Egyetem

Lakossági fórum: fókuszban az ELI és a lézerkutatás

Lakossági fórum: fókuszban az ELI és a lézerkutatás

2013. július 15., hétfő
Lakossági fórum: fókuszban az ELI és a lézerkutatás
eli_látványterv_új_02

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól az ELI előkészítésével kapcsolatos feladatokra.

A hazai szinten példa nélküli, világviszonylatban is ritka K+F nagyberuházás, az ELI-ALPS kutatóintézet miatt indokolt egy olyan konzorcium megalkotása, mely összefogja a hazai lézeres kutatásokban és fejlesztésekben részt vevő szervezeteket. A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint, száz százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című, 2013. április 15-től 2015. április 14-ig tartó projektre. Ennek kapcsán megalakul a Lézertechnikai Platform, amely a felsőoktatás, a hazai lézeres ágazatban működő cégek, kutatóintézetek, valamint az ELI-ALPS között biztosítja majd a folyamatos konzultációt. A platformban részt vevő felsőoktatási intézmények a megfelelő színvonalú és összehangolt képzés biztosítására megalkotják a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert. A program kiemelt szakmai célja az ELI-ALPS-hoz köthető, lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetése a hazai élő- és élettelen természettudományi területeken dolgozó kutatókkal. A projektet a Szegedi Tudományegyetem vezetésével a Pécsi Tudományegyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete, valamint a Kecskeméti Főiskola alkotta Konzorcium hajtja végre. Az együttműködő partnerek között szerepel az ELI-HU Nonprofit Kft. mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Debreceni Egyetem, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, valamint további hazai mikro- és kisvállalkozások. A Konzorcium egyik kiemelkedő feladata a lézeres területhez kötődő magyar és idegen nyelvű képzés korszerűsítése a partnerintézményekben, és az ágazati munkaerő-piaci igényekhez igazítása. A párhuzamosságok ésszerű csökkentése mellett a konzorcium megteremti a sokszínű és többszintű oktatást, ezzel elősegíti a fotonika területén képzett szakemberek graduális, illetve posztgraduális képzését. Kialakítja a fő kutatási és fejlesztési stratégiákat, valamint a szükséges intézményi formákat. A projekt nyitókonferenciáját 2013. július 17-én, 10-16 óra között rendezik a Szent-Györgyi Albert Agórában. Részleteiről 10 órakor

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora,

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató és

Osvay Károly

, a projekt szakmai vezetője ad tájékoztatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.