Pillanatképek Gyenes Kálmán objektívén keresztül

2017. október 11., szerda · Egy hozzászólás

Gyenes Kálmán legendás fotóművész munkáiból nyílik kiállítás a szegedi Fekete házban. A fényképeken megjelenik a hetvenes-nyolcvanas évek szegedi panelvilága, a rendszerváltás ikonikus pillanatai, Szeged sportéletének momentumai és Erdély magával ragadó világa. Tovább »

Újabb szakaszába lépett a Móra-múzeum régészeti látványtárának kialakítása

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészeti látványtárának kialakításán. Elkészültek a látványtár bútorai, melyeket el is helyeztek a leendő látványtár termében. A múzeum régészeire vár most a nagy feladat, hogy berendezzék, életre keltsék a vitrineket. Tovább »

Izgalmas előadások a Régészet Napján Szegeden

2017. május 24., szerda · Hozzászólok

Regeszet_Napja_2017_foglalkozás

Idén is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényéhez a szegedi Móra Ferenc Múzeum: izgalmas előadásokkal, kézműveskedéssel várják az érdeklődőket május 26-án, pénteken 16 órakor. A programon érdekes részleteket tudhatunk meg a nagyszéksósi aranyleletről, őseink táplálkozásáról, a Határtalan Régészet című magazin első évéről, illetve a restaurátorok műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetünk. Tovább »

Móra 100 – Kiállítás a szegedi Tömörkény-gimnázium tanulóinak alkotásaiból

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

MoraFerencMóra Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének századik évfordulója alkalmából készítettek képzőművészeti alkotásokat a Szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjai. A művekből május 4-én, csütörtökön 17 órakor nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább »

Páratlan szegedi papucsok a Móra-múzeumban

2017. április 20., csütörtök · Hozzászólok

papucs5

A legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton kiderül, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk. Bemutatnak egy papucskészítő műhelyt is, a látogató menyecskék pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthetnek. A „Páratlanok” című kiállítást április 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg. Tovább »

Régészeti ritkaság: germán harcos sírjára bukkantak a Móra-múzeum régészei

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

Igazi régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhelytől északra: egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek. A sírban több egyedi, értékes leletet is találtak: ezüst érmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait. Tovább »

Vikingek határok nélkül – Megjelent a Határtalan Régészet legújabb száma

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

hatartalan_regeszet_vikingekVikingek vették át az uralmat a Határtalan Régészet című magazin legújabb száma felett. Számtalan szempontból ismerhetik meg az olvasók a titokzatos viking világot: kiderül, miért kerültek hajók a föld alá, mik is voltak a rúnák, hogyan hajóztak vagy társasoztak a vikingek bő ezer évvel ezelőtt. Tovább »

Vasárnap zár Pompeji – Kedvezményes záróhéttel készül a Móra-múzeum

2017. február 26., vasárnap · Hozzászólok

Pompeji_09

Vasárnap, március 5-én bezárja kapuit a szegedi Pompeji-kiállítás: az óriási népszerűségnek örvendő tárlat megtekintésére így már csak néhány nap maradt hátra. A Móra Ferenc Múzeum kedvezményes jegyárakkal, ajándék tárlatvezetésekkel és hosszabbított nyitva tartással ünnepli a zárás hetét február 27. és március 5. között. Tovább »

Nyugdíjas napok a Pompeji-kiállításon

2017. február 22., szerda · Hozzászólok

Pompeji_09

A nyugdíjasokat várják kedvezményes jegyárral a Pompeji-kiállítás utolsó előtti hetében Szegeden. Február 23-25. között a nyugdíjasok megtekinthetik a Móra Ferenc Múzeum lenyűgöző márványszobrait, a Fekete ház különleges gladiátor sisakjait és a Kass Galéria barbár-kiállítását is. Tovább »

Kiakadt a cukiságmérő: ovisok mesélnek vulkánokról + VIDEÓ

2017. február 15., szerda · Hozzászólok

ovisok_vulkan_01

Maximális a cukiságfaktora a szegedi Móra Ferenc múzeum frissen elkészült videójának: óvodások mesélnek a vulkánok működéséről. Kiderül többek között, hogyan kell egy vulkán kitörését megakadályozni, s hogy mi az összefüggés a vulkánok és a dínók között. A videót a Pompeji-kiállítás apropóján készítették, mely március 5-ig látogatható. Tovább »

