Blogstar: Születőben Bécsisztán

2017. szeptember 13., szerda · 2 hozzászólás

Amit nem sikerült elérnie Szulejmánnak, vagy Kara Musztafának, azt sikerült elérnie békés körülmények között a muzulmán világnak. Ahogy a Blogstar is írja, ha folytatódik a tendencia, pár évtizeden belül a keresztények jelentős kisebbségben lesznek az osztrák fővárosban. Tovább »

Rétvári Bence a Szentszék külügyminiszterével találkozott Rómában

2017. augusztus 26., szombat · Hozzászólok

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Rómában találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék külügyminiszterével, aki elismerésre méltónak nevezte a Hungary Helps programot – közölte a tárca szombaton az MTI-vel. Tovább »

Semjén: Magyarország sosem felejti el, mivel tartozik a keleti kereszténységnek

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Semjén Zsolt

Magyarország soha nem felejti el, hogy mivel tartozik a keleti kereszténységnek, sosem felejti el a kapcsolatot, amely a keleti kereszténységhez köti – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap Budapesten, amikor átadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának a Múzeum utca 11. számú épület kulcsait. Tovább »

Kövér: Szent István öröksége egyesíti a magyarok nemzedékeit

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Vigh László Gyõzõ; Kövér László; Székely János

Szent István királyunk öröksége bevésődött az őt követő magyarság ösztöneibe, tudatába és lelkébe, ez az örökség mindig egyesíti a földrajzi térben és a történelmi időben szükségszerűen elkülönült magyarok nemzedékeit Vereckétől az Al-Dunáig, az Őrvidéktől Csángóföldig – mondta Kövér László szombaton Zalaegerszegen. Tovább »

Lezsák Sándor: kereszténység nélkül Európa szétesik, szétmállik az időben

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Lezsák Sándor; Rieger Tibor

A kereszténység nélküli Európa szétesik, szétmállik az időben – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton a felvidéki Királyfiakarcsán (Kralovicove Kracany), ahol az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából szobrot avattak a Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére. Tovább »

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

2017. április 14., péntek · Hozzászólok

Húsvét - Pirkadat és keresztek Muhi közelében

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Tovább »

Soltész: Magyarország keresztényként szolgálja az emberiséget

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

Henri Boulad egyiptomi jezsuita szerzetes a magyar állampolgárság felvételével bizonyítja, hogy a magyar kormány keresztényként szolgálja az emberiséget és védi a keresztény Európát – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Tovább »

Lázár: a politika feladata a független, keresztény, nemzeti Magyarország megteremtése

2017. március 10., péntek · Hozzászólok

A politika feladata 75 éve és ma is a független, erős, keresztény, nemzeti Magyarország megteremtése – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kállay-kormány megalakulásának 75. és Kállay Miklós halálának 50. évfordulója alkalmából Budapesten rendezett konferencián pénteken. Tovább »

Szijjártó: be kell látni, hogy mára a kereszténység lett a legveszélyeztetettebb vallási közösség

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Be kell látni, hogy mára a legveszélyeztetettebb vallási közösség a keresztény közösség lett, hiszen a vallásuk miatt világszerte meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény – hangsúlyozta az MTI-nek Genfből telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésével párhuzamosan a témának szentelt rendezvényen vett részt. Tovább »

Várszegi Asztrik: Kereszténynek lenni sohasem volt könnyű

2017. január 28., szombat · 43 hozzászólás

varszegi_asztrik03_gs

A pannonhalmi főapáttal a bencés rend múltjáról és jelenéről, a pannonhalmi gimnáziumról beszélgettünk. Szóba kerültek napjaink keresztényellenes megnyilvánulásai a szekularizációtól kezdve a kopt keresztények mártírsorsáig. Tovább »

Jeruzsálemi pátriárka: a szentföldi magyar segítség ragyogó példa a keresztény világnak

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak III. Teofilosz, Jeruzsálem görög-ortodox pátriárkája azért az anyagi támogatásért, mellyel hazánk a jeruzsálemi Szent Sír Templomban található Jézus-síremlék felújítását segítette elő – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t. Tovább »

Mikola: Európa kultúrájának alapja a kereszténység

2017. január 5., csütörtök · Hozzászólok

Kiss-Rigó László

Európa úgy keres kiutat a válságból, hogy közben nem akar tudomást venni kultúrájának keresztény alapjairól, amelyekben egész értékrendje gyökerezik, ezért Becket Tamás útmutatására ma is nagy szükség van – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára csütörtökön Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában. Tovább »

Ahova Szenteste Jézus helyett a terroristák látogatnak el

2016. december 25., vasárnap · Egy hozzászólás

karacsony_damaszkusz_mgreen_twitter

Miként ünneplik Közel-Kelet háború dúlta térségeiben a karácsonyt? Állítanak-e karácsonyfát Szíriában? Fodor István vallástörténésszel eredtünk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek által pusztított vidék keresztényeinek nyomába. Tovább »

