Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt

2017. augusztus 2., szerda · 4 hozzászólás

roma_holokauszt_emlektabla007kf

A második világháborúban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Szegeden emléktáblát avattak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, fejet hajtva az áldozatok előtt. Tovább »

Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

2012. szeptember 8., szombat · Hozzászólok

Mindazok eljöttek a roma tanoda pénteki megnyitójára, akik igazán segítették, támogatták a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot, a helyi romatársadalmat. „Ez büszkévé tesz, s egyben megerősít bennünket abbéli hitünkben, hogy van remény elmaradott népünk felemelkedésére” – hangsúlyozta az alkalmi ünnepségen Nagy Mihály, a kisebbségi önkormányzat vezetője.
Tovább »

Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök · 24 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.
Tovább »

Rácz László, a zenészből lett színész Svejkkel álmodik

2012. július 8., vasárnap · 4 hozzászólás

A Pinceszínházban játszott Márai Casanovajában, volt Kukta Gerozán az Elveszett királyfiban, láthattuk Schwajda Himnuszában, miközben ugyanolyan jól álltak neki a főszerepek is az Othellóban vagy a Tótékban. Rácz László, mert róla van szó, az idén ünnepli színészi pályafutásának 10. évfordulóját.
Tovább »

Megajándékozták a móravárosi romákat + FOTÓK

2011. december 23., péntek · Egy hozzászólás

Több helyszínen is rendeztek karácsonyi ünnepséget kimondottan a szegedi roma közösségnek. A Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában autentikus cigányzenét játszó formáció lépett fel, és természetesen ajándékot is kaptak a résztvevők.
Tovább »

Egészségnap a romáknak + FOTÓK

2011. szeptember 20., kedd · 2 hozzászólás

Egészségnapot tartottak szűrővizsgálatokkal a cigány kisebbségnek az Alsóvárosi Kultúrházban a hétvégén. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, hiszen nagy volt az érdeklődés, és az igény a vizsgálatokra.
Tovább »

Cigány családok strandoltak a Sziksósfürdőben + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 24., szerda · 38 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családok strandoltak a sziksóstói fürdőben egy pályázat jóvoltából. A cigány kisebbségi önkormányzat szervezésében családi vetélkedőkön vehettek részt, lángosozhattak, és természetesen egész nap fürödhettek is a családok.
Tovább »

Roma gyerekek versmondó versenye Dorozsmán + FOTÓK

2011. május 4., szerda · 5 hozzászólás

dorozsma_roma_vers_it (01) Gábor Márkó nyerte meg az alsó és felső tagozatos szegedi roma gyerekeknek meghirdetett versmondó és verséneklő verseny fődíját. A Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat első alkalommal hirdetett ilyen versenyt, s mint megtudtuk, jelenleg egy nagyszabású roma nap szervezésén munkálkodnak.
Tovább »

Szociális és foglalkoztatási kérdések a közmeghallgatáson

2011. március 3., csütörtök · 3 hozzászólás

Megválasztása óta első alkalommal tartott közmeghallgatással egybekötött kihelyezett testületi ülést a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat az Ifjúsági Házban. A jelenlévők az elnöki beszámolót követően főként a közfoglalkoztatás szabályairól és a szociális törvény változásairól érdeklődtek a meghívott szakemberektől.
Tovább »