Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

opusztaszer_locsolkodas_etelszenteles56_gs

Hagyományos locsolkodással, népi játszóházzal és lovaskocsikázással folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A napsütés idő és a remek programkínálat megtette hatását: rengetegen látogattak ki a parkba, kicsik és nagyok, családok múlatták itt az időt. Tovább »

Elenyésző az ittas vezetők száma az ünnepi időszak alatt

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

reszeg_alkohol_ital_berugas

Elenyésző számban fordul elő az ünnepi időszak alatt, hogy a járművezetők alkoholfogyasztást követően ülnének volán mögé – mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr századosa az MTI-nek hétfőn a húsvéti fokozott rendőri ellenőrzések tapasztalatairól. Tovább »

Gáncs Péter: az ünnep lényege, hogy valami történt és ma is történhet értünk, bennünk

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

Az ünnep lényege, hogy valami történt és ma is történhet értünk, velünk, bennünk – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten. Tovább »

Bogárdi Szabó István: húsvét az üdvösség ígérete

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

Jézus a forrása az örök üdvösségnek, a szabadulásnak, ennek a beteljesedését ünnepeljük: ez húsvét, az üdvösség ígérete – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban. Tovább »

Fonott kalács készült Ópusztaszeren húsvét alkalmából + FOTÓK

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas_husvet41_gs

Húsvét mindkét napján kézműves programokkal, népszokások felelevenítésével várják a látogatókat a parkban. Új kiállítás is nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a makói hagyma világával ismerkedhetünk meg. Tovább »

Néprajzkutató: A lányok megöntözése egy tisztító, termékenységvarázsló szertartás

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

husvet_002

Deme Ágnes beszélt a SZEGEDma hírportálnak a húsvét hetéhez köthető hagyományokról. A harangok eredetileg már nagycsütörtökön elhallgattak, Szegeden pedig a bort, a sonkát is megszentelték nagyszombaton. Tovább »

Fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani az ünnepi hétvégén

2017. április 14., péntek · Hozzászólok

kekfeny_rendorseg_szirena

A rendőrség a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az ünnepi hétvégén fokozott ellenőrzést tart a megye útjain, melynek során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát, a sofőrök biztonságos vezetésre alkalmas állapotát ellenőrzik. Tovább »

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

2017. április 14., péntek · Hozzászólok

Húsvét - Pirkadat és keresztek Muhi közelében

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Tovább »

MÁV: a hosszú hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

A húsvéti hosszú hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje, így április 13-án (nagycsütörtökön) a pénteki, 14-én (nagypénteken) a szombati, 15-én és 16-án az ünnepnapi, 17-én (húsvéthétfőn) a vasárnapi, jövő hét kedden, 18-án pedig a szokásos munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok. Tovább »

Változékony, szeles idő várható a hosszú hétvégén

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

Napsütésre, de esőre is számítani kell a húsvéti hosszú hétvégén. A leghidegebb órákban fagy is előfordulhat, majd napközben kezdetben akár 20 Celsius-fok körüli meleg is lehet, de később már többfelé csak 12 fokig melegszik fel a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből. Tovább »

Jelentős forgalom várható húsvétkor a röszkei és a csanádpalotai átkelőn

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

migransok_roszkei_hataratkelo_0915_03_gs

A hétvégi húsvéti ünnepek alatt jelentős forgalom várható a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen, a magyar-szerb és a magyar-román határon az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Jelentős forgalom várható a röszkei és a csanádpalotai átkelőn Húsvétkor

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

A hétvégi húsvéti ünnepek alatt jelentős forgalom várható a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen, a magyar-szerb és a magyar-román határon az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Nem minden nyúl szereti a húsvétot

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

husvetinyuszi

Csak akkor vegyünk nyulat húsvétra, ha hosszú távon szeretnénk elkötelezni magunkat. Közeleg az ünnep, amelynek sztárja a nyuszi, és bár azt tudjuk, hogy tojást nem tojik, egy értelmes és intelligens állatról van szó, akár egy kutya vagy egy macska, és megfelelő körülmények között 6-10 évet is élhet. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete arra figyelmeztet, előzzük meg, hogy a megunt állatok utcára kerüljenek. Sokkal praktikusabb ilyenkor plüssnyulat vásárolni. Kevesebb gonddal jár, és valljuk be, sokszor szinte ugyanolyan aranyos. Tovább »

Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is. Tovább »

Nébih: vásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését

2017. április 10., hétfő · Hozzászólok

sonka_tojas_kalacs_husvet04_gs

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor. Tovább »

NyusziSTOP húsvétra

2017. április 10., hétfő · Hozzászólok

unnamed

Húsvétkor, a nagy vásárlási forgatagban sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba. Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az ünnepek után legtöbbször unott teher marad. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak meg megszabadulni. Tovább »

Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok – húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

husveti_jatszohaz007kf

Húsvéti ajtódíszek, magvakkal töltött tyúkok, tojásból kibújó kiscsibék és különböző tojástartók is készültek a Fekete Ház húsvéti játszóházában, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel kipróbálták a hagyományos húsvéti írókázást. Tovább »

Növekvő forgalomra számítanak az áruházláncok Húsvétkor

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

Idén is erős húsvéti forgalomra számítanak a magyarországi üzletláncok, a nagypénteki zárva tartás miatt a csütörtök az év egyik legforgalmasabb napja lehet; a vásárlók változatlanul a sonkákat, a tojást és a csokoládékat keresik leginkább – derül ki az MTI által készített körképből. Tovább »

Idén is lesz tojásvadászat Húsvétkor a Vadasparkban

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

tojas_kereses_vadaspark

Sok-sok éve már, hogy a Szegedi Vadasparkban a Húsvét vasárnap és hétfő a tavaszi szezon egyik jeles családi napjává vált. Évről-évre lelkes, keresgélő gyerekek járják ilyenkor az állatkerti ösvényeket annak reményében, hogy az út mentén találnak egy kérdéssel „kidíszített” libatojást, a kérdést megválaszolva pedig megkapják csokijutalmukat. Tovább »

Fessen tojást és locsolkodjon Ópusztaszeren!

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

SzeriHusvet_onte_2017

Az ópusztaszeri skanzenben rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. Tovább »

A tavalyihoz hasonló vagy kicsit magasabb forgalomra számítanak az édességgyártók húsvétkor

2017. április 6., csütörtök · Hozzászólok

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a minőségi termékek részesedésének növekedése mellett a tavalyihoz hasonló vagy azt kissé meghaladó húsvéti forgalomra számít – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Tovább »

Hencz Péter: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről

2017. március 19., vasárnap · Hozzászólok

Hencz_PeterNagyböjtben, készülődvén húsvétra, amikor Jézus Krisztus halálára (nagypéntek, mely most munkaszüneti nap) emlékezünk, majd feltámadását ünnepeljük, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben fordult a hívekhez. Tovább »

Szerdán kezdődik a nagyböjt

2017. február 28., kedd · Hozzászólok

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek délután öt órakor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. Tovább »

ORFK: az autósok egy százaléka fogyasztott alkoholt húsvétkor

2016. március 30., szerda · Hozzászólok

Az autósok egy százaléka fogyasztott alkoholt húsvétkor, ez a szám ugyanakkora, mint a korábbi években – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Tovább »

Következő oldal »