Bor Zsolt: Ságvári helyett Klebelsberg nevét a gimnáziumnak!

sagvari_endre_gy_gimnazium02_gsA Ságváriban végzett fizikus akadémikus szerint elég a “mondvacsinált kommunista hősből”, miközben a kommunizmus áldozatainak hullái ötször körbeérnék a Földet az Egyenlítő mentén.

A Magyar Tudományos Akadémia nemrégiben tette közzé a listát, amelyen a magyarországi kommunista önkényuralommal kapcsolatba hozható nevek szerepelnek. Részletezték, mely neveket kell száműzni az önkormányzatoknak a közterületek esetében (tavaly novemberben az Országgyűlés fideszes és KDNP-s politikusok kezdeményezésére döntött arról, hogy 2013. január 1-jével el kell törölni a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek nyomait őrző utcaneveket a közterületekről). Ságvári Endréről (1913-1944) azt írja az MTA-állásfoglalás: “használata nem javasolt”. Ságvári az 1930-as évek második felétől tagja volt az antifasiszta illegális kommunista mozgalomnak, tevékenységét később a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így neve közterület elnevezésére nem használható, mivel a hatályos jogszabályok értelmében 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható.

2014-től jön a változás

A jövőben viszont már nemcsak közterület, hanem cég, civilszervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Ezen esetekben a névváltoztatás határideje 2014. január 1-je. Ebben a körben érintett lehet a patinás SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (valamint az általános iskola) is. A fenntartó universitas rektora, Szabó Gábor nemrégiben a megyei napilapnak úgy nyilatkozott, megtartaná a már jól ismert „védjegyet”, az iskola nevéből csak az Endrét száműzné. A végleges döntéssel azonban még várnak.

diaklaboratorium_atadasa10_gs

A jelenleg az Egyesült Államokban dolgozó fizikus akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a gimnázium egykori diákja, Bor Zsolt markáns véleményt képvisel az ügyben. Ő nem olyan megengedő, véleménye szerint “egy mondvacsinált kommunista hős” helyett más nevet kell választania az intézménynek. Javasolja, hogy fontolják meg a legendás “iskolaépítő”, Klebelsberg Kuno kultuszminiszter nevének felvételét, aki rengeteget tett Szegedért, a helyi felső- és közoktatásért is, többek között neki köszönhető az egyetem letelepítése, a Dóm tér, a fogadalmi templom, a klinikák, a gyógyszerészkar és a tanárképző épületének felhúzása, ő kezdeményezte a szabadtéri játékokat, illetve a Hősök kapuja is a kultuszminiszter ötlete volt. Minderről Bor Zsolt múlt pénteken a gimnázium vadonatúj laborjának avatóján szólt magával ragadó érveléssel.

A kommunizmus hullái Budapest és Szeged közé terítve az űrből is láthatóak

“Jómagam ságváris vagyok, kötődöm a névhez, mégis úgy gondolom, jobb, ha egy mondvacsinált kommunista hősről hosszú ideig nem nevezünk el gimnáziumot. Ebben a pillanatban két ország épít kommunizmust, Észak-Korea és Kuba, ezek pedig nem a mi mintaképeink. Ötven-száz év múlva ráadásul ezek sem fogják a kommunizmust építeni, és az emberek majd csak arra emlékeznek, hogy a kommunizmus egy véres, brutális diktatúra volt, aminek következtében körülbelül százmillióan haltak meg” – mondta el. Hozzátette: ha százmillió embert, százmillió hullát egymás mellé helyezünk, az kétszázmillió méter: ötször körbeéri a Földet az Egyenlítő mentén. Ennyien estek áldozatul a kommunizmusnak! “Hadd mondjak még egy példát: kétszázezer kilométerről van szó, mármost Szeged és Budapest távolsága mintegy kétszáz kilométer, tehát ha lepakolnánk a hullákat, akkor ezer sort tennének ki egy kilométer szélesen. Ekkora hullasort termelt a kommunizmus, ezt szabad szemmel az űrből is lehetne látni. Világos, hogy a Ságvári néven előbb-utóbb változtatni kell. Megfontolandónak tartom a Klebelsberg Kuno elnevezését, hiszen ő mint kultuszminiszter, mint országgyűlési képviselő rengeteget tett Szegedért, a város díszpolgára, ráadásul mindössze 150 méterre van eltemetve a Hősök kapujától, melyet szintén ő álmodott meg” – így az akadémikus.