Pompeji pusztulása a filmművészetben és irodalomban

2017. február 8., szerda · Hozzászólok

Pompeji_Venusz

Az első, Pompeji tragikus pusztulásáról készült film 1913-ban jelent meg, a legfrissebbet pedig több, mint 100 évvel később, 2014-ben mutatták be. Emellett számtalan irodalmi alkotás, további mozifilmek készültek az ókor egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról. A Pompeji pusztulását bemutató filmeket, irodalmi alkotásokat Trója Gréta előadásában ismerheti meg a nagyközönség február 9-én, csütörtökön 17 órakor a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább »

Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

56_palackposta

„Magyarok! Segítség!” – így kezdődik az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén. A kis papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot viszont csak évekkel később találták meg: egy diák fogta ki a folyóból 1962-ben. A drámai dokumentumot most a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be. Tovább »

Megérkezett a szegedi Pompeji-kiállítás 80 ezredik látogatója + FOTÓK

2016. december 21., szerda · Hozzászólok

pompei_80ezer005kf

Meghosszabbítják a szegedi Pompeji-kiállítást: sikerült megegyezésre jutni a Nápolyi Régészeti Múzeummal, így a különleges kollekció 2017. március 5-ig Szegeden marad. A kiállítás nagy sikernek örvend: szerdán köszöntötték a 80 ezredik látogatót, egy szegedi gimnazista lányt. Tovább »

Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon

2016. december 7., szerda · Hozzászólok

TomorkenyIstvan150 éve született Tömörkény István legendás író, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója. A kerek évszám kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi múzeum, amikor Tömörkény-kiállítás nyílik és az idei Tömörkény-díjat is átadják. A Tömörkény-napot december 9-én, pénteken 10 órától tartják a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább »

SZTE-s nap a Pompeji-kiállításon

2016. október 17., hétfő · Hozzászólok

pompei_sajttaj012kf

Az egyetemistákat várja kedden a szegedi Pompeji-kiállítás: az SZTE-s érvényes diákigazolvánnyal érkezők kedvezményesen tekinthetik meg a kiállítás három helyszínét, és ajándék tárlatvezetéseken is részt vehetnek. Az egyetemista napot október 18-án, kedden 10-18 óra között tartják a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában. Tovább »

Kalandvágyó hintalovasokat várnak a Móra-múzeumban

2016. október 13., csütörtök · Hozzászólok

hintalo3_mora_muzeum

Hintalovak költöztek a szegedi Móra Ferenc Múzeum kupolájába: eredeti lószőrrel borított, fából, fémből, porcelánból, üvegből készült, kicsi és nagyméretű hintalovak között kalandozhatnak az érdeklődők. Az igazán bátrak pedig hintalóra is pattanhatnak. A „Hűségparipák” című kiállítást október 14-én, pénteken 16 órakor nyitják meg. Tovább »

Lapbemutató a fényűző Rómáról és Pompeji pusztulásáról

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

HatReg2_1

Megjelent a Határtalan Régészet című magazin második száma. Az őszi lapszám főszereplője az ókori Római Birodalom mindennapjai, valamint Pompeji pusztulásának körülményei. A magazint szeptember 29-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban.
Tovább »

Beöltözés, fotózkodás római polgárként – Pompeji játszóház a Móra-múzeumban

2016. szeptember 22., csütörtök · Hozzászólok

Pompeji_06

Az ókori Római Birodalom polgárává válhat bárki szombaton a Móra Ferenc Múzeumban: a családi játszóház témája ugyanis Pompeji lesz. Így bárki ókori római ruhát ölthet és korhű bútorok között fotózkodhat. Emellett óriás társasjátékok és kézműveskedés is várja az érdeklődőket szeptember 24-én, szombaton 10-13 óra között.
Tovább »

Beindult a Pompeji mémgyár: Travolta már várja Harrison Fordot

2016. szeptember 16., péntek · Hozzászólok

confused_travolta_pompeiAz internet népe úgy értesült, hogy újabb híresség érkezett Magyarországra: John Travolta felbukkant a szegedi Pompeji-kiállításon, és nagyon úgy tűnik, hogy Harrison Fordot várja. Vajon mikorra teker át Ford a Móra Ferenc Múzeumhoz? Tovább »

