Gazdaság

Szennyező molekulákat rendszereztek szegedi és temesvári kutatók

Szennyező molekulákat rendszereztek szegedi és temesvári kutatók

2012. július 5., csütörtök
Szennyező molekulákat rendszereztek szegedi és temesvári kutatók

Csaknem 12 ezer szennyező molekula adatait rögzítették határon innen és túl, az elkészült bázis révén az ezek elleni védekezés is hatékonyabb lehet.

Másfél évig tartó, határon átnyúló projektet zárt le a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara és a Temesvári Nyugati Egyetem. Az együttműködő partnerek környezetvédelmi komplex molekuláris adattárházat hoztak létre. Az eredményekről csütörtökön számolt be

Galambos Gábor

, az SZTE JGYPK dékánja, a projekt vezetője

(alsó képünkön jobbra)

, valamint

Viskolcz Béla

(balra)

, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Kémia és Kémiai Informatika Tanszék főiskolai tanára. Elhangzott: a kutatás fő érdekességét és különlegességét az jelentette, hogy Szeged és Temesvár környékének területe hasonlónak tekinthető a geológiai összetétel szempontjából. Bizonyos szennyező molekulák a határ mindkét oldalán előfordulnak, ezért is tartották fontosnak a szakemberek, hogy komplex környezetvédelmi térképet készítsenek. A 2011. februártól 2012. júliusig tartó programra a felek több mint 391 ezer euró támogatást nyertek, ebből csaknem 237 ezer euró jutott az SZTE JGYPK-ra. Galambos Gábor hangsúlyozta: előzetesen mintegy 5000 szennyező molekula adatainak feldolgozására vállalkoztak, ám ezt alaposan sikerült túlteljesíteni, hiszen az elkészült adatbázisban 11782 molekula 2172 fizikai tulajdonságát rögzítették.

A szegedi és a temesvári kutatók munkája révén immár rendezett adattár áll a szakemberek és az érdeklődők rendelkezésére, s ebből bármiféle környezeti szennyezés esetén elemzett információkhoz lehet hozzáférni. Megtudható például, milyen hatásuk van az egyes molekuláknak, anyagoknak, illetve hogyan lehet ellenük védekezni. A bázis - mely a www.eprot.eu internetes oldalon érhető el - további, alaposabb környezetvédelmi vizsgálatokhoz is jó kiindulópontot jelenthet - fűzte hozzá Viskolcz Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.