Egy 13-14. századi koggét találtak a Fekete-tenger mélyén

2016. október 2., vasárnap · Hozzászólok

Először találtak a világon egy elsüllyedt, de igen jó állapotban megőrződött középkori földközi-tengeri kereskedelmi vitorlást, a koggéra a Fekete-tenger bulgáriai felségvizeinek régészeti feltérképezését végző nemzetközi kutatócsoport (Black Sea M.A.P.) bukkant. Tovább »

Magyar-román párbeszéd a Maros hajózhatóvá tételéről – aradi delegációt fogadott Csongrád megye + FOTÓK

2016. január 28., csütörtök · Egy hozzászólás

BC5K1237

A Maros folyó hajózhatóvá tételének magyar és román oldali előnyeiről, a megvalósítás lehetséges alternatíváiról tárgyalt Szegeden Bognár Levente, Arad alpolgármestere Juhász Tünde kormánymegbízottal és Kakas Bélával, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével. A megbeszélésen elhangzott: a terv olyan nagyszabású, amelyre még a határon átnyúló programok kerete sem elegendő, de érdemes átgondolni azt, hogy egyes elemeit más-más programokból, összehangoltan hogyan lehetne megvalósítani. A tárgyaló felek a szakemberekre bízták a további lépések, mint például a román oldali turisztikai cél, vagy a magyar oldali nagyobb öntözővíz-biztonság várható előnyeinek feltérképezését.
Tovább »

Sikeres volt a balatoni hajózási szezon, meghosszabbított őszi menetrend

2015. szeptember 26., szombat · Hozzászólok

A Balatoni Hajózási Zrt. személyhajózási üzletágában tavalyhoz képest 1,8 százalékkal nőtt az árbevétel augusztus végéig – mondta el Kollár József vezérigazgató szombaton Siófokon sajtótájékoztatón, egyben bejelentette, hogy meghosszabbítják az őszi hajózási menetrendet október utolsó hétvégéjéig. Tovább »

Bővül a csónak fogalmának meghatározása

2014. március 13., csütörtök · Hozzászólok

A kishajósok számára kedvezően változtak az előírások. Március 1-től két ponton módosul a csónak fogalmának meghatározása: A hajótest hossza nem éri el a 7 m-t (korábban 6,2 m), motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW ≈ 10 Le (korábban 4 kW ≈ 5 Le) volt. Ezek alapján 10Le motorteljesítményig nem kell jogosítvány a motorcsónakok vezetéséhez. Tovább »

Elszállították a Szegeden gyártott gőzöst – fájó emlék maradt utána + VIDEÓ, FOTÓK

2014. március 7., péntek · 9 hozzászólás

kisfaludy_gozos_szallitas19_gsSzegeden építették újjá a Kisfaludy lapátkerekes gőzöst, a testet már el is szállították, nyáron már kifut a Balatonra – az építkezéssel egy időben egy másik hajó haláltusáját vívta a szomszédban. Tovább »

Hajózási korlátozás lehet a Dunán, ha tovább csökken a vízállás

2012. augusztus 18., szombat · Hozzászólok

Az alacsony vízállás miatt azonnali beavatkozásra egyelőre nincs szükség a Dunán, ám ha a szárazság miatt tovább romlik a helyzet, akkor hajózási korlátozásokra kell számítani – közölte az MTI érdeklődésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott vezetője.
Tovább »

Hivatalok hullámain hánykolódik a Szőke Tisza + FOTÓK

2012. július 19., csütörtök · 3 hozzászólás

A szegedi jachtkikötőben elsüllyedt Szőke Tisza hajó esetében csak egy dolog változott: jelentősen csökkent a folyó vízszintje. Ugyan a felszámolási eljárásban a csődtörvénynek megfelelően sikerült a hajót értékesíteni, és az új tulajdonos nekiláthatna az értékmentésnek, a hivatali eljárások mégsem teszik ezt lehetővé.
Tovább »