Orbán Viktor: az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot

2016. december 24., szombat · 11 hozzászólás

Orbán Viktor

Magyarország stabil sziget a forrongó nyugati világban – jelentette ki a miniszterelnök a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott, szombaton megjelent interjújában. Orbán Viktor hozzátette: “Az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot”. Tovább »

Kövér László: a keresztény értelmiségnek kötelessége tenni a nemzetért

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

Kövér László; Osztie Zoltán

A keresztény értelmiség felelőssége és kötelessége, hogy – figyelve az idők jeleire – a keresztény tanítás alapján a nemzet ügyének jobbra fordításáért dolgozzon – mondta az Országgyűlés elnöke kedd este a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) díj átadásán. Tovább »

A lengyel kereszténység hajnaláról nyílt kiállítás az altemplomban

2016. november 19., szombat · Hozzászólok

konferencia_kiallitas23_gs

Lengyelország keresztény gyökereiről nyílt tárlat a dóm altemplomában, amely a 10. századba kalauzolja el az érdeklődőket, bemutatva a korabeli társadalmi viszonyokat, a szláv hitvilágot és a kereszténység felvételének következményeit. Tovább »

Szijjártó: Magyarország továbbra is erőteljes szerepet vállal a kereszténység védelmében

2016. november 11., péntek · Hozzászólok

Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet fog játszani a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel a Vatikánban pénteken folytatott megbeszélésén. Tovább »

A kormány majdnem egymilliárd forinttal támogatja a támadásokat elszenvedő keresztényeket

2016. szeptember 5., hétfő · Egy hozzászólás

A kormány úgy döntött, 3 millió eurós (930 millió forint) keretet különít el arra, hogy a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségeket segítse – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek hétfőn. Tovább »

Történelmi találkozó a katolikus egyházfő és a szunniták szellemi vezetője között

2016. május 23., hétfő · Hozzászólok

A nagy vallások vezetőinek a béke melletti, valamint az erőszakkal és terrorizmussal szembeni elkötelezettségét szorgalmazta Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja kettejük hétfői vatikáni találkozóján, amelytől azt remélik, hogy javít a két egyház elmúlt évekbeli fagyos viszonyán. Tovább »

Kövér: identitás nélkül nem lehet egy állami közösséget megtartani

2016. április 15., péntek · Hozzászólok

Az állam egy nemzetnek a közössége, amelyet nem lehet identitás nélkül megtartani – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken az MTI-nek a nyugat-lengyelországi Poznanban, miután a lengyel szejm és a szenátus összevont, a kereszténység felvételének 1050. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülésén vett részt. Tovább »

Serfőző Levente: A húsvét a hit ünnepe a keresztény ember számára

2016. március 26., szombat · Hozzászólok

serfozo_levente003kf

„A húsvét, vagyis a feltámadás ünnepe pusztán hittel megragadható valóság” – hangsúlyozta Serfőző Levente egyetemi lelkész, a Szent Imre Kollégium igazgatója. Mint elmondta, mivel az ünnep lényege csak a hit által tapasztalható meg és élhető át, ezért fontos feladat minden kor emberének megválaszolni azt a kérdést, hogy mit is jelent a bibliai húsvét, amikor a keresztény világ az új embert ünnepli, aki valójában Jézus Krisztusban újult meg. Tovább »

Kalmár Ferenc Poznanban: Európát vissza kell fordítani a keresztény értékek irányába!

2016. március 24., csütörtök · Egy hozzászólás

kozeleti_kavehaz_szomszedsagpolitika004kf

A KDNP politikusa Lengyelországban emelt szót az európai hagyományok védelme mellett. Azt gondolja, az unió alapjait kereszténydemokrata politikusok rakták le, de mai utódaik már a nagy elődök által vallott értékekkel szemben politizálnak. Tovább »

Egy keresztény szervezet szerint ugrásszerűen megnőtt a keresztényüldözések száma a világban

2016. január 13., szerda · Hozzászólok

Ugrásszerűen megnőtt tavaly a keresztényüldözések száma a világban, mindenekelőtt Észak-Koreában, máshol pedig a szélsőséges iszlamizmus miatt – derül ki a hollandiai alapítású Nyitott ajtók elnevezésű evangélikus protestáns szervezetnek a keresztények elleni diszkriminációkról és erőszakos cselekményekről közölt éves jelentéséből.
Tovább »

