Csendes főhajtás a nemzeti gyásznapon

2017. október 6., péntek · 3 hozzászólás

Szeged város történelmi emlékhelyén, az Aradi vértanúk terén emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal a mai nemzeti gyásznapon. Kakas Béla megyei elnök és Zakar Péter igazgató itt hajtottak fejet az aradi mártírok, és a szabadságharc Budapesten kivégzett miniszterelnöke, Batthyány Lajos emléke előtt. A két szervezet képviseletében az 1849-es emlékoszlop előtt helyeztek el koszorút. Tovább »

TRINNO projekt: a digitalizáció viheti előre a megyei vállalkozásokat is

2017. október 2., hétfő · Hozzászólok

A digitális forradalomnak kulcsszerepe van a Csongrád megyei vállalkozások életében is – hívták fel a figyelmet a TRINNO projekttel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Szegeden. Üzleti ökoszisztéma a tradíció és innováció jegyében címmel valósítják meg nemzetközi konzorciumban azt a kezdeményezést, amelynek magyar oldalról a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. a részese. Tovább »

Befektetés-ösztönzés megyei koordinációval

2017. szeptember 27., szerda · Hozzászólok

Elindította befektetés-ösztönzési honlapját a Csongrád Megyei Önkormányzat, melynek célja, hogy Csongrád megyét láthatóvá tegye a befektetői térképen. A jelenlegi tartalom bővítése és pontosítása a tevékenység előrehaladásával párhuzamosan folyamatosan történik majd, melyhez a megye feltétlenül számít a települési polgármesterek segítő együttműködésére. Tovább »

Kakas Béla: Ismét ránk hárul a végvári vitézek feladata!

2017. szeptember 25., hétfő · 21 hozzászólás

Soha nem felejtem el, amikor egy helikopteren ülve azzal szembesültem: több ezer migráns özönlik át ellenőrizetlenül a magyar-szerb határon – elevenítette fel portálunknak adott interjújában Kakas Béla. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével megyét érintő fejlesztésekről, határon átnyúló kapcsolatokról, megyeátnevezésről és migrációról is beszélgettünk. Tovább »

Testvérmegyei szakembereket fogadtak Szegeden

2017. szeptember 16., szombat · Hozzászólok

A lengyelországi Łódź vajdaság hivatalából területfejlesztéssel és uniós pályázatokkal foglalkozó szakemberek látogattak el Csongrád megyébe. A tanulmányút célja volt, hogy megismerjék a Csongrád Megyei Önkormányzat területfejlesztéshez kapcsolódó feladatait és tevékenységét. Tovább »

Balog Árpád borainál a természetességre törekszik

2017. szeptember 9., szombat · Hozzászólok

balog_borasz01_gs

Érték és minőség – a hódmezővásárhelyi Balog Árpád a közelmúltban vehette át a Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói díját. Hírportálunknak elmondta, hagyományos módon készíti el borait, mindig a természetességet tartja szem előtt. Tovább »

A kormányhoz fordulnak a Szeged–Ópusztaszer út felújításáért

2017. szeptember 1., péntek · 2 hozzászólás

Rendkívüli közgyűlést hívott össze pénteken a Csongrád Megyei Önkormányzat, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban újabb pályázatokról hozzon döntést. Tovább »

Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

erik_fisher

Felelősségteljesebb kutatói döntések, csökkenő keretfüggőség, hosszú távú, komplex gondolkodás – a tapasztalatok szerint ezek annak az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona State egyetemen kifejlesztett módszernek az eredményei, melyet az elmúlt héten a szegediek is megtanulhattak, és melyet a volt szocialista országok közül elsőként az ELI tesztelhet. Tovább »

