Kass János előtti tisztelgéssel kezdődik a Szeged Art

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

wagner_udvar01_gs

Képzőművészet és zene lepi el Szeged utcáit, parkjait és teraszait, július elsejétől augusztus huszadikáig tart idén a Szeged Art, amelynek legfőbb célja, hogy a napfény városának sokszínű művészeti életét minél közelebb vigyék az emberekhez. A rendezvénysorozat nyitányaként Kass János gyermekkönyv-illusztrációiból nyílik kiállítás a Dugonics téren, így tisztelegve a kilencven éve született Kossuth-díjas művész emléke előtt. Tovább »

Tandi Lajos 70 éves: „Ameddig élek, szeretnék a város hű szolgálója lenni”

2017. március 8., szerda · 3 hozzászólás

tandi_lajos02_gs

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma Tandi Lajos, a Délmagyarország volt újságírója, a Szeged folyóirat alapító-főszerkesztője, a Dugonics Társaság főtitkára. Az alkotóval fiatalkoráról, pályája szegedi kezdetéről, a nyomtatott és televíziós sajtóban eltöltött éveiről beszélgettünk. Kifejtette véleményét a város kulturális életéről, beszélt a „szekértáborokról” és családjáról is. Tovább »

Hetven év, hetven könyv, hetven írás – Tandi Lajos estje a Somogyiban

2017. március 6., hétfő · Hozzászólok

Tandi Lajos újságíró, szerkesztő 70. születésnapja alkalmából könyvbemutatóval egybekötött ünnepséget rendez a Somogyi-könyvtárban a Dugonics Társaság, valamint a Szeged folyóirat szerkesztősége. A program március 8-án, szerdán 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Tovább »

Kép az ablakban – Zoltánfy-emlékkiállítás az EDF Galériában + FOTÓK

2013. október 11., péntek · Hozzászólok

zoltanfy_kiallitas13_gsZoltánfy István megmutatta, hogy mivel harcolhatunk a felejtés diktatúrái ellen – fogalmazott Szilasi László irodalomtörténész a Magyar Festészet Napja alkalmából a 25 éve elhunyt festő alkotásaiból nyílt emlékkiállításon. Tovább »

Lemondott volna a szakma a szabadtériről? – vita a szegedi színházakról + FOTÓK

2013. március 28., csütörtök · 9 hozzászólás

Meg kell őrizni a műfaji sokszínűséget, a színház és a szabadtéri jövőjét pedig messzemenően meghatározza mind a két rangos intézmény gazdag múltja, s talán még inkább azok az országos hírű alkotók, akik az elmúlt évtizedek során itt dolgoztak, hangzott el a színház jövőjéről tartott civil fórumon, melyet az Összefogás Szegedért Egyesület rendezett hagyományteremtő szándékkal szerdán az új székházukban.
Tovább »

Régészeti csacskaságok és furcsaságok Trogmayer Ottó tollából + FOTÓK

2012. december 17., hétfő · Hozzászólok

Több mint fél évszázad régészettel eltöltött idő alatt bőven találkozott furcsaságokkal, csacskaságokkal és marhaságokkal Torgmayer Ottó, ezeket gyűjtötte csokorba legújabb kötetében. Az egykori múzeumigazgatóval Tandi Lajos művészeti író beszélgetett a Móra-múzeumban most megjelent kötetéről.
Tovább »

Országos karikatúra-pályázat: Halász Gézáé a fődíj + FOTÓK

2012. június 1., péntek · Egy hozzászólás

Országos karikatúra-pályázatot hirdettek meg a Nobel-díjas szegedi tudós, Szent-Györgyi Albert emlékére. A Tudomány és humor című pályázat fődíját Halász Géza grafikusművésznek ítélték.
Tovább »

Országos karikatúra-pályázat alkotásai a Démász székházban + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök · Hozzászólok

Szent-Györgyi Albert világhírű biokémikus szegedi tudósként 75 éve vehette át a Nobel-díjat. Az évfordulóhoz kapcsolódóan Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudósklubja, a Szegedi Biológiai Központ, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub, az EDF Démász, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya, a Dugonics Társaság és a Szeged folyóirat szerkesztősége országos karikatúra-pályázatot hirdetett Tudomány és humor címmel.
Tovább »

Visszahúzódtak Botka László “civil gerillái”? + VIDEÓ

2012. január 17., kedd · 118 hozzászólás

Avagy egy eltűnt(?) egyesület nyomában

A választások évében, 2010-ben alakult az Összefogás Szegedért Egyesület, amely neves, szegedi közéleti szereplőket sorakoztatott fel tagjai között, először politikamentességét hangsúlyozta, majd az ő nevével fémjelezve indult a polgármesterségért az MSZP-s Botka László. Utánajártunk, hogy milyen munkát végzett a szervezet az elmúlt évben.
Tovább »

Bozótharcos kultúrgerillák támadása: Összefogás Szegedért

2010. június 8., kedd · 30 hozzászólás

osszefogas_szegedert_it_01 Összefogás Szegedért néven új civil egyesületet alakítottak azok a pártoktól független, eltérő világnézetű, szuverén gondolkodók, akik tartva a megtorpanástól, a félresiklástól, az értékek és a minőség csorbulásától, felelősséget éreznek a város további fejlődéséért. A polgári egyesület május 5-én alakult, és Szeged napján jegyezte be a cégbíróság. A 16 alapító tag között vannak egyetemi tanárok, vegyészek, újságírók, orvosok, színészek, tudósok, egyszóval: színes csapat, s ez gondolkodásmódjukra is jellemző.
Tovább »

Hollósi Zsolt Gregor-albuma lett Az év könyve

2009. június 5., péntek · Hozzászólok

Hollósi Zsolt Gregor című exkluzív albuma lett Az év könyve Szegeden; az elismerést péntek este adták át a városháza dísztermében az Ünnepi Könyvhét keretében, emellett bemutatták a XII. Szegedtől Szegedig Antológiát, és megválasztották a város kis Könyvkirályát.
Tovább »

125 éves színház – színpadon, hangjegyekben és könyvben

2008. október 28., kedd · Hozzászólok

A Mezzo, A mennyei város és a Pornográfia

Fotók: Gémes Sándor

Az évad első két hónapjának értékelése, a 125 éves Szegedi Nemzeti Színház jubileumi kiadványának bemutatása, a Mezzo-fesztivál és az új bemutatók ismertetése okán tartott október 28-án sajtótájékoztatót a színház vezetése és alkotói csapata. Az eseményen a SZEGEDma.hu is megjelent, hogy tájékoztassa olvasóit. Tovább »