Rétvári Bence a Szentszék külügyminiszterével találkozott Rómában

2017. augusztus 26., szombat · Hozzászólok

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Rómában találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék külügyminiszterével, aki elismerésre méltónak nevezte a Hungary Helps programot – közölte a tárca szombaton az MTI-vel. Tovább »

Újabb terrortámadásokkal fenyegeti az Iszlám Állam Rómát és a Vatikánt

2017. augusztus 25., péntek · Hozzászólok

Az olasz fővárost és Ferenc pápát fenyegető több videofelvételt tettek közzé az Iszlám Államhoz (IÁ) tartozó terroristacsoportok internetes oldalaikon. Christoph Graf, az egyházfőt védő svájci gárdisták parancsnoka maga sem zárta ki a Vatikán elleni merénylet lehetőségét – jelentette az olasz sajtó pénteken. Tovább »

Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

Több mint 400 ezer eurónyi jogtalan vagyoni eltulajdonítás miatt Vatikánváros ügyésze vádat emelt a pápai állam kórházaként ismert Bambino Gesu római gyermekklinika volt vezetője és pénztárosa ellen, akik az összeggel a pápai állam egyik ingatlanjának helyreállítását finanszírozták – közölte a Vatikán csütörtökön. Tovább »

Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

2017. június 10., szombat · Hozzászólok

Biztos és méltó munkát sürgetett az olasz fiatalok számára Ferenc pápa szombaton Sergio Mattarella olasz államfőnél a római elnöki palotában tett látogatásán, amelyen a katolikus egyházfő az Európába irányuló migráció terhének megosztását is szorgalmazta. Tovább »

Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

A hitük miatt ma is elszenvedett üldözés és mártírsors miatt még nagyobb szükség van a kereszténység egységére – hangoztatta Ferenc pápa a Karizmatikus Megújulás mozgalom ötvenedik évfordulóján a római Circus Maximus mezején tartott virrasztáson szombat este. Tovább »

Szijjártó: Magyarország továbbra is erőteljes szerepet vállal a kereszténység védelmében

2016. november 11., péntek · Hozzászólok

Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet fog játszani a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel a Vatikánban pénteken folytatott megbeszélésén. Tovább »

Páncélozott hatósági járművek torlaszolják el a Vatikán felé vezető római utcákat

2016. július 17., vasárnap · Egy hozzászólás

A nizzai terrortámadást követően az olasz rendőrség eltorlaszolta két páncélozott járművel a római Szent Péter térre vezető sugárutat, és a hatóságok a forgalmasabb római bevásárlóutcák forgalommentes lezárását tervezik – írta a Corriere della Sera olasz napilap vasárnap. Tovább »

Huszonnégy órás imádság kezdődött Ferenc pápa vezetésével

2016. március 4., péntek · Hozzászólok

A papoknak az a hivatásuk, hogy meghallják azok kiáltását, akik az Istennel akarnak találkozni, e találkozás “eszközeivé” kell válniuk, láthatóvá téve Isten irgalmasságát – mondta pénteken Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában általa vezetett bűnbánati szertartáson, amely elindította a 24 óra az Úrért elnevezésű, az imádságnak és a gyónásnak szentelt egyházi kezdeményezést. Tovább »

Pedofília-ügyben hallgatják meg a vatikáni gazdasági titkárságot vezető bíborost

2016. február 28., vasárnap · Hozzászólok

Nem a Vatikánban, hanem egy római szállodában tesz tanúvallomást videón keresztül George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse, akit az ausztrál kormány pedofilia ellenes bizottsága hallgat meg az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélésről. Tovább »

Ferenc pápa, aki a melegek szerint is az év embere

2016. február 14., vasárnap · 2 hozzászólás

ferenc_papaI. János Pál pápa óta Ferenc pápa az első, aki korábban nem használt pápai nevet választott. Akárcsak a ferences rend alapítója, ő is a szegények, a béke és a teremtett világ érdekében emeli fel hangját, vagyis olyan egyházat szeretne, ahol az örömhír a legfontosabb. Buenos Airesben már megválasztásának hírét is meglepődve fogadták, intézkedései és modern szemléletmódja pedig a Vatikánban is megosztja a bíborosokat. De kicsoda valójában Ferenc pápa, akit ugyanabban az évben az Év emberének választott a Time magazin és egy melegeknek szóló amerikai lap, a The Advocate?
Tovább »

Hencz Péter: Az irgalmasság rendkívüli szent éve

2015. december 8., kedd · Hozzászólok

Hencz_PeterMegválasztásának második évfordulóján, március 13-án Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság rendkívüli szent évét, mely ez év december 8-án kezdődik és 2006 november 20-án zárul. Az ebből az alkalomból kiadott bullájának címe Az irgalmasság arca elsősorban katolikus keresztényekhez szól, de számos olyan gondolata van, mely mindenkivel megosztható. Tovább »

Hencz Péter: Laudato si’

2015. szeptember 29., kedd · Hozzászólok

Ez év júniusában jelent meg Vatikánban Ferenc pápa első önálló, régóta várt enciklikája, mely a teremtésvédelemről szól, címe Laudato si’ (Áldott légy), melyek Assisi Szent Ferenc híres, a teremtést dicsérő himnuszának szavai. Az enciklika a teremtett világ mára globálissá váló veszélyeztetettségére figyelmeztet. A pápai körlevél arra utal, hogy a mostohán kezelt és kifosztott természet „ökológiai”megtérést igényel. A környezet pusztulása az erkölcsi és kulturális romlás következménye. Gyökeres fordulatra, paradigma váltásra van szükség, amikor is az ember magára vállalja az elkötelezett felelősséget a természet védelméért, közös otthonunk megóvásával. Tovább »

Magyarországon lehet a moszkvai pátriárka és a pápa első találkozója

2015. június 28., vasárnap · Hozzászólok

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozóját egy “semleges ország” láthatná vendégül, például Ausztria vagy Magyarország – nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában. Tovább »

Egyházi felelősségvállalást sürgetett a vatikáni pedofíliaellenes bizottság

2015. február 9., hétfő · Hozzászólok

Az egyházban felelős pozíciót betöltő személyek felelősségvállalását, valamint a gyerekek megfelelő védelmét szorgalmazta a Ferenc pápa által a pedofília ellen létrehozott vatikáni bizottság, amely hétfőn közölte a február 6-8. közötti tanácskozása eredményeit.
Tovább »

Következő oldal »