Közélet

Szegedi közgyűlés: Botka nem írja alá a biomassza-határozatot + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: Botka nem írja alá a biomassza-határozatot + FOTÓK

2013. április 12., péntek
Szegedi közgyűlés: Botka nem írja alá a biomassza-határozatot + FOTÓK

Két héten belül rendkívüli közgyűlést kell tartani, mert a polgármester megvétózta a többség határozatait a biomassza-erőművel, a cégvezetői prémiumkifizetésekkel és az idei prémiumfeladatokkal kapcsolatban.

„A prémiumfeladatok régóta váltanak ki vitát a közgyűlésben, a szocialisták 2010 óta nem támogatják a közgyűlés által megválasztott cégvezetők prémiumfeladatait, de kettős a mérce, hiszen ahogy azt Haág Zalán képviselőtársam is felolvasta, Botka László 2009-ben azt mondta egy hasonló vitában: 'jutalom nincs, a prémiumrendszer ciklusok óta ugyanúgy működik Szegeden'. Az MSZP-s városvezetés 2010-ig minden alkalommal megszavazta a prémiumokat, miközben több cégvezető munkája is hagyott kívánni valót maga után. Az is érdekes, hogy a városvezetésnek nem tetsző előterjesztéseinkkel kapcsolatban a jegyző minden esetben törvényességi észrevétellel él, míg az általuk előterjesztett indítványok hibáit – ami akad bőven – egy alkalommal sem emeli ki, nem veszi észre" - értékelte a közgyűlés egyik parázs vitáját Bohács Zsolt.

Bővebben lásd ITT!

Botka elutasítja a termelő beruházást

Bohács elmondása szerint a biomassza-erőműről már tavaly széles körű vita folyt, több bizottság megtárgyalta, hogy milyen elképzelései vannak a beruházónak, úgyhogy szerinte nem igaz az, hogy nem lehet róla tudni semmit. „A cég felajánlotta az önkormányzatnak, hogy közösen hajtsák végre ezt a termelő beruházást, ami 27 250 fogyasztó számára lehetőséget nyújt arra, hogy jelentősen csökkenjen a rezsiköltsége. Ez akkor nem valósult meg, nem akart együttműködni a városvezetés ebben az ügyben a vállalattal. Ezért egy olyan javaslattal állt elő a beruházó, hogy saját maga valósítja meg a 4 milliárdos építkezést, ami adóbevételt, új munkahelyeket és nem utolsó sorban jelentős rezsicsökkenést hozna a távhőt használóknak. Ezt nem támogatni egyet jelent azzal, hogy Botka László és a mögötte álló szocialistáknak nem fontos, hogy több ezer szegedinek csökkenjen a távhődíja, lényegében kifejezték, hogy egyáltalán nem támogatják a rezsicsökkenést. A Fidesz-KDNP kormány rezsicsökkentő programján felül a szegediek extra kedvezményhez juthatnának hozzá” – tette hozzá. „Egyébként már 2008 óta lehetősége lett volna arra Szegednek, hogy pályázzon, de erre egyáltalán nem volt hajlandósága a városvezetésnek, így a magáncég önállóan tette meg ezt, és most semmi mást nem kér, csak egyfajta szándéknyilatkozatot, hogy amennyiben szakmailag megalapozottá válik a terve, az uniós pályázaton forrást nyer a megvalósításra, Szeged mutasson hajlandóságot, hogy területet ad e célra. Ez nem végleges döntés, de e nélkül a cég nem tudna benyújtani pályamunkát. A terv, a konkrét dokumentációk birtokában később kell meghoznia a városnak a döntést, hogy kell-e neki a megnyert pályázat vagy sem. Most senkinek nincs kidobandó 40-50 millió forintja arra, hogy az önkormányzat számára tanulmányt készítsen még a pályázat előtt. Botka Lászlónak inkább az fáj, hogy a regnálása óta most először érkezhet a városba termelő beruházás, és ez nem az ő nevéhez, hanem a Fidesz-KDNP frakcióhoz kötődik, ez pedig nem illik bele abba a képbe amit magáról, és rólunk próbál lefesteni a közvélemény felé. A polgármester önző, egyéni politikai érdekből venne el a szegediektől kedvezményeket” – szögezte le Bohács Zsolt.

Botka: Több szempontból aggályos a biomassza-beruházás

18.15:

Botka László jelzi: az önkormányzati törvény adta jogkörére hivatkozva nem írta alá a három szóban forgó döntést. Elképesztőnek tartja, hogy a biomassza-erőmű ügyében nem kapott megvalósíthatósági tanulmányt az önkormányzat. A 25 cégből álló cégcsoport (melyet Pomázi Csaba nevével fémjelez a polgármester) 12 tagja ellen van eljárás, részben állami felszámolás. Székesfehérvár információi szerint éppen most akarja felmondani a szerződést ezzel a céggel, Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatta erről - jelentette be. A szegedi képviselőknek pecsétes papírjuk van róla, hogy semmit sem tudnak a beruházásról, mennyibe kerül, milyen környezetterheléssel jár stb. Azt állították, ez előzetes elvi hozzájárulás, ami a polgármester szerint nem igaz. Jogszabály, helyi rendelet szerint nem is lehetne beruházni az SZKT önkormányzati tulajdonú telephelyére. Az előterjesztés tételesen tartalmazza, meg kell állapodni a hővásárlásról, ami elég konkrét - így Botka. Emellett napi 100 tonna biomasszát szállítanának a lakótelepi utakon, valamint termálvizet használati meleg vízként alkalmaznának, ami aggályos Szegeden a büdös, sárga víz óta, így technológiai szempontból sem támogatható a beruházás. Botka László pozitív példaként említette viszont az SZTE geotermális pályázati kiírását. Az egyetem 30 százalékkal olcsóbb energiát kap, de csak fűtésre használják a termálvizet. Hasonlót javasolt Solymos László alpolgármester, írjon ki tendert a hőszolgáltató, ez az egyetlen értelmes megoldás az MSZP-s politikus szerint. Bízik benne, a következő 15 napban a Fidesz és a Jobbik politikusai belátással lesznek, végiggondolják ezt a fejlesztést - így a városvezető, hozzátéve, nem igaz, hogy a jelenlegi KEOP-pályázat az egyetlen lehetőség, a következő időszakban prioritást élvez majd ez a terület, nincs tehát ok a kapkodásra. Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester végezetül kijelentette: több helyen állítottak le biomassza-beruházást lakossági tiltakozásra. Ha a rendkívüli közgyűlés megerősíti mai döntését, akkor viszont nincs már vétójoga. Ugyanakkor szerinte a beruházás nem kaphat majd építési engedélyt a helyi rendelet értelmében, ami érdekes kérdéseket vet fel...

Baradnay Gyula sebész a 2013-as díszpolgár

Bejelentette: egyhangúlag döntöttek a városi kitüntetettekről. Díszpolgár lesz Baradnay Gyula sebész, címzetes egyetemi tanár. Pro Urbe díjat Fekete Gizi színművész és Tóth Sándor szobrászművész kap. Szegedért Emlékéremben Hajdú Géza népművelő, Pajor László urológus, Lednitzky András, az SZTE orvoskar dékáni hivatalának vezetője, Kiss Tamás MEFESZ-alapító és Simon Miklós festőművész részesül. A Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjat Lasse Hallamurto, Turku, Szeged testvérvárosának stratégiai tanácsnoka és Falkay György gyógyszerész veheti majd át Szeged Napján.

18.06:

Botka László hamarosan sajtótájékoztatót tart.

18.05:

Erdei Péter prémiumfeladatainak értékelését nem fogadják el, ahogyan a Szegedi Testamentum Kft., a Szegedi Közlekedési Kft. esetében is ez történt, mert nincs elfogadott üzleti tervük. A többi cégvezető megkapja a 2012-es prémiumot. Többségi döntéssel meghatározzák ezt követően a 2013-as prémiumfeladatokat. Botka László nem írja alá sem a kifizetést, sem az idei feladatokat, mert súlyosan törvénysértőnek tartja azokat. Gyimesi László VHR-módosítása 15 igent kap.

Biomassza-erőmű: megvan a hozzájárulás, de megvétózta a polgármester

18.00:

A mai nap legizgalmasabb szavazása következik, a biomassza-erőmű ügye. Meglesz-e a tulajdonosi hozzájárulás? Solymos László és Nagy Sándor geotermikus pályázat kiírását javasolta, 14 igen és 15 nem mellett nem fogadják el. 15 igen és 14 nem mellett megadják az engedélyt a biomassza tüzelésű fűtőmű és a geotermikus kutak létesítéséhez a tulajdonosi hozzájárulást. Botka jelzi: nem írja alá, mert súlyosan törvénysértő.