Római-kori wellness és „pompeji Rómeók” a Határtalan Régészet új számában

2016. szeptember 15., csütörtök · Hozzászólok

HatReg2_1

Ókori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: a Határtalan Régészet című magazin második száma Popmeji pusztulását és a fényűző Római Birodalom időszakát mutatja be. A frissen megjelent lapból kiderül például, hogyan vettek részt az istenek a gyógyításban, s milyen szerelmes verseket „graffitiztek” a falakra „Pompeji Rómeói” kétezer évvel ezelőtt.
Tovább »

Pompeji borkultúrája is megjelenik a Bortéren

2016. szeptember 14., szerda · Hozzászólok

Bacchus_Vezuv

„Mini-kiállítással” várja a fesztiválozókat a Móra Ferenc Múzeum az idei Bortéren: a Múzsák Házában a bor és a kultúra kerül a középpontba szeptember 14-18. között. A kiállítóházban a Pompeji-kiállítás legszebb, borral kapcsolatos freskóinak lenyomatait láthatja a közönség, valamint bemutatják több magyar képzőművész „boros” témájú alkotásának lenyomatát is.
Tovább »

35 ezer látogató felett a Pompeji-kiállítás

2016. szeptember 8., csütörtök · Hozzászólok

pompei_sajttaj012kf

Átlépte a héten a 35 ezres látogatószámot a szegedi Pompeji-kiállítás: június végi megnyitása óta ennyien voltak kíváncsiak Pompeji titokzatos világára a Móra-múzeumban és kiállítóhelyein. Az újabb kerek szám átlépése apropóján már látható a tárlatról készült hangulatvideó. Tovább »

Ősszel is ajándék vezetések és kedvezményes belépés a Pompeji-kiállításra

2016. augusztus 31., szerda · Hozzászólok

pompei_sajttaj012kf

Noha a nyárnak vége, ősszel is folytatódnak az ajándék tárlatvezetések a szegedi Pompeji-kiállításon: szombatonként várják a látogatókat a Fekete házban és a Móra Ferenc Múzeumban. Emellett a halfesztivál apropóján kedvezményes áron tekinthetik meg az érdeklődők a Pompeji-tárlatot szeptember 2-4. között. Tovább »

Pompeji kiköltözik a SZIN-re

2016. augusztus 23., kedd · Hozzászólok

SZIN02

Idén is átköltözik a „túloldalra” a Móra Ferenc Múzeum: idén Pompeji világával várják a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőit a Partfürdőn augusztus 24-27. között. A fesztiválozók gladiátorként fotózkodhatnak, megismerhetik az ókori római társasjátékokat és mozaikokat, a SZIN-es karszalaggal érkező diákok pedig kedvezményesen nézhetik meg a Pompeji-tárlatot.
Tovább »

Kedvezményes Pompeji-kiállítás a nemzeti ünnepen

2016. augusztus 18., csütörtök · Hozzászólok

pompei_sajttaj012kf

Augusztus 20-án, szombaton kedvezményesen látogatható a szegedi Pompeji-kiállítás. A nemzeti ünnep apropóján az érdeklődők kedvezménnyel tekinthetik meg a tárlat három helyszínét: a Móra Ferenc Múzeumot, a Fekete házat és a Kass Galériát egészen 20 óráig. Tovább »

Az 1936-os olimpia fáklyája és Vajda Attila pekingi aranya a szegedi kiállításon

2016. július 21., csütörtök · Hozzászólok

olimpia02

Olimpiatörténeti kamarakiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a közönség megismerheti az olimpiák magyar aranyérmeseit a kezdetektől egészen 2012-ig. Kiállítanak több relikviát is: a Kovács „Koko” István által aláírt boxkesztyűt, Papp László autogramját, illetve azt a fém fáklyát, mellyel 1936-ban vitték az olimpiai lángot. Az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című kiállítást július 25-én, hétfőn 17 órakor nyitják meg. Tovább »

Itt a nyár – Jönnek az ajándék vezetések a Pompeji-kiállításon

2016. június 29., szerda · Hozzászólok

Pompeji_04

Megérkezett a nyár Szegedre, és vele együtt megérkeztek az ajándék tárlatvezetések is a Pompeji-kiállításra. A frissen megnyílt tárlaton csütörtökön délutánonként tartanak ajándék tárlatvezetéseket a látogatóknak. A múzeum ezeken a napokon 20 óráig tart nyitva.
Tovább »

