Közélet

Ovisok ültettek fát a Föld napja alkalmából Hódmezővásárhelyen

Ovisok ültettek fát a Föld napja alkalmából Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek
Ovisok ültettek fát a Föld napja alkalmából Hódmezővásárhelyen
szechenyi_2020_kohezios_alap
klimanocskak_hodmezovasarhely_ovoda

A Csongrád Megyei Önkormányzat egy pályázatnak köszönhetően a megyei klímastratégia kidolgozásában vehet részt. Ehhez kapcsolódóan a Föld napja alkalmából a megye településein ültettek fát, így Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri Óvodában is, ahol az ovisok is bekapcsolódtak az akcióba.

A Csongrád Megyei Önkormányzat tavaly kezdte el a programot ami majd 2018 tavaszán fejeződik be. A fő cél egy speciálisan Csongrád megyére érvényes klímastratégia kidolgozása, hiszen a klímaváltozás következtében a megye különösen veszélyeztetett terület. A Homokhátságban például a víz visszatartása lenne fontos, míg a Tiszántúlon a nagy belvizes területek jelentenek problémát. A klímastratégia kidolgozásán túl olyan rendezvényeket, programokat is szerveznek, amelyeknek elsődleges célcsoportja a fiatalabb generációk. Így a két konferencia, négy workshop mellett játékos vetélkedőkkel, rajzpályázatokkal vagy jelen esetben faültetéssel hívták fel a figyelmet a klímaváltozásra, illetve arra, hogy mit tehet az egyén környezete megóvása érdekében. Ebbe kapcsolódott be a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Szabadság téri Telephelye is, ahol elsőként a meghívott vendégek –

Kovács Beáta

, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke,

Sipos-Kovács Mónika

projektmenedzser és

Bonifert Gábor

kabinetvezető – megtekintették az óvodások egy foglalkozását. A Klímanócskák (vagyis a Szabadság téri ovi gyerkőcei, akik a foglalkozáson hódoknak és vidráknak öltöztek) képzeletbeli sétát tettek, ahol jártak a mártélyi természetben, beszélgettek az energiatakarékosságról, sok éneket, verset adtak elő, amelyekbe rengeteg hasznos információ volt beépítve. A program végén pedig az óvoda udvarán a gyerekek és a felnőttek közösen ültettek egy fát. Ezzel kapcsolatban Kovács Beáta elmondta, hogy nagyon nagy élmény volt számára ez a program, és örömmel tapasztalta, hogy a kicsik tudják, mire kell figyelniük a természet-, a környezetvédelem kapcsán, illetve teljesen természetesen használnak olyan szavakat, mint a „szélturbina” vagy a „napkollektor”.

Bozókiné Szabó Ildikó

, az óvoda szakmai vezetője és regionális klímareferens elmondta, hogy az intézmény csatlakozott egy másik akcióhoz is. Az „Gyújts egy gyertyát a Földért!” elnevezésű program értelmében a gyerekek a fácskát körbe állva elénekeltek egy dalt, miközben kezükben mécses volt. Forrás:

promenad.hu

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.