Esélyegyenlőség csak papíron? – az LMP módosítót nyújt be a HEP-hez

2015. június 25., csütörtök · Hozzászólok

lmp_sajtotajekoztato01kf

Jó az irány, de sok még a megoldandó probléma a szegedi esélyegyenlőségi program kérdésében. Nagy Mihály felhívta a figyelmet a rendezetlen Cserepes sori és Árpa utcai viszonyokra, Szentistványi István a lefedetlen ellátási ügyekről szólt. 2008 óta egy romacsalád élt a sorról való elköltözés lehetőségével, pedig évi két-háromra lenne pénz, az erre szánt 10 millió forint azonban mindig visszakerül a városi büdzsébe év végén. Az LMP-s képviselő szerint az iskolai deszegregáció sem sikertörténet. Tovább »

Hende: a Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött

2013. november 28., csütörtök · 3 hozzászólás

A Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött, gazdag vagy szegény, hogy milyen hit vagy meggyőződés irányítja az életét, csak az, hogy vállalja a munkát, és ha kell, a küzdelmet is mindazért, amit a piros-fehér-zöld zászló jelent – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Roma katonák a seregben című film bemutatóján.
Tovább »

120 romatelepen élőnek építene lakóparkot az egyházmegye + FOTÓK

2013. november 20., szerda · 51 hozzászólás

lakopark_sajttaj04_gsHuszonkét kiskundorozsmai nehéz sorsú cigány családnak építene lakóparkot a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az Árpa és Búza utca által határolt területen emberhez méltatlan körülmények között élőknek segítenének a beruházással.
Tovább »

Játékos délelőtt az elfogadás jegyében

2013. szeptember 11., szerda · 2 hozzászólás

tolerancia_nap02_gsKerékpáros ügyességi verseny és KRESZ-totó is várta a Roma Tolerancia Nap résztvevőit a Széchenyi téren, ahol egy közös nyilatkozatot is aláírhattak a résztvevők.
Tovább »

Martonyi: örömteli a roma közösségek önszerveződése

2013. június 22., szombat · Egy hozzászólás

A külügyminiszter szerint örömteli, hogy a roma közösségek ma már egyre inkább önszerveződőkké válnak, és ezzel nyilvánvalóvá teszik, hogy nemcsak az elesettek felemeléséhez, hanem az ország társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődéséhez is készek és képesek hozzájárulni. Tovább »

A Cigányság Világnapja a Móravárosiban + FOTÓK

2013. március 19., kedd · 18 hozzászólás

„Te is más vagy, te sem vagy más” szlogennel, színes programsorozattal ünnepelte a Cigányság Világnapját a SZISZSZI Móravárosi Tagintézménye. Az iskola célja, hogy tanulóik minél részletesebb, átfogóbb képet kapjanak a cigányság történelméről, szokásairól, kultúrájáról, illetve az előítéletekkel való küzdelmeikről.
Tovább »

Balog: a cigányság felzárkóztatása nemzetstratégiai kérdés

2012. december 29., szombat · Egy hozzászólás

Nemcsak emberi jogi, hanem nemzetstratégiai kérdésnek is tartja a cigányság felzárkóztatását Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról is beszélt: ha a meglévő problémákat nem kezelik gazdasági, szociális és oktatási szempontból, az akadályt gördít az ország versenyképessége elé.
Tovább »

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök · Hozzászólok

Sikeresen, telt házzal működik a Szegedi Roma Tanoda – ez az egyik legnagyobb eredménye az idei esztendőben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, melynek testületi ülésén elhangzott, a tervek szerint jövőre Dorozsma és Móraváros is közösségi térrel gazdagodik, melyek szintén nyitva állnak majd a cigányság előtt.
Tovább »

Vélemény: Menekülés a bizonytalanságba

2012. október 24., szerda · 11 hozzászólás

A derék kanadaiak egy ideig fogadták is az álmenekülteket, de miután kiderült, hogy a magyarországi kérelmezők között emberkereskedők is vannak, akik galád módon kihasználják az itthonról (főleg Pápa környékéről) érkezett honfitársaikat, mindeközben pedig a kanadai államot is megsarcolják – különféle szociális juttatásokat vesznek igénybe -, kiborult az éjjeli: Hamilton város főügyésze például soha többé nem engedne be egyetlen magyarországi roma menedékérőt sem.

