Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

2017. augusztus 28., hétfő · Hozzászólok

A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódik, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendülnek fel. Tovább »

Kiállítással emlékeznek a reformáció 500. évfordulójára + FOTÓK

2017. augusztus 25., péntek · Hozzászólok

egyedul_a_szentiras006kf

Október 10-ig tekinthető meg a jubileumi évforduló alkalmából életre hívott tárlat a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). Az emlékek között fellelhető többek között Káldi György és Károlyi Gáspár fordítómunkájának hagyatéka is. Tovább »

A keleti és a nyugati egyház szemszögéből vizsgálják a Római levelet Szegeden

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

benyik_gyorgy_sajttaj003kf

A reformáció által legtöbbet vitatott Római levél lesz a központi témája a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, amit augusztus végén rendeznek Szegeden – tájékoztatott Benyik György, a konferencia igazgatója. Bemutatták az 500 hangú Biblia CD-változatát is, és elhangzott, hogy a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját 2020-ig szeretnék elkészíteni. Tovább »

Mindenki számára hozzáférhető magyar nyelvű hangos biblia készült

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

biblia_konyv

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa az MTI-t. Tovább »

Az újszövetségi tanulmányok “demitologizálása” Moszkvában

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

benyik_gyorgy_moszkva

A keleti–nyugati biblikusok találkozóját az idén Oroszország fővárosában, Moszkvában, az orosz ortodox egyház Vatikánjának számító Danilov kolostorban rendezték szeptember 26. és október 1. között. A téma: A történelem és teológia az evangélium elbeszéléseiben volt. A konferencia védnöke és vitaindító fő előadója Hilarion metropolita volt. Ő az orosz ortodox zsinat külkapcsolatokért felelős pátriárkája és a szinódus biblikus bizottságának elnöke is, ő tárgyalt korábban Rómában, a Vatikánban, előkészítendő Ferenc pápa és Kirill pátriárka kubai találkozóját. Tovább »

Magyar nyelvű katolikus-protestáns Biblia létrehozásáról is tanácskoznak Szegeden

2016. augusztus 30., kedd · 6 hozzászólás

biblikus_konferencia14_gs

„Vallási és kulturális konfliktusok a Bibliában és az ősegyházban” címmel rendezik meg a 27. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát, amelyen egy hiánypótló mű, egy katolikus-protestáns magyar nyelvű bibliafordítás lehetőségeit is vizsgálják a szakemberek. Tovább »

A Vatikán könyvtárába került a Szegedi Biblia hasonmás kiadása

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001Május 4-én értesítette a vatikáni követség Benyik Györgyöt, a szegedi Szent Gellért-plébániaközösség plébánosát, hogy a kézzel másolt Biblia Újszövetségi részének fakszimile kiadását a Vatikáni könyvtár különleges könyvek szekciójába helyezték el. Az eredeti, bőrkötetes kódexet pedig Germanicum et Hungaricum kollégium könyvtárában állították ki.
Tovább »

Szeged szellemi nagyságai előtt tisztelegtek Tarjánban a szentévi kapunyitással + FOTÓK

2016. március 20., vasárnap · 3 hozzászólás

szentevi_kapunyitas31_gs

Az irgalmasság rendkívüli szentéve kapcsán a Szent Gellért templomban azokról a szegediekről emlékeztek meg a szentévi kapunyitással, akiknek bronzplakettjei arra is figyelmeztetik a templomba belépőket, hogy nincs Istennek tetsző imádság, nagy és humánus emberi tettek nélkül. Tovább »

A Somogyi-könyvtár is kapott a szegediek kézírásos Bibliájából + FOTÓK

2016. január 22., péntek · Hozzászólok

kezzel_irott_biblia10_gsA Ferenc pápának tavaly októberben átadott, kézzel másolt Biblia hasonmását ajándékozták a Somogyi-könyvtárnak, hiszen az intézmény felelt többek között a kezdeményezés lebonyolításáért. Benyik György bibliakutatótól megtudtuk, legközelebb egy közös, magyar nyelvű hangos biblia rögzítését tervezi.
Tovább »

Ferenc pápát megindította a szegedi kezdeményezésre kézzel másolt Biblia

2016. január 20., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001

A pápának tavaly decemberben átadott, kézzel másolt Biblia bőrkötéses hasonmás változatának első kötetét mutatják be pénteken a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Átadták a zarándokok a kézzel másolt bibliát Ferenc pápának

2015. október 14., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Nyilvános kihallgatáson adták át zarándokok a Vatikánban Ferenc pápának szerdán azt a kézírásos bibliamásolatot, amelynek készítésében több mint ötezren vettek részt – közölte Benyik György bibliakutató az MTI-vel. Tovább »

Levéltári Nap Szegeden – középpontban a kisebbségek és az ökumenizmus + FOTÓK

2015. október 11., vasárnap · Hozzászólok

leveltari_napok 01_gs

A román és a szerb kisebbség magyarországi letelepedésével, asszimilációjával foglalkoztak a Szegeden „A dél-alföldi régió interetnikus és ökumenikus kapcsolatai” címmel rendezett Levéltári Napon, amelyen az egyházak közötti kapcsolatok szegedi vonatkozásairól, jellemzőiről is szó esett. Tovább »