Újabb állomásához érkezett Csongrád megye kínai együttműködése + FOTÓK

2017. július 24., hétfő · 11 hozzászólás

kakasbelakínaban

Meglehetősen érdeklődő Shaanxi tartomány a Csongrád megyével közös gazdasági projektek iránt, ugyanis Kínának a megye a hármashatár miatt Európa kapuját jelentheti. Budapesten a napokban egy képviseleti iroda nyílt az együttműködés elősegítésére. Tovább »

Az értékmegőrzés a hétköznapi emberek feladata is + FOTÓK

2017. július 7., péntek · Hozzászólok

megyei_ertekeink_morahalom08_gs

Rendkívül fontos az eddigi értékeink továbbörökítése, ugyanis ez láncolja össze a generációkat, a múltat, a jelent és a jövőt. Ezzel kapcsolatban tartották meg a Csongrád Megyei Értékek Napját Mórahalmon. Tovább »

Csongrád-Csanád – a megyei közgyűlés kiállt a névváltoztatás mellett

2017. június 30., péntek · 19 hozzászólás

kozgyules_megyei10_gs

A megye minden lakosának joga van saját identitásának megéléséhez, ehhez is hozzájárulhat, ha Csongrád megye neve kibővül Csanáddal – hangzott el a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén. A grémiumnak véleménynyilvánítási joga van a kérdésben, amit Lázár János vetett fel, s végül egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők, hogy Csongrád-Csanádra módosuljon az elnevezés. Azt, hogy a témában kibontakozott vita konstruktív és előremutató volt, jól jelzi, hogy Szirbik Imrét meggyőzte Bozó Zoltán érvelése, s végül támogatta az előterjesztést. Tovább »

Kakas Béla: Csongrád megye Európa kapuját jelentheti a kínai partnerek számára

2017. június 22., csütörtök · 40 hozzászólás

kakas_bela_kina

„A 40 millió lakosú Shaanxi tartomány gazdasági szakemberei és politikai szereplői látnak fantáziát a hozzájuk képes kicsi, 400 ezer lakosú Csongrád megyében, hiszen geopolitikai adottságunk, azaz a hármashatár Európa kapuját is jelentheti a kínai partnerek számára” – fejtette ki Kakas Béla közgyűlési elnök kínai látogatásáról a SZEGEDma.hu-nak. Tovább »

Összefogással az élhető jövőért – Készül Csongrád Megye Klímastratégiája

2017. június 16., péntek · 9 hozzászólás

szechenyi_2020_kohezios_alap

klimastrategia_konferencia014kf

A század végére a nyári középhőmérséklet 4-5 Celsius fokkal is növekedhet és a csapadékmennyiség tovább fog csökkenni Csongrád megyében, ezért is sürgető, hogy a klímaváltozás gazdasági és társadalompolitikai kihívásaira válaszokat tudjunk adni – hangzott el a Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó szakmai nyitókonferencián Mórahalmon. Tovább »

D-STIR: Szarajevóban tárgyaltak a Csongrád megyei partnerek

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

D-STIR_szarajevo

A Csongrád Megyei Önkormányzat, az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület, valamint az ELI-HU Nonprofit Kft. januárban közös úton indult el partnereivel a felelősségteljes kutatás és innováció megvalósításáért. A D-STIR projekt partnersége Bosznia-Hercegovinában tartotta második ülését. Tovább »

Jilin tartomány delegációját fogadta a Csongrád Megyei Önkormányzat

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

kinai_delegacio029kf

A gazdaság, az oktatás és a turizmus területén egyaránt konkrét projektekben működhet együtt a jövőben Csongrád megye Jilin tartománnyal – hangzott el a Belvedere-palotában, ahol kínai tartomány küldöttségét fogadták pénteken. Tovább »

Ezen a hétvégén nem léteznek határok a három nemzet között + FOTÓK

2017. május 27., szombat · Egy hozzászólás

harmashatar_kubekhaza13_gs

Immár 20 éve, hogy május utolsó hétvégéjén ünnepélyes keretek között megnyitják a magyar-román-szerb hármashatárt Kübekházánál. Szombaton az országok találkozási pontjánál Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: aki békével jön Európába, annak otthont ad a kontinens, de kontroll nélkül nem lehet Canossát járni a határon. Tovább »

