Roma hitéleti közösségi napot rendeztek Alsóvároson

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Roma nyelven is felcsendültek szent énekek az alsóvárosi ferences templomban, ahol Dúl Géza, az MKPK cigánypasztorációs referense celebrált szentmisét az első alkalommal megrendezett Roma Kulturális és Hitéleti Közösségi Napon. Tovább »

Lakást követeltek maguknak a Rómában tüntető bevándorlók

2017. augusztus 26., szombat · Hozzászólok

Több ezer bevándorló vonult fel Róma városközpontjában szombat délután lakhatási lehetőséget követelve, miután a hatóságok a múlt héten kiürítettek a migránsok által elfoglalt lakóházat, valamint vízágyúkkal távolítottak el köztéren letelepedett migránsokat. Tovább »

Rétvári Bence a Szentszék külügyminiszterével találkozott Rómában

2017. augusztus 26., szombat · Hozzászólok

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Rómában találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék külügyminiszterével, aki elismerésre méltónak nevezte a Hungary Helps programot – közölte a tárca szombaton az MTI-vel. Tovább »

Újabb terrortámadásokkal fenyegeti az Iszlám Állam Rómát és a Vatikánt

2017. augusztus 25., péntek · Hozzászólok

Az olasz fővárost és Ferenc pápát fenyegető több videofelvételt tettek közzé az Iszlám Államhoz (IÁ) tartozó terroristacsoportok internetes oldalaikon. Christoph Graf, az egyházfőt védő svájci gárdisták parancsnoka maga sem zárta ki a Vatikán elleni merénylet lehetőségét – jelentette az olasz sajtó pénteken. Tovább »

Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak

2017. július 19., szerda · 3 hozzászólás

nagy_mihaly001kf

Tavasszal úgy tűnt, a két roma tanoda csak igen szűkös keretekből gazdálkodhat idén, az EMMI ugyanis több tucat tanodával egyetemben a szegedieket is lepontozta, s csak nagyon kevés támogatásról döntött. Azonban újra bekérték a pályázatukat, s jelentős összeget nyertek. Közben a város felújította az általuk használ alsóvárosi épületet, így ideálisabb körülmények között folyhat a romák felzárkóztatását célzó program. Tovább »

Roma családi nap a szikin – sokaknak ez az egy nap a nyaralás

2017. július 17., hétfő · 3 hozzászólás

roma_csaladi_nap_sziki15_gs

Immár hagyomány, hogy júliusban családi napra invitálják a romákat a szikire. Ez a nap mindig az önfeledt kikapcsolódásról és a játékról szól, a hátrányos helyzetű családok jó részének ez a néhány óra maga a nyaralás. Tovább »

Bakson nagyrészt a pályázatokon múlik a roma integráció

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

baks_lakhatasi_modellprogram51_gs

„Nekünk a helyi problémákat kell megoldanunk, s az itt élő nehéz sorsú családoknak kell segítő kezet nyújtanunk, függetlenül attól, hogy cigányokról van szó, vagy nem” – mondja Búza Zsolt baksi polgármester. Abban reménykednek, hogy nyer a pályázatuk, s nagyobb léptékben tudják folytatni a romák felzárkóztatását célzó telepprogramjukat amellett, hogy a többi hátrányos helyzetű lakost is segítik. Tovább »

Orbán: minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

2017. március 25., szombat · Egy hozzászólás

Európát csak akkor lehet rendbetenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot. Tovább »

EU-csúcs – A tagállamok és az uniós intézmények vezetői aláírták az évfordulós nyilatkozatot

2017. március 25., szombat · Hozzászólok

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett. Tovább »

Áfra János költő képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában

2017. március 18., szombat · Hozzászólok

Áfra János költő képviseli Magyarországot a költészet világnapja (Giornata mondiale della poesia) című rendezvénysorozaton, amelyet az európai uniós országok kulturális intézeteit magába tömörítő szervezet, az EUNIC rendez Rómában március 21-én. Tovább »

Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?