Jövő héten veszi át Ferenc pápa a kézzel másolt Bibliát + FOTÓK

2015. október 8., csütörtök · 2 hozzászólás

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Több mint 5000 oldalból áll, a szegedieken kívül anyaországbeli magyarok, határon túli magyarok és külföldiek is részt vettek benne. A pápa október 14-én veszi át az ökumenikus összefogással elkészült munkát. Tovább »

Középpontban a gyűlölet és a szeretet – megkezdődött Szegeden a biblikus konferencia + FOTÓK

2015. augusztus 28., péntek · 2 hozzászólás

biblikus_konferencia01_gs

Gyűlölet és kiengesztelődés a Bibliában – ezt a témát járja körül a 26. Nemzetközi Biblikus Konferencia, mely keretében pénteken bemutatják a Ferenc pápának szánt első kézzel írott Szegedi Bibliát is. Az idei rendezvény érdekessége, hogy írókat is meghívtak, akik műveikkel tovább aktualizálják a témát. Tovább »

Kórházi ágyakat kapott az SZTE urológia klinikája a rotarystáktól + FOTÓK

2015. május 22., péntek · Egy hozzászólás

urologia_adomany09_gs

Az urológiai klinika 46 kórházi ágyából 25-öt cserélnek le a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából. A Németországból érkezett adomány révén a 30 éves sodronyos ágyakat elektromosok váltják fel, de gyógyszerszekrények és speciális urológiai vizsgálóasztal is volt a szállítmányban. Tovább »

Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK

2015. január 22., csütörtök · 4 hozzászólás

masolas_a_bibliabol15_gs

Ferenc pápának tervezik átadni a Szentírás kézírásos másolatát, mely munkába a Magyar Kultúra Napján szegedi közéleti személyiségek is bekapcsolódtak. Benyik György teológus a Szent Gellért templom építésének negyvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg ezt a különleges kezdeményezést, melyhez már több mint háromszázan csatlakoztak. Tovább »

Jakubinyi György: Isten szava örök

2013. augusztus 26., hétfő · Hozzászólok

jakubinyi_gyorgy01_gs„A megváltás örömhíre örök, a világ azonban változik, így az evangéliumot mindig a kor körülményeire kell alkalmazni” – nyilatkozta portálunknak Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencián.
Tovább »

Rekordszámú előadó és résztvevő a jubileumi biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek · Hozzászólok

biblikus_konferencia01_gsA szegények és gazdagok helyzetét vizsgálja a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, melynek keretében átadták a Gnilka-díjakat is.
Tovább »

Jön a 25. szegedi biblikus konferencia!

2013. augusztus 12., hétfő · 2 hozzászólás

Augusztus 22. és 24. között tartják a 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát. A jubileumi esemény alkalmából neves teológiaprofesszorok küldték el üdvözletüket és gratulációikat. Jövőre a nemzetközi Újszövetség-társaság, az SNTS is a Tisza-parti városban tartja kongresszusát.
Tovább »

A Szegedről deportáltakra emlékeztek + FOTÓK

2013. június 30., vasárnap · 23 hozzászólás

holokauszt_emlekmu_mj 24Nemcsak azokra kell emlékezni, akik nem tértek vissza a munkatáborokból, hanem azokra is, akik nem születtek meg – fogalmazott Markovics Zsolt főrabbi a szegedi és város környéki zsidóság deportálásának hatvankilencedik évfordulóján. Tovább »

Jézustól Krisztusig – a történeti Jézus a biblikus konferencián + FOTÓK, HANG

2012. augusztus 21., kedd · 21 hozzászólás

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a héten a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nemzetközi biblikus konferenciáját, melyen idén a történeti Jézus-kutatásról lesz szó 23 előadóval, akik többek között Csehországból, Romániából, Németországból, Horvátországból, Kanadából és Japánból érkeztek.
Tovább »

Bibliatudósok a bölcsesség nyomában + FOTÓK + VIDEÓ

2011. szeptember 8., csütörtök · 4 hozzászólás

biblikuskonferencia_szeged01_gs Kezdetét vette az idén 23. alkalommal sorra kerülő biblikus konferencia a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán (GFHF). A bibliatudós-tanácskozáson pénteken adományozzák az idei Gnilka-díjat. A konferenciára ezúttal is számos országból érkeztek előadók a keresztény testvéregyházak képviseletében.
Tovább »

Biblikus konferencia: Újra aktuálissá válik az etikai tartás

2009. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

Javában folyik a szeptember 24–26. között meghirdetett XXI. Biblikus Konferencia, amelyre az ökumené szellemében három kontinensről érkeztek katolikus, református és evangélikus előadók. A tudományos tanácskozás idei témája: Szent Pál és a pogány irodalom.
Tovább »

Lélekbe fűzött szavak

2008. szeptember 2., kedd · Hozzászólok

Biblikus konferencia az imádság jegyében

Fotók: Gémes Sándor

Az idén a Biblia évéhez kapcsolódóan rendezték meg Szegeden a huszadik nemzetközi biblikus konferenciát, amelyre Európa számos országából érkeztek katolikus, református és evangélikus bibliakutatók. A vasárnaptól keddig tartó, A Biblia szíve című esemény fő témája az imádság. A SZEGEDma.hu Benyik Györggyel (képünkön), a konferencia egyik főszervezőjével, a Szegedi Hittudományi Főiskola Biblikus Tudományok Tanszékének vezetőjével beszélgetett. Tovább »