Kiemelhető-e a Szőke Tisza? + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 9., hétfő · 11 hozzászólás

A szegedi jachtkikötőben a part mellé vontatott és az év elején ott elsüllyedt Szőke Tisza sorsát a helyi és országos médiában is nagy érdeklődés kísérte. A süllyedés óta eltelt időben március folyamán civil szervezetek kísérletet tettek a kiemelésre, majd a hajó – a tulajdonos cég felszámolását követően – júniusban új gazdára talált. De hogyan is lehetne kiemelni a legendás kétkéményes gőzhajót?
Tovább »

Új hajó születhet a Szőke Tiszából + FOTÓK

2012. június 1., péntek · 21 hozzászólás

Az értékmentés a lényeg

Mint azt szerdai cikkünkből olvasóink is megtudhatták, a hányatott sorsú szegedi Szőke Tisza történetének új fejezete kezdődött azzal, hogy egy értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság érvényes ajánlatot tett az elsüllyedt gőzhajó megvásárlására.
Tovább »

Elkelt a szegedi Szőke Tisza gőzös + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 30., szerda · 12 hozzászólás

Értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg a szegedi Szőke Tisza gőzösre kiírt ártárgyalást – közölte a Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa az MTI-vel. A nyertes azonban egyelőre még nem veheti birtokba a hajót, hiszen elővásárlási joggal még előtte élhetnek.
Tovább »

A Szőke Tisza ára: hétmillió plusz áfa + FOTÓK, VIDEÓ

2012. április 26., csütörtök · 3 hozzászólás

Nyilvános a hajó árverési hirdetménye

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, a Szőke Tisza Hajó Nonprofit Kft. felszámolási eljárása során a hajót nyilvános árverésen kívánja értékesíteni a felszámolást végző Csabaholding Kft., hiszen erre a törvény kötelezi.
Tovább »

Magyarok a Titanic fedélzetén + FOTÓK, VIDEÓ

2012. április 16., hétfő · 2 hozzászólás

100 éve süllyedt el a luxusóceánjáró

Száz éve, 1912. április 15-én, az Atlanti-óceánon 150 kilométerrel Új-Fundland partjai előtt hajnali 2:20 perckor süllyedt el a Titanic luxushajó, mely előző éjjel jéghegynek ütközött. A katasztrófában 1517 utas veszítette életét. A hajón utazók között magyarok is voltak, néhányukat a túlélők között is megtalálhatjuk.
Tovább »

Eladó a gőzös – cégpóker a Szőke Tisza fölött + FOTÓK

2012. április 16., hétfő · 4 hozzászólás

Április 26-án jelenik meg a cégközlönyben a kiírás a pályázatról, melyben az irányár 7 millió forint lesz. Már most több olyan jelentkezőről tud a szegedi Szőke Tisza hajó ügyében eljáró felszámolóbiztos, akik kifejezetten megmentési szándékkal vásárolnák meg az egykor szebb napokat látott gőzöst.
Tovább »

Szőke Tisza: Utolsó felvételek a süllyedés előtt + VIDEÓ

2012. április 13., péntek · 3 hozzászólás

Eladó lesz a hajó?

Portálunkhoz néhány napja érkezett egy névtelenül feladott levél, melyben a szegedi Szőke Tisza hajóról – a süllyedését megelőzően – készült amatőr felvétel lapult. Ez talán az utolsó, mely még a víz felszínén mutatja az 1917-ben készült gőzöst.
Tovább »

A városvédő a felelősök megnevezését követeli a Szőke Tisza ügyében

2012. március 30., péntek · 6 hozzászólás

A Szőke Tisza hajó kálváriájával kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait nyílt levelében v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki hiányolja többek között a felelősök megnevezését.
Tovább »

A víz lett az úr a Szőke Tiszán + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 26., hétfő · 29 hozzászólás