A gazdaságfejlesztést látja legfontosabbnak a megyei önkormányzat + FOTÓK

2017. május 24., szerda · 2 hozzászólás

kakasbela_opusztaszer0524

A 73 milliárd forintnyi TOP-os forrás által Csongrád megye megerősödve várhatja a 2020 utáni időszakot, az azonban kérdés, hogy a megyei önkormányzat ezután hogyan tudja majd segíteni a versenyképesség növelését – hangzott el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szerdán. Tovább »

Magyar Anna: Nem hagyhatják figyelmen kívül a külhoni magyarok nyelvhasználatát!

2017. május 14., vasárnap · 6 hozzászólás

magyar_anna03_gs

Egy ötéves magyar gyerek azért nem kapott kórházi ellátást Romániában, mert az ország anyanyelvén, azaz románul nem tudta elmondani a panaszait. Ilyen és ehhez hasonló hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük a mindennapokban a Székelyföldön élő honfitársainknak. A SZEGEDma.hu ennek kapcsán beszélgetett Magyar Annával, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökével, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnökével. Tovább »

Rákossy Balázs: 2020 után se jusson kevesebb uniós támogatás a magyaroknak!

2017. május 12., péntek · 3 hozzászólás

rakossybalazs_interju_0511_3

A visegrádi országokkal közösen azért küzdünk majd, hogy ne csökkentsék az európai uniós támogatások mértékét a 2020 utáni időszakban – nyilatkozta portálunknak Rákossy Balázs államtitkár, amikor Csongrád megyei fejlesztésekről, a magyar gazdaságfejlesztésről és az elkövetkezendő évek kohéziós politikájáról kérdeztük. Tovább »

Hamarosan az összes fejlesztési forrás gazdára talál + FOTÓK

2017. május 11., csütörtök · 5 hozzászólás

top_informacios_nap24_gs

Rövid időn belül Csongrád megyében is megkezdődnek a Terület és Területfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – hangzott el csütörtökön Hódmezővásárhelyen, ahol az is kiderült, hogy néhány héten belül a teljes, 29,2 milliárd forintos támogatás sorsáról megszülethet a döntés.
Tovább »

Magyar Anna: pénzbe kerül a többnyelvűség

2017. május 8., hétfő · 2 hozzászólás

magyaranna

Magyar Anna, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke szerint pénzbe kerül a többnyelvűség, és az Európa Tanács (ET) készülő jelentése és ajánlása minden bizonnyal azt fogja kérni a tagállamoktól, hogy világos szabályokat alakítsanak ki a többnyelvűség költségeinek a biztosítására. Tovább »

Kakas Béla: mérföldkőhöz érkeztek a megyei fejlesztések

2017. május 4., csütörtök · 2 hozzászólás

sajttaj_megye02_gs

14,7 milliárd forintot osztanak szét a Terület- és Területfejlesztési Operatív Program első ütemében Csongrád megyében – jelentette ki Kakas Béla csütörtökön. A megyei közgyűlés elnöke a Belvedere palotában tartott sajtótájékoztatóján ismertette: az összegből 58 településen kezdődhetnek meg fejlesztések a közeljövőben. Tovább »

B. Nagy László: 14 milliárd forint érkezik a napokban Csongrád megyébe

2017. május 4., csütörtök · 9 hozzászólás

bnagy_sajttaj002kf

Hamarosan 58 Csongrád megyei településen kezdődhetnek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – nyilatkozta portálunknak adott interjújában B. Nagy László, aki hozzátette, a korábbi évekhez viszonyítva sokkal magasabb pályázati forrásból nyílik lehetőség fejlesztésekre a térségben. A szegedi fideszes országgyűlési képviselővel, megyei fejlesztési biztossal emellett az ország jövő évi költségvetéséről, adócsökkentésről, valamint a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáról beszélgettünk. Tovább »

