A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

2017. szeptember 30., szombat · Hozzászólok

Gyógyító hagyományokkal és paprikás gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhettek az érdeklődők Szegeden, a Szent Ferenc-napi Paprikafesztiválon. Megtudtuk, a fűszerpaprika az orvoslásban kiemelt jelentőséggel bírt. Tovább »

Paprikanapra várják a vendégeket Ópusztaszeren

2016. október 14., péntek · Hozzászólok

A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos dél-alföldi módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a vendégek akár vásárolhatnak is a különféle őrleményekből – közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-vel. Tovább »

A világ legerősebb paprikái Szegeden

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

chili_weekend

Magyarország első számú chili-termesztőivel, fűszeres streetfood különlegességekkel és egy pokolian csípős paprikaevő versennyel veszi kezdetét pénteken a Szegedi PaprikaShow és Chili Weekend. A Széchenyi téren megtartott fesztivál 3 napon keresztül várja a pokolian csípős paprikák és a különleges ételek kedvelőit. Tovább »

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

2016. augusztus 26., péntek · Hozzászólok

paprika_zoldseg

Az idei, nem túl nagy hőség a hajtató paprikakertészeknek kedvezett, nagyon jó évet zárnak, a szabadföldi paprikatermesztők azonban csak közepeset az esőzések miatt – mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke pénteken a Magyar Paprika Napja nevű konferencián, Kecskeméten.
Tovább »

Paprikaünnep Alsóvároson – ferences hagyományok és gasztronómia

2015. október 4., vasárnap · Hozzászólok

paprikafesztival_ferencesek03_gs

Az alsóvárosi ferences kolostor előtti téren paprikás étkek rotyogtak bográcsokban, továbbá kézműves- és paprikavásár várta a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál résztvevőit, akik azt is megtudhatták, mi a titka a ferencesek paprikás pálinkájának, mely több nyavalya ellen is véd. Tovább »

Paprikaünneppel és design fröccsel vár Alsóváros

2015. szeptember 29., kedd · Hozzászólok

paprika_sajttaj02_gs

Szent Ferenc napja alkalmából kolostori ispotály, paprikapiac, kézműves vásár és paprikás ételek főzőversenye is várja az érdeklődőket Alsóvároson, ahol immár harmadízben rendeznek paprikafesztivált. A ferenceseknél és a tájházban egyaránt színes családi programokat kínálnak, október ötödikétől pedig a SZGD DESIGN FRÖCCS-re invitálnak mindenkit, melynek fő témája a szegediség és ezen belül is a paprika lesz. Tovább »

A Nébih nem engedélyezett hatóanyagot talált a paprikában

2015. április 10., péntek · Egy hozzászólás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást. Tovább »

Több mint 100 gazda szerződött idén a fűszerpaprika programhoz Mórahalmon + FOTÓK

2015. február 27., péntek · Egy hozzászólás

morahalom_kotanyi27_gs

A Kotányi-Mórahalom Fűszerpaprika Program lehet a Homokhátság mezőgazdasági fejlesztésének alapja – jelentette ki Nógrádi Zoltán polgármester. A tavaly indult együttműködéshez csatlakozó gazdák száma több mint duplájára nőtt, és a tervek szerint idén már 1000 tonna fűszerpaprikát fognak termelni, amiből 100 tonna őrlemény lesz. Tovább »

Szegedi elnevezésű parikaőrleményt hívtak vissza az Egyesült Államokban

2015. február 3., kedd · Hozzászólok

paprika1

Lehetséges földimogyoró allergén tartalma miatt visszahívta az amerikai fogyasztóktól a Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott, a New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat – közölte több amerikai híroldal. Tovább »

Spanyol paprikát árult hazaiként a Szegedi Paprika Zrt.