17.56:

Az antiszegregációs terv 27 igent kap, Keresztúri Farkas Csaba és Szentistványi István nemmel szavaz.

Két cégnek nincs elfogadott üzleti terve

17.55:

A cégek 2013-as üzleti tervei kerülnek terítékre. A Szegedi Közlekedési Kft. 2013-as üzleti terve 14 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett bukik most meg, ahogy 1 igen, 15 nem és 13 tartózkodás mellett a Szegedi Testamentum Kft.-é szintén. A többi társaság üzleti terve 15 igen, 13 nem és 1 tartózkodás mellett léphet érvénybe.

Erdei Péter marad a piac élén

17.47:

Az önkormányzati cégek 2012-es beszámolóinál a városházi, Solymos László nevén futó és a Gyimesi László-féle javaslat közül lehet választani. A temetkezési cég beszámolóját csak a Solymos-anyag tartalmazza. Sódar István IH-igazgató azonnali hatályú menesztése 14 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett bukik meg. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője, Erdei Péter azonnali hatályú felmentése 15 nem, 13 igen és 1 tartózkodás mellett hasal el. Ezt követően Solymos László javaslatai 15 nem, 13 igen és 1 tartózkodás mellett buknak meg. Kohári Nándor javaslata Sódar István közös megegyezéssel történő távozását illetően 15 igen, 2 nem és 3 tartózkodás értelmében lap többséget. A képviselők Gyimesi László előterjesztését a céges beszámolókra vonatkozóan 15 igennel fogadják el 14 nem ellenében.

17.37:

A SZÉSZ módosítása 28 igennel, Szentistványi István tartózkodásával megy át. A 2012-es zárszámadás és az egyszerűsített beszámoló 28 igent kap, Keresztúri Farkas Csaba tartózkodik. A közép- és hosszú távú gazdálkodási tervet 25 igennel fogadják el 3 tartózkodás mellett.

Szavaznak a képviselők

17.35:

Jönnek a nyílt ülés szavazásai.

17.02:

15 perc szünet következik, majd zárt, utána nyílt ülésen szavaznak.

17.01:

Gyimesi László a költségvetés végrehajtási rendeletét módosítaná. Botka szerint ennek az a célja, hogy a polgármester ne tudja felfüggeszteni azon cégek támogatását, melyek nem szolgáltatnak például időre adatot, vagy éppen nem hajtják végre a közgyűlés bizonyos döntéseit.

17.00:

Mózes Ervin: a közgyűlés állapítja meg a prémiumfeladatokat, s az jogszerűen bízhat meg egy bizottságot annak előkészítésével.

16.57:

Farkas László (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke szól. Emlékeztet, a pénzügyi bizottságnak kellett a prémiumfeltételeket megfogalmazni, de ez SZMSZ szerint egyébként nem ennek a testületnek lett volna a feladata, a polgármesteri hivatal több száz dolgozójának kellett volna előkészítenie az anyagot.

16.56:

Solymos László a 2012-es céges beszámolók tükrében nem érti, mi alapján kapnának 60 millió forint prémiumot a cégvezetők. Ez ellentmond annak, amit a Fidesz állít, hogy jó gazda módjára akarnak bánni a közpénzzel. Kalmár Ferenc egyes esetekben már teljesült feladatot tűzne ki prémiumfeladatként, illetve veszteséges cég vezetőjét is premizálná. A 2013-as kitűzésnél sem érdekli szerinte a jobboldalt, hogy milyen feladatra mennyi prémiumot adna.

16.53:

Botka László szerint a Fidesz kezdeményezése jogszerűtlen, s károkat okoz a városnak, más prémiumfeladatokat kellene meghatározni.

16.52:

Kalmár Ferenc bejelenti, visszavonja a Sódar István 3 milliós prémiumára vonatkozó indítványát.

16.50:

A cégvezetői prémiumfeladatok kitűzése következik. Botka ismerteti, sokszor kis nyereség, megtakarítás lenne a cél, s összesen 60 millió forintnyi prémiummal számol Kalmár Ferenc előterjesztése.

Tulajdonosi hozzájárulás vagy pályázati kiírás?

16.47:

Botka László szerint egy felelős döntés van csak, mégpedig a pályázat kiírása.

16.46:

Szentistványi István zárszava: a környezeti fenntarthatósági és a társadalmi-szociális szempontokat, valamint a korrekt demokratikus, részvételi folyamatot a lehető legdurvábban sérti a Fidesz előterjesztése. A gyors döntés szerinte csak a bajban lévő kisebbségi tulajdonoson segíthetne...

16.44:

2008 óta az MSZP-seknek is lehetőségük nyílt volna bármiféle pályázat, közbeszerzés kiírására - ismétli meg Bohács Zsolt. Botka László válasza: az előterjesztés törvényt sért, illetve a technológia kapcsán is merülnek fel kérdések, mert a szegediek emlékeznek még a termálvízalapú büdös meleg vízre...

16.42:

Solymos alpolgármester szerint valamennyi tervet, tanulmányt ismernie kellene az önkormányzatnak, hogy tulajdonosi hozzájárulást adhasson. Botka László: a szegedieket nem foszthatjuk meg a legkörnyezetbarátabb és legkedvezőbb árú energiától.

16.40:

Kalmár Ferenc javasolja, Básthy Gábor igazgató kapjon szót a beruházó nevében. Jelzi, a projekt engedélyezési eljárásai megindultak. A hatósági eljárások egyik követelménye a tulajdonosi hozzájárulás. Ha ez nem születik meg, az energetikai, építésügyi, környezetvédelmi kérdésekre nem is lehet válaszolni. Semmiféle további elkötelezettség nincs, ha a terv nem kapja meg az engedélyeket, a beruházás nem is valósul meg. Ha igen, akkor a további szakaszokban konkrét döntésekre lesz majd szükség a közgyűléstől.

16.35:

Nagy Sándor a következő, aki szerint végleges döntés, ha tulajdonosi hozzájárulást adnak ahhoz, hogy önkormányzati ingatlanon, az SZKT Csáky utcai telephelyén erőműre lehessen pályázni, onnan már nehéz lenne visszalépni.

16.32:

Ménesi Imre szerint barátságtalan lépés egy vállalkozás kezdeténél, hogy nem avatja be a várost, az önkormányzatot a részletekbe. Ráadásul a fűtőmű 250-300 méterre lenne a panellakásoktól, a Rókusi Iskola sportpályáitól. Tájékoztatták arról a lakosságot, mi készül ott? - érdeklődik.

16.30:

Solymos László izgatottan várta Bohács Zsolt szavait, ugyanis két napja azt mondja bizottsági üléseken, hogy a szegedieket érintő részleteket majd itt, a közgyűlés előtt tárja a nyilvánosság elé. Az alpolgármester szerint a helyzet az, hogy Bohács még saját előterjesztését sem ismeri, hiszen a hosszú távú hőértékesítést készítik elő versenyeztetés nélkül. A fideszes frakcióvezető javaslata 10 százalékos rezsicsökkentésre utal, bizonyítékok nélkül, míg az egyetemi projekt esetében ez közbeszerzéssel igazoltan 30 százalék. Érthetetlen, miért nem jó ez a jobboldalnak - fogalmaz.

16.27:

Tóth Károly (MSZP) szerint a közgyűlés és a szegediek joga és kötelessége megismerni a beruházás kockázatait, hátrányait. Tiltakozik a lakosok semmibevétele ellen.

Biomassza-erőmű: Botka akkor sem írja alá, ha elfogadják

16.24:

Szentistványi István korábbi szakmai vitákat emleget. Mi van, ha a város nem támogatja a projektet? - kérdezte a beruházót, ők azt felelték, mindenképpen véghezviszik a fejlesztést. 2010 óta ez a legbotrányosabb előterjesztés - véli az LMP-s politikus. A városlakók nevében és érdekében hogy lehet úgy dönteni, hogy semmiféle lényegi információt nem tudunk? Örömmel látja Solymos László és Nagy Sándor előterjesztését, amit támogathatónak tart. Kéri Botka Lászlót, ha elfogadják 15-14-gyel, akkor se írja alá az előterjesztést! A polgármester reagál: ez egészen biztosan nem fog bekövetkezni.

16.23:

Mózes Ervin fenntartja törvényességi észrevételeit. Kijelenti, ha később a testület a tényeket megismerve mégis megtorpedózza a beruházást, biztatási kárt okozhat.

