Közélet

Jobbik: roma közösség keseríti meg a Hétvezér utcában élők napjait + FOTÓK, VIDEÓ

Jobbik: roma közösség keseríti meg a Hétvezér utcában élők napjait + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 6., kedd
Jobbik: roma közösség keseríti meg a Hétvezér utcában élők napjait + FOTÓK, VIDEÓ
jobbik_tuntetes18_gs

Utcai lakossági fórumot szervezett a szegedi Jobbik, tiltakozva a Hétvezér utcában, szociális bérlakásban élő cigány közösség életmódja ellen.

A Hétvezér utca 59. számú, problémás ingatlan szomszédsága elé szervezett lakossági fórumon közel félszázan vettek részt, tucatnyi rendőr jelenlétében.

Tóth Péter

, a Jobbik megyei elnöke arról beszélt a jelenlévőknek, hogy az itt élő, mintegy hetvenfős cigány közösség által okozott probléma legfőbb okai kulturális természetűek, valamint hogy a szociális bérlakás igénylései nem elég szigorúak. A fórumon többek között megjelent

Toroczkai László

, a Hatvannégy vármegye elnöke is. "Az áldatlan állapotokról

Balogh János

, egy itt élő lakos tájékoztatta a pártunkat, miután minden más szervezet tehetetlennek bizonyult az ügyben. Az, hogy itt cigánybűnözésről kell beszélnünk, egy kulturális probléma, és a cigányság életformájában keresendő, ez a közösség az évszázadok során hozzászokott a félnomád életmódhoz, fosztogatáshoz, lopáshoz. Ha bárki beüti az interneten található magyar-cigány szótárba a magántulajdon kifejezést, nem talál rá cigány megfelelőt" - emelte ki Tóth Péter. A politikus elmondta: miután tájékozódtak az ügyben, szinte minden utcában élőnek akadt összetűzése a szociális bérlakásokban itt élő, közel hetven roma valamelyikével. Több házat megtámadtak, fiatalkorú romák gyerekektől vették el telefonjaikat, a környékbeli boltokat is érte bűncselekmény, és az itt élő felnőtt lakosság is gyakran került atrocitásba e közösséggel. http://www.youtube.com/watch?v=2NLFop1G7YY&feature=youtu.be "Véleményünk szerint az IKV-s szociális bérlakáshoz jutás feltételei jelenleg megengedőek, nem elég szigorúak a kritériumok, így sokan munkanélküliként több mint három hónapos közüzemi tartozást felhalmozva élnek olyan lakásokban, melyeket közben teljesen lelaknak. A probléma ezért kettős: a város vagyonát közvetlenül károsítják meg, közvetve pedig életmódjukkal leverik a környékbeli házak, lakások árait is" - tette hozzá a párt helyi vezetője. Tóth Péter leszögezte: a szeptemberi közgyűlésre a szegedi Jobbik elkészít egy új rendeletet, amely szigorúbban szabályozza a szociális bérlakáshoz való jutást. Például feltételül szabja meg a büntetlen előéletet. Az utcában lakó Balogh János arról beszélt a fórumon: akkor döntött úgy, hogy komolyabban fellép az ügyben, amikor a párját érte támadás az utcában. A hatóság tehetetlen volt az ügy felderítésében és a felelősségre vonásban. Rácsokat szerelt fel az ablakra és kamerát, gyakran élőben követte párját, míg a "veszélyes zónát" elhagyja. "A komolyabb bűnesetek mellett napi rendszerességgel folyik éjszakai ordibálás az utcában, vitás dolgaikat gyakran üvöltve rendezik le a házak előtt. A tisztasággal nem törődve szemetelnek az utcában" - mondta el a lakó. Egy másik felszólaló arról beszélt a fórumon, hogy a betörés után azonosították ujjlenyomatát az egyik romának, mivel azonban nem ismerte el a bűncselekményt, a bizonyítás során nem tudták elítélni. A fórum a felfokozott hangulat ellenére békében ért véget, a problémás ház előtt roma vezetők is megjelentek, több rendőr biztosította a helyszínt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.