Gesztenyefát ültettek az algyői iskolások + FOTÓK

2017. április 30., vasárnap · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

faultetes007kf

Csongrád megye minden településén fákat ültettek a Csongrád Megyei Önkormányzat projektje keretében a Föld napjához kapcsolódóan. Algyőn az iskola előtti tér vadgesztenyefával gazdagodott. Tovább »

A digitálisan innovatív Csongrád megyei vállalkozásokért

2017. április 25., kedd · Hozzászólok

A negyedik ipari forradalom néven ismert digitalizációs hullám Csongrád megyét is egyre inkább eléri. Úgy tűnik, hogy a siker kulcsa a gyors digitális váltás. A Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. egy nemzetközi konzorcium tagjaként arra kívánja felhívni a Csongrád megyei vállalkozók figyelmét, hogy a digitális forradalom nem csak az innovatív, hanem a hagyományos ágazatokra is jelentős hatással van. Tovább »

Megalakult a Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platform

2017. április 24., hétfő · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

BC5K2902

2018-ra készülhet el a klímastratégia, amelynek kialakításához civilek, önkormányzati és állami intézmények, cégek segítségét kérte a megyei önkormányzat. 17 szervezet csatlakozott a platformhoz. A közös lépések mellett külön-külön is tenni kívánnak a környezet megóvásáért. Tovább »

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

2017. április 22., szombat · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

fold_napja009kf

Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig. Tovább »

Ovisok ültettek fát a Föld napja alkalmából Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

klimanocskak_hodmezovasarhely_ovoda

A Csongrád Megyei Önkormányzat egy pályázatnak köszönhetően a megyei klímastratégia kidolgozásában vehet részt. Ehhez kapcsolódóan a Föld napja alkalmából a megye településein ültettek fát, így Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri Óvodában is, ahol az ovisok is bekapcsolódtak az akcióba. Tovább »

TRINNO projekt: tanulmányi találkozó Toszkánában a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. részvételével

2017. április 12., szerda · Egy hozzászólás

IMG_4414

Az olaszországi Arezzo és Firenze városai adtak otthont a harmadik interregionális tanulmányi találkozónak, amelyet április 4. és 5. között rendeztek a TRINNO – „Üzleti ökoszisztémák a tradíció és innováció jegyében” című projekt keretében. Projektpartnerként megyénkből a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. három-három munkatárssal képviseltette magát az eseményen. Tovább »

Szorosabbra fűznék a Vajdaság és hazánk gazdasági kapcsolatait

2017. április 6., csütörtök · Egy hozzászólás

BC5K3642

A vajdasági és magyarországi gazdasági kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről szólt a Szabadkán megrendezett Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. A rendezvényen Kakas Béla megyei közgyűlési elnök egy országhatáron átívelő ipari kender termesztési- és feldolgozási program fontosságát hangsúlyozta. Tovább »

Lengyel-Magyar Barátság Napja Csongrád testvérmegyéjében

2017. március 28., kedd · 5 hozzászólás

magyar_lengyel_baratsag1

Csongrád megye testvérmegyének, Łódź tartomány egyik legrégebbi városában, Piotrków Trybunalskiban a Lengyel-Magyar Barátság Napját programsorozattal ünnepelték. A gálaest díszvendégei Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök volt. A Csongrád Megyei Önkormányzatot Kakas Béla közgyűlési elnök és Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja képviselte. Tovább »

Tőkés László Szegeden: Védjük meg szülőföldünket, jogainkat és szabadságunkat!