16.22:

Ismeri-e ön a beruházást? - kérdezi Botka. Póda felel: nem kell ismerni a megvalósíthatósági és beruházási tanulmányt ma a tulajdonosi hozzájárulás megadásához. Most még a döntés nem visszavonatatlan.

16.20:

Póda Jenőé a mikrofon. Szerinte az a kérdés, Botkáék miért nem írtak ki közbeszerzést, hogy a polgármester által említett eljárási rend lépjen érvénybe. Most új helyzet van egy KEOP-pályázat miatt.

16.17:

Botka ismét megkérdezi, miért fosztják meg a szegedieket a nyilvános versenyző közbeszerzéstől a távhőszolgáltatás tekintetében.

16.15:

Póda Jenő kiemeli, az önkormányzat semmiféle kockázatot nem vállal. Ha olyan konstrukció alakul ki, mely a városnak vagy a fogyasztóknak kedvezőtlen, számos beavatkozási lehetőség marad még. Lehet az egyetem eljárása is sikeres, meg az a projekt is. Politikai felelőtlenségnek nevezi, ha megakadályozzák a rezsicsökkentés ilyen lehetőségét. Botka László egyre hangosabb: azért nem indították meg az eljárást, mert nem akarnak biomassza-erőművet a város közepére. Megismétli, büntetőjogi felelősség vetődhet fel azoknál, akik megszavazzák az előterjesztést, mikor pecsétes papírjuk van róla, hogy nem tudják, mit támogatnak.

16.11:

Botka László: súlyos érdekeket sért a beruházás, a szegediek érdekeit! A geotermikus energiát az egyetemi projekt csak fűtésre használja, s a nyertes 30 százalékkal olcsóbban szállít az intézménynek energiát. Kérdezi, miért akarják megfosztani a szegedieket a beszerzéstől, a legmodernebb technikáktól, a legolcsóbb energiától...

16.08:

Póda Jenőt (Fidesz-KDNP) elgondolkodtatja az MSZP-sek hisztérikus hozzáállása. Elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos érdekeket sért a beruházás. Mint fogalmaz, semmi visszavonhatatlan nem történik, hiszen a magánberuházó még meg sem nyerte a pályázatot. A közgyűlésnek később kell olyan döntéseket hozni, hogy konkrét helyre konkrét erőmű épülhessen stb. Most a pályázat megalapozottságához kell tulajdonosi hozzájárulás, miközben a magánberuházói kör a pénzét kockáztatja, hogy a lakosok érdekében csökkentse a rezsiköltségeket.

16.05:

Nagy Sándor töri meg Bohács és Botka párbeszédét. Mint mondja, az előterjesztő elrejti, titkolja a közgyűlés elől a beruházás paramétereit, azt akarja, hogy látatlanban vállaljon döntést. Az SZTE közbeszerzési eljárását emeli ki ő is jó példaként. Ráadásul, mondja, az NGSZ épületei révén a város is érdekelt ebben a környezetbarát, előnyös projektben. A Bohács Zsolt által támogatott fejlesztés szerinte nem ilyen. Biztosítani kell, hogy a fejlesztés környezetbarát, megvalósítható, fenntartható legyen, s a lakosság érdekeit szolgálja. A most a képviselők előtt fekvő projekt kapcsán nem látszik, miért lesz jó a szegedieknek, s környezetbarát technológián alapul-e.

16.02:

Soha nem akartunk biomassza-erőművet - jelenti ki Botka. Hozzáteszi, ha a Fidesz valóban költségcsökkentést akar, pályázatot kellene kiírnia, mint az egyetem is tette, nem pályáztatás nélkül hozni egy beruházót a lakótelep közepére. "Önöknek papírja van róla, hogy nem tudják, miről döntenek, ez büntetőjogi kategória" - fogalmaz.

16.00:

Bohács folytatja: az MSZP-sek 2008 óta dolgoznak ilyen beruházáson, nem igaz, hogy semmit sem tudnak róla. Ennek a fejlesztésnek most nincs kockázata. Ha nem lesz építési engedély, akkor nem épül erőmű.

15.59:

A beruházás 25 tagja közül Botka szerint 12 ellen folyik eljárás... Megismétli, közbeszerzésre van szükség, illetve a termálvizet csak fűtésre kellene alkalmazni. Nem lát garanciát rá, hogy olcsóbb lesz az energia, s kérdéseket vet fel szerinte, a lakosságnak mit jelentene a termálvíz használati meleg vízként történő alkalmazásként. Mindemellett a SZÉSZ-szel ellentétes a beruházás, így állítja: nem fog építési engedélyt kapni a lakótelep közepén.

15.57:

Bohács Zsolt válaszol: Szeged érdekeit, a 27 250 fogyasztó szempontjait kellene nézni, náluk komoly költségmegtakarítás, rezsicsökkentés lesz elérhető, s a 4 milliárdos beruházás a városnak egy fillérjébe sem kerül.

15.55:

Botka László szerint elképesztő, hogy egy ilyen előterjesztéssel akarják eldönteni, a következő évtizedekben ki szolgáltassa a szegedi panellakásokban a távhőt. A közgyűlés szerinte semmit sem tud a beruházásról, a beruházó még a megvalósíthatósági tanulmányt sem mutatta be. A polgármester kijelenti, súlyosan törvénysértő az előterjesztés, jogszabály tiltja, hogy a lakótelep közepén ilyen erőmű érkezett. Indítványozza, beszerzést kellene kiírni termálkutakra, s a termálvizet csak fűtésre használják, ne használati meleg vízként. Ebből a szempontból az egyetem projektjét tartja követendő mintának.

15.50:

Bohács Zsolt szóbeli kiegészítést tesz javaslatához. Módosítja az egyik leendő kút helyrajzi számát. Nem osztja a jegyző törvényességi észrevételeit, szerinte az előterjesztés csak tulajdonosi hozzájárulásról szól, mely hozzájárulna, hogy a pályázat sikeres megvalósítása esetén több mint 27 ezer szegedi fogyasztó járjon jól. Ha megvalósul az erőmű, közel 2500 forinttal csökken a távhő egységára, további rezsicsökkenés válik lehetővé. Közel 30 százalékos földgázkiváltás is történne, csökkenne a szén-monoxid-kibocsátás. Kéri a közgyűlést, döntsön arról, támogassa az elképzelést. Úgy véli, a tervezett fejlesztés nem sérti a közbeszerzési törvényt. A hasznosítás vonatkozásában pedig egyértelmű, hogy ez esetben mellőzhető a versenyeztetés a jogszabályi háttér értelmében.

15.47:

Megérkeztünk Bohács Zsolt sürgősségi indítványához a biomassza tüzelésű fűtőmű beruházást illetően.

15.46:

Ménesi Imre tájékoztatja képviselőtársait a közfoglalkoztatás alakulásáról, a közfoglalkoztatást érintő együttműködési szerződésekről.

Antiszegregáció és SZIN-bérletek

15.44:

Botka László: azok között, akik megfejtik, mit akar Szentistványi István, 2013-as SZIN-bérleteket sorsolunk ki...

15.43:

Szentistványi István az utolsó szó jogán rögzíti a további munka lépéseit.

15.40:

Kozma József, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke kijelenti, az érintettek bevonásával együtt kell dolgozni, s egy-egy részproblémára kell koncentrálni, mert a teljes problémacsomag megoldása egyszerre teljességgel lehetetlen.

15.37:

Kosik Dénes Pál (Fidesz-KDNP) áthidaló javaslata: az eredeti előterjesztést a módosítással együtt fogadják el, illetve az előterjesztő az egészségügyi bizottság konkrét adataival feltöltve hozza vissza a tervet a következő ülésre.

15.35:

Juhász Gyula rövid összegzése: a Fidesz-KDNP támogatja a város antiszegregációs törekvéseit, segíteni kívánja a cigányság felzárkóztatását. Az egészségügyi bizottság befogadott módosítójával együtt nincs is akadálya az igen szavazataiknak.

15.31:

Pocsai Blanka a következő hozzászóló. Az oktatási bizottság meglátásait ismerteti. A roma tanoda működése kapcsán megjegyzi, szükség lenne a költségvetésben megszavazott 2 millió forintos támogatásra, mely azonban eddig a pillanatig nem érkezett meg.

Szentistványit megdöbbentették a szocialisták és a liberálisok

15.28:

Szentistványi István a mellékdiskurzusokra is felhívja a figyelmet. Döbbenten hallgatja a baloldali és egykori liberális képviselők egymás közötti megjegyzéseit. A Jobbik legalább annyiban tisztességes, hogy előáll az otromba sajtóanyagával, sokkal rosszabb az MSZP és a Szabad Város Frakció suttogása...

