Gazdaság

Japánban debütál a magyar paprika

Japánban debütál a magyar paprika

2009. március 12., csütörtök
Japánban debütál a magyar paprika

Hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által nemesített paprika is kerülhet a japánok asztalára: március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Karának kutatója jóvoltából - a kísérleti stádium után - hamarosan Japánban is megkezdheti kulináris karrierjét - tájékoztat az SZTE sajtóközleménye.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a 2009. március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon. „A japánok körében is növekszik az úgynevezett 'anti age' táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítása terén. A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C-vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik" - fejtette ki a kutatást vezető

Lantos Ferenc

, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredményeknek köszönhetően a különleges paprikafajta, mint egyedüli magyar termék nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol keleti országban. A világ egyik legrangosabb, élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának díszvendége volt

Gráf József

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki a magyar élelmiszerek és borok japán exportjának előmozdítása céljából folytatott tárgyalásokat általános agrárkérdések mellett állat- és növény egészségügyi témákról, valamint a kétoldalú tudományos agrárkapcsolatok erősítésének lehetőségeiről. A látogatás során szó esett a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről is, melynek köszönhetően a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a japán agrártudományi egyetemek között kutatási együttműködések és hallgatói csereprogramok jöhetnek létre. A tokiói megbeszélések folytatásaként, a részletek kidolgozásának céljából április közepén japán egyetemi delegációt lát vendégül a hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Kar - szól a sajtóközlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.