Zöld megoldás az ingatlanfejlesztésben

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A geotermikus energia alkalmazása a lakossági ingatlanfejlesztésben ma még – sajnos – nem általános dolog Magyarországon, ahol pedig rendelkezésre áll ez a fajta megújuló energiafajta. De szerencsére vannak előremutató példák, ilyen a Haller11 projekt Budapesten. Az itt található lakások nem csak amiatt vonzóak, mert AA+ energetikai besorolással rendelkeznek, hanem azért is, mert egy minden szempontból fejlődő fiatalos városrész szívében találhatók. Nem elhanyagolható, hogy a lakásokra CSOK is igényelhető. Tovább »

A kormányhivatal száz önkéntese szedte a szemetet + FOTÓK

2017. szeptember 15., péntek · Egy hozzászólás

A hivatal munkatársai öt helyen cselekedtek aktívan környezetükért. Kiderült, alulbecsülték mind saját teljesítményüket, mind a töltés oldalában található szemét mennyiséget. További programokkal is készülnek egész ősszel a környezetvédelem támogatása érdekében. Tovább »

Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

2017. július 27., csütörtök · Hozzászólok

A megújuló, tiszta energiaforrásokat kellene a kormányoknak előtérbe helyezniük, mert miközben mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdagabb országai a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) támogatására, ennek az összegnek a hatszorosát teszik ki az ezen anyagok elégetése miatti egészségkárosodás és halálozás költségei – közölte a Levegő Munkacsoport csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Klímaegyezmény: Al Gore volt amerikai alelnök szerint nem lehet visszatérni a 19. századhoz

2017. június 4., vasárnap · Hozzászólok

Élesen bírálta Al Gore volt amerikai alelnök a hivatalban lévő Donald Trump döntését a párizsi klímaegyezményből történő amerikai kilépésről, és leszögezte, hogy nem lehet sikeres gazdaságot építeni a 19. század újrateremtésének ígéretével. Tovább »

Nem lesz sípálya a vértói dombon

2017. április 27., csütörtök · 14 hozzászólás

apro-juhasz_verto011kf

A városüzemeltetési bizottság ülésén szó esett épületek védettségéről, a környezetvédelemről, egy pártiroda költözéséről és a közel félmilliárd forintos plusz költséggel befejezett ivóvízminőség-javító projektről. Tovább »

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

2017. április 22., szombat · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

fold_napja009kf

Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig. Tovább »

Föld-napi programkavalkád a szegedi füvészkertben

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

fold_napja_fuveszkert_kht36_gs

„Együtt többet tehetünk! Közös ügyünk a környezetünk!” – ismét erre hívja fel a figyelmet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási céggel közösen az SZTE Füvészkertben a Föld napi programjaival. Tovább »

A hétköznapi életben is tehetünk a vizes élőhelyek megőrzéséért

2017. február 3., péntek · Hozzászólok

A hétköznapi életünkben is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb károsanyag-kibocsátással és kisebb vízlábnyommal éljünk – mondta el az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában Siposs Viktória, a WWF Magyarország szakértője, a szervezet egy nappal korábban kiadott közleményére reagálva, amely szerint az európai vizes élőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult. Tovább »

Magyarország legzöldebb egyeteme az SZTE

2017. január 5., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_002

Továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben. Az Indonéziai Egyetem által készített legújabb rangsorban a szegedi egyetem Európán belül a 45. helyen végzett. A belvárosokban fekvő és működő intézmények közül világviszonylatban a 14. legzöldebb az SZTE. Tovább »

Új kármentesítő technológiát fejlesztenek magyar cégek

2016. december 31., szombat · Hozzászólok

A környezeti kármentesítést jelentősen megkönnyítő és olcsóbbá tevő technológiát fejleszt a Geohidroterv Kft. és a TAM-BAU Kft., a konzorcium a két évig tartó munkálatokra közel 380 millió forint uniós támogatást kapott – közölték a cégek csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

A szegedi Jobbik ingyenes parkolást szeretne a zöld rendszámos autóknak

2016. december 9., péntek · 3 hozzászólás

demasz_sajttaj009kf

A párt szerint ezzel az intézkedéssel lehetne bátorítani a környezetbarát gépjárművek vásárlására a szegedieket. Több megyei jogú város és a főváros is már hozott arról döntést, hogy a zöld rendszámos autók ingyen parkolhatnak. Tovább »

Magyarországon emelkedik a környezetvédelemre fordítható összeg

2016. december 7., szerda · Egy hozzászólás

Magyarországon nő a környezetvédelemre fordítható uniós támogatás, mintegy félezer milliárd forinttal több forrás jut erre a területre a mostani uniós költségvetési ciklusban – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

A lakossági fűtés szennyezi a legjobban a levegőt

2016. november 22., kedd · Egy hozzászólás

Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése, miközben a lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott – hangzott el a Tiszta fűtés című nemzetközi konferencián kedden Budapesten, az eseményt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Levegő Munkacsoport rendezte a német Deutsche Umwelthilfe és a Dán Ökológia Tanács közreműködésével. Tovább »

Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2016. november 19., szombat · Hozzászólok

Idén ötödik alkalommal vesz részt Magyarország az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a november 19 és 27 között között zajló rendezvény a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi a középpontba – közölte a rendezvény szervezője az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (NHI) az MTI-vel. Tovább »

FAO: a mezőgazdaságnak is tennie kell a káros üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséért

