Bulvár

Hótakaró helyett latyak Szegeden - húsz centiméter friss csapadékot jósoltak, jóval kevesebb érkezett (FRISSÍTVE)

Hótakaró helyett latyak Szegeden - húsz centiméter friss csapadékot jósoltak, jóval kevesebb érkezett (FRISSÍTVE)

2016. január 7., csütörtök
Hótakaró helyett latyak Szegeden - húsz centiméter friss csapadékot jósoltak, jóval kevesebb érkezett (FRISSÍTVE)
havazas_januar_03_gs

Öt centiméter hóval érkezett meg a hét negyedik napja Szegedre. Csütörtökre a havazás, illetve a hófúvás veszélye miatt adott ki több megyére figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Néhol 20 centiméternél is több hó hullhat.

Egyelőre a Napfény Városában nincs nyoma az előrejelzések által jósolt nagy mennyiségű csapadéknak, eddig öt centiméter hó esett, a hőmérséklet fagypont fölött van, újabb latyakos napnak nézünk elébe. Kövesse élőben az időjárás alakulását

ITT

.

Több megyében hófúvásra figyelmeztetnek

Egy megyében másodfokú, hatban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken az erős szél hótorlaszokat emelhet. A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. A 300 méter feletti települések közül Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Bükkszentkereszten 13, Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van. Több 300 méter alatti településen, így Siófokon 10, Sármelléken 14, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt. Csütörtök délig a megélénkülő, helyenként megerősödő szél a Dunántúlon helyenként, főként a Bakonyban kisebb hóátfúvásokat okozhat. Kiemelték, hogy az ország délkeleti felén havazás, havas eső, eső, helyenként eleinte még ónos eső továbbra is előfordul. Délutánra a Tiszántúlra szorul vissza, majd estére várhatóan itt is megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött alakul, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat. A reggeli órákban helyenként még eshet kis mennyiségű ónos eső, leginkább Észak-Magyarországon, illetve néhol Pest megyében és a határos területeken. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 Celsius-fok, a késő esti plusz 1 mínusz 4 fok között valószínű.

Folyamatosan érkeznek a riasztások

Szerda délután óta több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben. Még csütörtök reggel is folyamatosan érkeztek a riasztások a katasztrófavédelem ügyeletére, jelenleg is egyszerre több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók az országban - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek.

Hajdu Márton

kifejtette: jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták. Baranya és Somogy megyében öt helyszínen fák dőltek a vasúti sínekre, ezek eltávolításáig az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok. Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében - jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében - egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás. Az OKF szóvivője elmondta: a társszervek (a rendőrség, a közútkezelő, az áramszolgáltatók) munkatársaival folyamatosan dolgoznak azon, hogy mielőbb elhárítsák a károkat. Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, és indulás előtt tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Korábban írtuk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a Dél-Dunántúlon Baranyában és Tolna keleti felén, ahol még ónos eső esik, a következő órákban havazás várható. Ezzel szemben az ország keleti felében az ónos eső még északabbra húzódik, de az éjszakai órákban átmeneti jelleggel a Dél-Alföldön is kialakulhat még maximum néhány milliméter ónos csapadék. Késő este az északi országrészben (az Északi-középhegység mellett a Dunakanyar térségében és az észak-dunántúli megyékben is) várhatóan fokozatosan enyhül az ónos esőzés, helyenként csak ónos szitálás lehet. Emellett csütörtök reggelig a Dunántúlon és a Dél-Alföldön összességében nagy területen lehet jelentős mennyiségű hóra számítani. Általában 5-20 centiméter friss hó hullhat: az Észak-Dunántúlon várható kisebb mennyiség, a délnyugati, déli megyékben ugyanakkor néhol 20 centiméternél is több hó eshet az éjszaka folyamán. Csütörtökön napközben nyugat felől megszűnik a havazás, ráadásul a pozitív hőmérséklet mellett olvadás kezdődik. A Tiszántúlon lehet még maximum 5-8 centiméternyi friss hó. Elsősorban a Duna menti területeken és a Dél-Alföldön tapadó hóra is készülni kell. A havazás miatt csütörtökre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére másod-, Fejér és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Mint írták, csütörtök reggelig a Dunántúli-középhegységben (legtovább a Bakonyban) lehet hófúvásra számítani az időnként akár viharossá is fokozódó északnyugati, északi szél miatt. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 és 0 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű. A

cikk szerint

a hóesés egészen csütörtök délutánig kitarthat, majd a csapadékzóna kelet, délkelet felé távozik, nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet, és kissé tovább enyhül az idő, délutánra a legtöbb helyen kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Pénteken jelentős csapadék nem várható, hajnalra különösen a hóval borított, kevésbé felhős tájakon süllyedhet -10 fok közelébe a hőmérséklet, helyenként pedig zúzmarás köd képződhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső miatt másod-, a havazás miatt pedig első fokú figyelmeztetést adott ki megyénkre. Utóbbi annyit tesz, hogy 12 óra leforgása alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Hólapátokat készenlétbe! Ma estétől nagy havazást jósolnak a meteorológusok - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599840

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.