Áder János további szervezetek csatlakozását javasolta a klímavédelmi egyezményhez Emmanuel Macronnak

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

Áder János

További szervezetekkel bővítené a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozók körét Áder János köztársasági elnök. Emmanuel Macron francia államfőnek írt levelében azt kérte a politikustól, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy az új tagok már az idei nagy nemzetközi klímavédelmi találkozókon érdemi szerephez juthassanak. Tovább »

A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

2017. augusztus 11., péntek · Hozzászólok

A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja – erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés, amelyet az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) tett közzé portálján csütörtökön. Tovább »

Összefogással az élhető jövőért – Készül Csongrád Megye Klímastratégiája

2017. június 16., péntek · 9 hozzászólás

szechenyi_2020_kohezios_alap

klimastrategia_konferencia014kf

A század végére a nyári középhőmérséklet 4-5 Celsius fokkal is növekedhet és a csapadékmennyiség tovább fog csökkenni Csongrád megyében, ezért is sürgető, hogy a klímaváltozás gazdasági és társadalompolitikai kihívásaira válaszokat tudjunk adni – hangzott el a Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó szakmai nyitókonferencián Mórahalmon. Tovább »

Ovisok ültettek fát a Föld napja alkalmából Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

klimanocskak_hodmezovasarhely_ovoda

A Csongrád Megyei Önkormányzat egy pályázatnak köszönhetően a megyei klímastratégia kidolgozásában vehet részt. Ehhez kapcsolódóan a Föld napja alkalmából a megye településein ültettek fát, így Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri Óvodában is, ahol az ovisok is bekapcsolódtak az akcióba. Tovább »

Minden eddiginél több, 187 országban aludtak ki a fények a Föld Órája alkalmából

2017. március 26., vasárnap · Hozzászólok

Rekordszámú, 187 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája akció, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapesten fejlámpás túrával tették emlékezetessé az estét a Normafánál – tájékoztatta az MTI-t vasárnap a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Tovább »

Áder: a klímaváltozást leginkább a víznél érzékeljük

2017. március 21., kedd · 2 hozzászólás

Áder János; Molnár Oszkár; Orosz Atanáz

A klímaváltozás mintegy 80 százalékát a víz által érzékeljük – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök az edelényi Szent János görögkatolikus szakgimnáziumban kedden, ahol a klímaváltozásról, a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és annak társadalmi, gazdasági összefüggéseiről tartott előadást. Tovább »

Áder: a vízgazdálkodásban is el kell érni a szemléletváltást

2016. november 25., péntek · Egy hozzászólás

Áder János

A budapesti Víz-világtalálkozón a vízgazdálkodásban is el kell érni azt a szemléletváltást, amelyet a párizsi klímacsúcs eredményezett az éghajlatváltozás kezelésében – emelte ki Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken reggel. Tovább »

A migrációról és a klímaváltozásról is tárgyalt Áder János Canberrában

2016. november 10., csütörtök · Hozzászólok

Áder János köztársasági elnök ausztráliai látogatásán a szigetország vezetőivel, a főkormányzóval és a miniszterelnökkel tárgyalt, a találkozókon a nemzetközi migrációs helyzet és a klímaváltozás mellett a magyar emigránsokról is szó esett. Tovább »

A tavalyi volt a legmelegebb év a nemzetközi klímajelentés szerint is

2016. augusztus 2., kedd · Hozzászólok

A hosszú távú globális felmelegedés és az elmúlt évtizedek egyik legerősebb El Nino jelenségének kombinációja nyomán 2015 az eddig legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta – erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaságnak a klíma állapotáról kiadott éves jelentése. Tovább »

Minden idők legmelegebb júniusa volt a múlt hónap, több globális rekord is megdőlt

2016. július 19., kedd · Hozzászólok

Az elmúlt hónap volt minden idők legmelegebb júniusa a Földön a globális feljegyzések 1880-as kezdete óta, 2016 júniusa a negyvenedik egymást követő június volt, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 20. századi átlagot – közölte az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal kedden. Tovább »

Áder: a klímaváltozás kihívásaira az agrárszakembereknek is választ kell keresniük

2016. május 12., csütörtök · Hozzászólok

Áder János

A Föld növekvő népessége miatt egyre több embert kell ellátni élelmiszerrel, de egyre kevesebb a jó minőségű víz, miközben romlik a megművelt területek termőképessége és csökken az erdőterületek nagysága; mindez olyan problémákat okoz, amelyeket nemcsak a politikusoknak és a közgazdászoknak, hanem az agrárszakembereknek kell megoldania – jelentette ki a köztársasági elnök csütörtökön Keszthelyen.
Tovább »

MTA-közgyűlés – Áder János: nincs idő a klímavédelmi problémák további halogatására

2016. május 9., hétfő · Hozzászólok

Áder János

A tudomány által négy évtizede megjósolt jövő mára megérkezett, ezért nincs idő a klímavédelmi problémák megoldásának további halogatásra – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. közgyűlésének hétfői víztudományi konferenciáján Budapesten.
Tovább »

