ártott. Szintén medgyesegyházi dinnyéje van Gubicz Attilának, tőlük a sárga héjú görögdinnyét viszik a legjobban. „A nagyobbakat keresik a vásárlók, azt mondják, azok finomabbak. Akad olyan vevő, aki 8-10 kilósnál kisebbet nem is vesz, de fel is vágjuk és akár negyed dinnyét is adunk” – tette hozzá. Sátruknál csak pár napja van citromsárga húsú és fekete héjú, reméli azt is viszik majd.

12 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  12. szemlélö
  2014. július 24., csütörtök, 09:55
  Válaszolok

  Az igazsághoz tartozik, hogy idös, nehezen mozgó emberek leparkolnak vagy “illegélis” parkolón, vagy jó messziröl cipekednek. Ez mindenképpen vásárló és egyben árisitó ellenes rendszer. Sokkal többen vásárólnanak, s nem csak dinnyét, ha normális parkolás lenne!

 • '>
  11. geza
  2014. július 24., csütörtök, 09:42
  Válaszolok

  # 10 Sajnos akkor már így nem olcsóbb..
  500 Ft+10kg x 80 Ft…
  Amúgy én úgy vettem, bementem a Mars téri parkolóba, megvettem és pucoltam kifele. Az első 15 perc ingyen van.

 • '>
  10. szemlélö
  2014. július 24., csütörtök, 08:46
  Válaszolok

  Dorozsmán, a Nagybanin remek jó dinnyéket árulnak, darab számra is és jóval olcsóbban 70-80 Ft/kg!
  Csakhogy a parkolás undoritó fosztogatás 500 Ft és jó messzi az árúsitóktól! Ráadásul fél Dorozsmán tilositották a parkolást. A Mars téren 240Ft/óra parkolsz a piac mellett, Dorozsmán jó távol a piactól 500 Ft. Abszurd helyzet, ki engedélyezte ezt?

 • '>
  9. geza
  2014. július 24., csütörtök, 08:13
  Válaszolok

  Ma pofára estem. Vettem egy 13 kg-os dinnyét otthon felnyitva tiszta kásás a belseje.. 🙁 (Mars-tér)
  Az íze jó de az állaga…

 • '>
  8. természetes
  2014. július 23., szerda, 19:19
  Válaszolok

  A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

 • '>
  7. konyhás
  2014. július 23., szerda, 14:36
  Válaszolok

  Nálam eddig 5-ből, 5 volt jó. Sőt nagyon jó.

 • '>
  6. geza
  2014. július 23., szerda, 13:44
  Válaszolok

  Vettem én is piacon, eddig 4 ből 3 jó volt.
  Ami kevésbé volt jó az is érett volt, csak nem volt édes (de elfogyott)

 • '>
  5. tudatos
  2014. július 23., szerda, 12:12
  Válaszolok

  imádok piacra járni, ajánlom mindenkinek. ráadásul a hétvégi piacon egyre több ismerőssel lehet találkozni. ami jó.

 • '>
  4. szemtanu
  2014. július 23., szerda, 12:11
  Válaszolok

  az egyik dinnyeárusnál a fiatal eladók a következőt csinálték, ami nagyon tetszett:) a sárgadinnyébe fúrta egy lyukat, amibe beleállítottak fejjel lefelé egy üveg vodkát. az üvegből kicsöpögő piát, a dinnye szép lassan felszívta. utána pedig jókedvűen falatoztak belőle:))

 • '>
  3. Hajaj
  2014. július 23., szerda, 08:21
  Válaszolok

  Idei első dinnye inport volt.Finom volt.Vettem egy hazait egyszer egy bevásárló boltban, majd a panelek közt áruló “dinnyéstől”.Közel 2*1000 Ft. értékü dinnye érett volt kissé édes de rosszak voltak!
  Sehol sem lékelik. Jól tudják, hogy senki sem fogja
  vissza vinni egy felvágott érett de rossz dinnyét.Így ez évben kihagyom. Drága vétele és bizonytalan!

 • '>
  2. zizi
  2014. július 23., szerda, 07:05
  Válaszolok

  nekem a sárga dinnye a kedvencem

 • '>
  1. vega
  2014. július 23., szerda, 07:02
  Válaszolok

  tegnap vettem egy kb. 10 kilósat. mézédes volt. csak ajánlani tudom.