Újabb szakaszába lépett a Móra-múzeum régészeti látványtárának kialakítása

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészeti látványtárának kialakításán. Elkészültek a látványtár bútorai, melyeket el is helyeztek a leendő látványtár termében. A múzeum régészeire vár most a nagy feladat, hogy berendezzék, életre keltsék a vitrineket. Tovább »

Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát

2017. július 14., péntek · 3 hozzászólás

CAMERA

Feltárási munkálatokat végeznek szakemberek a Móra-parkban, a múzeum előtti területen. A régészek egy zöldövezeti rekonstrukciós beruházást megelőzően dolgoznak, többek között a vár déli kapujának pontos helyzetét határozzák meg. Tovább »

Rettegett amazonok, sajtreszelős görög harcosok a Határtalan Régészet nyári számában

2017. július 12., szerda · Hozzászólok

hr_17_2_3

A háborúk régészetével foglalkozik a Határtalan Régészet című magazin nyári száma. A lapból kiderül többek között, miért hordtak magukkal a görög harcosok sajtreszelőt, kik voltak a legendás, rettegett amazonok, s kiket is temettek a rézkorban áldozati gödrökbe. Tovább »

Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél

2017. június 27., kedd · Hozzászólok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Különleges „tömegsír” nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén – a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek. Tovább »

Bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában

2017. június 20., kedd · 5 hozzászólás

arany_labvert_mora_muzeum

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant rá egy állampolgár. A rejtélyes helyszínen a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes újabb töredékeit is. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból szármató arany lábvértet. Tovább »

A Puszták aranya Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas15_gs

A nagyszentmiklósi aranylelet másolatait, a honfoglaló magyarság régészeti hagyatékait, valamint az avarok ötvösművészetét is felvonultatja a Puszták aranya című tárlat, amit a XI. Nyílzápor és íjásztalálkozóhoz kapcsolódóan nyitottak meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Tovább »

Buday Árpád és Buday György emléke előtt tisztelegtek a szegedi egyetemen

2017. június 6., kedd · Hozzászólok

buday06

Konferenciával, kiállításokkal és kiadvánnyal emlékeztek az SZTE Régészeti Tanszék alapítójára, az európai hírű professzorra és grafikus, fametsző fiára, Szeged díszpolgárára. Tovább »

Izgalmas előadások a Régészet Napján Szegeden

2017. május 24., szerda · Hozzászólok

Regeszet_Napja_2017_foglalkozás

Idén is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényéhez a szegedi Móra Ferenc Múzeum: izgalmas előadásokkal, kézműveskedéssel várják az érdeklődőket május 26-án, pénteken 16 órakor. A programon érdekes részleteket tudhatunk meg a nagyszéksósi aranyleletről, őseink táplálkozásáról, a Határtalan Régészet című magazin első évéről, illetve a restaurátorok műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetünk. Tovább »

Ásatáson jártunk: szarmata temetőben bukkantak germán harcos sírjára Vásárhelynél + FOTÓK

2017. március 24., péntek · Hozzászólok

german_harcos_lelet006kf

Egy szarmata temetkezési rítussal eltemetett germán harcos maradványaira bukkantak régészek a Hódmezővásárhelyt északról elkerülő út építésekor. A lelet érdekessége, hogy a 2-3. században térségünkben nem volt jellemző germánok jelenléte, illetve előkerült egy szíjelosztó karika is, ami unikális leletnek számít abból a korszakból a Kárpát-medencében. Tovább »

Régészeti ritkaság: germán harcos sírjára bukkantak a Móra-múzeum régészei

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

Igazi régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhelytől északra: egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek. A sírban több egyedi, értékes leletet is találtak: ezüst érmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait. Tovább »

Vikingek határok nélkül – Megjelent a Határtalan Régészet legújabb száma

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

hatartalan_regeszet_vikingekVikingek vették át az uralmat a Határtalan Régészet című magazin legújabb száma felett. Számtalan szempontból ismerhetik meg az olvasók a titokzatos viking világot: kiderül, miért kerültek hajók a föld alá, mik is voltak a rúnák, hogyan hajóztak vagy társasoztak a vikingek bő ezer évvel ezelőtt. Tovább »

Határtalan utazás a Tornyai János Múzeum régészeti estjén

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

Nija-Szentely

Nijába, a Takla-Makán sivatag különleges romvárosába, a „Selyemút Pomejiébe” kalauzolja az érdeklődőket Felföldi Szabolcs régész február 8-án 17 órai kezdettel a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat előadásán. A Határtalan régészet című folyóirat főszerkesztője az archeológiai magazin legújabb lapszámát is bemutatja szerdán este a Tornyai János Múzeumban. Tovább »

Magyar régészeti magazint szerkesztettek az ausztrál bennszülöttek

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

Hatartalan_4_17-01-17

Az ausztrál bennszülöttek, az Aboriginek hiedelemvilága írta át a Határtalan Régészet című magazin szerkesztését. A róluk szóló cikkhez egy Aboriginről készült fotót is csatoltak a szerkesztők, amit azonban ki kellett hagyni a folyóirat legfrissebb számából. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy a képen látható férfi még él, akkor nem használhatják fel a fotóját: a bennszülötteknél a halottak bárminemű ábrázolása szigorúan tilos. Tovább »

Csomorkányról szól a Tornyai-múzeum januári régészeti előadása

2016. december 29., csütörtök · Hozzászólok

A csomorkányi régészeti kutatások legújabb eredményeiről tart előadást Béres Mária, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozat keretében január 11-én, szerdán 17 órai kezdettel Tornyai János Múzeumban. Tovább »