2017. március 8., szerda · 34 hozzászólás

cserepes_sor_bontasa01_gs

A Cserepes sori szegregátumban elbontottak egy épületet, ez jelzi, hogy talán végre valami elindult az antiszegregációs programhoz kapcsolódóan, ami évek óta jóformán csak papíron létezik. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, ez nemcsak a városnak, hanem az érintetteknek is jó, hiszen kiszakadhatnak abból a környezetből, ami visszahúzná őket. Tovább »

A Szegedi Rendőrkapitányság Mikulása látogatott el a roma tanodákba

2016. december 10., szombat · Hozzászólok

mikulas_romatanoda07_gs

A Mikulás eltévedt, a Szegedi Rendőrkapitányságon kért útbaigazítást, az egyenruhások pedig elkísérték a nagyszakállút mindkét roma tanodába, nehogy a gyerekek ajándék nélkül maradjanak – ez volt a fedősztorija annak a programnak, amelynek keretében hatvan hátrányos helyzetű roma gyerek kapott csomagot a Mikulástól. Tovább »

Balog Zoltán: nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye

2016. szeptember 28., szerda · Hozzászólok

Nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben azon az ünnepségen, amelyet a német roma polgárjogi mozgalom elindítója, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke 70. születésnapja alkalmából rendeztek.
Tovább »

Czibere Károly Berlinben: közös országot kell építeni a romákkal

2016. szeptember 6., kedd · Egy hozzászólás

Nem két külön országot, hanem egy közös országot kell építeni a romákkal – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Berlinben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) német soros elnöksége által szervezett Szembenézés a cigányellenességgel – a politikai vezetők szerepe a diszkrimináció, rasszizmus, gyűlölet-bűncselekmények és a roma és szinti közösségek elleni erőszakkal szembeni fellépésben című konferencián.
Tovább »

Verseny és pancsolás a roma családi napon Sziksósfürdőn + FOTÓK, VIDEÓ

2016. augusztus 8., hétfő · Hozzászólok

roma_csaladi_nap10_gs

Megemlékeztek a roma holokausztra is, de a nap nagyobb része az élet és a kikapcsolódás jegyében telt. A pancsolás mellett a sorversenyeké és az autentikus cigányzenéé volt a főszerep. A roma családi napon jártunk a szikin. Tovább »

Czibere: 151 millió forint a roma lányok iskolaelhagyásának megelőzésére

2016. június 11., szombat · Hozzászólok

A roma lányok iskolaelhagyásának megállítására kiírt programban 151 millió forintért lehet pályázni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.
Tovább »

Oktatással és példamutatással a mélyszegénységből való kiemelkedésért

2016. május 16., hétfő · 7 hozzászólás

01

Mindig van kiút, a legmélyebb helyzetből is – ezt példázza Horváth József élettörténete, aki a karcagi romatelepről indult, most pedig rákkutatással foglalkozó doktorandusz. Vele is találkozhattak a Millenniumi Kávéházban az érdeklődők, ahol bemutatták a Komplex Instrukciós Programot is, amely a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásában nyújt segítséget. Tovább »

MTA: jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között

2016. április 22., péntek · 6 hozzászólás

Jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között az elmúlt huszonöt évben, és túlnyomó többségük ma már elkezd valamilyen középiskolát, azonban súlyos probléma, hogy minden második lemorzsolódik közülük a középiskolában – állapították meg friss tanulmányukban az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai. A tanulmány összefoglalóját pénteken juttatta el az MTA az MTI-hez.
Tovább »

Elég a halogatásból! – kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák

2016. április 4., hétfő · 11 hozzászólás

roma_vilagnap_dorozsma

Színes családi programmal ünnepelték Kiskundorozsmán a Cigányság Világnapját, és egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben a szegedi városvezetést arra kérik, hogy fejezze be halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap mint nap szembesül. Tovább »

A hajléktalanságtól a szociális alapú albérletig – Középpontban a szegedi lakásszegénység

2016. március 6., vasárnap · 3 hozzászólás

lakasszegenyseg_01

A szegedi szegregátumok helyzetét, a térségben élő hajléktalanok problémáit és a panellakásokban élő bérlők gondjait taglalva járta körül a lakásszegénység kérdéskörét az AKUT Egyesület. A rendezvényen bemutatták az Árpa utcát, ahol a mai napig nincs vezetékes víz, és szó esett arról is, hogy a szegedi önkormányzat úgy módosította a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit, hogy arra egy közmunkás már nem jogosult, s ez nemcsak a romákat érinti hátrányosan. Tovább »

Debreceni diadal született a roma szakkollégiumok szegedi focitornáján + FOTÓK

2016. február 27., szombat · Hozzászólok

teremlabdarugotorna_szeged70_gs

„Kell egy csapat!” – ezzel a mottóval rendezett országos labdarúgó tornát a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a piarista gimnáziumban. A szegediek tavalyi bravúrjukat nem tudták megismételni, a második helyen végeztek, a győztes a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapata lett. Tovább »