15.26:

Nagy Mihály visszautasítja a jobbikos politikus szavait, illetve az elődök rossz cselekedeteire való visszamutogatást.

15.24:

Keresztúri Farkas Csaba szerint az antiszegregáció már régen megbukott, a direkt pénzügyi támogatásnak nincs semmi értelme, jó példa erre a Cserepes sor melletti közösségi ház esete.

15.23:

Hüvös László ismerteti, a bizottsági üléseken számos indítvánnyal igyekeztek elfogadhatóvá tenni az előterjesztést. Zavarban vannak most, hogy amennyiben a reprezentatív szervezetként működő CNÖ nem támogatja az elfogadását, akkor most mi történjen. Botka László: az alpolgármester befogadta a módosító javaslatot, így már nincs más észrevétele a kisebbségi önkormányzatnak. Lehet, hogy a folyamatosan karbantartott antiszegregációs terv valaha pályázati feltétel lesz, ezért nincs értelme az időt húzni.

15.20:

Szentistványi István elmondja, a 2029-ig tartó szegedi szegregáció nem egy romatelep felszámolását és egy iskola bezárását jelenti, ezt be kellene látnia Solymosnak. Átdolgozva kérné vissza az előterjesztést a következő közgyűlési ülésre.

15.18:

Solymos László alpolgármester válaszol. Közli, hogy az egészségügyi bizottság módosító indítványát elfogadja, tehát amennyiben lesz romatelep felszámolására vonatkozó pályázat, akkor az illetékes iroda ezt jelzi a bizottságnak és a kisebbségi önkormányzatnak, a város mérlegeli az indulást.

15.14:

Az antiszegregációs terv felülvizsgálatához értünk. Szót kap a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke, Nagy Mihály. Megköszöni az önkormányzat támogatását, segítő hozzáállását, s kéri a további segítséget a szegedi elmaradott cigányságot jellemző problémahalmaz megoldásához. Kéri a képviselőket, ne szavazzák meg Solymos László előterjesztését, mert az egészségügyi bizottság egy fontos döntése kimaradt az antiszegregációs tervből.

15.12:

Bohács Zsolt ismerteti a vagyongazdálkodási bizottság javaslatát, hogy maradjon 5 tagú az IKV Zrt. igazgatótanácsa.

15.10:

Nincs reakció, úgyhogy továbblépünk.

15.05:

Haladunk tovább a következő napirendi pontokkal. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek 2013-as üzleti terve következik. 8 tervez növekedést, a többi nem a 14 társaságból - ismerteti Solymos László. A tervezés minőségét és a cégvezetői munkát minősíti szerinte, ha valaki nem tervezi meghaladni a tavalyi árbevételt. Az SZKT 180 milliós veszteséggel tervezi az idei évet, ami az alpolgármester szerint elfogadhatatlan. Az IKV, a Vásár és Piac, a Szint és a Városkép üzleti tervét is visszadobná Solymos. Úgy összegez: bevételeiket alul-, kiadásaikat felültervezik a cégvezetők, mégpedig a prémiumfeladatok meghatározásának tükrében...

14.45:

15 perces szünet következik.

Képpel hanggal

A közgyűlés üléséről élőben közvetít a VTV Szeged és videós hírportálja, a vtvszeged.hu.

14.42:

Gyimesi László összegzi a Fidesz-KDNP álláspontját. Szerinte nekik van belátásuk, a másik oldalnak - mely egy kalap alá veszi valamennyi igazgatót, céget - nincs. Ezt bizonyítja, hogy Kohári Nándor módosította javaslatot. A jobboldal felelősséget érez a város és a cégek működőképessége biztosításáért, ennek megfelelően fognak szavazni.

14.40:

Juhász Gyula az utolsó felszólaló ennél a napirendnél. Mégsem, hiszen közben mások is jelentkeztek. A tápéi képviselő szerint kívánatos lenne, hogy az SZKT kapja meg a költségvetési rendeletben szereplő előirányzatait. Érthetetlennek nevezi, hogy a rosszul gazdálkodó szabadtéri játékok vezetőjét mindenáron meg akarta védeni az MSZP, most meg jól működő társaságok vezetőit támadja.

14.37:

Kohári Nándor volt az, aki indítványozta, közös megegyezéssel köszönjön el az önkormányzat a lemondott Sódar Istvántól. Ismerteti indítványát. Szóban javaslatot tesz az igazgatónak fizetendő pénz (6 hónapi távolléti díj összege, mintegy 2 millió forint) passzusának törlésére. A pályázati kiírásban pedig - ért egyet - legyen 2013. június 21-e a hivatalba lépés kezdő dátuma.

14.35:

A polgármester állítja, négy cég élére "keresztapaként" Keresztúri Farkas Csaba tehetett javaslatot. A megszólított jelzi, nem támogatja, hogy Sódar István 2+3 millió forintot kapjon távozása kapcsán.

14.33:

Botka László mulatságosnak minősíti a jobbikos politikus felháborodását például annak kapcsán, hogy nem a belvárosban épültek a bevásárlóközpontok.

14.30:

Keresztúri Farkas Csaba meddőnek nevezi a vitát, de felháborítja az MSZP cinizmusa. Szerinte a szocialisták a bukott SZDSZ-es alpolgármesterrel együtt tönkretették a várost, például a belvároson kívülre helyezték a bevásárlóközpontokat, megszüntették a parkolókat, ezzel a belvárost kiürítik - érthető, miért tüntettek ma itt az érintett kereskedők.

14.28:

Az LMP-s Szentistványi István szerint a szegediek értik és érzik a helyzetet, amiben élnek, és a valóság súlyos, nem ilyen kedélyes, mint az utóbbi órában tűnik...

Kalmár adói és a látványprojektek

14.27:

Haág és Botka szócsatája arról, mit hozott a Fidesz-kormány Szegednek. Botka szerint semmit, Haág szerint minimum a 2,5 milliárdos dómfelújítási projektet. "A szegediek örülhetnek, vége a Botka-féle látványberuházásoknak, eljött a dómfelújítás ideje" - összegez a polgármester.

14.25:

Botka László és Mózes Ervin felszólítja Kalmár Ferencet, fizesse be adóit. Egyre többen inkább nevetgélnek már, semmint komolyan vennék a szópárbajt. Az SZMSZ-t is értelmezi a jegyző, kiderül: csak az ülésvezető kommentálásaira reagálhat két percben a megemlített képviselő.

14.22:

Kalmár Ferenc a következő a vitában. Megjegyezzük, egyre parttalanabb a történet, az új SZMSZ-re hivatkozva többen folyamatosan személyes "megemlíttetés" kapcsán kérnek szót rendre.

14.19:

Nagy Sándor emlékeztet, a Fidesz valamennyi beruházást és a hozzájuk tartozó hitelfelvételeket is megszavazta anno, s az átadáskor is ott jeleskedtek, akár korábban felavattak egy-egy elemet, miközben támadták a projekteket. Megismétli, a szegedi tömegközlekedésből nagyon hiányzik az 500 milliós elveszített normatíva.

14.15:

Haág Zalán kéri a szegedieket, az értelmetlen és fenntarthatatlan többmilliárdos beruházásokat (tömegközlekedés, körfogalmak stb.) ne a cégvezetőkön kérjék számon, hanem Botka Lászlón és a szocialistákon. Inkább munkahelyeket kellett volna teremteni - mondja a polgármesternek.

14.13:

Solymos László szerint 18,5 milliót szán idén vagyonvédelemre a környezetgazdálkodás. Ezután visszatér azokra a rendezvényekre, melyeket a piacot üzemeltető cég támogatott.

14.10:

Botka László szerint mindenki másról beszél. Solymos László 13 cég beszámolóit összesítette, még Juhász Gyula csak 11 társaságét látta. Juhász Gyula reagál: a környezetgazdálkodás egy forintot sem költ vagyonvédelemre, saját munkatársaival látja el a feladatot, így az ellenkező tartalmú állítások valótlanok.

Kommunikációs szőnyegbombázás

14.09:

Juhász Gyula következik a Fidesz-KDNP részéről. Érzése szerint "kommunikációs szőnyegbombázás" folyik a szocialisták részéről, aminél nem a pontosság a lényeg, hanem az, hogy minél több adat hangozzon el, aztán "száz bombából egy majd csak talál". Solymos László számai most is valótlanok - sorolja őket egytől egyig.

14.06:

Botka szerint a Fidesz-Jobbik legendát épített, hogy 2002-ben minden cégvezetőt leváltott az MSZP. Ez nem igaz, mert például a piac és a környezetgazdálkodás vezetője is a helyén maradhatott, mert korábban jól végezte a dolgát. "Szocialista piacvezetésről az én időmben tehát ne tessenek beszélni, mert nem váltottuk le a Fidesz által korábban kinevezett igazgatót" - veti oda.