A Tisza lassan ellepi a hajót

Az elmúlt időszak sikertelen mentési kísérletét követően a Tisza emelkedő vízszintje lassan elborítja a tápéi jachtkikötőben elsüllyedt hajót. Egyre kevesebb a remény, hogy bármi megmenthető lesz a jobb sorsra érdemes, muzeális hajómatuzsálemből.
Tovább »

Sikertelen a Szőke Tisza mentése + VIDEÓ, PANORÁMA

2012. március 19., hétfő · 7 hozzászólás

A hajó teljesen víz alá kerülhet

Portálunk folyamatosan figyelemmel kísérte a tápéi jachtkikötő medrébe süllyedt Szőke Tisza hajó megmentésére tett erőfeszítéseket. Az elmúlt napokban a helyszínen látottak alapján úgy tűnik, a civil szervezetek a hajó megmentésére tett kísérletei nem hozták meg a kívánt eredményt.
Tovább »

A Szőke Tisza termesgőzös története 1. rész + FOTÓK

2012. március 13., kedd · Hozzászólok

A hajó születése és fényes élete

A Szőke Tisza évtizedekig volt Szeged egyik ékessége, a Tisza-parton, a rondellánál álló hajó látványa sokak elméjébe ívódott bele. Szerelmek és barátságok szövődtek a fedélzetén, turisták pihenték ki itt a belvárosi nézelődés fáradalmait. Sorozatunkban a TIT – Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnökének, Balogh Tamás tanulmányának segítségével idézzük fel a hajdan fényes hajó születését, életét, és sanyarú újkori sorsát.
Tovább »

Szakvélemény a Szőke Tisza hajóról

2012. március 11., vasárnap · 9 hozzászólás

A TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Balogh Tamás, a Szegeden 2012. február 26-án elsüllyedt Szőke Tisza gőzhajó mentésével összefüggésben azonnal műszaki szakvéleményt kért a Ganz Danubius gyár hajóépítő mérnökétől, Szabó Endrétől, melyet portálunk rendelkezésére bocsájtott.
Tovább »

Elindult a roncsmentés a Szőke Tisza hajónál + FOTÓK

2012. március 10., szombat · 13 hozzászólás

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, a tápéi jachtkikötőben a part mellé vontatott hajó a jég nyomásának és a meggyengült héjszerkezetének következtében a kikötő medrébe süllyedt. Csütörtökön megegyezés született, így elindulhatott a roncsmentés.
Tovább »

Elsüllyedt a Szőke Tisza (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓK, PANORÁMA

2012. február 29., szerda · 19 hozzászólás

A lovak állva halnak meg, a hajók elsüllyednek…

1999 óta hányatott sorsa van Szeged egykori ékének, a Szőke Tisza hajónak. Az utóbbi években megszámlálhatatlan terv született a hajó újjáélesztésére, megmentésére, még uniós pályázatot is nyertek rá. Vasárnap azonban bekövetkezett, amire évek óta számítani lehetett…
Tovább »

A Balaton Titanicja + FOTÓK

2012. január 24., kedd · 7 hozzászólás

Az 1954-es hajószerencsétlenség a magyar tengeren

Nem múlik el nap, hogy ne olvashatnánk híreket az olaszországi hajókatasztrófáról, melynek magyar áldozata is van. De arra már talán kevesen emlékeznek, hogy – méretében nem, de halálos áldozatok tekintetében ezzel összemérhetően – a magyar tenger is szedett áldozatokat, amikor a „Balaton Titanicjaként” emlegetett Pajtás hajó 1954. május 30-án felborult.
Tovább »

Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

2011. június 12., vasárnap · Hozzászólok

Az Emberi Méltóság Tanácsa és a horvátországi Pulában működő Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület pünkösd alkalmából megkoszorúzta szombaton az első világháborúban elesett pulai magyar matrózok síremlékét – közölte a kultúregyesület elnöke, Masa Zsuzsanna szombaton az MTI-vel.
Tovább »