Közélet

Jobbik: minden képviselő fogadjon be egy cigány családot

Jobbik: minden képviselő fogadjon be egy cigány családot

2013. április 11., csütörtök
Jobbik: minden képviselő fogadjon be egy cigány családot
jobbik

A párt szegedi szervezete fogalmazott meg kritikát az önkormányzat antiszegregációs programjával szemben, melynek keretében 10 millió forintot osztanak szét a romák között támogatás formájában.

Az antiszegregációs terv felülvizsgálata címen nyújt be indítványt a pénteki közgyűlés elé

Solymos László

alpolgármester, melyben többek között meghatározzák a szegedi szegregátumokban, a Cserepes soron és a dorozsmai Árpa utcában élő romák helyzetének javítása céljából nyújtandó támogatásokat, mint például a lakhatásuk javítása, esetleges más ingatlanban történő elhelyezésüket. A Jobbik Csongrád megyei és szegedi elnöke, Tóth Péter szerint nem az a járható út, hogy a fenti célokra a város elköltsön 10 millió forintot, és a tanodára újabb 2 milliót, hiszen hosszú távon ez nem oldja meg a cigányság kérdését. A politikus szerint erre példa a Keresztöltés utcai tízemeletes lakóház is, ahová beköltöztettek IKV-s lakásokba roma családokat és a két gettó után egy harmadik jött létre. „A Jobbik nem szociális, hanem kulturális különbségek felől közelíti meg a kérdés, lévén innen fakad a probléma. Az önkormányzat tervében sem a rövid-, sem a középtávú terv nem követhető, hiszen mindegyik alapja a támogatási rendszer, azaz feleslegesen elköltött adóforintok, pénzek. Ezeket a forrásokat a roma közösségek a tapasztalatok alapján felélik, de nem történi változás. Ezért a Jobbik arra kéri az indítványt megszavazó önkormányzati képviselőket, hogy mutassanak példát, bizonyítsák be, hogy sikeres az antiszegregáció, és fogadjanak be egy roma családot, Botka László mindjárt kettőt is befogadhatna mint polgármester és önkormányzati képviselő, a tiszteletdíjukból telik rá” – mondta el

Tóth Péter.

A párt szegedi vezetője a SZEGEDma.hu kérdésére, hogy milyen más alternatívát lát elmondta, az antiszegregáció megbukott, mivel ez csak a probléma eltolása, feldarabolása. Nem szétszedni, megbontani kell a roma közösségeket, hanem helyben felépíteni a beilleszkedési modellt, aminek az egyik módszere lehet egyfajta motiváció, például a szociális támogatást minimális elvárásokhoz kötni, mint amilyen a saját porta rendben tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.