Közel negyven produkció a tizedik roma Ki Mit Tud?-on + FOTÓK

2016. február 24., szerda · Hozzászólok

soos_kata_roma_ki_mit_tud

Az idei évben is megrendezték a Csongrád Megyei Önkormányzat, Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat, Tiszasziget Község Önkormányzat, valamint Tiszasziget Cigány Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével a X. Ki Mit Tud vetélkedőt Tiszaszigeten, a Vedres István Faluházban, ahol a fiatalok újra megmutathatták tehetségüket az héttagú zsűri előtt. Tovább »

A doberdói fa mint profilkép – történésszé fogadták az olasz barlangkutatót Szegeden + FOTÓK

2016. február 22., hétfő · Hozzászólok

olasz_eloadas07kf

Visszatért három hónapos olaszországi zarándokútjáról a Doberdói fa. A Móra Ferenc Múzeum páratlan műtárgya tavaly novemberben és decemberben, Rómában két rangos kiállítóhelyen hirdette az első világháború legvéresebb küzdelmeként számon tartott, Isonzó menti csatákban harcoló katonák emlékét. A magyar-olasz koprodukcióban létrejött kiállításokon közösen munkálkodtak a szegedi Meritum-, és a San Martino del Carso-i barlangkutató egyesület tagjai. A két civil szervezet sok éve dolgozik azon, hogy felszínre kerüljön az I. világháború észak-olaszországi hadműveleteinek minél több olyan részlete, amely eddig ismeretlen volt a történészek számára. Az olasz szervezet vezetője, Gianfranco Simonit olyan elkötelezettséggel és szakmai hitelességgel végzi ezt a munkát, hogy tavaly év végén a Szegedi Tudományegyetem tiszteletbeli történész címet ajándékozott neki. Tovább »

A legkisebb roma lány és a doktori ösztöndíj meséje + FOTÓK

2016. január 29., péntek · 2 hozzászólás

orsos_zsuzsa006kfModern magyar népmesébe illő történet Orsós Zsuzsanna biológusé, aki egy szegény hétgyermekes roma családból tört fel az MTA ösztöndíjáig. A kutató ma azon munkálkodik, hogy a hasonló sorsú roma gyerekekhez elvigye a tanulás örömét, és tanítását, miszerint “a származás nem lehet akadály a célok elérése érdekében”.
Tovább »

Egy hónap, két kiállítás, várhatóan sok ezer néző – A doberdói fa Rómába vitte a szegedi honvédek hírét + FOTÓK

2015. december 22., kedd · Hozzászólok

doberdoi_fa022

November 9-én, hétfőn nyílt meg Rómában, a II. Viktor Emánuel Emlékmű együttesében található Risorgimento Múzeumban “A San Martino del Carso – A költő és a doberdói fa” címet viselő olasz-magyar közös tárlat. Az első világháborús küzdelmeket bemutató anyag az olasz katonaköltőt, Giuseppe Ungarettit és az első világháborúban az Isonzó mentén harcoló, cs. és kir. 46. gyalogezred által Szegedre küldött jelképet, a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő doberdói fát állítja a középpontba. A kiállítást ezt követően hasonlóan rangos helyszínen, a Római Magyar Akadémián mutatják be, ahol december 4-ig lesz látható, a nagy világégés centenáriumára emlékezve. A tárlat szakmai anyagának összeállításában jelentős szerepet vállalt a szegedi Meritum Egyesület, a fát is a tagok egy csoportja vitte az olasz fővárosba.
Tovább »

Egy hónap, két kiállítás, várhatóan sok ezer néző – A doberdói fa Rómába vitte a szegedi honvédek hírét + FOTÓK

2015. november 16., hétfő · Hozzászólok

WP_20151109_17_52_16_Pro

November 9-én, hétfőn nyílt meg Rómában, a II. Viktor Emánuel Emlékmű együttesében található Risorgimento Múzeumban „A San Martino del Carso – A költő és a doberdói fa” címet viselő olasz-magyar közös tárlat. Az első világháborús küzdelmeket bemutató anyag az olasz katonaköltőt, Giuseppe Ungarettit és az első világháborúban az Isonzó mentén harcoló, cs. és kir. 46. gyalogezred által Szegedre küldött jelképet, a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő doberdói fát állítja a középpontba. A kiállítást ezt követően hasonlóan rangos helyszínen, a Római Magyar Akadémián mutatják be, ahol december 4-ig lesz látható, a nagy világégés centenáriumára emlékezve. A tárlat szakmai anyagának összeállításában jelentős szerepet vállalt a szegedi Meritum Egyesület, a fát is a tagok egy csoportja vitte az olasz fővárosba. Tovább »