57 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  57. liberális sokk
  2015. február 22., vasárnap, 21:20
  Válaszolok

  Arra még egyetlen válasz sem érkezett, hogy milyen tevékenysége alapján érdemelné meg S E köztörvényes bűnöző, hogy bármit is elnevezzenek róla.

 • '>
  56. Zebulon
  2015. február 22., vasárnap, 20:26
  Válaszolok

  A Klebelsberg Ságvári összehasonlításban nem kérdés, hogy ki lenne a nyerő. Aki Ságvárit imádja hozzon létre egy magángimnáziumot a saját pénzén. Szegeden lehet, hogy lenne létjogosultsága egy ilyen ideológiát zászlóra tűző intézménynek.

 • '>
  55. nagy józsef
  2015. február 22., vasárnap, 19:49
  Válaszolok

  Kedves Zsolt !
  Amikor Veled együtt voltunk a balatonboglári gyereküdülőben, Te voltál a legrosszabb és a legkisdobosabb gyerek, akivel valaha találkoztam.
  Ha Te megfogtál valamit, azonnal menekült mindenki, mert vagy ütöttél, vagy csaptál, vagy csak egyszerűen elvetted. / ez a tanultságod- láthatóan a véleményedből a mai napig megmaradt- mint támogatottaidnak.
  Klebelsberg nem rossz név, / emlékezz: Szegeden volt és van ilyen néven “telep” bár Ő is úgy járt, mint a Moszkva tér Pesten./ Édesapám Kl. iskolában tanított tanyán, mert nem taníthatott városban /
  Az akadémikusságod nem csak politikai, hanem “agyadi” eredmény. Amikor már iskolába jártál, a neved megfelelő volt, / matek, fizika versenyek / a társak elismertek, de a jellemed nem változott.
  Most, közel hatva év után, hogy ismét hallom a neved, nem örülök.
  Maradj Te csak ott, ahol a dolgod van, amihez értesz, ne testnedvezz be a hatalomnak. Ettől nem leszel okosabb, és -hiszem- az agyad után már jár neked minden támogatás, ami kell és a munkádhoz elégséges.
  Nem tudom, minek szólsz bele olyasmibe, amihez nem értesz.
  Itt ezrek múltjáról emlékeiről, hovatartozásáról van szó és nem kicsinyes / ki az a rétvéri nevű gyerek / senkik buta és embertelen ötleteinek szolgai másolása a lét ( a tét.)
  Üdvözöllek, bár nem szeretlek Nagy József nyugdíjas
  Volt IC. c / mat-fiz / Bogáthy, Kállay, Erdey Szabó stb/
  A szívem és a lelkem Szegedért, bár régen nem lakom otthon.
  Üdvözlettel minden SÁGVÁRISNAK most és mindörökké.
  Tatabánya 2015 02 22 eset

  Zsolt ! Soha nem lehettél volna -talán- elismert szakember, ha az ilyen egyszerű, üldözött és hazájukat szerető, életüket a szabadságért adók nem takarítják el azokat , akiket ma vezetők istenítenek. te sem mehettél volna Amerikába, ha az a “csúnya” rendszere nem enged tanulni, / ingyen / valamilyen ok, pl. származásod, családod, vagy bármi más dolog miatt. Ha nem esik nehezedre, gondolkozz.
  Ez még ma is nagyon “ságváris”, emlékezz Kállay Tanár Úrra, vagy a többi zsenire, akik embert neveltek belőled, a Ságváriban.
  Embert!!!!
  üdv. Nagy József SÁGVÁRIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • '>
  2013. május 14., kedd, 21:51
  Válaszolok

  Mit vétett Szent László, hogy az iskola nem kaphatná vissza a régi nevét.

 • '>
  53. pedagogosz
  2013. május 14., kedd, 11:17
  Válaszolok

  Kedves alsó, szobrot már kapott, legyen ez elég. A nevét gyalázatosan lejáratják az erőszakkal államositott iskolák kommunista tipusú centralizált fenntartó központjának minősithetetlen “tevékenységével”

 • '>
  52. flaxni
  2013. május 14., kedd, 10:53
  Válaszolok

  ilyen f.szi kell ebbe a szegedi posványba!:)

 • '>
  51. kormoska_ka
  2013. május 14., kedd, 05:12
  Válaszolok

  külföldinek nem fáj.
  np pont ti kavartatok 20 even at

 • '>
  50. NP
  2013. május 13., hétfő, 22:07
  Válaszolok

  Egy kis nyugalmat ha kérhetnénk…..
  Olyan érzésem van mint ha most újra indulna a “Fényes szellők..” nemzedéke….
  Nem kellene 20 évente fenekestől fölforgatni az egész világot, van abban elég baj kavarás nélkül is.
  Ki a ráknak fáj Ságvári, Wass Albert.