Gladiátorokkal nyílik a szegedi Pompeji-kiállítás a Múzeumok Éjszakáján

2016. június 21., kedd · Hozzászólok

gladiator02

Gladiátorviadalt hoz az idei Múzeumok Éjszakája Szegedre: tizennyolc gladiátor vesz majd részt a küzdelmekben a Móra Ferenc Múzeum előtti téren. A harcosok római-kori ruhába öltözött tömeggel vonulnak végig a Kárász utcán június 25-én, szombaton este, amikor megnyitja kapuit a nagyszabású Pompeji-kiállítás is.
Tovább »

Százéves álom valósul meg: megérkezett Nápolyból Szegedre a Pompeji-kollekció

2016. június 12., vasárnap · 3 hozzászólás

Pompeji_erkezes11

Százéves álom valósult meg szombat este Szegeden. Közel 100 esztendeje Móra Ferenc írt arról egy újságcikkben, hogy egyszer majd el kell hozni a szegedi múzeumba Pompeji köveit. Ez most valóra vált: szombaton este nyolc óra öt perckor megérkezett Nápolyból a “Pompeji köveket” szállító kamion. Tovább »

Már csomagolják a szegedi Pompeji-kiállítás tárgyait Nápolyban

2016. június 7., kedd · Hozzászólok

Pompeji3

Megkezdődött a szegedi Pompeji-kiállítás tárgyainak becsomagolása Nápolyban. A szállító cég szakemberei több napon keresztül pakolják speciális ládákba és dobozokba a többmilliárdos értékű, pompeji katasztrófát megélt műtárgyakat. A kollekciót június 25-től láthatják az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább »

Elindult Magyarország első régészeti magazinja – lapbemutató a Móra-múzeumban

2016. június 7., kedd · Hozzászólok

hatartalan04

Határtalan Régészet címmel indult el júniusban hazánk első régészeti folyóirata. A magazin első számának főszereplői a titokzatos hunok: kincseik, harcászatuk, öltözködésük és további rejtélyeik. Az újság első számának bemutatóját június 8-án, szerdán 17 órakor tartják a Móra Ferenc Múzeumban.
Tovább »

Női szivargyári munkások egy kép hátlapjába rejtve a Móra-múzeumban

2016. április 29., péntek · Hozzászólok

dohány2287

Egy igazi ritkaságnak számító kordokumentum került a szegedi Móra Ferenc Múzeumba: egy keretezett kép hátlapjába építve találták meg azt az 1894-ben készült fotót, mely az akkori dohánygyári munkáslányokat és -asszonyokat ábrázolja. Ezekben az időkben szinte kizárólag nők dolgoztak a szegedi dohányüzemben: évi 40 millió szivart készítettek.
Tovább »

Régészeti egyetemista nap a Móra-múzeumban

2016. április 18., hétfő · Hozzászólok

regeszet01

Régészeti egyetemista napot tartanak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 19-én, kedden 10-18 óráig: jelenleg három régészettel kapcsolatos kiállítás is várja a látogatókat a Kultúrpalotában. Az SZTE-s diákigazolvánnyal érkezők kedvezményesen, 217 Ft-ért válthatnak belépőt – ennyi évvel ezelőtt találták meg ugyanis a nagyszentmiklósi aranykincset.
Tovább »

Jön az „aranyos” játszóház a Móra-múzeumban

2016. április 14., csütörtök · Hozzászólok

aranyjatszo02

Attila hun birodalmát rajzolják újra a Móra Ferenc Múzeum családi játszóházában. Április 16-án, szombaton 10 és 13 óra között a jelenlegi „arany-kiállításokhoz” kötődő kézműves foglalkozásokon vehetnek részt kicsik és nagyok: készül majd mozgó lábú lovacska, tarsoly és kincsesláda is.
Tovább »

A következő öt évben is Fogas Ottó vezetheti a Móra-múzeumot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. április 13., szerda · 4 hozzászólás

kult_biz007kf

Szerdai ülésén a jelenlegi direktor, Fogas Ottó jelentkezését támogatta a Móra Ferenc Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat kapcsán a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság.
Tovább »

Következő oldal »