Közélet

Az 1848-as eseményeket ünnepli Csongrád megye

Az 1848-as eseményeket ünnepli Csongrád megye

2017. március 14., kedd
Az 1848-as eseményeket ünnepli Csongrád megye
marcius_15_algyo61_gs

Megyeszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnep alkalmából március 14-én és 15-én.

Szeged

Március 14.

A Csongor téri Közösségi Házban 15 órától tartják a Nemzeti Emlékünnepet, amely egy hagyományteremtő megemlékezés az 1848-as Forradalom és Szabadságharcról, a márciusi ifjakról, hagyományainkról, hőseinkről. Szintén a Csongor téren 17 órától kezdődik az Ágota Játszóház "Nemzeti Ünnep más szemmel" című ki-kicsoda kvíz versenye. A rendezvényen szó esik arról, hogy kinek mit jelent március 15-e, mi történt ezen a napon, miért nevezzük Nemzeti Ünnepnek, kik a márciusi ifjak, majd egy ki-kicsoda totóval zárul a program. Két napos szegedi rendezvénysorozattal a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal idén március 15-ét ünnepli. A március 14-én, a 17 órakor kezdődő Nemzeti esten

Juhász Tünde

, kormánymegbízott köszönti a vendégeket a Kormányhivatal nagytermében. Ezt követően adja át

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a szervezet elismeréseit. Az Elnöki kitüntető díjat

Karol Biernaczki

levéltár igazgató, tiszteletbeli lengyel konzul kapja. A Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjban

Kása Ferenc

pedagógus, a Szegedi Vízisport Egyesület elnöke és a Magyar Ifjúsági Szövetség részesül. Megosztva kapja ugyanezt a díjat

Szigeti János

nyugállományú tanár és

Tápai Miklós

nyugállományú jogász. A Csongrád Megyéért díjat a Szegedi Kortárs Balett,

Márton Anita

súlylökő és a Johannita Segítő Szolgálat, valamint elnökük,

Porcsalmy László

veheti át. Csongrád megye sajtódíját idén a Toronyirány Magazin szerkesztősége kapja. Három évtized önzetlen munkáját, a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolását és nemes, közös ügyek anyagi támogatását köszöni meg a megyei közgyűlés Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzuljának a díszpolgári cím adományozásával.

Tadeusz Kaczor

laudációját

Suha György

, tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos mondja, az ünnep előtti esten. A műsorban fellépnek a Virtuózok című tehetségkutató műsorban sikeresen szereplő szegedi,

Patkós Maja

és

Patkós Mariann

, hárfa szakos növendékek,

Cseh Antal

operaénekes valamint

Pécsiné Pánczél Mária

és

Sigmondné Erős Andrea

zenetanárok.

Március 15.

A város központi ünnepségének hivatalos programja szerdán délelőtt 10 órakor kezdődik, amikor a város nevében koszorút helyeznek el a Dóm téri panteonban található Petőfi szobornál, ezt követően gróf Batthyány Lajos szobránál róják le kegyeletüket az ünneplők. Az emlékezés az Aradi vértanúk terén folytatódik, ahol az 1848-as emlékmű előtt tisztelegnek a szegediek. A Széchenyi téren, a városháza előtt háromnegyed 11-kor vonják fel ünnepélyes keretek között az országzászlót. Közreműködik a Pavane Táncegyüttes, valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar. A városi díszünnepségre a hagyományokhoz híven az idén is a Klauzál téri Kossuth szobornál kerül sor délelőtt 11 órától. Az idei ünnep szónoka Botka László, Szeged polgármestere lesz. A műsorban közreműködik Fekete Gizi, Pataki Ferenc és Rácz Tibor színművészek, az Akropolisz Táncszínház, a Pavane Táncegyüttes, valamint a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar. Az ünnepség végén az állami szervek, szervezetek, pártok, valamint civil szervezetek képviselői elhelyezik a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál. Móraváros is megemlékezik a szabadságharc évfordulójáról, 10 órától a Móravárosi Templomban tartanak Szentmisét, majd 11 órától ünnepi megemlékezéssel folytatódnak a programok. Az eseményen ünnepi beszédet mond Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, a templomi ünnepséget követően pedig a résztvevők a Kálvária-dombhoz vonulnak, ahol elhelyezik a megemlékezés koszorúit, virágait. 14 órától megkezdődnek a programok a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban. Itt a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatójával, a Pálffy huszárok pedig közös játékkal: patkódobással és kardvívással várják. A színpadon is 14 órakor kezdődik a műsor. A „Tisztelet a 48-asoknak” című összeállításban elsőként a Rúzsa Sándor népdalkör és citerazenekar idézi meg a szabadságharc hőseinek emlékét katonadalokkal és népdalokkal, majd a makói Forgatós együttes adja elő „Szabadságról mesél a múlt” című táncjátékát. Az ünnepi megemlékezés 15 órakor kezdődik a múzeum előtt: itt előbb az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából mondja el köszöntő gondolatait B. Nagy László, országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa, majd Tőkés László ünnepi beszédét hallgathatja meg az ünneplő közönség. A reformáció 500. évének szóló tiszteletadás a korábbi, Királyhágómelléki református püspök, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő meghívása és jelenléte az ünnepi megemlékezésen, amelyben közreműködik még Kaszás Géza színművész, valamint a Klúg Péter Iskola hallássérült tanulóinak Gondolatjel csoportja. Az ünnepséget koszorúzás zárja, Klauzál Gábor, reformkori politikus szobránál a Várkertben, de a Móra parkban folytatódik a családi program: 16 órától Dj Náksi, majd a