Az egész Földnek össze kell fogni a globális felmelegedés ellen

2016. április 26., kedd · Egy hozzászólás

The_Earth_seen_from_Apollo_17

Baranyai Gábor miniszteri biztos beszélt Szegeden a párizsi klímamegállapodás jelentőségéről a Föld Napja alkalmából. Az utóbbi kétszáz évben közel egy fokot emelkedett a bolygó átlaghőmérséklete, ha a folyamatot nem állítjuk meg, az milliárdok életét befolyásolhatja negatívan. Tovább »

A korai földművelés valószínűleg késleltette a globális lehűlést

2016. január 18., hétfő · Hozzászólok

Egyre több a bizonyíték, hogy a hétezer évvel ezelőtt elkezdett földművelés és állattenyésztés valószínűleg késleltette az éghajlat természetes, globális lehűlését és szerepet játszhatott abban, hogy ma viszonylag meleg a klíma – állapította meg egy amerikai kutatás.
Tovább »

Finn kutatók szerint 25 százalékkal csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás

2015. november 27., péntek · Hozzászólok

A már bevált 17 nemzeti emisszió-csökkentési stratégia világméretű alkalmazásával 25 százalékkal lehetne leszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra a Sintra finn kutatóintézet szakemberei szerint. Tovább »

Prioritást kap a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás a KEHOP-ban

2015. október 20., kedd · Hozzászólok

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül 1153 milliárd forintnyi forrás lesz elnyerhető a 2015. végéig megjelenő pályázatokon, de már most szűkösnek látszik a keret az abszolút elsőbbséget élvező klímaváltozásra történő felkészülésre – mondta Mizák József, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kedden Siófokon, egy konferencián.
Tovább »

Zöld revolúció – Lesz-e Szeged green city?

2015. október 10., szombat · Egy hozzászólás

park_pad_termeszetA lakosság több mint 80 százaléka érzi az éghajlatváltozás hatásait, s aggódik a klímaváltozás következményei miatt – derült ki az Energiaklub augusztusi felméréséből. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár el települése önkormányzatától, többségük pedig személyesen is kivenné részét a helyi klímaprogramból. Hogy melyen módszerekkel járulhat hozzá a városvezetés a zöld infrastruktúra tervezéshez, arról a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén értekeztek.
Tovább »

Kétnapos tanácskozást tartanak a visegrádi országok és Horvátország államfői Balatonfüreden

2015. október 8., csütörtök · Hozzászólok

Kétnapos tanácskozást tartanak mától a visegrádi csoport (V4) államfői és a horvát elnök Balatonfüreden, a találkozó fő témája a bevándorlás, a klímaváltozás és a nyugat-balkáni helyzet lesz.
Tovább »

Akár egy hónappal tovább kitarthat a nyár 2100-ban

2015. szeptember 10., csütörtök · Hozzászólok

Hõség - Hõségriadó BudapestenMár nem elég beszélni a klímaváltozásról, valódi cselekvésre kell elszánnunk magunkat, máskülönben bolygónk nemes egyszerűséggel “felforr”. Tavaly rekordot döntött az óceánok és szárazföldek hőmérséklete, a tengerszint is emelkedett, köszönhetően az üvegházgáz kibocsátásnak. A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének munkatársai lemodellezték mi vár ránk szegediekre akkor, ha a természetromboló folyamatok megállíthatatlanul folytatódnak.
Tovább »

A eddigi legmelegebb év volt 2014 egy nemzetközi kutatás szerint

2015. július 17., péntek · Hozzászólok

Egy kiterjedt nemzetközi kutatás megerősítette, hogy minden idők legmelegebb éve volt 2014, amikor rekordhőmérsékleteket mértek a föld és a tenger felszínén, a óceánok felső vízrétegeinek hőmérséklete is rekordot döntött, a tengerszint emelkedése is soha nem látott mértéket öltött, az átlagosnál jóval több trópusi ciklon keletkezett és az üvegházhatású gázok kibocsátása is rekordnagyságú volt. Tovább »

Klímakutató: egymilliárd ember szavára figyelniük kell a politikusoknak

2015. június 21., vasárnap · Hozzászólok

Mika János éghajlatkutató szerint egymilliárd ember jelzése már érdemes arra, hogy a politikusok odafigyeljenek rá. A szakértő az M1 aktuális csatornán beszélt erről vasárnap este, utalva Áder János köztársasági elnök csatlakozási felhívására az egymilliárd elektronikus aláírás összegyűjtését megcélozó kezdeményezéshez a párizsi klímacsúcs előtt.
Tovább »

Áder János: a Kárpát-medencében erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában

2015. június 17., szerda · Egy hozzászólás

Áder János

A Kárpát-medencében erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában – mondta a köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Németvölgyi Gondozási Központban tett látogatásán. Áder János szerint ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencében élők sokkal gyorsabban, sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb mértékben érezhetik a klímaváltozás hatásait.
Tovább »

Áder: nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre a klímaváltozás kezelésében

2015. június 5., péntek · 2 hozzászólás

Áder János; Herczegh Anita

Nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre a klímaváltozás káros hatásainak kezelésében, hiszen a megelőzés olcsóbb, mint a károk elhárítása – mondta Áder János köztársasági elnök az olaszországi Velencében, miután megtekintette a várost védő Mose-gátrendszert.
Tovább »

Következő oldal »