14.03:

Haág Zalán érti, Ménesi, az egykori kocsmáros és csapos fantáziáját megmozgatta a bor. Elmagyarázza, városrészi rendezvények vannak Szegeden minden képviselő területén, melyek szervezésében részt vállal a Szegedi Vásár és Piac Kft., mely külső forrásokból, például képviselői támogatásból vesz meg alapanyagot, bonyolítja le a programokat. A kereszténydemokrata politikus is kijelenti, a cég 10 milliót költ marketingre, miközben olyan multikkal verseng a vásárlókkal, akik több száz millió forintot fordítanak hirdetésre...

Kecskenyáj a szegedi káposztaföldön

13.58:

"A Fidesz-Jobbik egy egész kecskenyájat szabadított rá Szeged káposztaföldjére" - magyarázza Gila Ferenc (MSZP), aki szerint a többi cégvezető is követhetné Sódar István lemondásának példáját.

13.57:

Botka László válasza: a kormány összesen 1,6 milliárdot vont el Szegedtől, beleértve a tömegközlekedési normatívát, a szűk 500 milliós adósságkonszolidáció ehhez képest igen csekély.

Polgármesteri dilettantizmust emleget Kalmár

13.56:

Botka László: a Fidesz-kormány idén 500 millió forintot vett el a szegedi önkormányzattól, a tömegközlekedési normatívát! Kalmár Ferenc kéri, tegye ehhez hozzá, az önkormányzati konszolidáció több mint 400 millióval csökkenti a város banki törlesztését! "Óriási dilettantizmusról tesz tanúbizonyságot polgármester úr, mikor azt mondja, az utasszámlálásból a politikus következtetéseket tud levonni, ellenben a szakember két fontos javaslatot is tett" - mondja.

13.53:

Kalmár Ferenc az SZKT kapcsán elmondja, alapvető tendencia, hogy csökken a tömegközlekedést igénybe vevők száma. Megoldásra van szükség, mert a vonalak vágása és a díjak emelése sehová nem vezet, a hálózattal kapcsolatban érdemi javaslat kellene.

13.51:

Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor ügyészséghez fordulunk - így Botka, hozzátéve, a nem hatékony gazdálkodás önmagában sajnos nem bűncselekmény. A mai nap kérdése: "önök, 15 fideszes és jobbikos képviselő a 170 ezer szegedi tulajdonos képviseletében jóváhagyják-e, hogy valakik ilyen mértékű károkat okoznak az önkormányzati vagyonban" - fogalmaz, megismételve, a veszteséget termelőm károkat okozó igazgatókat meneszteni kívánják.

13.48:

Hüvös László (Fidesz-KDNP) tanácsnok a Szegedi Sport és Fürdők Kft. gazdálkodását elemzi, mely 2010-ben 68,4 millió forint veszteséget termelt, 2012-ben 2,5 millió nyereséget termelt. 71 millió forinttal javult tehát a cég gazdálkodása az MSZP által delegált igazgató működéséhez képest. Ezeket a tendenciákat is figyelembe kell venni az objektív képhez - szögezi le.

13.44:

Ménesi Imre (MSZP) borvásárlás és bizonyos külső bizottsági tagok cégeivel kötött szerződések miatt támadja tovább a Szegedi Vásár és Piac Kft.-t., ma először kerül elő a "talicskázzák a pénzeket" szófordulat. Gyors igazgatóváltás sürget, mert szerinte a pazarló gazdálkodás miatt a cég az IH sorsára juthat.

13.42:

Botka László ismerteti, a szakértői, tanácsadási, vagyonvédelmi, kommunikációs, hirdetési, reklám- és ügyvédi díjakra 2010-ben 720 milliót, tavaly 871 millió forintot költöttek az önkormányzati cégek, ez 151 milliós nagyságrendű, igen komoly emelkedés. A városházi előterjesztés ennek visszaszorítását kezdeményezi.

13.39:

Kónya Gábor (MSZP) az IKV Zrt.-t veszi górcső alá. 455 millióval csökkent tavaly a cég árbevétele, de megduplázódtak a reklámköltségek, az anyagi jellegű ráfordítások, illetve a külsős ügyvédek jogi tanácsadására szánt díjak. "A városban azt mondják, nem is az igazgató irányítja a céget, hanem a külsős ügyvédek" - állítja, hozzátéve: a cég az ingatlanok felújításán takarékoskodik.

13.35:

Újra Szentgyörgyi Pál emelkedik. Mint mondja, Gyimesi László előterjesztése nem beszél több fontos dologról, így az IH 66 milliós veszteségéről.

Kiprivatizált vendéglátás

13.33:

Gyimesi László kér szót azonnali viszontválaszra. A Mars téri piacot üzemeltető cégnek most 8 millió körüli a vesztesége, de a korábbi ügyvezető akkor is kapott prémiumot, mikor 180 millió forint volt a vesztesége - jelenti ki. A SZIN kapcsán pedig jelzi, az MSZP-sek a 2010-es választások előtt privatizálta a vendéglátást, a legjövedelmezőbb részt, ami igencsak érdekes jelenség a tanácsnok szerint.

13.30:

Botka László azt mondja, nem normális, hogy egy városi piac veszteséges. Nonszensznek tartja, hogy emellett még prémiumot akarnak adni a vezetőnek, illetve az IH lemondott ügyvezetőjének is. Jelzi, jogszabályellenes, hogy 2 millió forint lelépési díjat kapjon Sódar István, aki a polgármester szerint "két év alatt tönkretett mindent saját maga körül".

13.25:

Gyimesi László (Fidesz-KDNP) csúsztatásokat, pontatlanságokat, valótlanságokat fedezett fel Solymos László számai között. Törvénytelennek minősíti, hogy az alpolgármester olyan pénzek elköltésére utasítaná a cégeket, melyek nem is állnak rendelkezésre. Állítja, van olyan társaság, mely 24 százalékkal kevesebbet költ reklámra, mint korábban, pedig a gazdasági helyzet nem ezt indokolná. A piacot üzemeltető cég például külföldi multikkal versenyez, mindenképpen elemi érdek a vásárlói szám növelése, ezért szükség van hirdetésekre. Az SZKT pedig - folytatja - 13 millióval költ kevesebbet vagyonvédelemre, mint 2010 előtt - ismét egy valótlan szám a szocialista előterjesztésből, így Gyimesi. Hozzáfűzi, a piac 2010 előtt 6 milliót költött évente koncertekre MSZP-s képviselők körzetében, nehezen érthető tehát a rendezvények támogatását illető jelenlegi városházi kritika.

Mégis szavaznak Erdei menesztéséről

13.22:

Solymos László a Mars téri piac ügyéről szól, miközben jelzi, a kérdés nem került napirendre. Uniós beruházással 2010 végére újították fel a piacot, a cég bevétele nőtt, a cégvezető pedig minden befolyó pénzt elkölt reklámra, szolgáltatásokra stb. Megismétli a korábbi sajtótájékoztatón elhangzottakat. Állítja, pártutasítások alapján támogat az ügyvezető bizonyos rendezvényeket, szervezeteket. "Csúcsteljesítmény, hogy Magyarország egyetlen veszteséges piacát működteti az igazgató a növekvő bevételek ellenére" - jelenti ki. Erdei Péter menesztéséről szóló kezdeményezését szóbeli kiegészítésként a sürgősségi javaslatához ismét megerősíti. Botka László: ez szabályos, tehát majd szavaznunk kell róla.

13.19:

Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) szerint a szegediek nap mint nap tapasztalják a cégek működését, mely nem javult, s van egy-két állatorvosi ló is. Állítja, menekülnek a Mars téri asztalos piacról a gazdák, a nagyszerű uniós beruházás kezd visszájára fordulni. Ugyanilyen állatorvosi lónak tartja az SZKT-t a cégvilágban. A közösségi közlekedés színvonala folyamatosan romlik, mert - mondja - alkalmatlan vezetőt állított a Fidesz és a Jobbik, az uniós fejlesztések nem úgy hasznosulnak Szegeden, ahogyan kellene. Szomorú az összkép! - fejezi be.

Nem lesz SZIN 2013-ban?