Látni a láthatatlant

2015. július 1., szerda · 6 hozzászólás

Ott álltam a kőből épült hatalmas boltívek alatt, a Lélek elragadott magával időben vissza a múltba, ráébresztett arra, hogy keresztény testvéreim százai szemlélték ezeket a boltíveket, de nem engedték, hogy a szemük megütközzön a tartóíveken. Tekintetük csak szárnyalt tovább a fel egész a Mennyig szemük előtt megnyílt a trónterem ahol megláthattak Istent, mert emberileg megérteni azt, hogy Isten megdicsőítheti a saját nevét a halállal amivel meghaltak: képtelenség. Rómában a Colosseumba tartva ragadott magával a kőből épült pillérek sora, és hogy könnyeim visszatarthatatlanul pörögtek le az arcomon, kétség sem férhetett hozzá, hogy az aréna homokján valamikor ontott keresztény vér, mai napig ugyanolyan erővel tesz bizonyságot Jézus élő voltáról. Tovább »

Lemondás és újjászületés – húsvét ünnepe van

2015. április 5., vasárnap · 2 hozzászólás

husvet_kezmuves_neni03_gs

A keresztény világ a legfontosabb ünnepét üli a hétvégén: Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek most világszerte. De hogyan kapcsolódik a tojás és a locsolkodás a vallási ünnephez? Miért változik mindig húsvét időpontja? Frauhammer Krisztina néprajzkutatót kérdeztük. Tovább »

Tágas Tér Fesztivál – Bemutatkoznak a szegedi egyházi közösségek + FOTÓK

2015. január 20., kedd · Hozzászólok

tagas_ter_fesztival_sajttaj09_gs

Háromnapos fesztiválra invitálják szeptember végén egész Szegedet a város keresztény közösségei. Az újszegedi ligetben koncertek, előadások, liturgikus imaalkalmak és sportprogramok várják az érdeklődőket. Tovább »

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2015. január 18., vasárnap · Hozzászólok

imahet_dom17_gs

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják – közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.
Tovább »

Erdő Péter a közel-keleti keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet

2014. augusztus 17., vasárnap · Hozzászólok

Szűz Máriának a római katolikus egyházban betöltött szerepére, a magyar történelemből ismert jelentőségére és a közel-keleti keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentbeszédében a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen vasárnap megtartott főbúcsún, több ezer hívő előtt. Tovább »

A legszemélyesebb közügy és a közmédia kapcsolatáról tanácskoztak Szegeden + FOTÓK

2014. június 13., péntek · 3 hozzászólás

egyhaz_es_media06_gs

Sikerült a „karanténból” kihozni az egyházzal kapcsolatos híreket a közmédiában – hangzott el a Gál Ferenc Főiskolán rendezett kerekasztal-beszélgetésen, ahol a közmédiában dolgozók egyik legfőbb feladatának az értékközvetítést nevezték. Tovább »

Vallási sokszínűség, vegyes világnézetek Ópusztaszeren + FOTÓK

2014. május 30., péntek · 2 hozzászólás

zarandok_ut01_gs

Utolsó közös állomásához ért az Ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében elnevezésű projekt Ópusztaszeren. A térségben megújuló templomok és felekezeti imaházak turizmusban betöltött szerepéről, a vallási sokszínűségről tartottak előadást csütörtökön.
Tovább »

Balog: a siker a keresztények számára elsősorban szolgálat

2013. november 9., szombat · 2 hozzászólás

A siker, a győzelem a keresztények számára elsősorban feladat és szolgálat, ha pedig siker koronázza munkájukat, az nem karriert jelent, hanem áldást – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) IX. országos kongresszusán tartott beszédében szombaton a Parlament felsőházi termében. Tovább »

Államalapítás: István meglátásainak elfogadásához több mint száz év kellett

2013. augusztus 19., hétfő · Egy hozzászólás

szentistvan_03_iaA kereszténység, a nyugat-európai kultúra fontosságának felismerése már Géza fejedelem idejében elkezdődött, de István uralkodása alatt teljesedett be az új közigazgatási és bíráskodási rendszer kiépítésével. Az addig totemimádó pogány népnek azonban legalább száz év kellett, hogy elfogadja a kereszténységet. Az országban dúló belső ellentétek pedig trónkövetelő harcokat szültek. A több mint ezer évvel ezelőtti időkről Zombori István történésszel beszélgettünk.
Tovább »

A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

2012. november 18., vasárnap · Egy hozzászólás

Meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár vasárnap telefonon az MTI-t. Az invitálást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.
Tovább »

Orbán: a keresztény értékeken alapuló politika fogja megújítani Európát

2012. november 17., szombat · Hozzászólok

Orbán Viktor szerint a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát. A miniszterelnök ezt szombaton mondta Madridban, ahol Remény és keresztény válasz a válságra címmel előadást tartott a spanyol főváros Szent Pál Egyetemén.
Tovább »

Következő oldal »