  “…béke! béke már!
  Legyen vége már!
  Aki alszik, aludjon,
  aki él az éljen,
  a szegény hős pihenjen,
  szegény nép reméljen.
  Szóljanak a harangok,
  szóljon allelujja!
  mire jön uj március,
  viruljunk ki ujra!”
  (Babits Mihály)

 • '>
  49. Így legyen
  2013. május 13., hétfő, 21:57
  Válaszolok

  Így legyen!

 • '>
  48. jozkó
  2013. május 13., hétfő, 21:06
  Válaszolok

  43.
  Szilágyi józsef:

  Csak mértékkel az ivással…kis szóda sem árt néha a bor mellé…

 • '>
  47. nagyon tökös
  2013. május 13., hétfő, 20:04
  Válaszolok

  Aki 2013-ban harcol a kommunisták ellen! Micsoda bátorság!

 • '>
  46. alsó
  2013. május 13., hétfő, 19:43
  Válaszolok

  Klebelsberg nevét nem lehet kiejteni uraim, ezért javaslom, hogy inkább szobrot kapjon, semmint utcát, lakótelepet, iskolát nevezzenek el róla!

 • '>
  45. kukori
  2013. május 13., hétfő, 19:33
  Válaszolok

  Tökös ember. Mármint Bor Zsolt. Sok, sok ilyen kellene Szegeden:) akkor nem itt tartana ez a szerencsétlen város.

 • '>
  44. Fehérholló
  2013. május 13., hétfő, 19:21
  Válaszolok

  Íme, a mérleg két nyelve.
  Egyik oldalon, a Ságvári Endre neve mellett ott áll egy fegyveres politikai bűnöző, aki halálosan megsebesített egy csendőrt. A csendőrök viszonzásképpen halálosan megsebesítették Ságvári Endrét, aki elárulta, hogy 32 nevet “forgalmazott”. A kommunista rendszer, a Ságvári család nyomására (ótestamentumi módszer: fogat fogért, szemet szemért) később kivégezteti azt a csendőrt, aki valószínűleg önvédelemből halálosan megsebesítette a 32 nevűt. Egyéb, a magyar nemzet előrehaladását, hazánk jobbulását célzó Ságvári-tettekről nem tudok, tehát nem tehetek többet a serpenyőbe. Ságvári különben a József Attila megnevezte kommunista fasizmus jeles képviselője volt és ki tudja, mi lett volna még belőle… Szegedhez semmi sem kötötte.
  Klebelsberg Kunó Szegedet helyzetbe hozó tetteiről, az ötezer tanyai iskoláról az előttem szólók már írtak. Nem ismétlem.
  Ha valaki nem érzékeli, hogy melyik oldalra billen a mérleg nyelve, annak semmi köze Szegedhez, általában a magyar nemzethez.
  Bor Zsolt nem tett egyebet, mint felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia ajánlására. Az egyetem mai vezetői ugyanis nem akarnak szembesülni a tényekkel, nincs olyan ember, aki felvetné ezt az ügyet. Bor Zsolt megtette. Megtehette, mivel tudományos munkássága eredményeként (attól függetlenül, hogy hol végzett…) anyagilag független személyiség.
  Ehhez varrjatok gombot, agyhalott soknevűek…

 • '>
  43. Szilágyi József
  2013. május 13., hétfő, 19:19
  Válaszolok

  A kommunista kommenteseknek üzenem: Bor Zsolt Professzor Úr minden szavát ittam itt a gépem előtt most is, csodálatos igazságokat mondott ki. Ez a bűnös rendszer minden nyomával és emlékével együtt kiirtandó. Isten éltesse Bor Zsoltot!

 • '>
  42. aaa
  2013. május 13., hétfő, 19:16
  Válaszolok

  Gondolom már ságvárista korában is undorodva járt oda és évtizedek óta küzd a név megváltoztatásáért, halálra bombázta kérelmeivel a JATE és a gimi pártbizottságát, Komócsin elvtársról nem is beszélve… Kijevbe pedig málenkij robotra kényszerítették ki a megszálló ruszkik. hagyjuk már ezt a púdert, Bor úr.
  Persze mit szóljunk, ha Pozsgay és Szűrös elvtik is ezt csinálják és a fél Orbán kormány MSZMP tag volt.

 • '>
  41. McArthur ezrds
  2013. május 13., hétfő, 19:04
  Válaszolok

  Bor Zsolt is szegedi Fidssz elnök szeretne lenni? 🙁