2017. március 15., szerda · Egy hozzászólás

marcius15_szeged_muzeum15_gs

1848/49 élő öröksége arra indít bennünket, hogy ne hátráljunk meg! Arra, hogy ne hagyjuk el szülőhazánkat, ne adjuk fel jussunkat, és ne idegen betolakodóknak adjuk át hűlt helyünket, hanem megőrizzük és megvédjük szülőföldünket, jogainkat és szabadságunkat – jelentette ki Tőkés László volt református püspök, Európai Parlamenti képviselő a Csongrád Megyei Önkormányzat és a kormányhivatal közös március 15-i ünnepségén a Móra-parkban. Tovább »

Tadeusz Kaczor vehette át a Csongrád megye díszpolgára címet + FOTÓK

2017. március 14., kedd · 7 hozzászólás

2017_nemzeti_est69_gsAz 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén, a hagyományos Nemzeti esten adták át a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit azoknak a személyeknek, akik munkásságukkal a megye jó hírnevének ápolásához járultak hozzá. A megye díszpolgára címet Tadeusz Kaczor, Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzulja vehette át.
Tovább »

Nemzeti est, családi programok és ünnepi megemlékezés március 15-e alkalmából Szegeden

2017. március 13., hétfő · 3 hozzászólás

marius15_unnepseg_muzeum43_gs

Tőkés László volt református püspök, Európai Parlamenti képviselő lesz a kiemelt vendége annak a két napos szegedi rendezvénysorozatnak, amellyel a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal idén március 15-ét ünnepli. Tovább »

A kenderföldtől a kenderházig – Algyőn tanácskoztak az ipari növény jövőjéről

2017. március 11., szombat · Egy hozzászólás

kenderforum030kf

Komplex vidékfejlesztési programot dolgozott ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amelynek célja a Kárpát-medencében jelenleg még szigetszerűen elindult kenderprogramok összeszervezése – hangzott el az első magyar kenderház szakmai konferencián. A három pilléren nyugvó projektben Csongrád megye, s azon belül is Algyő integrátori szerepet kaphat. Tovább »

Ünnepi megemlékezés és családi program március 15-én Szegeden – Tőkés László a szónok

2017. március 8., szerda · 2 hozzászólás

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal az 1848/49-as szabadságharc emléke előtt tisztelegve, március 15-én délután 14 és 16 óra között, ünnepi megemlékezést és családi programot rendez a Móra Ferenc Múzeum előtt. Tovább »

Pontot kell tenni Csongrád megye és Szeged szocialista múltjára + FOTÓK

2017. február 25., szombat · 12 hozzászólás

megyei_megemlekezes004kf

A következő nemzedék lesz az, mely végre valóban szembe tud majd nézni a léleknyomorító Kádárok és a Komócsinok diktatórikus uralmával – hangzott el a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat rendezvényén. Tovább »

Pol Pot megye névadója és az egész Komócsin család a szegedi megemlékezések középpontjában

2017. február 20., hétfő · 54 hozzászólás

sajttaj_kommunizmus_aldozatai08_gs

A Komócsin-klán tagjainak tevékenységét is részletesen bemutatják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Szegeden. Rendhagyó történelemórákat tartanak diákoknak, tudományos előadásokra invitálják az érdeklődőket, illetve koszorúzással is tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. Tovább »

A kommunizmus áldozataira emlékeznek Csongrád megyében

2017. február 17., péntek · Egy hozzászólás

kommunizmus_aldozatainak_emleknapja_megyei_2017Rendhagyó történelem órákkal, tudományos szimpóziummal és megemlékezéssel készül a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat. Tovább »

Kakas Béla az Orbán-évértékelőről: Erős országra van szükség, így erősödhet Csongrád megye is

2017. február 11., szombat · 29 hozzászólás

kakas_bela01_gs

A nemzet- és identitástudat megerősödését tartja a legfontosabb elemnek Orbán Viktor évértékelőjében Kakas Béla. A közgyűlési elnök azt hangsúlyozta, erős vezetésre van szüksége hazánknak, ez a záloga annak, hogy Magyarország képes legyen arra, hogy fenntartsa magát. Tovább »

Következő oldal »