Tovább »

Magyarország élen jár a romastratégia megvalósításában

2012. október 7., vasárnap · 4 hozzászólás

Magyarország élenjáró az uniós tagországok között a romastratégia megvalósításában, annak átfogó szempontú nyomon követésében – állapította meg Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki kedden és szerdán Brüsszelben részt vett az egyes tagországok kijelölt kapcsolattartóinak első egyeztetésén.
Tovább »

Egy nap a cigány családok egészségéért a Rákóczi utcában + FOTÓK

2012. szeptember 18., kedd · 5 hozzászólás

Több mint száz roma vett részt azon az egészségnapon, amit a Rákóczi utcai roma közösségi házba, tanodába szerveztek. Itt pulzus-, vérnyomásmérés, testzsírszázalék-, testtömegindex meghatározást és egészségügyi tanácsadást nyújtottak a szakemberek a cigány családoknak.
Tovább »

Bűnözői tevékenység a Kanadába menekült magyar romák között

2012. szeptember 3., hétfő · Hozzászólok

A kanadai határőrizetet (CBSA) aggasztja a kétes menedékkérelmet benyújtott magyar romák körében tapasztalható “jelentős bűnözői tevékenység” – állította QMI (Québecor Media Inc.) kanadai médiaügynökség a hétvégén a The Canadian Immigration Report weboldalán közölt anyagában.
Tovább »

A Fidesz elutasítja a bűnözők Jobbik által javasolt rasszokba sorolását

2012. augusztus 2., csütörtök · 6 hozzászólás

A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát, amely bőrszín alapján csoportosítaná a bűnelkövetőket – közölte a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

Ezer roma állhat munkába novembertől

2012. július 11., szerda · 10 hozzászólás

Ezer roma ember, főként nő, állhat munkába novembertől különböző szociális intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja keretében – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
Tovább »

Tanoda nyílhat Szegeden a roma gyerekek felzárkóztatásáért + VIDEÓ

2012. július 11., szerda · 11 hozzászólás

Egy részvételi kutatás segítségével mérte fel a gödöllői egyetem Környezeti társadalomkutatók (ESSRG) csoportja, a Védegylet szegedi csoportja és a helyi cigány önkormányzat a szegedi tanodával kapcsolatos igényeket az érintett cigány családok körében. A tanodában a cigánytelepeken élő gyerekek tanulhatnának kisebb csoportokban tanórákon kívül. Az intézmény a remények szerint már a közeljövőben elkezdhetné működését.
Tovább »

Áram nélkül – növekvő nyomor a dorozsmai cigánytelepen + FOTÓK

2012. május 18., péntek · 23 hozzászólás

120 roma maradt áram nélkül a dorozsmai Árpa utcai cigánytelepen, mert az évek óta illegálisan használt vezetékeket egy hatósági feljelentést követően az áramszolgáltató levágta a villanyoszlopokról. A probléma azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Kilátogattunk a cigánytelepre.
Tovább »

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek · 18 hozzászólás

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.
Tovább »

Megajándékozták a móravárosi romákat + FOTÓK

2011. december 23., péntek · Egy hozzászólás

Több helyszínen is rendeztek karácsonyi ünnepséget kimondottan a szegedi roma közösségnek. A Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában autentikus cigányzenét játszó formáció lépett fel, és természetesen ajándékot is kaptak a résztvevők.
Tovább »

Vélemény: Fajilag üldözött

2011. december 22., csütörtök · 7 hozzászólás

Kamarás Istvánnak jó állasa volt. Még az is lehet, hogy rossz tanácsokat adott, kapott. Az nem lehet, hogy mindenért, mindig mások felelősek. Igen el lehet futni a gondok elől, földrajzilag el lehet költözni jobb, ígéretesebbnek tűnő tájakra. El lehet menni idegenbe. Csak ne lenne az a fránya honvágy és a kényszerű asszimiláció!