13.10:

Tóth Károly (MSZP) jelzi, nem minden cég nyújtotta be időre 2012-es beszámolóját. Az IH esetében a beszámoló világossá tette a csődöt, mint mondja, a vezető szeretne menekülni a csődtől és a felelősségtől. Tavaly 66 millió forintos veszteséget produkált a cég, 2011-hez képest 2012-ben 87 millióval estek vissza bevételei. A tanácsadói, hirdetési és reklámdíjak pedig komolyan emelkedtek, 118 milliós szállítói tartozás keletkezett, ebből 91 millió már lejárt, azaz bármikor felszámolást indíthatnak a társaság ellen. Nem érti, hogy adhat Kalmár Ferenc 3 milliós prémiumot, Kohári Nándor 2 milliós lelépési díjat Sódar Istvánnak. Kijelenti: jó esély van rá, hogy idén nem lesz Szegedi Ifjúsági Napok. "A Fidesz 66 milliót fizetett egy jobbikos szavazatért" - fogalmaz.

13.06:

Szentgyörgyi Pál most az MSZP vezérszónoka. Az önkormányzat 288 milliárdos vagyonából 260-at intézmények, cégek kezelnek, egyáltalán nem mindegy tehát, hogyan. 2012-ben 13 önkormányzati társaságból csak 5 tervezett árbevétel-növekedést, 8 üzemi szintű eredményt. Nettó árbevételük közel 5 százalékkal csökkent összesen, csak 3 társaságnál tapasztalható növekedés ezen a téren 2012-ben. Anyagi és személyi jellegű ráfordításaik ellenben növekedtek. A cégek üzemi eredménye 95,7 százalékkal csökkent. 6 vállalkozás üzemi szinten is veszteséges volt. Az SZKT-nál 55, az IH-nál 65, a VTV-nél 24 milliós veszteség képződött a szocialista politikus szerint 2012-ben. Több cég jelentős mértékű pénzállományon ül, azt kamatoztatja, ebből takarja el veszteségeit - állítja. A Szintnél, a Pólusnál és a Riteknél is 50-60 millió forint a betét ilyen értelemben. Az önkormányzat kezdeményezte, hogy a szolgáltatásokat a 2010-es szintre szorítsák vissza. A Fidesz előterjesztésén csak nevetni tudott a korábbi alpolgármester.

Képpel hanggal

A közgyűlés üléséről élőben közvetít a VTV Szeged és videós hírportálja, a vtvszeged.hu.

13.00:

Botka László és Mózes Ervin elfoglalja helyét, a képviselők is lassan, de biztosan visszaérkeznek.

12.55:

Ismét itt vagyunk, hamarosan folytatjuk az önkormányzati cégek 2012-es beszámolóival, illetve 2013-as üzleti terveivel.

Ebédszünet.

11.15:

Több napirendi pontot átugorva elérkeztünk a céges ügyekhez. A polgármester szünetet javasol, amit elfogadnak, 13 órakor következik a folytatás.

Térfigyelő kamerák a biztonságért

11.14:

Botka László úgy reagál, ha Szentistványi Istvánnak van javaslata, módosító indítványt kellett volna beadni, ám ezt elmulasztotta.

11.11:

A közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv kerül terítékre. Törvényi kötelezettség ennek elfogadása. Szentistványi István (LMP) elemzi az anyagot. Nehezményezi, hogy a zöld területek és egyéb hasonló vagyontárgyak védelméről, fejlesztéséről nem esik szó. A Dugonics tér esetében például szerinte papíron mutatták be a zöld felületek növelését, de aki kimegy a térre, azt látja, a cserjeállomány teljesen eltűnt, s a faállomány is jó részben.

11.10:

Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) a dorozsmai térfigyelő rendszer előnyeit mutatja be, kijelentvén: a rendőrség, a polgármesteri hivatal, a környezetgazdálkodási kft., a részönkormányzat és a helyi képviselők fogtak össze ezért.

11.09:

Zélity László szegedi rendőrkapitány kap szót. Ismerteti, először a Kárász utcán, majd a Belvárosi hír újszegedi hídfőjénél, aztán Dorozsmán és a Dugonics téren adtak át kamerarendszert. A figyelő személyzet kiképzett, az adatokat csak bűnüldözési és -megelőzési céllal használhatják.

