Reformáció 500 – Könyvritkaságokkal tiszteleg a Somogyi az évforduló előtt + FOTÓK

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

somogyi_konyvtar_mj 018

A reformációt a könyvek tükrében is megismerhetjük a Somogyi-könyvtár legújabb tárlatán, amely bemutatja Magyarországot is a reformáció hajnalán, továbbá a hit szolgálatában tett nyelvészeti törekvéseket is. Mindezt a bibliotéka értékes, régi könyvein keresztül tárja elénk egészen október elejéig. Tovább »

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok. Tovább »

Könyvből is megismerhetőek Buday György elfeledett grafikái a napsugaras oromdíszekről

2017. július 9., vasárnap · Hozzászólok

napsugaras_haz02_gs

A 36 lerajzolt házból csak egyetlen egy maradt meg 9 évtizeddel később. A turisták és a lokálpatrióták számára is jelenthet újdonságot a kötet, amely Szeged díszpolgárának korai éveiről tanúskodik.
Tovább »

Vámos Miklós a politikusok helyében inkább író akarna lenni

2017. június 29., csütörtök · 6 hozzászólás

vamos_miklos06_gs

A kedvelt író napjaink krónikásának tartja magát, mégis inkább a múltról szóló írásait szeretik, mint az Apák könyvét. Beszélt a történelmi regények megírásának nehézségeiről, legújabb kötetének élőkészítéséről, érdekességeiről. Tovább »

Húszéves lett Harry Potter

2017. június 26., hétfő · Hozzászólok

harry_potter

Amikor a Bloomsbury könyvkiadó 1997. június 26-án piacra dobta egy teljesen ismeretlen angol írónő, bizonyos Joanne Rowling kötetét, amely a Harry Potter és a bölcsek köve címet viselte, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott. Tovább »

A magyar történelemről írt mesekönyvet unokáinak Benedek Elek dédunokája

2017. június 12., hétfő · Hozzászólok

konyvkiraly010kf

„Samu és Dani kalandjai – Amerikától Magna Hungariáig” címmel írt mesekönyvet külföldre költözött unokáinak Benedek László, a híres meseíró dédunokája. A civilben orvos szerző azt szerette volna elérni, hogy az Amerikában élő gyerekek is megismerjék a magyar múltat, irodalmat, kultúrát. Hunortól és Magortól egészen a dédnagyapa, Göncz Árpád elnökségéig „kalandozik” a két lurkó. Tovább »

Következő oldal »