2014. június 17., kedd · 8 hozzászólás

szegedi_paprika_2_it (00)

A megengedett határértéket meghaladó aflatoxin tartalmú, ily módon az egészségre ártalmas fűszerpaprika-őrleményt hozott forgalomba a Szegedi Paprika Zrt. még 2004-ben, emellett megtévesztő módon hazaiként árusította spanyol alapanyagot tartalmazó termékét – mondta ki kedden a Szegedi Törvényszék. Az elsőrendű vádlott B. Andrást 5 millió, társát, H. Tibort 2 millió forint pénzbírságra ítélték. Tovább »

Czerván: ismét nyereségessé kell tenni a fűszerpaprika-termesztést! + FOTÓK

2013. november 29., péntek · 2 hozzászólás

ferencesek_paprikanap14_gsEredetvédetté kell tenni a szegedi paprikát, hírneve csak így őrizhető meg a világpiacon – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az alsóvároson rendezett szakmai konferencián. Tovább »

Alsóvárosi Paprikafesztivál – központban az egészségmegőrzés és a gasztronómia + FOTÓK

2013. október 6., vasárnap · Egy hozzászólás

paprikafesztival_ferencesek03_gsSzeged piros színű aranyát, vagyis a fűszerpaprikát ünnepelték Alsóvároson a ferences látogatóközpontban. Az első ízben megrendezett fesztiválon a paprika gyógyhatásait is ismertették, míg a templom előtt fűszerpiac nyílt.
Tovább »

Paprika és papucs Szegedről az ópusztaszeri iparos napon + FOTÓK

2013. szeptember 22., vasárnap · Hozzászólok

szuret_iparos_nap_mj 037Iparosok napja, amikor Ópusztaszeren olyan rég elfeledett vagy már nem is űzött mesterségekkel találkozhatnak az emberek, mint a csipkeverő, a szakajtókötő, vagy éppen a csizmadia. A helyi emlékpark skanzenje visszatért a múltba, s egy napra élettel teli minifaluvá változott.
Tovább »

Hódmezővásárhelyre érkezik a Virágzó vidékünk roadshow

2013. szeptember 12., csütörtök · Hozzászólok

Csongrád megyében 9100 nyertes több mint 53 milliárd forintnyi támogatásban részesült a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából. A térségben többek között méhészet, Integrált Közösségi És Szolgáltató Tér, valamint a méltán híres magyar paprikához kapcsolódó szakmai konferencia is megvalósult. Tovább »

“Paprikás” applikációval Szegeden + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek · Hozzászólok

SZS20130823_ferences_paprika_applikacio_sajtotajekoztato_001A fűszerpaprika történetét, hazai térhódítását, valamint a csípős csemegéhez kapcsolódó szegedi rendezvényeket és kiállítótereket mutatja be „A szegedi paprika nyomában” névre keresztelt ingyenes mobilapplikációt, melyet augusztus 23-án mutattak be a sajtónak az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.
Tovább »

Lesújtó eredményeket hozott a szegedi paprikateszt

2012. október 31., szerda · 11 hozzászólás

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a minap nyilvánosságra hozta legutóbbi vizsgálatának eredményét, amelynek tárgyát a magyar konyha megingathatatlan alapját képező fűszer, az őrölt pirospaprika képezte.
Tovább »

A magyar paprikáról rendeztek szakmai konferenciát Szentesen

2012. augusztus 31., péntek · Egy hozzászólás

Kiváló lehetőségei lennének az évente 180 ezer tonnát előállító magyar paprika termelőknek, de az ágazatnak forrásra, könnyebb pályázati lehetőségekre lenne szüksége, és az árukínálatnak is bővülnie kellene – mondta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.
Tovább »

Szegedikumok – A szegedi paprika 2. rész + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 11., csütörtök · Egy hozzászólás

A világháborútól a nemzetközi védettségig

szegedi_paprika_2_it (00) A szegedi paprika sorsára a gazdasági válságok és a nagy világégések éppúgy hatással voltak, mint a szocializmus éveinek gazdaságpolitikája. Mégis napjainkig megőrizte egyedi megjelenését, különlegességét, amit 2010-ben a nemzetközi oltalommal világszerte is elismertek.
Tovább »

Szegedikumok – A szegedi paprika + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 5., péntek · 6 hozzászólás

Kolombusztól a ferenceseken át a világégésig

szegedi_paprika_1_1 Sorozatunkban megpróbáljuk bemutatni azokat a terményeket, termékeket, foglalkozásokat, melyek azon felül, hogy Magyarországra jellemzőek, még szegedi szempontból is jelentősnek mondhatóak. Az első két részben a szegedi paprikát és annak történetét vettük górcső alá.
Tovább »

