Kultúra

Régészeti csacskaságok és furcsaságok Trogmayer Ottó tollából + FOTÓK

Régészeti csacskaságok és furcsaságok Trogmayer Ottó tollából + FOTÓK

2012. december 17., hétfő
Régészeti csacskaságok és furcsaságok Trogmayer Ottó tollából + FOTÓK

Több mint fél évszázad régészettel eltöltött idő alatt bőven találkozott furcsaságokkal, csacskaságokkal és marhaságokkal Torgmayer Ottó, ezeket gyűjtötte csokorba legújabb kötetében. Az egykori múzeumigazgatóval Tandi Lajos művészeti író beszélgetett a Móra-múzeumban most megjelent kötetéről.

„Nagyon boldog és büszke vagyok. Boldoggá tesz, hogy eljött ez a sok ember” – nyilatkozta a könyvbemutató után portálunknak a neves, Széchenyi-díjas régész, akinek a könyvei igencsak kelendőek, a múzeum könyvesboltjában már többet elkapkodtak. Ahogy fogalmazott, mindez neki nem anyagi, hanem erkölcsi sikert jelent, s reméli ezt a kötetét is megszeretik az olvasók.

Trogmayer Ottó

kérdésünkre elmondta, az ember fejében benne vannak ezek a furcsaságok, csacskaságok és marhaságok, és ha az ember kitartó és alapos, utána is nézhet lexikonokban vagy interneten a pontos adatoknak. A Móra Ferenc Múzeum 78 esztendős nyugalmazott igazgatója megtörtént eseteket írt le, azokból szemezget, amit ő maga is látott pályája során. „1952-ban voltam elsőéves régészeti hallgató, az eltelt hatvan évben rengeteget változott a régészet, például a szemlélete is, hiszen a statikus régészet helyett a dinamikus lépett előtérbe. A tipológia azzal foglalkozik, hogy miként néz ki például egy edény füle, ami száz év múlva nagyobb, majd kunkori. Nem az edény fejlődött, hanem az ember, aki csinálta. Talán ezzel lehet szemléltetni legjobban a különbséget” – magyarázta. Hozzátette, a technika fejlődési is sokat segít, hiszen régen mintát kellett venni a tárgyakból, elvinni a vegyészhez, most pedig csak be kell tenni egy gépbe, és még azt is megtudjuk, hány nyomelemet tartalmaz. „A régészetben ettől függetlenül ma is vannak csacskaságok. Elég, ha azt mondom, hogy az amazonasi őserdőben magyarul beszélő indiántörzset talál egy kutató. Hozzon már ide egy olyan indiánt, hogy én is szóba állhassak vele!” – mondta tréfásan. Másik csacskaságként elmesélte, hogy amikor arról adnak hírt, hogy Új-Fundlandon magyar rovásírásos követ találnak, akkor is nagyot tévednek, hiszen az germán rúnaírás. Trogmayer Ottó Régészeti furcsaságok, csacskaságok, marhaságok című kötetét a Móra-múzeum lehet megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.