2016. október 17., hétfő · Hozzászólok

A mezőgazdasági szektor (beleértve az erdőgazdálkodást, halászatot és állattenyésztést) generálja az üvegházhatású gázok mintegy ötödét, ezért nagyobb részt kell vállalnia a klímaváltozás elleni küzdelemben, szembe kell néznie a saját hatásának következményeivel – figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) most megjelent globális jelentése. Tovább »

Több mint 200 millió forinttal csökkenhet az SZTE tanévi energiaköltsége

2016. október 11., kedd · Hozzászólok

Az ország legzöldebb egyeteme minden lehetséges módot fölhasznál az energiafogyasztása csökkentésére. A Szegedi Tudományegyetem a szolgáltatókkal is frissíti szerződéseit, így az intézmény villamosenergia és földgáz számláinak végösszege a 2016-2017. tanévben akár több mint 200 millió forinttal is csökkenhet. Tovább »

Párizsi klímaegyezmény: Magyarország a megállapodás teljes jogú tagjává vált

2016. október 7., péntek · Hozzászólok

Magyarország az Európai Unió tagállamai közül elsőként zárta le a Párizsi Megállapodás belső ratifikációs eljárását, és 2016. október 5-én az elsők között helyezte letétbe az erről szóló okmányát az Egyesült Nemzetek (ENSZ) New Yorki központjában, ezzel a párizsi klímaegyezmény teljes jogú tagjává vált – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel. Tovább »

Újabb ötvenhat fát mentettek a bordányiak

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

bordany

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat hétvégén szervezett papírgyűjtő akciójával sikerült közel öt tonna (4660 kg) papírt összegyűjteni a lakosságtól. A számítások szerint az újrahasznosításnak köszönhetően ezzel a bordányiak 56 termetes fát mentettek meg a kivágástól. Mivel a papírgyártás is sokkal kedvezőbb, ha újrahasznosított papírból készítenek újat, 150 köbméter vizet és 1305 liter kőolajat is sikerült megspórolni. Tovább »

Áder: a vízbázisok megvédése nélkül nincs fenntartható fejlődés

2016. április 21., csütörtök · Hozzászólok

Áder János

A vízbázisok megóvása, a víz minőségének védelme nélkül nem lehet teljesíteni a fenntartható fejlődés ügyében született nemzetközi megállapodás tizenhét pontjának egyikét sem – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön New Yorkban, az ENSZ székházában a fenntartható fejlődésről rendezett konferencián.
Tovább »

Lányi András Szegeden: A gátak magasítása helyett hellyel kell kínálni a Tiszát

2016. április 3., vasárnap · 18 hozzászólás

lanyi_andras004kf

Erről azonban a politika mellett a gazdákat is meg kell győzni. Azt gondolja, a városokban igazi érték a fa, a park, ezeket meg kell őrizni. A migráció mögött a túlnépesedést és a környezeti problémákat látja. A harmadik világ nehézségeinek megoldásában Európának is szerepet kell vállalnia, de nem befogadással, hanem az érintett térségek élhetővé tételével. Interjú. Tovább »

Kutatókkal tárgyalt környezetvédelmi fejlesztésekről Áder János Budapesten

2016. február 29., hétfő · Hozzászólok

Áder János; Lévai Péter

Költséghatékony energiatárolásról, harmadik generációs napelemekről és a levegőminőség javításának lehetőségeiről, valamint más környezetvédelmi fejlesztésekről tárgyalt Áder János köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának (FK) szakembereivel hétfőn Budapesten.
Tovább »

Műfenyő vagy valódi tűlevelű kerüljön a nappaliba?

2015. december 23., szerda · 6 hozzászólás

SZS20131223_karacsonyfadisz_001Nincs karácsony fenyő nélkül. Egyre többen szeretnék élvezni az ünnep örömeit úgy, hogy arra is odafigyelnek, mekkora ökolábnyomot hagynak maguk után. Az ilyen családokban merül fel leggyakrabban a kérdés: műfenyő vagy valódi tűlevelű kerüljön-e a nappaliba. Makrai Lászlót arról kérdeztük, melyik megoldás környezetkímélőbb.
Tovább »

FM: a 2014-2020-as költségvetési időszakban 2800 milliárd forint jut környezetvédelemre

2015. december 8., kedd · Hozzászólok

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 2800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Tovább »

Finn kutatók szerint 25 százalékkal csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás

2015. november 27., péntek · Hozzászólok

A már bevált 17 nemzeti emisszió-csökkentési stratégia világméretű alkalmazásával 25 százalékkal lehetne leszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra a Sintra finn kutatóintézet szakemberei szerint. Tovább »

Befejeződött a szennyvízberuházás Mindszenten + FOTÓK

2015. október 21., szerda · Hozzászólok

mindszenti_beruhazas23_gs

Befejeződött a csatornahálózat és a szennyvíz-tisztítótelep építése Mindszenten, a mintegy 4,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósult beruházást szerdán adták át a Csongrád megyei városban. Tovább »

Szemétből energia – jól működik a fél éve átadott biogázerőmű

2015. szeptember 30., szerda · Egy hozzászólás

biogaz22kf

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen üzembe helyezett biogázerőmű, mely a jelenlegi adatok szerint a tervezettnél több áramot termel hulladékból. Makrai László arról tájékoztatott, hogy 15 év alatt több mint 30 millió köbméter metán légkörbe jutását akadályozhatja meg az erőmű. Tovább »

Következő oldal »