Paprikasó a Dugonics téren + FOTÓK

2010. október 3., vasárnap · 2 hozzászólás

Második helyet nyert a SZEGEDma.hu slambuca, a polgári ühüm

paprikaso_it (16) A szemerkélő eső ellenére igazi paprikás hangulat uralkodott szombaton a Dugonics téri szökőkút körül. A főzőverseny résztvevői Benke Laci bácsi gondos tanácsai kíséretében mutatták be azt, milyen változatosan is lehet felhasználni a pirospaprikát.
Tovább »

Szeged piros aranya: megkezdődött a paprikafesztivál + FOTÓK

2010. október 1., péntek · Egy hozzászólás

paprikafesztival07_gs Az immár hagyományossá vált Szegedi Paprikafesztivált az idén 3 naposra tervezték. Pénteken délelőtt – szakmai nap keretében – a Fekete Házban Paprika és egészség címmel konferenciát rendeztek a biogyümölcsök és –zöldségek termesztéséről, filmeket mutattak be a C vitaminról és a paprikásokról, Somogyi György pedig Szeged legismertebb fűszernövényének jövőjéről tartott előadást.
Tovább »

Paprikanapot rendeznek Ópusztaszeren

2009. október 15., csütörtök · Hozzászólok

Megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos módszereivel, megtudhatják, mi a különbség a paprikás és a pörkölt között, és még “fontos kalácsot” is kóstolhatnak azok, akik szombaton ellátogatnak a paprikanapra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
Tovább »

Paprikasó – kint jártunk

2009. október 3., szombat · Egy hozzászólás

megye24 Második alkalommal rendezi meg a Rendezvényház Nonprofit Kft. a hétvégén, október 2-4-ig a Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád Megyei Paprikasó nevű színes programsorozatot, melyen – mivel épp a Magyar Megyék Napján vette kezdetét – a Megyék utcáján is tettünk egy sétát…
Tovább »

Japánban debütál a magyar paprika

2009. március 12., csütörtök · Hozzászólok

Hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által nemesített paprika is kerülhet a japánok asztalára: március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Karának kutatója jóvoltából – a kísérleti stádium után – hamarosan Japánban is megkezdheti kulináris karrierjét – tájékoztat az SZTE sajtóközleménye. Tovább »

A magyar fűszerpaprikának eredetvédelem kell

2009. január 22., csütörtök · Hozzászólok

A magyar fűszerpaprikának eredetvédelemre lenne szüksége, hogy visszaszerezhesse pozícióját a magyar és a nemzetközi piacon – hangzott el Szegeden egy konferencián csütörtökön. Tovább »

Paprikaszüret a Dóm téren

2008. október 3., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Tudományos konferenciával kezdődött a Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád Megyei Paprikasó péntek reggel a Fekete Házban. Az október 3-5. között zajló programsorozatot a Rendezvényház Kht. és a Móra Ferenc Múzeum szervezte a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával. A SZEGEDma.hu a Rendezvényház igazgatójával, Molnár Csabával beszélgetett az év talán utolsó fesztiváljáról. Tovább »

Péntek: a Paprikasótól és az Állatok Világnapjától a Toscáig

2008. október 3., péntek · Hozzászólok

Paprikafesztivál és paprikasó, Állatok Világnapja, Tosca premier – gazdag kínálattal indul a hétvége, csak győzzünk válogatni. Tovább »

A “csípős” fesztivál – paprikasó Szegeden

2008. október 1., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Ha Szeged, akkor paprika, és ha paprika, akkor paprikafesztivál: október 3-5. között szervezi meg az újszegedi Rendezvényház a Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád megyei paprikasót a Dóm téren a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával. Tovább »

Szegedikumok

2008. július 25., péntek · Hozzászólok

A hungarikumok között van a szegedi fűszerpaprika-őrlemény és a szegedi téliszalámi, azonban a Szeged paprikaföldolgozásról monográfiát író és a helyi hentes mesterséget kutató néprajzprofesszor, Bálint Sándor szülőházát lebontották születésének centenáriumán a városvezetés határozott, az épület megmentésére tett (sajnos be nem váltott) ígérete ellenére.

Tovább »