Közelebb hozták a könyvkiadókat és az olvasókat egymáshoz

2017. október 4., szerda · Hozzászólok

„A bölcsészettudomány elképzelhetetlen irodalom nélkül” – először tartották meg a Bölcsészettudományi Karon a Magyar Könyvkiadók Napját. Tovább »

Először rendezik meg a Magyar Könyvkiadók Napját Szegeden

2017. október 3., kedd · Hozzászólok

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató-, -vásár és -csere, kiállítás, valamint több “könyves” kerekasztal-beszélgetés szerepel a Magyar Könyvkiadók Napja szerdai programján, melyet első ízben rendez meg a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Tovább »

Reformáció 500 – Könyvritkaságokkal tiszteleg a Somogyi az évforduló előtt + FOTÓK

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

somogyi_konyvtar_mj 018

A reformációt a könyvek tükrében is megismerhetjük a Somogyi-könyvtár legújabb tárlatán, amely bemutatja Magyarországot is a reformáció hajnalán, továbbá a hit szolgálatában tett nyelvészeti törekvéseket is. Mindezt a bibliotéka értékes, régi könyvein keresztül tárja elénk egészen október elejéig. Tovább »

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok. Tovább »

Könyvből is megismerhetőek Buday György elfeledett grafikái a napsugaras oromdíszekről

2017. július 9., vasárnap · Hozzászólok

napsugaras_haz02_gs

A 36 lerajzolt házból csak egyetlen egy maradt meg 9 évtizeddel később. A turisták és a lokálpatrióták számára is jelenthet újdonságot a kötet, amely Szeged díszpolgárának korai éveiről tanúskodik.
Tovább »

Vámos Miklós a politikusok helyében inkább író akarna lenni

2017. június 29., csütörtök · 6 hozzászólás

vamos_miklos06_gs

A kedvelt író napjaink krónikásának tartja magát, mégis inkább a múltról szóló írásait szeretik, mint az Apák könyvét. Beszélt a történelmi regények megírásának nehézségeiről, legújabb kötetének élőkészítéséről, érdekességeiről. Tovább »

Húszéves lett Harry Potter

2017. június 26., hétfő · Hozzászólok

harry_potter

Amikor a Bloomsbury könyvkiadó 1997. június 26-án piacra dobta egy teljesen ismeretlen angol írónő, bizonyos Joanne Rowling kötetét, amely a Harry Potter és a bölcsek köve címet viselte, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott. Tovább »

A magyar történelemről írt mesekönyvet unokáinak Benedek Elek dédunokája

2017. június 12., hétfő · Hozzászólok

konyvkiraly010kf

„Samu és Dani kalandjai – Amerikától Magna Hungariáig” címmel írt mesekönyvet külföldre költözött unokáinak Benedek László, a híres meseíró dédunokája. A civilben orvos szerző azt szerette volna elérni, hogy az Amerikában élő gyerekek is megismerjék a magyar múltat, irodalmat, kultúrát. Hunortól és Magortól egészen a dédnagyapa, Göncz Árpád elnökségéig „kalandozik” a két lurkó. Tovább »

Megnyílt a 88. Ünnepi Könyvhét + FOTÓK

2017. június 8., csütörtök · 2 hozzászólás

cof

Temesi Ferenc Kossuth-díjas író köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Hétfőig a könyveké a Dugonics tér, több mint 110 programmal várják a nyomtatott szavak barátait. Az Év Könyve díjat Bene Zoltán nyerte el regényével. Tovább »

Hamarosan ismét a könyv(b)irodalomé a Dugonics tér

2017. június 1., csütörtök · Egy hozzászólás

konyvhet_sajttaj001kf

Egy hét múlva megnyílik a könyvhét. A szegedi és országos kiadók bemutatkoznak, kedvelt írók dedikálnak, beszélnek a legújabb könyveikről. A díszvendég Temesi Ferenc mellett Krasznahorkai László, Grecsó Krisztián és Farkas Bertalan is Szegedre érkezik hamarosan. Tovább »

Tiszta múlt – Magyar kereszténydemokraták 1956-ban + FOTÓK

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

emlekpont_keresztenydemokratak_1956_002

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata képviselője mutatta be csütörtökön Márianosztrán A magyar kereszténydemokraták és 1956 című kötetet. A rendezvényen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke is. Tovább »

A forrongó vidékről az Emlékpontban + FOTÓK

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

konyvbemutato_emlekpont_003

A hódmezővásárhelyi Emlékpont kiadványsorozatának ötödik kötetét vehették kezükbe a közgyűjtemény keddi könyvbemutatójára érkezettek. A Forradalom közelnézetből. Az 1956-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményei című kötet húsz szerző huszonegy tanulmányát tartalmazza és az alcímében olvasható küldetést teljesítve 1956 vidéki eseményeit igyekszik felmutatni. Tovább »

