A Szőke Tisza maradványainak sorsáért aggódnak

2017. augusztus 18., péntek · 20 hozzászólás

szoke_tizsa_2015_07_gs

A legendás hajó idén lenne 100 éves, öt éve süllyedt el, 2015-ben pedig még mindig vízben voltak védetté nyilvánított alkatrészei. Ma filmvetítéssel emlékeznek a Szőke Tiszára, később konferencián tisztáznák, hogy mi történt az utóbbi időszakban a közlekedési eszközzel, mit lehet tenni az értékes gőzgépért, kormánykerékért. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

Elszállították a Szegeden gyártott gőzöst – fájó emlék maradt utána + VIDEÓ, FOTÓK

2014. március 7., péntek · 9 hozzászólás

kisfaludy_gozos_szallitas19_gsSzegeden építették újjá a Kisfaludy lapátkerekes gőzöst, a testet már el is szállították, nyáron már kifut a Balatonra – az építkezéssel egy időben egy másik hajó haláltusáját vívta a szomszédban. Tovább »

Jövő héten emelik ki a Szőke Tisza gőzgépét

2012. október 9., kedd · 7 hozzászólás

Hosszabb ideig tartanak a Szőke Tisza bontási munkálatai az eredetileg tervezettnél, de két hónap múlva már semmi sem marad a legendás gőzösből. A roncs tulajdonosa egy hajógyártó céggel is tárgyal, meg szeretné menteni az enyészettől például a bálterembe vezető lépcsőt is.
Tovább »

Folyik a Szőke Tisza hajó bontása a tápéi kikötőben + FOTÓK

2012. október 1., hétfő · 5 hozzászólás

Az ebédlő és a bálterem faszerkezetét már szétbontották a Szőke Tisza gőzös testén a tápéi yachtkikötőben. Egy hónap múlva végezhetnek teljesen a bontással, a hajóból valószínű csak a díszes lépcsősor és a motor egyes elemei maradnak meg.
Tovább »

Hivatalok hullámain hánykolódik a Szőke Tisza + FOTÓK

2012. július 19., csütörtök · 3 hozzászólás

A szegedi jachtkikötőben elsüllyedt Szőke Tisza hajó esetében csak egy dolog változott: jelentősen csökkent a folyó vízszintje. Ugyan a felszámolási eljárásban a csődtörvénynek megfelelően sikerült a hajót értékesíteni, és az új tulajdonos nekiláthatna az értékmentésnek, a hivatali eljárások mégsem teszik ezt lehetővé.
Tovább »

Kiemelhető-e a Szőke Tisza? + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 9., hétfő · 11 hozzászólás

A szegedi jachtkikötőben a part mellé vontatott és az év elején ott elsüllyedt Szőke Tisza sorsát a helyi és országos médiában is nagy érdeklődés kísérte. A süllyedés óta eltelt időben március folyamán civil szervezetek kísérletet tettek a kiemelésre, majd a hajó – a tulajdonos cég felszámolását követően – júniusban új gazdára talált. De hogyan is lehetne kiemelni a legendás kétkéményes gőzhajót?
Tovább »

Új hajó születhet a Szőke Tiszából + FOTÓK

2012. június 1., péntek · 21 hozzászólás

Az értékmentés a lényeg

Mint azt szerdai cikkünkből olvasóink is megtudhatták, a hányatott sorsú szegedi Szőke Tisza történetének új fejezete kezdődött azzal, hogy egy értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság érvényes ajánlatot tett az elsüllyedt gőzhajó megvásárlására.
Tovább »

Elkelt a szegedi Szőke Tisza gőzös + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 30., szerda · 12 hozzászólás

Értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg a szegedi Szőke Tisza gőzösre kiírt ártárgyalást – közölte a Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa az MTI-vel. A nyertes azonban egyelőre még nem veheti birtokba a hajót, hiszen elővásárlási joggal még előtte élhetnek.
Tovább »

Szőke Tisza: Utolsó felvételek a süllyedés előtt + VIDEÓ

2012. április 13., péntek · 3 hozzászólás

Eladó lesz a hajó?

Portálunkhoz néhány napja érkezett egy névtelenül feladott levél, melyben a szegedi Szőke Tisza hajóról – a süllyedését megelőzően – készült amatőr felvétel lapult. Ez talán az utolsó, mely még a víz felszínén mutatja az 1917-ben készült gőzöst.
Tovább »

A városvédő a felelősök megnevezését követeli a Szőke Tisza ügyében

2012. március 30., péntek · 6 hozzászólás

A Szőke Tisza hajó kálváriájával kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait nyílt levelében v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki hiányolja többek között a felelősök megnevezését.
Tovább »

A víz lett az úr a Szőke Tiszán + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 26., hétfő · 29 hozzászólás

A Tisza lassan ellepi a hajót

Az elmúlt időszak sikertelen mentési kísérletét követően a Tisza emelkedő vízszintje lassan elborítja a tápéi jachtkikötőben elsüllyedt hajót. Egyre kevesebb a remény, hogy bármi megmenthető lesz a jobb sorsra érdemes, muzeális hajómatuzsálemből.
Tovább »

A Szőke Tisza termesgőzös története 1. rész + FOTÓK

2012. március 13., kedd · Hozzászólok

A hajó születése és fényes élete

A Szőke Tisza évtizedekig volt Szeged egyik ékessége, a Tisza-parton, a rondellánál álló hajó látványa sokak elméjébe ívódott bele. Szerelmek és barátságok szövődtek a fedélzetén, turisták pihenték ki itt a belvárosi nézelődés fáradalmait. Sorozatunkban a TIT – Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnökének, Balogh Tamás tanulmányának segítségével idézzük fel a hajdan fényes hajó születését, életét, és sanyarú újkori sorsát.
Tovább »

Szakvélemény a Szőke Tisza hajóról

2012. március 11., vasárnap · 9 hozzászólás

A TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Balogh Tamás, a Szegeden 2012. február 26-án elsüllyedt Szőke Tisza gőzhajó mentésével összefüggésben azonnal műszaki szakvéleményt kért a Ganz Danubius gyár hajóépítő mérnökétől, Szabó Endrétől, melyet portálunk rendelkezésére bocsájtott.
Tovább »

Elindult a roncsmentés a Szőke Tisza hajónál + FOTÓK

2012. március 10., szombat · 13 hozzászólás

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, a tápéi jachtkikötőben a part mellé vontatott hajó a jég nyomásának és a meggyengült héjszerkezetének következtében a kikötő medrébe süllyedt. Csütörtökön megegyezés született, így elindulhatott a roncsmentés.
Tovább »

Elsüllyedt a Szőke Tisza (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓK, PANORÁMA

2012. február 29., szerda · 19 hozzászólás

A lovak állva halnak meg, a hajók elsüllyednek…

1999 óta hányatott sorsa van Szeged egykori ékének, a Szőke Tisza hajónak. Az utóbbi években megszámlálhatatlan terv született a hajó újjáélesztésére, megmentésére, még uniós pályázatot is nyertek rá. Vasárnap azonban bekövetkezett, amire évek óta számítani lehetett…
Tovább »