Egyház

Ferenc pápa módosította a húsvéti lábmosás szertartását

Ferenc pápa módosította a húsvéti lábmosás szertartását

2016. január 21., csütörtök
Ferenc pápa módosította a húsvéti lábmosás szertartását
ferenc_papa

Nem kizárólag férfiak lábát moshatják meg a katolikus papok a húsvét előtti csütörtökön, mise keretében bemutatott lábmosás szertartásán - rendelkezett Ferenc pápa csütörtökön.

A katolikus egyházfő a Vatikán honlapján közölt levelében jelentette be a módosítást. A levelet

Robert Sarah

bíborosnak, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusának címezte. A pápa azt írta, hogy régóta mérlegelte a húsvétot megelőző csütörtökön az utolsó vacsora (Coena Domini) emlékére bemutatott szentmisén végzett lábmosás szertartásának megváltoztatását. A szertartáson azt idézik fel, amikor

Jézus

megmosta tanítványai lábát. Bejelentése szerint az egyházfő úgy határozott, hogy módosítja azt az eddigi liturgiai gyakorlatot, amely szerint a papok kizárólag férfiak lábát mossák meg. "Mostantól kezdve az egyház pásztorai a rítus résztvevőit Isten népének összes tagja közül választhatják ki" - olvasható a pápai kommunikációban. Ez azt jelenti, hogy a szertartáson nők lábát is megmoshatják. Ferenc pápa ezt tette már Buenos Aires érsekeként, valamint pápává választása óta minden húsvétkor: 2013 húsvétján fiatalkorúak egy római börtönében lányelítéltek lábát is megmosta, 2014-ben testi és szellemi fogyatékosok lábát mosta meg, közöttük nőkét is, tavaly pedig a római Rebibbia börtönben 12 rab lábát, akik között hat nő is volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.