Határtalan régészet: Esküt tettek a kettévágott kutyára a pogány kunok

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

Kutya_csontvaz_Csengele_HorváthFerenc2

Kettévágott kutyára tettek esküt a pogány kunok a 13. században: így akarták biztosítani, hogy a magyar király tartsa magát a frissen megkötött megállapodáshoz. A Határtalan Régészet című magazin új számában további titkokra derül fény a félbevágott kutyákkal kapcsolatban, valamint olvashatunk az isteneknek „küldött” sörről és egyiptomi állati istenségekről is. Tovább »

Közkinccsé vált a szegedi egyetem régészeti gyűjteménye + FOTÓK

2016. november 3., csütörtök · Hozzászólok

regeszeti_kiallitas01_gs

A paleolitikumtól a középkorig kalauzolja a látogatókat az SZTE Régészeti Tanszék szerdán megnyílt kiállítása. Trogmayer Ottó előtt mostantól külön emlékvitrinnel adóznak. Tovább »

Polgári Platform: A szegedi vár titkairól meséltek + FOTÓK

2016. október 8., szombat · 10 hozzászólás

szegedivar

A vár történetéről tartott előadást Horváth Ferenc a Szegedi Polgári Platform rendezvényén. Az épületegyüttes egykor Közép-Európa legnagyobb téglavára volt, de a Nagy Árvíz után lebontották. Habár az elnyomás jelképének számított, a telekspekuláció még jobban motiválta a szegedieket a terület megszerzésében. Tovább »

Egy 13-14. századi koggét találtak a Fekete-tenger mélyén

2016. október 2., vasárnap · Hozzászólok

Először találtak a világon egy elsüllyedt, de igen jó állapotban megőrződött középkori földközi-tengeri kereskedelmi vitorlást, a koggéra a Fekete-tenger bulgáriai felségvizeinek régészeti feltérképezését végző nemzetközi kutatócsoport (Black Sea M.A.P.) bukkant. Tovább »

Elindult Magyarország első régészeti magazinja – lapbemutató a Móra-múzeumban

2016. június 7., kedd · Hozzászólok

hatartalan04

Határtalan Régészet címmel indult el júniusban hazánk első régészeti folyóirata. A magazin első számának főszereplői a titokzatos hunok: kincseik, harcászatuk, öltözködésük és további rejtélyeik. Az újság első számának bemutatóját június 8-án, szerdán 17 órakor tartják a Móra Ferenc Múzeumban.
Tovább »

Attila temetése és intrika a Római Birodalomban – Új régészeti magazin indul

2016. június 1., szerda · Hozzászólok

hatartalan01Új régészeti magazinnal jelentkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a „Határtalan Régészet” című lap célja, hogy határok nélkül mutassa be a régészet érdekes témáit izgalmas, fotókkal gazdagon illusztrált módon. Az első szám főszereplői a hunok titkai, de ezen kívül olvashatunk pulykákban keresett aranypénzekről, valamint intrikáról, szexről és vallásról is a Római Birodalom kapcsán. Tovább »

Régészeti előadás a szegedi Vakok Klubjában + FOTÓK

2016. április 27., szerda · Hozzászólok

regeszet_vakok_klubja011

A szegedi egyetem régészeti tanszékének munkatársa, Vörös Gabriella tartott előadást régészhallgatói közreműködésével április 22-én a Szőts Katalin által vezetett Vakok Klubja tagjainak a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában.
Tovább »

Régészeti egyetemista nap a Móra-múzeumban

2016. április 18., hétfő · Hozzászólok

regeszet01

Régészeti egyetemista napot tartanak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 19-én, kedden 10-18 óráig: jelenleg három régészettel kapcsolatos kiállítás is várja a látogatókat a Kultúrpalotában. Az SZTE-s diákigazolvánnyal érkezők kedvezményesen, 217 Ft-ért válthatnak belépőt – ennyi évvel ezelőtt találták meg ugyanis a nagyszentmiklósi aranykincset.
Tovább »

Elsüllyedt bőgőshajók maradványaira bukkantak a Tiszában Szolnoknál

2015. szeptember 28., hétfő · Hozzászólok

Szolnok egykori hajós életének tárgyi emlékeire, két elsüllyedt bőgőshajó maradványaira bukkantak minap helyi lakosok a Tisza alacsony vízállásának köszönhetően a Belvárosi nagytemplomnál levő folyószakaszon – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze hétfőn az MTI-vel. Tovább »

Kerámiaedények a közműárokból – öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei

2015. augusztus 12., szerda · Hozzászólok

bronzkori_edenyek_hodmezovasarhely

Egy tíz edényből álló késő bronzkori kerámiaegyüttes került elő nemrégiben a kishomoki csatornázás során Hódmezővásárhelyen, a Szőlőhalmi lelőhelyen. A hónap elején feltárt edények mellett számos értékes lelettel gazdagodott a Tornyai János Múzeum régészeti gyűjteménye az elmúlt hónapokban, a város környékén végzett különböző régészeti feltárások során.
Tovább »

NFM: a fejlesztési miniszter javaslata a régészeti munkákat is felgyorsítja

2015. május 10., vasárnap · Egy hozzászólás

A közlekedési infrastruktúra beruházások jelentős felgyorsítása mellett a régészeti munkákat is felgyorsítja a nemzeti fejlesztési miniszter törvénymódosító javaslata, amely egyben garantálja a nemzeti történelmi és kulturális örökség megőrzését is – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, reagálva az LMP aznapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Tovább »

Következő oldal »