Megérkezett a két első lézerberendezés az ELI-be

2017. szeptember 19., kedd · 2 hozzászólás

Több mint 1,3 milliárd forintot ér az a két lézerberendezés, amelyeknek az összeszerelése zajlik jelenleg az ELI-ben. Az egyiket már jövő év januárjában külsős csoportok is használhatják kísérletekre, egy francia és görög kutatókból álló csoport érkezik majd Szegedre. Tovább »

Orbán Szegeden: Az ELI-vel zárkózik fel Európa a világhoz + FOTÓK

2017. május 23., kedd · 57 hozzászólás

eli_atado28_gs

„Az ELI nem olyan beruházás, amivel Európához felzárkózunk, hanem az az a beruházás, amellyel Európa felzárkózik a világhoz” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a lézerközpont átadóján, amelyen Magyarország modern kori története legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a több mint 70 milliárdos projektet. Tovább »

Jövő év elején költöznek az ELI munkatársai a lézerközpontba

2016. november 9., szerda · 5 hozzászólás

eli_bejaras31_gs

Az év végére elkészül az ELI épületeinek kivitelezése, a következő két esztendő feladata, hogy szakemberekkel, eszközökkel, technológiával töltsék meg azt – jelentette ki Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az épület bejárásán B. Nagy László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ez a nagyprojekt Szegedet és az egész megyét felhelyezi a tudomány világpalettájára. Tovább »

Az ELI mellé angol nyelvű iskola is kell

2015. december 10., csütörtök · 8 hozzászólás

eli29kfHamarosan elkezdődhet a munka a szegedi lézeres kutatóközpontban, a mérnökök, műszerészek, technikai dolgozók beköltöznek az épületbe. Igaz, csak 2017-2018-ra áll össze az ELI teljes személyi állománya, egyre égetőbb a kérdés: hol laknak és hol tanulnak majd a városba költöző kutatók és gyerekeik. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint szükség lesz egy angol nyelvű akkreditált iskolára nemcsak a kutatók, hanem a science park dolgozói miatt is.
Tovább »

Az ELI hamarosan 250 főnek ad munkát

2015. december 9., szerda · 8 hozzászólás

eli29kfA ELI-ALPS első fázisának előkészítési munkálatai óta megháromszorozódott a lézeres kutatóközpont személyi állománya. Immár 160 munkatárssal dolgoznak az előkészületeken, és további 110 kutatót várnak a jövő évben. Az elmúlt időszak lézeres közbeszerzéseiről és nemzetközi együttműködési megállapodásokról tartottak konferenciát szerdán.
Tovább »

Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI

2015. június 2., kedd · 2 hozzászólás

251923__518x345_eli02_gsAz ELI kulcsfontosságú az EU versenyképességének erősítésében, hiszen a kutatások a tudomány és az orvoslás mellett a mobiltelefonoktól a gépkocsikig a mindennapi élet alapvető fontosságú eszközeinek a lényegét jelentő lézerekre alapozó iparág, a fotonika fejlődését is szolgálják. Jövő augusztusra várhatóan befejezik az öthalmi épületegyüttest.
Tovább »

Novemberre készül el az ELI épülete + FOTÓK

2015. március 30., hétfő · 7 hozzászólás

eli06_gs

Három-négyszázan dolgoznak jelenleg az ELI építkezésen, a kivitelezőnek novemberig kell befejeznie a munkálatokat – tájékoztatott Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szegedi városvezetést vezette körbe az építési területen. Tovább »

Veszélyben a Csongrád megyei uniós támogatású projektek? – az ELI-nél nincs ok aggodalomra

2015. február 19., csütörtök · Egy hozzászólás

eli_látványterv_új_02

Nyilvánosságra került a késésben lévő uniós támogatású magyar fejlesztések listája, melyek ha kicsúsznak a határidőből, elveszthetik a támogatást. A felsorolt projektek között mintegy hatvan Csongrád megyei tervezetet találhatunk, köztük az ivóvízminőség-javító projekteket, iskolafejlesztéseket és az ELI lézerkutató-központot is. Tovább »

