Közélet

Megajándékozták a móravárosi romákat + FOTÓK

Megajándékozták a móravárosi romákat + FOTÓK

2011. december 23., péntek
Megajándékozták a móravárosi romákat + FOTÓK

Több helyszínen is rendeztek karácsonyi ünnepséget kimondottan a szegedi roma közösségnek. A Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában autentikus cigányzenét játszó formáció lépett fel, és természetesen ajándékot is kaptak a résztvevők.

A móravárosi romákért fogtak össze karácsony előtt civilek, képviselők és társadalmi szervezetek azzal a céllal, hogy a szegedi roma családok ünnepét szebbé, meghittebbé tegyék. A Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában tartott rendezvényen az ünnep lényegéről Szeged-Móraváros plébánosa szólt az egybegyűlteknek. „Jézus születése a mi szívünkben kezdődik és onnan halad kifelé, onnan ölt testet ajándék, illetve kölcsönös szeretet és öröm formájában. Azt kívánom, hogy a bennünk újra és újra megszületi isteni gyermek legyen egyre derűsebb, és rajtunk keresztül, a mi szeretetünk által hódítsa meg egyre jobban a világot” – fogalmazott

Balogh József

atya.

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) azt vallja, hogy Móravároshoz nemcsak a kertvárosi lakosok, hanem a Cserepes soron élők is hozzá tartoznak, s a közösségi karácsony nekik is fontos. „Bármilyen szegénység is van egy házban, egy családban, meghittséget, békét, karácsonyi szeretet kell adni. Rendezvényünknek az a célja, hogy a legszegényebb cigány családokba is eljusson a karácsonyból egy kis szeretet és ajándék” – mondta el az önkormányzati képviselő.

Összesen három karácsonyi ünnepség megszervezésében vett részt a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Nagy Mihály elnök portálunknak elmondta, Dorozsmán az Árpa utcában egy pörköltfőzéssel egybekötött rendezvényt tartottak, illetve a Cserepes soron is meleg étel főtt a környéken élőknek, a Móra Iskolában pedig csomagokat is osztottak. A résztvevők Nógrádi Tibortól egy angyal figurát kaptak ajándékba, illetve szaloncukrot. Ezen felül a résztvevők egy élelmiszerekből összeállított csomagot, továbbá gyermekjátékokat kaptak. „Sajnos sok roma családnál most sem főztek, és holnap sem fognak. Az általunk adott szerény csomaggal természetesen nem tudjuk igazán gazdaggá tenni a karácsonyukat, de legalább hozzá tudunk járulni” – tette hozzá Nagy Mihály. Több családnál fát sem állítanak az ünnepre, hiszen élelemre sincs elegendő pénzük. Az elnök megköszönte a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének, a szociális irodának, a családsegítő szolgálatnak, képviselőknek, illetve a civil szervezeteknek a segítséget, az ő támogatásukkal tudták megajándékozni a móravárosi romákat. A jó hangulatról ezúttal a Kucu Banda gondoskodott, az autentikus roma zenét játszó formáció ismét nagy sikert aratott, többen táncra is perdültek a Móra iskolában tartott rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.