11.07: Kozma József nyugtatja meg a kedélyeket. A közbiztonságról és a térfigyelő kamerákról beszél. Valaki hazudik, de ki?11.05: Solymos László kijelenti, Haág Zalán hazudik. A téma a Szint Kft. takarítási tevékenysége. Haág Zalán azt mondta, az önkormányzat akadályozta, hogy a cég takarítsa a szegedi iskolákat, feljelentéseket fogalmazott meg, mert nem volt beszerzés az ügyben, az alpolgármester szerint viszont ez nem felel meg a valóságnak. 11.03: Haág Zalán is erről a témáról. Úgy fogalmaz, nagy szerencséje Szegednek, hogy Botka Lászlóból és Nagy Sándorból csak egy van. Véleménye szerint az önkormányzatnak minden szempontból együtt kell működnie a tankerülettel és a Klebelsberg-központtal. 11.01: Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc megszavazták a Parlamentben a szegedi iskolák államosítását - veti oda Nagy Sándor Pocsai Blankának. 11.00: Keresztúri Farkas Csaba a következő. A jobbikos politikus szerint soha nem volt ekkora káosz a közoktatásban, mint most. Nem az oktatás színvonaláról van szó, nem idézi a bukott SZDSZ-es időket, ne akkor sem kellett volna elvenni az iskolákat Szegedtől. 10.57: Újra Pocsai Blanka szól, kiegészítendő korábbi hozzászólását. Nyomatékosítja, a közoktatást átalakító törvényeket a Parlamentben hozták. Az átalakítás nyilván érzékenyen érintette a pedagógusokat, a szegedieket, de a közgyűlés, az önkormányzat dolga az átmenet, a működéshez szükséges feltételek biztosítása. 10.56: Nem áll már fenn a társadalombiztosítási probléma - vág vissza Kalmár Ferenc az alpolgármesternek. 10.55: Solymos László nem hagyja magát, közli, az iskolákat hetekig nem takarították, nem volt informatikai rendszer, s kiderült, a pedagógusoknak nem aktív a társadalombiztosítási jogviszonyuk. 10.53: Révész Mihály (MSZP) közli, az állami kézbe vett iskolák pedagógusainak még most sincs érvényes munkaszerződésük, nem is tudni, ki utasíthatja őket bármilyen munkára... 10.50: Kalmár Ferenc Hoffmann Rózsa korábbi oktatási államtitkár januári szegedi látogatását idézi föl. Az igazgatók akkor azt mondták, nem volt olyan probléma, amit 24 órán belül nem tudtak megoldani, ezért érthetetlen a szocialisták hisztériakeltése. Nagy Sándor: Az összeomlás szélén az állami oktatási rendszer10.47: Nagy Sándor válaszol Pocsai Blankának. Mint mondja, jó véleménnyel van az oktatási bizottság munkájáról, a kármentésről, amibe rengeteg energiát fektetnek. Ugyanakkor - jelenti ki - az oktatási rendszer az összeomlás határán van, elég, ha a beiratkozás vagy a tankönyvrendelés esetét említjük vagy azt, hogy egy betört ablakot képtelen megjavíttatni a központosított állami gigaintézmény. 10.40: Botka László szerint "az eszetlen államosítás" óriási károkat okoz, naponta tucatjával értesülnek a problémákról, s ez nem hisztériakeltés. Ők is arra törekednek, hogy segítsék a szegedi iskolákat. Hisztériakeltés az iskolaügy kapcsán?10.37: Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) az újszegedi Hargitai utcai játszótér problematikáját ismerteti. 2002 után az önkormányzat eladta a területet, az új tulajdonos nem vállalta a játszótér rendbehozását, egyéni képviselőként Pocsai Blanka rengeteget törődött ezzel. Most végre megoldódhatnak a gondok, a jegyző közbenjárására lebontják a balesetveszélyes játszóteret, fákat telepítenek, rendezik a környezetet, bővítik a zöld felületet a Hargitai és a Fülemüle utcában. Az oktatási rendszer átalakításáról szól ezt követően mint a szakterülettel foglalkozó bizottság elnöke. Visszautasítja, hogy Nagy Sándor hisztériát és pánikot akart kelteni korábbi hozzászólásával. Úgy gondolja, választott képviselőként mindenkinek az a dolga, minden erejével a pedagógusok, diákok érdekében mindenben segítsék az átalakítást, könnyítsék meg ezeket a feladatokat. 10.35: A videokamerás térfigyelőrendszer bővítése tárgykörében már Botka László köszönti Zélity László városi rendőrkapitány. 10.33: Más hozzászólás nincs, haladunk tovább. Solymos László alpolgármester ingatlanokat érintő ügyeknél kér szót. A tankerület részéről - mondja - látható együttműködési készség, de a központi irányítás miatt ez az oktatási rendszer abszolút nem hatékony, igen lassú reagálással működik. 10.28: Következik a 2012-es zárszámadás és egyszerűsített beszámoló. Szentgyörgyi Pál beszél az MSZP részéről erről a költségvetési kérdésről. Mint mondja, átmeneti költségvetés volt a 2012-es, elkezdődött az állami pénz- és feladatelvonások hatásának begyűrűzése. Év végén 4,8 milliárd forint volt az önkormányzat készpénzállománya. Az adóbevételek 2009 óta növekednek, az iparűzési adó esett kicsit vissza a válság következtében, de a többi adónem pótolja ezt. Tavaly még a folyamatban lévő beruházások okán bőven érkeztek az uniós források, igaz, kevesebb, mint azt megelőzően. Közel 12 milliárdos forrás valósult meg, 5,3 milliárd uniós támogatással, a hitelállomány körülbelül 1,2 milliárddal növekedett. Ha egy évtizedet nézünk, szerinte 60 milliárddal gyarapodott az önkormányzat vagyona a beruházások kapcsán, miközben a hitelállomány 22 milliárddal nőtt. 10.22: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) a tápéi öreg temetők építési szabályzatának módosítását ismerteti. Az egyeztetési folyamat nem volt egyszerű, több mint tíz évig tartott - avat be. Köszönetet mond a résztvevőknek, a főépítészi iroda munkatársainak. 10.20: Az építési szabályzat felülvizsgálatát érintően Szentistványi István kér szót. Botka László közben elhagyja a termet, Solymos László a pulpituson. Az LMP-s politikus szerint több esetben lenne szükség környezeti vizsgálatra, az állami főépítész javaslatait figyelembe véve. 10.19: 29 igennel megszületett végre a napirend. Rendelettervezetekkel kezdik a munkát. 10.18: 15 igen és 14 nem mellett veszik napirendre a biomassza-erőmű kérdését, illetve a prémiumfeladatokat is. Nem tárgyalnak Erdei Péter visszahívásáról10.16: Haág Zalán javasolta, hogy ne vegyék napirendre Solymos László indítványát Erdei Péter leváltásával kapcsolatban. 14 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett nem vették napirendre az ügyet. 10.15: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) példát említ olyan jegyzői észrevételre, ami nem volt törvényes. Ilyen volt, mikor a jegyző leváltására érkezett kezdeményezés. A jobbikos politikus kijelenti, lehet dönteni SZMSZ-ellenesen, de mégis törvényesen. Mózes Ervin válaszol, bármilyen jogi vitára hajlandó kiállni ezekben az ügyekben Keresztúrival. Törvényesség megrendelésre?10.11: Mózes Ervin kéri Hüvös Lászlót, mutasson egy olyan észrevételt, ami törvényességi szempontból nem megfelelő. Visszautasítja, hogy megrendelésre alakítaná ki álláspontját. Ezt követően Gyimesi László (Fidesz-KDNP) a költségvetés végrehajtási rendeletét módosító javaslatához fűz észrevételeket. 10.10: A polgármester elismeri, a vita SZMSZ-ellenes, de azért ilyen a szabályozás, mert a Fidesz nem szereti a vitát. Nem is kap már szót senki, hiába jelentkeztek be sokan. 10.06: Hüvös László (Fidesz-KDNP) szerint a kirobbant vita SZMSZ-ellenes, Mózes Ervin pedig érdekes módon elfelejtette erre figyelmeztetni Botka Lászlót. Vázolja, álláspontja szerint a jegyzői felszólalások "megrendelésre" készülhetnek, ezt bizonyítja, hogy két MSZP-s képviselő reggel jelezte, ha elfogadják Kalmár előterjesztését, akkor sem írja majd alá Mózes Ervin. 10.05: Botka László állítja, veszteséges a piacot üzemeltető cég, a városi televízió és az IH is többek között, most meg 60 millió prémium lenne a válasz erre a Fidesz-Jobbik részéről. Korábban - mondja - törvényesen, szabályosan, átlátható módon történtek a prémiummeghatározások. A mostani javaslat nemcsak vérlázító szerinte, de törvénytelen is. 10.03: Haág Zalán ismét Botka korábbi szavait idézi, miszerint a prémiumrendszer ciklusok óta működik Szegeden. Kiemeli azt is, a belvárosi pláza engedélyezése miatt mennek tönkre a kisebb kereskedők. Solymos Lászlót és Szentgyörgyi Pál érdekes módon nem érdekelte az önkormányzati cégek vesztesége anno, mikor ingyen vacsoráztatták őket, ajándékokat kaptak. Az MSZP minden eszközzel bizonyítani akarja, sikertelenek a cégek, miközben épp az ellenkezője az igaz. 10.00: Nem időben történt és tartalmilag sem volt jó a tavalyi prémiumkitűzés - így a jegyző. Mózes Ervin szerint az idei előterjesztéssel tartalmi hibák vannak. Olyan feladatokat akarnak például kitűzni, melyeket a közgyűlés már egyébként is elfogadott az adott cégre nézve. Vagy például nem nyertes pályázat, hanem pályázat előkészítése lenne a prémiumfeladat, ami értelmezhetetlen. Máshol a terv 100 ezer forintos túlteljesítése több mint 2 milliós prémiumot eredményezne, ami szintén átdolgozandó. Szentgyörgyi és a bandázás09.56: Szentgyörgyi Pál (MSZP) szerint nincs lehetőség kellő komolysággal tárgyalni a céges ügyeket, mert a Fidesz-Jobbik barátokat, rokonokat, párttársakat ültetett vezetői székekbe. A felügyelőbizottságokat is ők jelölték ki, melyek kritikátlanul fogadják el a cégvezetők elemzéseit, szakszerűtlenség és hozzá nem értés, veszteséges ellenére is folyatják ki a pénzt a rendszerből. "Egyfajta bandázás folyik, én megvédem a cégvezetőket, ők meg majd adnak pénzt a rendezvényeimre, politikai elképzeléseimre" - fogalmaz. 09.55: Botka László visszadobja a labdát, szerinte a Farkas László vezette pénzügyi bizottság nem tett javaslatot hónapokon át, miközben a feladatokat év elején kell kitűzni! Ilyen gazdasági helyzetben, mikor az embereknek egyre kevesebb a pénzük, nem szabadna 60 millió a cégvezetők zsebébe tömni. 09.52: Kalmár Ferenc szerint a városháza obstruálta az ügyet hónapokon keresztül, ezért csúsztak tavaly a prémiumfeladatok megállapításával. Szó sincs róla, hogy visszavonja előterjesztését. 09.50: Botka László azt mondja, míg korábban az év elején megmondták, milyen pluszfeladatot kell teljesíteni a prémiumért, addig a Fidesz-Jobbik a 2012-es feladatokat 2012 decemberében állapította meg, ami törvénysértő! 09.48: Jutalom nincs, a prémiumrendszer ciklusok óta ugyanúgy működik Szegeden - ismerteti Haág Zalán (Fidesz-KDNP) Botka László egy 2009-es felszólalását. Hozzáteszi, a szocialisták is adtak 2002 és 2010 között prémiumot olyan cég vezetőjének, aki szerintük önhibáján kívül lett veszteséges. 09.47: Botka László kiemeli, a Fidesz-Jobbik 60 millió forintnyi prémiumot akar kifizetni a cégvezetőnek, miközben a társaságok közül több is veszteséges. 09.45: Újabb törvényességi észrevételek: Mózes Ervin szerint törvénysértő Kalmár Ferenc javaslata a cégvezetők 2012. évi prémiumfeladatainak értékelése, a 2013-as prémiumfeladatok megállapítása tárgyában. Záporoznak a törvényességi észrevételek09.43: Bohács Zsolt bejelenti, fenntartja az előterjesztést. 09.40: Mózes Ervin címzetes főjegyző törvényességi észrevételeket tesz a biomassza tüzelésű fűtőmű beruházása kapcsán is. Kéri, ne vegyék napirendre a kérdést. Ennek okai között említi, hogy a beruházásról semmiféle adatot nem kapott az önkormányzat, a megvalósíthatósági tanulmányt sem küldte be a beruházó. Szerinte így a képviselők most nem tudják, miről is döntenek, nem ismertek a műszaki, környezettanulmányi, gazdasági adatok, számítások, lakossági vélemények stb. A szabályozási terv miatt - mondja - a tervezett helyre jelenleg nem építhető az erőmű, jogszabálysértő lenne mindez. Nem világos az sem, hol és milyen távvezetéket kerülnének a földbe, illetve miként érinti a fejlesztés az ivóvízellátást. Bohács Zsolt előterjesztését törvénysértőnek, tárgyalásra alkalmatlannak nevezi. 09.37: Kohári Nándor kér szót. Indítványozza, majd a napirendi pontnál tárgyalják az ügyet. Haág Zalán pedig kezdeményezze, a csak politikai habverést szolgáló ügyet (Solymos László Erdei Péter piacigazgató leváltását kezdeményezte) ne vegyék napirendre. 09.35: Botka László: a Fidesz Kohári Nándor és Kalmár Ferenc törvénysértő javaslataival összesen 5 millió jutalommal engedné el azt a vezetőt, aki 66 millió forint veszteséget, kárt okozott a cégnek. 09.32: A napirend megállapítása következik. Mózes Ervin Sódar István közös megegyezéssel történő lemondása kapcsán említ törvényességi észrevételeket. 09.31: Szentistványi István (LMP) előtt még Botka László, aki kijelenti, az adócsökkentés kormánya 30 új adót vezetett be. Szentistványi aztán szót kap, környezetvédelmi kérdéseket feszeget. Sok lakó kereste meg a város zöld területeivel kapcsolatos meglátásaival, részletes anyagokat kapott tőlük. Szélesebb körű fórumot tervez az ügyben, mert ellentétet tapasztal az emberek észrevételei és a városházi kommunikáció között. Mint mondja, minden egyes városi fejlesztésnél tekintettel kellene lenni a zöld, a környezeti szempontokra, a lakossági igényekre. Magyarország kitart a rezsicsökkentés mellett09.27: Kozma József (MSZP) is a rezsicsökkentésről. Igen, legyen, ha eddig 33 százalék volt a család erre fordított költsége a teljes bevételből, most már 30,4 csak, ami fontos, mert a pénz az embereknél marad. Ámde: a szegediek is sokkal többet megtakaríthatnának, ha a kormány nem állította volna le a panelprogramot, mellyel 25 százalékos energiamegtakarítás is lehetővé vált volna. A szocialista politikus szerint a kormány új adókkal sarcolta a lakosságot az elmúlt években, illetve az egyedülállóan magas ÁFÁ-val. 09.24: Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) a Gyurcsány-Bajnai-kormányok kártékony működéséről szól. Nem véletlen, hogy a magyar lakosság 2010-ben kétharmaddal a változásokra szavazott. Az ország újjáépítésének egyik fontos eszköze a rezsicsökkentés. A szocialisták miatt az árak az egekbe szöktek, ami nemigen érdekelte őket. A gáz- és az áram ára itt volt a legmagasabb Európában, ezért a kormány a csökkentés mellett döntött, s Magyarország nem is hagyja magát. Az emberekkel együtt mutatja be a külföldi cégeknek, hogy Magyarország kitart a rezsicsökkentés mellett, az aláírások száma már messze félmillió fölött van. Kérik a szegediek támogatását is ehhez! 09.20: Napirend előtt elsőként Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) szól. A helyi oktatási rendszerről beszél, mely tavaly decemberig igen sikeresen és eredményesen működött. Az elmúlt hetekben azonban az állami átszervezések negatív módon csapódtak itt le - állítja. Úgy tűnik szerinte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem volt rá felkészülve, hogy idén nő a beiratkozó elsősök száma. Nagy Sándor szerint hiba volt a jól bevált tankönyvrendelési rendszert is lecserélni, mert az új rosszul funkcionál, azonnal lefagyott. De olyan eset is adódott, hogy az állam hónapokig nem tudott megjavíttatni egy betört ablakot az egyik szegedi szakképző iskolában. 09.10: Kis szünet, amíg a képviselők koccintanak az ünnepeltekkel. 09.05: Botka László megnyitja az ülést. Szegedért Emlékérmet ad át az állami díjazottaknak, akik egy élet teljesítményével járultak hozzá a város sikeréhez, fejlődéséhez. 9.00: Az ülés elején azokat a szegedieket köszöntik majd, akik március 15-e alkalmából rangos állami kitüntetésben részesültek. 08.45: A kereskedők átadták petíciójukat az önkormányzatnak. 08.10: Miközben még az előkészületek tartanak a díszteremben, már egyértelmű, hogy a távhőszolgáltatás ügye, a tervezett biomassza-fűtőmű kérdése lesz az egyik első számú vitatéma a mai napon. A polgármesteri kabinet munkatársai sajtóanyagot osztanak ki a sajtó képviselőinek, melyből kiderül, hogy a beruházó SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. tulajdonosi döntés értelmében a beruházás - KEOP-pályázathoz becsatolt - megvalósíthatósági tanulmányait nem bocsátja az önkormányzat rendelkezésére. Információnk szerint egyébként ennek oka, hogy a SZENERGOTT Kft.-t alapító ENERGOTT Kft. tavaly felajánlotta Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a projekttársaságban történő részvételt, ám az a lehetőséggel nem kívánt élni, így nincs alapja megvalósíthatósági tanulmányt vagy üzleti tervet kérni a beruházótól. 07.55: Köszöntünk mindenkit a városháza díszterméből! Az épület előtt már transzparensekkel felsorakoztak a magas bérleti díjak ellen tiltakozó, lassan ellehetetlenülő belvárosi kereskedők, mintegy kéttucatnyian. "A bérleti jogot pénzért vettük, de ingyen sem kell", "50 százalékos csökkentést visszamenőleg", "Több üres üzlet, még több munkanélküli", "5 éves a válság, 10 éves a magas bérleti díj" - ilyen és ezekhez hasonló feliratokat olvasni tábláikon. Álláspontjuk szerint jelen gazdasági helyzetben túlzott mértékűek a bérleti díjak, ami a felépült Árkád bevásárlásközpont elszívó hatásával párosulva a belvárosi üzletek tömeges megszűnéséhez vezethet.