A szegedi ELI kapta a „2014. év vagyonkezelője” díjat

2015. január 23., péntek · 2 hozzászólás

lehrner_lorant_elihu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a „2014. év vagyonkezelője” díjat adományozta az ELI-HU Nonprofit Kft. részére. A díjat Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között vehette át. Az ELI-HU Nonprofit Kft. – az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt I. üteme keretében közel 37 milliárd forint összegű beruházást valósít meg.
Tovább »

Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK

2014. november 20., csütörtök · Egy hozzászólás

laok_alairas05_gs

Az SZTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. oktatási klasztert hozott létre, melynek részben az a célja, hogy a lézeres kutatóközpontot feltöltsék szakemberekkel. Tovább »

Francia cég fejleszti a szegedi ELI-ALPS „igáslovát” + FOTÓK

2014. november 19., szerda · 5 hozzászólás

eli_szerzodes01_gs

Az Amplitude Technologies SA nyerte az ELI-ALPS szegedi lézeres kutatóközpont egyik lézeres közbeszerzését – jelentették be 2014. november 19-én Szegeden, az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón. Tovább »

Litván konzorcium nyerte a szegedi lézerkutató egyik közbeszerzését

2014. november 17., hétfő · Hozzászólok

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1 fázisa kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót az ELI-HU Nonprofit Kft. Vilniusban. A litván főváros magyar nagykövetségén lezajlott ünnepélyes projektindító eseményen bejelentették: a litván UAB „Ekspla” / UAB „Mokslinė-gamybinė firma „Šviesos konversija” konzorcium nyerte a SYLOS 1 lézerrendszerre kiírt hivatalos, nyílt közbeszerzési pályázatot. A szerződés, és egyben a lézerberendezés értéke 1 milliárd 250 millió forint. Az ELI-ALPS kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír. Tovább »

Csepreghy: Brüsszel támogatja az ELI építését

2014. május 12., hétfő · 10 hozzászólás

eli_sajttaj05_gs

A magyar kormány munkáját ismerte el az Európai Bizottság azzal, hogy támogatja az ELI lézeres kutatóközpont megépítésének első fázisát – jelentette ki Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szegedi sajtótájékoztatóján. Tovább »

A napokban kezdődik az ELI építése

2014. április 2., szerda · 14 hozzászólás

ELI3Ma Budapesten aláírták az ELI lézer kutatóközpont kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.
Tovább »

Orbán Viktor tette le az ELI alapkövét + FOTÓK, VIDEÓ

2014. február 6., csütörtök · 50 hozzászólás

eli_alaploletetel21_gsTudományos kutatóközpontok hálózatát kell Magyarországon létrehozni, ennek egyik eleme az ELI – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a lézeres nagyprojekt ünnepélyes alapkőletételén. Tovább »

Még az idén megkezdődhet az ELI lézerközpont építése Szegeden

2013. november 6., szerda · 22 hozzászólás

eli_látványterv_új_02Három cégtől két ajánlat érkezett a kivitelezési közbeszerzés keretében. Heteken belül nyertest hirdetnek, szerződést kötnek, indulhat a mintegy kilenc hónapot felölelő alapozás Öthalomban. 2016-ig 400 új munkahelyet teremt Szegeden a kutatóközpont. Tovább »

Új lendületet vett a szegedi ELI-projekt

2012. november 13., kedd · 15 hozzászólás

Felgyorsultak az események, beillesztik az Új Széchenyi-tervbe az ELI-projektet, a kormány pedig még október végén erősítette meg, hogy kiáll az ELI mellett. Eközben a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját is elkészítette az ELI-HU Nonprofit Kft. nemzetközi munkacsoportja.
Tovább »

Zöld jelzés a szegedi lézerkutató központnak (FRISSÍTVE)

2012. november 5., hétfő · 6 hozzászólás

A nemzeti fejlesztési bizottság jóváhagyta az uniós nagyprojektként, három országban megvalósuló lézer kutatóközpont szegedi beruházásának beillesztését az Új Széchenyi Tervbe – jelentette be Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Tovább »