New Level Empire

együttes koncertje zárja a délutánt.

Tápé

Március 15.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és Kereszténydemokrata Néppárt a szeged-tápéi községháza (Honfoglalás utca 73.) előtti Országzászlónál tartja meg ünnepi megemlékezését 9 órakor. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján megemlékező beszédet tart Zakar Péter történész, egyetemi tanár. Az ünnepség végén az Országzászlónál helyezik el a megemlékezés virágait. Szintén Tápén 13 órakor a Heller Ödön Művelődési Házban ünnepi megemlékezést tartanak, beszédet mond Széchenyi Ferencné önkormányzati képviselő.

Szőreg

Március 14.

13 órakor Szőregen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában tartanak ünnepséget, amely után megkoszorúzzák Kossuth Lajos emléktábláját, majd a Hősök terén is elhelyezik az emlékezés koszorúit. Ünnepi beszédet mond Pál József, Olaszország tiszteletbeli konzulja.

Szentmihály

Március 14.

17 órakor Szentmihályon, a kopjafánál emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire. Ünnepi beszédet mond: Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

Gyálarét

Március 15.

10 órakor ünnepi megemlékezést tartanak Gyálaréten, a kopjafánál, ezt emlékműsor követi a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond: Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

Kiskundorozsma

Március 15.

10 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Dísz téren emlékeznek meg a márciusi ifjakról. Ünnepi beszédet mond Mihálffy Béla, önkormányzati képviselő.

Makó

Március 14.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 18 órakor mond ünnepi beszédet Makón, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezetének megemlékezésén. A megemlékezést a makói Petőfi-parkban rendezik meg.

Hódmezővásárhely

Március 15.

A március 15-ei megemlékezés ünnepi zászlófelvonással indul 8.30-kor a Kossuth téren, majd 9 órától a Belvárosi Római Katolikus Templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, 10 órakor pedig a Petőfi-szobornál folytatódik az ünneplés. 10.30-kor a Kossuth-szobornál, Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő, illetve Almási István polgármester, valamint a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja mond ünnepi beszédet. A városi ünnepség után 11.15-kor a Kossuth téren toborzó bemutató kezdődik a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Kankalin Néptánccsoport és az Aranykalász Népdalkör közreműködésével. Március 15-én 14 órakor megkoszorúzzák Szametz András ’48-as honvéd kopjafáját, majd a Bessenyei Színkör előadásában, 18 órától láthatják a nézők A helység kalapácsa című vígeposzt a művelődési központ színháztermében. Megtekinthető a BFMK első emeletén a Huszárruha kiállítás is.

Algyő

Március 15.

10 órától az algyői országzászlónál ünneplik meg a forradalom évfordulóját, a megemlékezésen fellépnek a Fehér Ignác Általános iskola tanulói, valamint közreműködik a Kistelek Rézfúvós Quintett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.