A közgyűlés elé:

Rendes ülést tart pénteken Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Egyebek mellett szó lesz az önkormányzat 2012. évi zárszámadásáról, a közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervről, terítékre kerülnek a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2012. évi beszámolói, illetve 2013. évi üzleti tervei, de felülvizsgálják a város antiszegregációs tervét is. A közgyűlési ráhangolódás során két csomópontban kristályosodtak ki a viták, illetve a csatározások. Az egyik - szokás szerint - az önkormányzati cégvezetők ügye. Solymos László MSZP-s alpolgármester ezúttal Sódar István, az Ifjúsági Ház és Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetőjének menesztésére tett indítványt. Sódar végül maga távozott, mint mondta, képtelen együtt dolgozni a városvezetéssel. Ha a képviselők elfogadják Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) javaslatát, akkor már most kiírhatják a vezetői pályázatot, s legkésőbb június 20-áig meglehet az új direktor. Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője pedig a Szegedre egy magánberuházó által tervezett biomassza-erőmű kapcsán nyújtott be javaslatot. A politikus tulajdonosi hozzájárulások megadását kéri a biomassza tüzelésű fűtőmű és kooperációs távfűtési vezeték megépítéséhez, valamint a geotermikus alapú használati meleg víz előállítására szolgáló termálkutak és vízkezelő állomások elhelyezéséhez, csatlakozó vezetékhálózat létesítéséhez. Mózes Ervin főjegyző törvényességi észrevételeket tett. A beruházást először az LMP támadta hevesen, mondván: közép- és hosszabb távon igen komoly társadalmi–gazdasági–környezeti problémákhoz vezet, majd csatlakozott hozzájuk Solymos László és Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) is "fideszes mutyit" szimatolva. Bohács a vádaskodásokra úgy reagált: a tervezett beruházás egyrészt legalább 50 új munkahelyet teremt Szegednek, amire Botka László (MSZP) polgármester regnálása óta nem volt példa, másrészt egy forintjába se kerül az önkormányzatnak, sőt, gyarapítja azt a telekbérleten, az építmény- és iparűzési adón keresztül, s ami talán a legfontosabb, 10 százalékos lakossági rezsicsökkentést eredményezhet. Az antiszegregációs programra - melynek keretében 10 millió forintot osztanának szét a romák között támogatásként - a Jobbik zúdított össztüzet. A radikálisok arra kérik a városházi indítványt megszavazó önkormányzati képviselőket, hogy mutassanak példát, bizonyítsák be, hogy sikeres az antiszegregáció, és fogadjanak be egy roma családot. A közgyűlés legfontosabb témáit Gyimesi László (Fidesz-KDNP) városfejlesztési és külügyi tanácsnok is bemutatta a SZEGEDma.hu-nak néhány nappal ezelőtt. Kattintson ide a részletekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.