Közélet

Kórházi ágyakat kapott az SZTE urológia klinikája a rotarystáktól + FOTÓK

Kórházi ágyakat kapott az SZTE urológia klinikája a rotarystáktól + FOTÓK

2015. május 22., péntek
Kórházi ágyakat kapott az SZTE urológia klinikája a rotarystáktól + FOTÓK
urologia_adomany09_gs

Az urológiai klinika 46 kórházi ágyából 25-öt cserélnek le a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából. A Németországból érkezett adomány révén a 30 éves sodronyos ágyakat elektromosok váltják fel, de gyógyszerszekrények és speciális urológiai vizsgálóasztal is volt a szállítmányban.

Tapasztalva, hogy milyen régi, rossz állapotú ágyakban fekszenek az urológiai klinikára bekerülő betegek, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja,

Benyik György

katolikus pap, teológus felvette a kapcsolatot a bajorországi rotarystákkal, használt, de még jó állapotban lévő kórházi ágyakat kérve tőlük. Összesen 30 ágyat és egyéb felszereléseket kaptak Németországból, melyek mintegy másfél millió forintot szállítási költségét a rotarysták adták össze, egy tagtársuk,

Lamper László

pedig elvállalta, hogy önköltséges áron hozza el a mint egy 5 millió forint összértékű adományt. „Ha Isten és a jóakaratú emberek összefognak, akkor sok jó dolog születhet, ezúttal a Rotary közreműködésével” – fogalmazott Benyik György. Hangsúlyozta, nem az a dolguk, hogy az egészségügy-finanszírozás, a társadalombiztosítás és a politika kapcsolatával foglalkozzanak, hanem az, hogy próbáljanak a betegeken segíteni. „Az adomány pénzbeli értékénél sokkal nagyobb az a haszon, amit a betegellátás szempontjából profiltálunk. Amíg nagyon beteg valaki, addig nem figyel az ágyra, mert akkor egyfajta háború megy azért, hogy maradjon ezen a világon vagy sem, de amikor jobban lesz, előjönnek a kényelmi szempontok. Csak az tudja ezt megérteni, aki maga is feküdt már harmincéves sodronyos ágyban” – mondta el az SZTE ÁOK Urológiai Klinika egyetemi tanára,

Pajor László

. Kiemelte, hogy speciális urológiai vizsgálóasztalokat is kaptak, aminek szintén hasznát veszik, hogy naponta 10-15 beteg endoszkópos urológiai vizsgálatát végzik el a klinikán.

Hajnal Ferenc

dékánhelyettes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon korántsem egyedülálló, hogy az egészségügyi intézmények eszközeinek, berendezéseinek amortizációjában nem foglalkoznak kellőképpen, ezért nem is magyarországi sajátosság, hogy a civil szféra adományokkal segíti az intézményeket.

Őry-Tóth Csaba

, az urológiai klinika adjunktusa pedig arról beszélt, hogy nemcsak a betegek komfortosabb ellátásához járulnak hozzá az állítható, elektromos ágyak, hanem az orvosok és nővérek munkáját is könnyebbé teszik. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja hozzátette, a passzív rehabilitációban is szerepük lesz ezeknek az ágyaknak, hiszen külön állítható a fej- és lábrészük.

A Szent-Györgyi Rotary Club elnöke, Nagy Miklós az adományok átadásakor elmondta, hogy folyamatos feladatuknak tekintik, hogy segítsék az egészségügyi intézményeket. Ennek keretében csak a mostani rotaty évben 40 kórházi ágyat adományoztak az ortopédiai klinikának, speciális kórházi ágyhoz jutott hozzá a gyermekklinika, illetve a Gift of Life! – Ajándékozz életet! Nemzetközi program keretében 16-20 határon túli gyermek szegedi szívműtétének költségeit fedezik a rotarysták, legutóbb egy vajdasági kislányon segítettek. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a németországi, összesen 30 kórházi ágyat tartalmazó adományból 5 ágyat a bajai Szent Rókus Kórháznak adományoztak.

Az urológiai klinika 46 kórházi ágyából 25-öt cserélnek le a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából - a Németorszá...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.