Szegedről Rómába megy a Doberdói fa

2015. november 6., péntek · Egy hozzászólás

doberdoi_fa06_gs

Egy szegedi indíttatású kezdeményezés áll a mögött a kultúrdiplomáciai siker mögött, amelynek eredménye, hogy az első világháború centenáriumára emlékezve a közeli napokban egy olasz-magyar közös kiállítást mutatnak be az egykori doberdói ellenfél, Olaszország fővárosában.
Tovább »

A pécsi Színes Gyöngyök Szegeden – a romáknak mutatnak példát

2015. október 9., péntek · Egy hozzászólás

szines_gyongyok

A városi cigányság mélyszegénységének enyhítéséhez, lehetőségeik bővítéséhez nyújt segítséget a Színes Gyöngyök Egyesület, a pécsi csapat a szegedi roma tanodában mutatkozott be, elhozva azokat a példákat, amelyeket helyben is követhetnek a romák. Tovább »

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

2015. október 2., péntek · Hozzászólok

egeszsegnap008

Egészségnapot tartottak felvilágosító előadásokkal a cigány kisebbségnek az alsóvárosi és a dorozsmai tanodákban lelkes orvostanhallgatók közreműködésével. Tovább »

Roma családi nap a szikin a közösségépítés jegyében

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

20150817_124312

Ötödjére láttak vendégül hátrányos helyzetű családokat Sziksósfürdőn, az immár hagyományos roma ifjúsági és kulturális családi nap keretében. Tovább »

A roma kultúrával ismerkedtek az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

2015. július 26., vasárnap · 2 hozzászólás

agota_tabor_roma_est37_gs

Napok óta dübörög az ÁGOTA-tábor Doboz-Szanazugban, a tíznapos rendezvény szombaton érkezett csúcspontjához, vagyis a várva várt roma esthez, melynek keretében a gyerekek megismerkedhettek a cigányság hagyományaival, kultúrájával.
Tovább »

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Rómában a bevándorlók elhelyezése miatt

2015. július 17., péntek · Egy hozzászólás

Rohamrendőrök léptek fel Rómában pénteken az illegális bevándorlók elhelyezése miatt tüntető szélsőjobboldali csoportok tagjai ellen. A bevándorlók jelenléte Olaszország más részén is feszültséget teremtett – írja az MTI. Tovább »

Roma családi napot tartott az egyházmegyei Karitász Szegeden + FOTÓK

2015. július 10., péntek · Egy hozzászólás

karitasz_csaladi_nap_04

Kétszáz szegedi roma család kapott meghívást a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász családi napjára, melyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a Mátyás téren. Tovább »

Látni a láthatatlant

2015. július 1., szerda · 6 hozzászólás

Ott álltam a kőből épült hatalmas boltívek alatt, a Lélek elragadott magával időben vissza a múltba, ráébresztett arra, hogy keresztény testvéreim százai szemlélték ezeket a boltíveket, de nem engedték, hogy a szemük megütközzön a tartóíveken. Tekintetük csak szárnyalt tovább a fel egész a Mennyig szemük előtt megnyílt a trónterem ahol megláthattak Istent, mert emberileg megérteni azt, hogy Isten megdicsőítheti a saját nevét a halállal amivel meghaltak: képtelenség. Rómában a Colosseumba tartva ragadott magával a kőből épült pillérek sora, és hogy könnyeim visszatarthatatlanul pörögtek le az arcomon, kétség sem férhetett hozzá, hogy az aréna homokján valamikor ontott keresztény vér, mai napig ugyanolyan erővel tesz bizonyságot Jézus élő voltáról. Tovább »

Esélyt adni a közös jövőért – sikeresen zárult a szegedi roma tanoda program + FOTÓK

2015. június 30., kedd · Hozzászólok

romatanode_csaladinap16_gs

Szegedi szegregátumokban élő roma gyerekeket karolt fel az a most zárult kétéves tanoda program, melynek megvalósítói vállalják, hogy nem engedik el a gyerekek kezét, amíg nincs újabb pályázat, addig is társadalmi munkában tovább foglalkoznak velük. Tovább »

Következő oldal »