Történelmi könyveket mutattak be az Emlékpontban

2017. április 27., csütörtök · Hozzászólok

2017_0426_Ujk_10

Az ötvenhatos forradalom hőseiről és szemtanúiról, valamint az akkoriban megfigyelhető egyéni és közösségi cselekvésmódokról mutattak be könyveket a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Miklós Péter történész A szabadság reményében. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című munkája megjelentetését, valamint a Harangozó Imre néprajzkutató által összeállított Memoria iusti cum laudibus… 1956 emlékezetének könyve című kötet kiadását az 56-os Emlékbizottság támogatása tette lehetővé. Tovább »

Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be Újszentivánon

2017. április 25., kedd · Hozzászólok

2017_0421_Ujk_04

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos, ugyanakkor kevéssé ismert szereplőjéről, Putnik Tivadarral írt könyvet Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, amelyet a hétvégén mutattak be Újszentivánon. Tovább »

Mozaikok a magyar sajtó történetéhez – Miklós Péter könyvét mutatták be Kecskeméten

2017. január 27., péntek · Hozzászólok

emlekpont_kecskemet_11

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője A Kecskeméti Lapok története (1868–1956) című könyvét mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A tavaly megjelent százötven oldalas munka kecskeméti és budapesti levéltári dokumentumok, valamint a Kecskeméti Lapok című újság valamennyi lapszáma áttanulmányozásának eredményeként jött létre, s ez az első kismonográfia, amely a „hírös város” sajtótörténetével foglalkozik. Tovább »

Hidas Judit könyvét mutatják be a Somogyi hangoskönyvtárában

2017. január 25., szerda · Hozzászólok

hangoskonyvtar12kf

Hidas Judit “Seb – Krízisregény a kertvárosból” című regényét a szerző közreműködésével mutatják be a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában február 1-jén, szerdán 16.30-kor. Az írónő beszélgetőtársa Retek Erika. Tovább »

P. Mobil-könyv, -CD, -DVD és -vinyl jelent meg

2016. december 20., kedd · Hozzászólok

A P. Mobil történetét lemezein és dalain keresztül bemutató könyv (Mobilógia/A dal ugyanaz marad), tripla CD (1997-2007), a karriert átívelő dupla DVD (Élve vagy halva) is megjelent a közelmúltban, és a rajongók számára különleges darab az a vinyl is, amelyen a zenekar Honfoglalás című szvitjének szimfonikus változata hallható. Tovább »

Agatha Christie és Babits kézjegye az idei szegedi könyvárverésen + FOTÓK

2016. november 4., péntek · Egy hozzászólás

konyvarveres017kf

A szegedi könyvárverés tételeit néztük meg. Több mint 600 tárgyra licitálhatnak az érdeklődők. Az első ajánlatok már megérkeztek a szombaton tartandó aukció könyveire, plakátjaira, nyomtatványaira. Tovább »

A jogalkotás érthetőbbé tételéről, a pontos fogalmazásról szóló kötetet mutattak be

2016. október 11., kedd · Hozzászólok

Bemutatták a Jogalkotás érthetően – a pontos fogalmazás művészete című, Katona József Álmos és a Maleczki József által szerkesztett, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet kiadásában megjelent kötetet kedden Budapesten. A magyar és angol nyelvű kötet az azonos címen, 2014-ben rendezett konferencia előadásaiból készült. Tovább »

Isaszegi János: Nem a vallás a veszélyes, hanem az ember maga

2016. január 31., vasárnap · 2 hozzászólás

isaszegi_janos04_gs

“Szeretném elkerülni, hogy bármelyik földrészt, országot, nemzetet, etnikumot, vallást beskatulyázzunk, hogy az veszélyes” – tartja Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, PhD háborús hadműveleti szakértő, akit az “A 21. század élettérháborúi a földért, a vízért az élelemért, a… létezésért” című könyvének megjelenése kapcsán kérdeztünk Szegeden. Tovább »

Hiánypótló kötet jelent meg a Szegedi Ítélőtábla múltjáról

2015. november 27., péntek · Hozzászólok

rektori_sajttaj001kfMásodik kötetéhez ért a Szegedi Ítélőtábla történetét bemutató könyvsorozat, az 1914 és 1921 közötti időszakot három témakörben dolgozta fel Antal Tamás, az SZTE ÁJK Európai Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense.
Tovább »

A második világháborúról az emberek szemszögéből

2015. november 26., csütörtök · Hozzászólok

konyvbemutato09kf

Két, a második világháború mindennapjaival foglalkozó, szegedi vonatkozású tanulmánykötetet mutattak be a Magyar Történelmi Társulat, a Kronosz Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szervezésében Szegeden. Tovább »

Az öngyilkosságot elkövetők családtagjait segítő könyv jelent meg

2015. szeptember 10., csütörtök · Hozzászólok

Megjelent Albert Y. Hsu Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után című kötetének magyar fordítása, amely az öngyilkosságot elkövetők családtagjait, hozzátartozóit igyekszik segíteni a gyászmunkában – tájékoztatta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Következő oldal »