Tovább »

Évet értékeltek, tűzifához juthatnak a romák

2011. december 14., szerda · 8 hozzászólás

Tűzifához juthatnak a szegedi romák – hangzott el a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerdai közmeghallgatásán, melyen az elmúlt időszakban elvégzett munkákról, illetve a szociális területen jelentkező jövő évi változásokról is hangzott el tájékoztató.
Tovább »

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

2011. december 3., szombat · 11 hozzászólás

A cigány az nem magyar?

A Közéleti Kávéházban péntek este Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója beszélt a cigányság múltjáról, a felzárkóztatás lehetőségeiről és akadályairól.
Tovább »

Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

2011. november 24., csütörtök · Egy hozzászólás

Nem lehet kizárólag jogvédelmi oldalról megközelíteni a roma emberek problémáit, az oktatási, egészségügyi, munkaügyi, szociális, rendészeti és együttélési nehézségeket együtt kell kezelni – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten A baloldal és a szélsőjobboldal küzdelme című konferencián.
Tovább »

Sok még a tennivaló a roma stratégia sikere érdekében

2011. november 16., szerda · 2 hozzászólás

Az európai romák helyzetéről rendezték vitát az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő beszédében az Európai Unió előtt álló négy fontos feladatra hívta fel a figyelmet: a tagállami integrációs tervek értékelésére és felülvizsgálatára; a hátrányos helyzetű kistérségeket behatároló európai válságtérkép megalkotására; a 2013-tól kezdődő többéves pénzügyi keret szabályainak átalakítására és az egyenlő bánásmódról szóló irányelv maradéktalan alkalmazására.
Tovább »

Kanadai lap a torontói magyar romainvázióról

2011. november 6., vasárnap · Egy hozzászólás

A torontói roma központban szerzett személyes tapasztalatai még inkább meggyőzték Kanada bevándorlásügyi miniszterét arról, hogy a magyarországi romák kanadai migrációja “nagyon furcsa” és “nagyon jól szervezett”, s a tavaly beadott menedékkérelmekből sok “nem volt tisztességes” – írta a kanadai National Post című lap online kiadásában.
Tovább »

Felszámolják az utolsó szegregátumot Vásárhelyen

2011. szeptember 30., péntek · Hozzászólok

Elkezdték bontani pénteken Hódmezővásárhely utolsó telepszerű szegregátumát. Havasi Katalin (Fidesz), az alföldi város önkormányzati képviselője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a szegregáció felszámolása nem pénz, hanem elszántság, emberség és akarat kérdése.
Tovább »

Illegális hulladéklerakót számolnak fel a romák + VIDEÓ, FOTÓK

2011. augusztus 29., hétfő · 33 hozzászólás

takaritas_cserepessor08_gs Saját maguk tesznek rendet a Cserepes sori cigányok lakóhelyükön. Az évek óta felhalmozódott szemetet egy konténerbe tették, így megkezdődhet az illegális szemétlerakó felszámolása, amit a környezetgazdálkodás egyik ott élő roma származású munkatársa felügyel.
Tovább »

MSZP: soha nem volt annyi szegény gyerek, mint ma

2011. augusztus 3., szerda · 6 hozzászólás

Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja szerint soha nem volt annyi szegény gyerek Magyarországon, mint most, amikor – mint közölte – mintegy egymillió gyermek él szegénységben. A szocialista szakpolitikus úgy értékeli, a kormányzati politika hatására tovább romlik a mélyszegénységben élők helyzete.
Tovább »

Az erőszakra nemet kell mondani

2011. augusztus 3., szerda · Egy hozzászólás

Az erőszakra nemet kell mondani, azt vissza kell utasítani, és mindenkinek egyet kell értenie abban, hogy erre senki nem ad felhatalmazást, erre nincs magyarázat és nincs bocsánat, egyedül Istennél – mondta Balog Zoltán református lelkész, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Tovább »

Roma Önvédelmi Mozgalom alakult Csanádpalotán

2011. május 6., péntek · 6 hozzászólás

Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól – jelentette be Kolompár János, a szervezet vezetője pénteken Csanádpalotán.
Tovább »

Következő oldal »